Susikurkite savo paralakso darbalaukio foną iOS įrenginiams

iOS 7 Apple įdiegė naują interaktyvų sluoksnį, kuris geriausiai matomas žiūrint į iOS įrenginio pagrindinį ekraną ir keičiant žiūrėjimo kampą.

Paralakso efektas sukuria iliuziją, kad ekrane išdėstytos piktogramos juda fone esančio vaizdo atžvilgiu. Kai kuriems šis efektas pasirodė tiek realistiškas, kad netrukus po iOS 7 pasirodymo internete pasipylė skundų lavina, kuriuose rašoma, kad žiūrint į iOS 7 įrenginį ir jį judinant jautresnius „užsupa“ ir juos pradeda pykinti.

Jei esate iš tų, kuriems šis efektas sukelia pykinimą, efektą Apple vadinamą „Parallax“ (šio pavadinimo nerasite iOS 7 įrenginio nustatymuose), galite atjungti: iOS 7.0-7.0.6 versijose Settings > General > Accessibility ir Reduce Motion perjungti į poziciją OFF iOS7 On/Off mygtukai - OFF išjungtas
nuo iOS 7.1 versijos (Apple sutvarkė šio nustatymo logiką) norint aktyvuoti Parallax efekto atjungimą reikia General > Accessibility ir Reduce Motion perjungti į poziciją ON iOS7 On/Off mygtukai - On įjungtas

Geriausias paralakso efektui tinkantis darbalaukio fonas yra tas, kurio dydis yra kiek didesnis nei iOS 7 įrenginio ekrano dydis, nėra vienspalvis ir turi vaizdo gylio efektą, bei suteikia realistiškiausią judėjimo pojūtį.

Bendri nurodymai

iPhone 5 paralakso efektui  skirtas darbastalio paveiksliukas. Nuotrauka: Parallax  wallpaper
iPhone 5 paralakso efektui skirtas darbastalio paveiksliukas. Nuotrauka: Parallax wallpapers

Jūs galite naudoti tiek vektorinės grafikos vaizdus tiek ir nuotraukas, net ir tas kurias padarėte savo iOS įrenginiu (turėkite omenyje, kad iOS įrenginiu padarytų nuotraukų dydis neatitiks ekrano dydžio ir turėsite judindami nuotrauką surasti tinkamiausią jos vietą tinkančią darbalaukio fonui).

Jei rinksitės nuotrauką, geriausiai pasirinkti tokią, kurioje sukuriamas vaizdo gylio efektas: yra arti ir toli esantys objektai. Jei norite grafinio vaizdo, pasirinkite/sukurkite tokį kuriame būtų tiek gradiento tiek ir rašto elementų, galite paeksperimentuoti ir su ryškumo zonomis. Jei pasirinksite vienspalvį paveiksliuką neturintį raštų - paralakso efekto nepajusite.

Prieš nurodydami kokį paveiksliuką norite naudoti kaip darbalaukio foną: Settings > Wallpapers & Brightness > ir Choose Wallpaper skirsnyje paspaudę ant vieno iš paveiksliukų ir pasirinkę Stills arba vieną iš išsaugotų Photos archyve bei nurodę paveiksliuką esantį jūsų iOS 7 įrenginio bibliotekoje, prieš paspausdami Set ir pasirinkdami vieną iš galimybių Set Lock Screen - paveiksliukas bus matomas esant užrakintam iOS 7 įrenginio ekranui, Set Home Screen - paveiksliukas bus panaudotas kaip darbalaukio fonas ekrane, kuriame yra išdėstytos aplikacijų piktogramos ar nustatymą Set Both - tas pats paveiksliukas bus rodomas tiek esant užrakintam ekranui tiek ir po aplikacijų piktogramomis), galite patikrinti kokį paralakso efektą jis sukuria pajudindami iOS 7 įrenginį taip, kad keistųsi žiūrėjimo į jo ekraną kampas.

Paveiksliuko dydžiai

Neteko aptikti oficialių instrukcijų, kuriose būtų nurodyta kokio dydžio paveiksliukai, naudojami iOS 7 įrenginiuose kaip darbalaukio fonas, turi būti. Tačiau manoma, kad pridėjus papildomai po 200 pikselių prie kiekvieno krašto suteiktų pakankamai erdvės kokybiškam paralakso efektui.

Rekomenduojami paveiksliukų, naudojamų kaip darbalaukio fonas paralakso efektui dydžiai: Žemiau nurodytoje lentelėje dydžiai nurodyti pikseliais ir pirmasis dydis yra paveiksliuko plotis, o antrasis - aukštis.

  • iPhone 5/5C/5S: 1,040x1,536
  • iPhone 4S: 1,040x1,360
  • iPad (trečios ir ketvirtos kartos): 1,936x2,448
  • iPad Mini: 1,168x1,424
  • iPod Touch (penktos kartos): 1,040x1,536

Aukščiau nurodyti dydžiai yra iOS 7 įrenginio dydis + 200 pikselių iš kiekvieno šono (arba +400 pikselių prie įrenginio ekrano aukščio ir +400 prie įrenginio ekrano pločio).

Noint pritaikyti paveiksliuką ar nuotrauką darbastaliui, gali reikėti ją apkirpti. Tam reikalui, kas turi įdiegę gali pasinaudoti Photoshop ar kita programa (jei neturite Photoshop ar kitos profesionalams skirtos grafinių vaizdų apdorojimo aplikacijos, tai šiam tikslui tikrai nereikia jos pirkti), Mac kompiuteryje šiam tikslui puikiai tiks OS X sudėtyje esanti Preview aplikacija (kaip apkirpti paveiksliukus, bei atlikti kitus veiksmus Preview aplikacijos pagalba skaitykite straipsnio: „OS X Preview galimybės (2-a dalis) – grafiniai vaizdai“ skyriuje „Grafinių vaizdų (paveiksliukų) koregavimo galimybės„Grafinių vaizdų (paveiksliukų) koregavimo galimybės“ ). Tie kas neturi Mac kompiuterių, gali pasinaudoti nemokama aplikacija Gimp (kuri beje turi ir Mac OS X skirtą versiją).

Jei taikysite turimą ar kursite naują paveiksliuką darbastaliui, priklausomai nuo to kur jį naudosite (ar užrakinto ekrano vaizdui ar pagrindiniame iOS įrenginio ekrane) turėkite omenyje, kad yra vietos kur visą laiką yra tekstas, pavyzdžiui užrakinto ekrano vaizde laikrodis ar nematomos vietos, kaip pagrindinio ekrano apačioje esanti nejudanti piktogramų juosta ir panašiai. Taip pat atminkite, kad paveiksliukų kraštai, kuriuos dėl paralakso efekto darysite didesnius, pasimatys tik tam tikru kampu pakreipus įrenginį, todėl ten svarbių turiniui elementų būti neturėtų, nebent tokia bus jūsų kuriamo darbastalio mintis - parodyti tą dalį tik tam tikru atveju (kreditinės kortelės PIN kodo geriau ten neslėpti bet kuriuo atveju :) ).

Jei neturite kūrybinės gyslelės, nesate nieko tinkamo nufotografavę ar tiesiog stingate idėjų - paveiksliukų savo iOS įrenginio darbastaliui galite paieškoti internete (tik prieš juos naudodami įsitikinkite, kad jų autorius leidžia juos naudoti nemokamai) arba atsisiųsti jau sukurtus, kad ir iš Parallax Wallpapers, kurioje galėsite pasirinkti iš daugiau nei 500 paveiksliukų skirtų įvairiems iOS įrenginiams ar kitos panašios interneto svetainės.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų