iOS 7 Safari

iOS 7 Safari stipriai pasikeitė. Naujojoje Apple operacinėje sistemoje skirtoje mobiliems įrenginiams, pasikeitė ne tik išvaizda, bet ir tai kaip pasiekiamos vienos ar kitos jos funkcijos, kurios eilę metų nesikeitė ir iOS įrenginių vartotojų jau buvo gerai įsisavintos.

Išsaugodama kai kurias anksčiau buvusias funkcijas, kaip kad svetainėse, kurios nėra pritaikytos mobiliems įrenginiams dvigubu piršto paspaudimu per ekraną, galima tos svetainės vaizdą padidinti panaikinant, dažnai straipsnio skaitymui nereikalingas papildomas puslapio šone esančias juostas, iOS 7 Safari pasikeitė piktogramos, bei Apple mobiliems įrenginiams skirta naršyklė pasipildė keliomis patogiomis funkcijomis. iOS 7 Safari piktogramos

Greito domeno pasirinkimo parinktis galima iškviesti paspaudus taško klavišą ir jį palaikius nuspaustą.
Vedant internetinės svetainės adresą ir nuspaudus . (taško klavišą) bei jį palaikius nuspaustą, bus ekrane parodytos internetinių domenų parinktys. Priklausomai nuo to kokia klaviatūra aktyvuota, vienas iš domenų bus iš karto pažymėtas (aktyvavus lietuvišką klaviatūrą automatiškai pažymimas domenas .lt) - pakėlus pirštą nuo ekrano .lt ar kitas numatytas domenas tuojau pat bus prijungtas prie adresų lauke įvesto adreso. Jei reikalingas kitas domenas (.com, .edu, .net, .org ir t.t.) - perbraukite pirštu iki jo. Jei, žinote, kad reikiamo domeno parinktyse nėra - tiesiog paspauskite . (taško klavišą) nelaikydami jo nuspaudę ir domeną įrašykite patys.

Internetinių puslapių sklaidymas

iOS7-Safari-psl-sklaidymas
Internetinius puslapius galima sklaidyti perbraukiant pirštu per puslapį (nuo puslapio krašto) į kairę ar į dešinę. Tiesa, ši funkcija gali neveikti kai kuriose svetainėse, kurios yra įdiegusios savo, lietimui jautriems ekranams pritaikytą, gestų interpretavimą.

Puslapius sklaidyti taip pat galima ir piktogramų < ir > esančių ekrano apačioje pagalba. Jei piktogramų nematote, kaip jas iššaukti skaitykite žemiau.

Jei nenorite „grįžinėti“ skleisdami internetinius puslapius po vieną - paspauskite ant < ir > ir palaikykite, jums bus pateiktas šiame naršyklės lange aplankytų svetainių ir jų puslapių sąrašas - galite paspausti ant to į kurį norite pereiti.

Galite rinktis vieną iš šių būdų priklausomai nuo to kuris jums patogesnis.

Adresų lauko ir piktogramų juostos iškvietimas

Internetinės svetainės puslapio vaizdą paslinkus aukštyn - sumažėja adresų juostos laukas bei išnyksta ekrano apačioje esanti piktogramų juosta. Daugelis tikriausiai pastebėjote, kad atsidarius internetinės svetainės puslapį ir paslinkus jo vaizdą aukštyn - sumažėja adresų juostos laukas bei išnyksta ekrano apačioje esanti piktogramų juosta, taip padarydami daugiau vietos interneto svetainės turiniui ekrane.

Pasislėpusių adreso juostos ir piktogramų iššaukimas

Grąžinti adreso ir piktogramų juostas galima keliais būdais:

A paslenkant internetinio puslapio turinį link viršaus

B paliečiant ekrano viršuje esančią adreso juostą

C nedaugelis žino, kad tą patį padaryti galima ir paliečiant ekrano apačią

Greitas grįžimas į puslapio viršų

Greitas pedėjimas/grįžimas į internetinio puslapio viršų.

Ankstesnėse iOS Safari versijose, norint grįžti į internetinės svetainės puslapio viršų užteko paspausti patį ekrano viršų, arba energingiau pirštu pabraukti per ekraną į viršų ir inercinio perslinkimo būdu puslapio turinys būdavo paslenkamas aukštyn. iOS 7 nepakitusi išliko tik antroji galimybė, o norint greitai peršokti į internetinės svetainės puslapio viršų, dabar reikia ekrano viršuje paspausti ne vieną (nes tai iškvies adresų ir piktogramų juostas), bet du kartus.

Atidarytų svetainių puslapių sąrašas

iOS Safari leidžia peržiūrėti daugiau nei vieną puslapį. Sukurti naują Safari langą ar peržiūrėti atidarytų puslapių sąrašą bei pasirinkti „privataus“ naršymo būdą galima palietus piktogramą esančią ekrano apačioje esančioje piktogramų juostos dešinėje pusėje (jei piktogramų juostos nematote, kaip ją iškviesti skaitykite aukščiau). Atidarytų puslapių sąrašas. Dešinėje pusėje: ekrano pavyzdys kur atidarytų internetinių puslapio sąrašo apačioje matomos kituose iOS įrenginiuose ar Mac kompiuteriuose atidarytos svetainės.

  • norėdami ištrinti sąraše esantį puslapį: perbraukite per jį iš dešinės į kairę.
  • norėdami pakeisti puslapių išdėstymo tvarką: paspauskite ant puslapio ir truputį palaikykite paspaudę, tada nutempkite puslapį aukščiau ar žemiau
  • jei puslapių atidaryta daugiau nei telpa ekrane, juos peržiūrėti galite slankiodami lango vaizdą aukštyn ar žemyn
  • jei naudojate Safari ir esate įjungę iCloud sinchronizavimą, paslinkę atidarytų puslapių sąrašą į viršų, puslapio apatinėje dalyje rasite kituose savo turimuose iOS įrenginiuose ar Mac kompiuteriuose, kuriuose įjungtas Safari iCloud sinchronizavimas, atidarytų interneto svetainių sąrašą (pvz. aukščiau esantis dešinys ekrano vaizdas). Paspaudę ant tame sąraše esančių puslapių nuorodų, galėsite atidaryti tuos puslapius ir dabar naudojamame iOS įrenginyje.

Safari ir Twitter

Twitter sekamų paskyrų žinučių su nuorodomis sąrašas

Viena iš piktogramų juostoje esančių piktogramų („Bookmarks“ - antra iš dešinės į kairę, panaši į atverstą knygą) leidžia peržiūrėti išsaugotas nuorodas, kurios jei įjungta Safari iCloud sinchronizacija, yra sinchronizuojamos su kituose iOS įrenginiuose ar Mac kompiuteriuose esančių Safari nuorodomis (ši galimybė buvo ir ankstesnėse iOS Safari versijose). Jei naudojatės Twitter paslauga, iOS 7 Atsirado galimybė matyti ir jūsų sekamų Twitter paskyrų žinučių, kuriose yra nuorodos į internetines svetaines sąrašą bei jas peržiūrėti tiesiai Safari.

Turinio kontrolė

Settings > General > Restrictions > (jei neįjungti apribojimai paspauskite ant „Enable Restrictions“) ir tada Safari skirsnyje galite nurodyti, ar riboti turinį suaugusiems, ar tik neleisti prieiti tik prie tam tikrų svetainių, o gal leisti prieiti tik prie tam tikrų svetainių, o prie likusių drausti…

Greitas kreditinės kortelės informacijos įrašymas

Jei dažnai perkate internete naudodamiesi savo iOS įrenginiu, tikriausiai, apsidžiaugsite sužinoję, kad galite savo kreditinės kortelės informaciją įdėti į Safari automatinį laukų užpildymą: Settings > Safari > Passwords and AutoFill > Saved Credit Cards > Add Credit Card

Teksto paieška Internetiniame puslapyje

iOS 7 Apple Safari naršyklėje įdiegė patogią funkciją, leidžiančią ieškoti teksto ar jo fragmentų atidarytame internetinės svetainės puslapyje. Apie tai kaip šia funkcija naudotis skaitykite straipsnyje „Teksto paieška interneto puslapyje iOS 7 Safari“.

Jei turite kokių nors „atradimų“, pastabų ar klausimų susijusių su iOS 7 Safari - pasidalinkite komentarų skiltyje žemiau.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų