OS X Preview galimybės (2-a dalis) - grafiniai vaizdai

Pagrindinė OS X Preview (Preview.app) paskirtis leisti vartotojui greitai peržiūrėti paveiksliukų failus ir pdf dokumentus, bet ji yra kur kas funkcionalesnė nei tik tam tikro formatų failų peržiūrai skirta programa.

Dėl minimalios, neperkrautos nereikalingais įrankiais ir švarios vartotojo sąsajos, daugelis Mac vartotojų renkasi Preview darbui su PDF dokumentais, tačiau kai reikia atlikti pačius elementariausius pakeitimus grafiniame vaizde renkasi super-duper galingas grafinių vaizdų redagavimo programas.

Kartais reikia greitai atlikti kokio nors paveiksliuko korekciją ir tam visai nebūtina atidaryti iPhoto, Aperture, Ligthtroom ar pasitelkti kelis iš bazilijono Photoshop įrankių. Norite apkirpti paveiksliuką, šiek tiek pakoreguoti jo šviesumą, kontrastą ar spalvas - tai lengvai galima padaryti nemokamos ir kiekviename Mac kompiuteryje esančios Preview programos pagalba, „neužsikuriant“ monstrinių grafinių vaizdų redagavimo programų.

Aš nekalbu apie paspaudimą ant nuotraukos failo ir jos peržiūrėjimo. Aš kalbu apie tos nuotraukos ar kito grafinio vaizdo koregavimo galimybes, kurių, beje, gali pilnai užtekti daugeliui fotografuojančių savo kačiukus mobiliu telefonu.

Šis straipsnis, tai straipsnio skirto OS X Preview galimybėms, tęsinys. Pirmoji, Preview skirto straipsnio dalis vadinasi: „OS X Preview galimybės (1-a dalis): PDF“.

Kokius failus Preview atpažįsta

Preview atpažįsta visą eilę failų ir leidžia juos peržiūrėti, o kai kuriuos ir koreguoti net kompiuteryje nesant įdiegtų programų skirtų darbui su tais failais. Pvz norint peržiūrėti, atlikti minimalią korekciją ar išsaugoti Adobe Photoshop failą (.psd) - nereikia, kaip kitose operacinėse sistemose, kompiuteryje turėti įdiegtos Photoshop Programos, visa tai galima padaryti, OS X Preview pagalba, kuri yra Apple OS X dalis.

Failų tipai, kuriuos atpažįsta Preview.app neįdiegus papildomų programų:

AI - Adobe Illustrator Artwork failai BMPWindows Bitmap failai DNG – Digital Negative failai DAE - Collada 3D failai EPS – Enkapsuliuoti PostScript failai (po automatinio konvertavimo į PDF) FAX – faksai FPX – FlashPix failai GIF – Graphics Interchange Format failai HDR – High Dynamic Range paveiksliukų failai ICNSApple piktogramų failai ICOWindows piktogramų failai JPEG 2000 – JPEG 2000 failai JPEG – Joint Photographic Experts Group failai OpenEXR – OpenEXR failai
PSAdobe PostScript failai (po automatinio konvertavimo į PDF) PSDAdobe Photoshop failai PICT – QuickDraw paveiksliukų failai PDF – Portable Document Format failai PNG – Portable Network Graphics failai PNTG – MacPaint Bitmap Graphic failai QTIFQuickTime image failai RAD – Radiance Scene Description failai RAW – Raw paveiklsliukų failai SGI – Silicon Graphics Image paveiksliukų failai TGA – TARGA paveiksliukų failai TIF, TIFF – Tagged Image File Format paveiksliukų failai XBM – X BitMap failai PPTPowerPoint failai

Failų peržiūra ir programos vartotojo aplinka

Norint peržiūrėti visą eilę paveiksliukų, jei jų peržiūrai nėra priskirta kita programa, užtenka porą kartų pele „pliaukštelėti“ per failo piktogramą. Preview, vienu metu gali atidaryti ir daugiau nei vieną failą - pažymėjus kompiuteryje failų grupę ir paspaudus dešinį pelės klavišą, bei iš meniu pasirinkus „Open with > Preview.app“. Failus galima atidaryti, kaip ir daugelį failų OS X, pažymėti failus arba visą aplanką, jei norite atidaryti visus aplanke esančius failus, tiesiog nutempus ant Preview piktogramos.

Norint greitai peržiūrėti failus, nebūtina atidaryti Preview programos. Priklausimai nuo poreikio, galite pasinaudoti ir OS X QuickLook galimybėmis.

Kaip atidaryti failus Preview aplikacijoje - nurodome atidarė aplikacijos nustatymų (Preferences) langą - Preview > Preferences, arba visoms OS X programoms turinčioms nustatymų galimybę galiojančią klavišų kombinaciją Cmd ⌘-, (kablelis).

Čia, „General“ skiltyje galime nurodyti, kad visi failai (jei jų daugiau nei vienas) bus atidaryti viename lange - pirmasis pasirinkimas, jei pažymėti failai yra skirtingų tipų, pvz. paveiksliukai ir dokumentai - kiekvienam failų tipui Preview atidarys atskirą langą - antrasis pasirinkimas, arba kiekvienam failui Preview atidarys atskirą langą - trečiasis pasirinkimas. Šiame nustatymų lange taip pat galime nurodyti kokios spalvos Preview aplikacija naudos foną, jei rodomas vaizdas neužpildo viso ekrano. Preview nustatymai

Paskutinėse OS X versijose Preview palaiko „Full screen“ režimą ir galima failus peržiūrėti „atskirame, tik tai aplikacijai skirtame“ lange be pašalinių aplikacijų dėmesio trikdymo.

Peržiūrint daugiau nei vieną failą, galima paleisti demonstraciniame (slide show) režime: iš meniu pasirinkus View > Slide Show arba klaviatūroje nuspaudus klavišų kombinaciją Shift ⇧-Cmd ⌘-F. Demonstracijos režimas veikia ne tik su paveiksliukais, bet ir su dokumentais.

Kai failų viename lange atidaroma daugiau nei vienas, jų sąrašas atvaizduojamas šoninėje juostoje (priklausomai nuo OS X versijos kairėje arba dešinėje pusėje), ten esančių failų rūšiavimą galite pakeisti spragtelėję pele ant juostos ir iš „Sort by“ meniu pasirinkę pageidaujamą rūšiavimo būdą.

Preview rūšiavimas
Nuotraukos: © Ramūnas Blavaščiūnas

Jei į kompiuterio atmintį esate nukopijavę Preview palaikomo paveiksliuko failą, paveiksliuko dalį ar dokumentą iš Preview meniu galite pasirinkti „New from Clipboard“ arba klaviatūroje surinkti klavišų kombinaciją Cmd ⌘-N ir sukursite naują failą, kurio turinys atitiks į atmintį nukopijuotam failui ar peveiksliuko fragmentui.

Apie tai kaip Preview programoje peržiūrėti ir daryti pakeitimus PDF failuose, skaitykite: „OS X Preview galimybės: (1-a dalis): PDF“.

Grafinių vaizdų (paveiksliukų) koregavimo galimybės

Preview turi svarbiausius grafinių vaizdų koregavimo įrankius įdiegtus į OS X branduolį. Papildomai Preview gali dirbti su formomis, spalvomis, iškirpti vaizdus bei juos pasukti.

Norint matyti koregavimo įrankius, reikia įrankių juostoje paspausti ant „Edit“ piktogramos: Preview įrankių juosta

  • Paveiksliuko dydžio keitimas (Preview > Tools > Adjust Size)
  • Spalvų, bei vaizdo aštrumo korekcija (Preview > Tools > Adjust Color) arba klavišų kombinacija Alt ⌥-Cmd ⌘-C. Aatsidariusio spalvų koregavimo langelyje esančių slankiklių pagalba galima atlikti visą eilę nustatymų ar korekcijų.
  • Naudojantis „Lasso Selection“, „Smart Lasso“ galima pažymėti dalį paveiksliuko, ją nukopijuoti į atmintį ir tada sukurti naują paveiksliuką Cmd ⌘-N arba File > New from Clipboard komandos pagalba arba įklijuoti į kitą grafinį failą.
  • „Instant Alpha“ skirtas pažymėti paveiksliuko dalį, o kitą - padaryti permatomą. Jei paveiksliuko formatas JPG, kuris nepalaiko „permatomumo“ - bus pasiūlyta paveiksliuką sukonvertuoti į PNG formatą.
  • Norėdami apkirpti paveiksliuką - pažymėkite jo sritį kurią norite palikti (žymint bus rodomas pažymėtos srities dydis, tai gali būti aktualu, kai paveikliuko dalį norima pritaikyti darbastaliui ar kitam, konkretaus paveikliuko dydžio reikalaujančiam tikslui). Pažymėję reikiamą erdvę pasinaudokite klavišų kombinacija Cmd ⌘-K arba iš aplikacijos meniu pasirinkite Tools > Crop.

Konvertavimas

  • Norėdami paveiksliukui priskirti kitą spalvų profilį, iš meniu pasirinkite Tools > Assing Profile ir tada iš sąrašo - reikiamą spalvų profilį.
  • Jei paveiksliuką norite išsaugoti kitu formatu nei originalas, tai padaryti galite tiesiog iš meniu pasirinkę File > Save As… arba klaviatūroje nuspaudę klavišų kombinaciją Shift ⇧-Cmd ⌘-S ir apačioje, atsidariusio lango, „Format“ lauke pasirinkę norimą formatą. Jei norite rinktis iš daugiau formatų, prieš spausdami ant formatų pasirinkimo langelio - laikykite nuspaudę Alt ⌥ klavišą klaviatūroje.
    Jei išsaugant failą jame yra permatomos zonos, prie formatų nustatymo bus pažymėtas „Alpha“, jei norite, kad išsaugotame paveiksliuke būtų permatomos zonos - palikite „Alpha“ pažymėtą. Išsaugoti galima ir iš File meniu pasirinkus Export funkciją.

Naikiname ar keičiame paveiksliuko foną

Apie tai, kaip naudojantis grafinių vaizdų koregavimo įrankiais OS X Preview aplikacijoje, padaryti permatomu ir pakeisti nuotraukos foną, ir dar šis tas...

Mano: YouTube kanalas.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų