Android virusai sudaro 92% visų mobilioms platformoms skirtų virusų ir jų kiekis išaugo 614%

Nauji tyrimai rodo, kad 92% piktų mobilių programėlių yra skirtos Google Android platformai ir atakų skaičius grėsmingai auga.

Naujausiais Juniper Networks paskelbtais duomenimis, Android operacinei sistemai skirtų piktybiško kodo programėlių skaičius, per pastaruosius tris metus, pasiekė neįtikėtinai didelį augimo tempą.

2010 metais vos 24% mobilioms platformoms skirtų virusų buvo nutaikyti į Android platformą, o tik per paskutinius metus, Android skirtų virusų skaičius išaugo 614% ir dabar siekia 276259. Metinė mobiliems įrenginiams keliamų pavojų ataskaita taip pat mini, kad yra virš 500 trečių šalių Android aplikacijų parduotuvių, kuriose platinamos piktybišką kodą turinčios aplikacijos.

Trijų iš penkių, Juniper Networks susektų piktybišką kodą turinčių Android aplikacijų šaknys, veda į Rusiją arba Kiniją.

Beveik trys ketvirtadaliai mobilių „piktų“ programėlių skirtos apgaulės būdu išvilioti pinigus iš Android įrenginio vartotojo. Juniper duomenimis, kiekviena sėkminga tokio tipo ataka, vidutiniškai Android vartotojui kainuoja 10 JAV$.

Juniper paskaičiavimais, 77% dabartinių Android pavojų būtų galima išvengti, jei vartotojai savo įrenginiuose būtų įdiegę naujausią Android operacinės sistemos versiją, tačiau pagal statistinius duomenis tik 4% tai yra padarę.

Apple dažnai pabrėžia savo iOS saugumą priešpastatydama jį Android operacinės sistemos nesaugumui ir atitinkamai ją naudojančių vartotojų pažeidžiamumui. Tai nėra Apple išsigalvojimas, nes tai patvirtina eilė skirtingų saugumo ekspertų. Neseniai vykusios Apple finansinės ataskaitos metu, Apple finansų direktorius Peter Oppenheimer citavo McAfee Labs tyrimų duomenis: „97% mobilioms platformoms skirtų virusų tenka Android operacinei sistemai, likusi dalis didžiąja dalimi tenka Nikia Symbian ir Java ME.

Juniper: Virusai ir piktybiškos programėlės mobilioms OS 2012

Juniper paskelbti duomenys antrina gegužės mėnesį paskelbtiems F-Secure Labs duomenims, kurie taip pat mini labai didelį mobilioms platformoms skirtų virusų skaičiaus augimą ir pabrėžia, kad tai liečia tik Android, kuriai tenka 136 iš 149 žinomų piktybiško kodo rūšių arba 91,3% jų aktyvumo.

Šaltinis: Juniper

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Jo siandien isitikinau kaip ios isviliojo man nezinant pinigelio, pats savo kailiu patyriau. Labai noreciau pamatyri kiek vartotoju naudojasi tais 500 treciuju saliu parduotuvem. Na as tik dvi zinau google ir amazon. Galima rasti ir kitu bet viskas bus tas pats kas ir googlej.
    Cia tas pats kas kalbeti apie windows virusus, taciau mazuma jais uzsikrecia. Kazkur skaiciau kad apple akcijos krito tai turbut ir uzsake straipsni :)

    • Manau, kadangi Apple akcijos krenta jau kurį laiką, tai Apple ne tik stripsnį užsakė, bet ir įmones tam tikslui įsteigė, kad skleisti begėdišką melą apie Android nesaugumą, o kitas įmones užsiimančias elektroninės erdvės saugumo tyrimais, per savo sub-įmones - nusipirko, ir tos vietoje to, kad darytų tyrimus - metus laiko nieko neveikia, o paskui Android'ą apipila pamazgomis.

      • Tai tie straipsniai jau kaip virusai :), kazkada buvo madoj rasyti apie windows virusus, nors per koki 10 metu naudojima ne vieno viruso neturejau, dabar apie android, nors ju niekaip nerandu, esu net isidejas antivirusine kur patikrina kiekviena programele ir neranda, dar sportiniais sumetimais imeciau pabandyti kita ir 0 emociju i virusus.
        Zinoma neneigsiu kad ju nera, bet cia daugiau skirta tiems kas ima kokias programas is neaiskiu saltiniu, tai tokie patys vartotojai kas ir jailbrekinti ios vartotojai, kur taip pat rizika uzsikresti.
        Net nenustebciau jei taip ir butu sub-įmones, nors nesaku kad taip yra, bet zmogus toks sutverimas....

        • Šie kenkėjai orientuoti daugiau į senas Android versijas, kurių deja, bet didesnė dalis bei paprastą vartotoją.
          Vartotojų yra labai įvairių, kartais su žmogumi turinčiu išmanų telefoną pradėjus šnekėti labiau techninėmis temomis (elementariomis) nejučiomis pradedi stebėtis kaip jis apskritai kam nors paskambint sugeba, nes jo žinios apie savo prietaisą bei jo galimybes, jau nekalabant apie saugumą, ir t.t. žemiau nulinio lygio ir tokių žmonių, kurie „nelabai gaudosi“ technikoje, spaudžia ant OK kiekviename iššokusiame langelyje, o paklausti, ką patvirtino - negali pasakyti... labai daug.

          Įdomumo dėlei, gali susikurti nesudėtingą internetinę svetainę ir nusipirkęs kokią laikiną pay-to-go kortelę, kad draugai tavęs neatpažintų - išsiųsti jiems SMS su nuoroda sakydamas kad ten geras appsas ir paskaičiuok kiek jų atsisiųs tą fake apsą... rezultatai tave gali nustebinti.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų