exFAT formatas kaip tiltas tarp skirtingų operacinių sistemų

Daug kam tenka dalintis failais: atsinešti duomenis iš darbo namo, jei tai leidžia kompanijos nuostatos, nešti nuotraukas į laboratorijas ar įrašyti foto ir video medžiagą klientams į diskus, neturint jokio supratimo kokias operacines sistemas jie turi.

SAMBA dėka, bendras kompiuterinis tinklas tapo kur kas paprastesnis naudojime, tačiau dalinimasis failais ar jų išsaugojimas, naudojant skirtingas operacines sistemas, atrodo vis dar vaikystės fazėje ir išlieka viena iš didesnių problemų naudojant skirtingas operacines sistemas.

Prieš kelis mėnesius, straipsnyje „Iš Windows į Mac ir atvirkščiai skaitom ir rašom (NTFS HFS+)“ rašiau apie SAMBA ir dalinimąsi failais su NTFS failine sistema. Šiandien aptarsiu exFAT failų sistemos privalumus ir trūkumus.

Yra visa eilė sprendimų tiems, kam tenka dalintis ar bendrinti failus skirtingose operacinėse sistemose, tačiau kiekvienas jų turi savo apribojimus ar nepatogumus. Apple pradėjus naudoti Microsoft’o licencijuotą exFAT failų sistemą atsirado galimybė, naudoti tuos pačius išorinius diskus duomenų iš Windows ir Mac OS X kopijavimui ir atrodytų visas tas failų dalinimosi tarp skirtingų operacinių sistemų problemas ir FAT32 su 4GB failo dydžio limitu, būtų galima pamiršti. Tačiau exFAT turi savo problemų ir apribojimų, apie kuriuos retas kuris, net naudojantis šią failų sistemą, žino jau nekalbant apie tai, kad apie exFAT apskritai yra daug net negirdėjusių.

Ar exFAT išeitis bendrinant failus skirtingose OS?

Pradžioje šiek tiek istorijos apie exFAT, tiems kas jos nežino. exFat yra Microsoft sukurta failų sistema, kurios paskirtis buvo panaikinti nesuderinamumo kliūtis tarp senesnės FAT32 ir NTFS. Pagrindinis exFAT privalumas yra tas, kad ji leidžia saugoti neįsivaizduojamo dydžio failus. Maksimalus vieno failo dydis exFAT failų sistemoje yra 16 EiB (Eksbibaitų arba 18 446 744 TB terabaitų) ir teorinis maksimalus šios failų sistemos dydis yra 64 ZiB (Zebibaitai), tad neturėtumėte, naudodami exFAT, susidurti su failo dydžio problema. Kadangi exFAT yra uždaras formatas, Apple norėdama jo palaikymą integruoti OS X (OS X 10.6.5 ir naujesnėse), turėjo įsigyti licenciją iš Microsoft. Naudodami OS X 10.6.5 ar naujesnę galite Disk Utility pagalba formatuoti diskus exFAT formatu tiesiai iš OS X.

Anksčiau, kai kurie OS X 10.6.x Snow Leopard vartotojai, suformatavę diską exFAT iš OS X turėjo problemų su šio disko atpažinimu Windows OS. Apple kompiuteryje suformatuoto exFAT formatu disko bloko dydis buvo teisingas, tačiau pakankamai skirtingas nuo to kurį naudojo Windows, kad Windows OS disko neatpažintų. Tokie vartotojai problemą sprendžia suformatuodami diską naudodami Windows kompiuterį - tada diskas teisingai atpažįstamas tiek Windows tiek OS X. Ši klaida, atrodo, ištaisyta OS X 10.8 Mountain Lion ir exFAT suformatuoti diskai teisingai matomi tiek OS X tiek ir Windows 7.

Windows pusės, exFAT palaikymas Windows sistemose įdiegtas nuo Windows Vista SP1, o tvarkykles galima įdiegti ir į senesnes Windows versijas, pvz XP.

Kadangi exFAT pakankamai naujas ir uždaras formatas - Linux sistema jos palaikymo neturi, tačiau norint Linux naudoti exFAT diskus, į pagalbą galima pasitelkti FUSE - vartotojo lygio failų sistemą (bent jau teoriškai tai turėtų veikti, pats to nebandžiau).

exFAT apribojimai, kuriuos reikėtų turėti omenyje

Prieš tai kai pulsite formatuoti visus savo diskus į exFAT, turėtumėte žinoti ir apie šios failų sistemos apribojimus, o jie nėra tokie jau ir nereikšmingi.

exFAT nepalaiko failų sistemos lygio duomenų suspaudimo ar kodavimo, ir kaip ir FAT32 nepalaiko žurnalinimo[1], o tai reiškia, kad yra daug didesnė tikimybė prarasti failus nei naudojant NTFS ar HFS+. Nors FAT32 ir exFAT yra įprasti formatai USB flash laikmenoms, TFAT ir TextFAT yra tvarkyklių lygio priedai FAT32 ir exFAT sistemoms papildantys jas žurnalinimo galimybėmis, labai panašiomis į Apple naudojamas HFS+ failų sistemoje OS X, tačiau jos yra įdiegtos tik mobiliose operacinėse sistemose.

Tai dar ne viskas: exFAT suformatuotų diskų nepalaiko OS X TimeMachine, kuriai reikia HFS+. Papildomai, OS X nepalaiko RAID masyvų su exFAT formatu suformatuotais diskais, nors su FAT32 RAID sukurti galite. Naudojant exFAT labai ribotas teisių ir prieigos teisių sąrašo (ACL - Access Control List, palaikymas) tiems, kas nori apriboti vartotojų priėjimą prie tam tikrų failų.

Tačiau, jei planuojate dalintis foto ar video failais, tai neturėtų būti problema, nors žurnalinimo nebuvimas gali ir sukelti šiokių tokių nepatogumų. Reikėtų vengti, senesniuose Mac kompiuteriuose esančių šriftų failų, kopijavimo į exFAT diskus, nes senesni PostScript šriftų rinkiniai turi nuorodas į kitus šaltinius, kurie, kopijuojant PostScript šriftą į ne HFS ar HFS+ suformatuotus diskus - nenukopijuojami. Išeitis tokių šriftų kopijavimui į exFAT diskus, galėtų būti pasinaudoti Finder ir suspausti juos į zip archyvą ir tik tada kopijuoti į exFAT diską. OS X Finder zip suspaudimas palaiko nuorodas į kitus šaltinius ir tam tikslui sukuria archyve __MACOSX aplanką. Naujesni, įsigyti šriftų failai, tokie kaip OpenType, nenaudoja papildomų šaltinių ir todėl gali būti be problemų perkelti į exFAT diską.

NTFS kaip exFAT alternatyva

Kadangi NTFS jau kuris laikas naudojama failų sistema - ją palaiko visos operacinės sistemos, su kai kuriomis funkcionalumo išlygomis. NTFS palaiko failų žurnalinimą visose operacinėse sistemose ir tam nereikia diegti jokių tvarkyklių.

Pagal nutylėjimą OS X gali tik skaityti failus esančius NTFS suformatuotame diske. Jei norite iš OS X į NTFS diskus galėti rašyti – reikės į kompiuterį įdiegti vieną iš šią galimybę suteikiančių tvarkyklių. FUSE-pagrindu sukurta NTFS–3G buvo vienas iš patogiausių pasirinkimų, pirmoje eilėje todėl, kad ji nemokama. Tačiau paskutinį kartą ji atnaujinta 2011 metais, todėl nerekomenduočiau jos naudoti, ypač naujesnėse OS X versijose. Du populiariausi pasirinkimai Mac kompiuteriams yra FUSE pagrindu sukurta Tuxera ir Paragon NTFS for Mac.

NTFS for Mac® OS X Snow Leopard dabar nemokama.

Įdiegus Tuxera ar Paragon, tiesiai iš Disk Utility Mac kompiuteryje atsiranda galimybė formatuoti diskus NTFS formatu, tačiau pilną NTFS diskų suspaudimą ir žurnalinimą palaiko tik Paragon, kuri beje yra ir pigesnė bei greitesnė.

Tuxera parinktys

exFAT daro tai ką ir turėtų - puikiai pakeičia pasenusią FAT32. exFAT suformatuoti diskai gali būti naudojami nuo OS X 10.7 ir įvairiuose Windows versijose (senesnėse Windows OS gali reikėti įdiegti tvarkykles). Didžiausia problema su exFAT naudojimu atsiranda tada, jei reikia taip suformatuotus diskus pajungti prie Linux sistemos. Linux galima įdiegti FUSE pagrindu sukurtas tvarkykles, bet jos veikia lėčiau nei tos, kurios dirba kernel'io lygmenyje.

Jei norite naudoti tuos pačius diskus ir bendrinti duomenis tarp Windows ir Mac kompiuterių exFAT suformatuoti diskai puikiai tiks. Tačiau, jei norite diskus jungti ir prie Linux kompiuterių bei pergyvenate dėl galimų duomenų praradimų - geriau rinkitės NTFS įdiektite Mac kompiuteriuose Paragon NTFS for Mac.


  1. žurnalinimas (nesu tikras dėl šio žodžio lietuviško vertimo teisingumo), angliškai „journaling“. „Žurnalinimas“ failų sistemoje renka padarytų pakeitimų sąrašą, leidžiantį įvykus klaidai išlaikyti failų sistemos vientisumą.  ↩

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. exFAT reikes kada isbandyti, apie si formata pirma karta isgirdau. Labai saunus straispnis.
    Va del Tuxera tai su ja atsargiau, kai kurios versijos gali stabdyti OS, pats su tuo buvau susidures. Patikimiausiai veikia Paragon NTFS

    • Tuxera ne tik stabdo kompo veikimą, bet ir pati veikia gerokai lėčiau. Jei ant Windows 7 250GB Samsung 840 Pro SSD (kompo su i7 Ivy Bridge) nuoseklus ir atsitiktinis (random) skaitymas ir rašymas 512KB failiukų vyksta apie 450-480MB/s greičiu, tai to pačio disko perstatyto į MacBook Pro 2011 OS X 10.8.3 su Paragon 420-450MB/s, o su Tuxera 180-220MB/s
      Nežinau, kodėl Tuxera tiek brangesnė už Paragon'ą...
      Tiesa, su Paragon'u, esant FAT32 formatui, random rašymas kiek stabdo kai rašomi gabaliukai mažesni nei 512KB

  2. Dekui uz gera straipsni!beje cia lyg nebuvo mineta taciau as pats pastebejau dar viena niuansa,kad performatavus isorine laikmena is ntfs i exfat sumazeja duomenu perdavimo greitis..

  3. Sveiki, turiu exFat flesh su 64 GB , įsirašiau keleta filmu = dedu per USB į monitoriu ir rašo "problema usb irenginyje , patikrinkite usb įrenginį"
    Bandau konvertuoti arba formatuoti su Windows XP pro į NTFS, = neleidžia formatuoti naudojant ntfs, o konvertuoti rašo convert is not available for exfat drives.

    tai va irašyti į exFat galiu bet žiurėti per monitoriu ne... ir exFat nesileidžia convertuojamas...

    • Na sunku ką ir pasakyti, nes panašu jog naudojate Windows, tai gal tikslingiausia ir pagalbos ieškoti Windows forumuose?
      Dėl exFat ir monitoriaus, tai paskaitykite monitoriaus specifikaciją kokius jis diskų formatus pripažįsta, nes jei tiesiog jungiate į USB - monitoriui turėtų būti giliai vienodai koks formatas, nebent ten koks nors media monitorius su operacines sistema.
      Nors čia ir ne Windows svetainė, tačiau: Windows XP su exFat formatu ne itin draugauja ir net kad jį matytų „žmoniškai“, man atrodo, reikia įdiegti specialų atnaujinimą: http://www.microsoft.com/download/details.aspx?id=19364. Langinėse exFat formato palaikymas oficialiai atsirado tik nuo Windows Vista SP1.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų