Kenkėjiškų programėlių mobiliems įrenginiams skaičius auga

Kenkėjiškų programėlių, kurių taikinys mobilių prietaisų vartotojai ar patys prietaisai skaičius greitai auga bei užkrato platinimo mechanizmai tobulėja, tačiau aktyviai puolama tik viena – Google Android platforma, kuriai „grąsinančių“ kenkėjiško kodo programėlių keliamų grėsmių lygis dabar jau prilygsta kompiuterių su Windows operacine sistema.

Kenkėjiškų programų tyrėjai F-Secure Labs, savo 2013 metų 1-ojo ketvirčio ataskaitoje rašo, kad žiemos periodu stipriai šoktelėjo virusų, skirtų mobiliems įrenginiams skaičius. Didžioji dalis kenkėjų nusitaikę į Android OS, kuriai tenka 136 iš 149 žinomų kenkėjų rūšių arba 91,3% visų veikiančių kenkėjų (2012 metais buvo 79%)

Kitas blogiečių taikinys – Symbian operacinės sistemos pagrindu dirbantys įrenginiai. Blackberry, Microsoft’s Windows mobiliems telefonams ir Apple iOS įrenginiams nebuvo aptikta kenkėjų.

Ataiskatoje rašoma, jog tyrimas parodė, kad didesnė dalis (76,5%) kenkėjų yra orientuoti į pelno gavimą, o ne tiesiog žalos padarymą.

Tyrėjai rašo, kad nors virusų skaičius auga labai greitai, tačiau didesnį susirūpinimą kelia tas faktas, kad daugėja „specializuotų kenkėjiškų programėlių gamintojų“, kurie „užsiima šių programėlių prekyba“ ir Android situacija tampa labai panaši į tą, kuri yra Windows operacinėje sistemoje.

Programėlės naudoja pačius įvairiausius vartotojų apgavystės būdus, pvz. prašo atnaujinti Adobe Flash versiją, arba nukreipia į svetaines su įvairiais pasiūlymais, kur reikalingas vartotojo patvirtinimas ir kai vartotojas patvirtina piktybiškas kodas įdiegiamas įrenginyje. Įdiegus šį kenkėją, jis gali be vartotojo žinios arba jam miegant, iš vartotojo prietaiso skambinti specialiais numeriais, arba sekti duomenis, kuriuos vartotojas įveda prisijungdamas prie saugių banko sistemų ir t.t.

Šio pobūdžio atakos yra neįmanomos iOS, nes Apple neleidžia programėlėms prašyti vartotojo sutikimo įdiegti jas iPhone, iPad ar iPod Touch ir tokiu būdu prieiti prie vartotojo SMS žinučių ar kitos informacijos. Dėl šios priežasties šių piktybiškų programinių kodų autoriai labiau suinteresuoti ieškoti būdų, kurti ir parduoti savo kūrybos rezultatus skirtus Android įrenginiams.

Android OS fragmentacija 2013-05
Android OS fragmentacija

Priešingai nei Apple, Samsung priklauso nuo Google ir jos sistemos atvirumo leidžiančio lengvai įdiegti programėles ir paliekančio atvirai atlapotas duris išmaniems piktavaliams puldinėti šios operacinės prietaisų vartotojus, lygiai taip pat kaip ir Windows operacinę sistemą naudojančius kompiuterius.

Programėlių įdiegimas Android nėra vienintelis būdas „pasigauti virusą“. Piktavaliai taip pat kuria kodus skirtus ir tiems, kas savo išmanųjį telefoną naudoja kaip telefoną ir nediegia aplikacijų.

Google, norėdama pagerinti Android fragmentacijos statistiką, jau nebeskaičiuoja kiek įrenginių kokias Android versijas naudoja, nes rezultatai Google statistikos tikrai nepadaro patrauklia.

Naujos grėsmės mobiliems įrenginiams jų šeimos ir variantai

naujos grėsmės  mobiliems įrenginiams, jų šeimos ir variantainaujos grėsmės  mobiliems įrenginiams, jų šeimos ir variantai
Šaltinis:F-Secure

Grėsmės mobiliems įrenginiams sukurtos pasipelnymo tikslais

Šaltinis: F-Secure. Pasipelnymo tikslais sukurti virusai mobiliems įrenginiams
Šaltinis:F-Secure

Šaltinis: 2013 metų 1-ojo ketvirčio F-Secure Labs ataskaita (pdf)

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų