Lėtiname laiko mašiną

Time Machine, toloau „TM“, programa skirta kurti atsargines duomenų kopijas.

Nekalbėsiu apie atsarginių duomenų kopijų darymo svarbą ir apie tai, kad atsarginių kopijų turėtų būti daroma bent 2, optimalus skaičius – 3 ar tai kad mirror nėra backup’as. Manau, šias tiesas visi jau seniai žino.

Mac OS X dalis Time Machine, jei “įjungta”, daro kas valandines duomenų kopijas (jei laikmena į kurią nurodyta kopijuoti duomenis yra tuo metu pasiekiama). Pirmą kartą į laikmeną kopijuojami visi duomenys išskyrus tuos, kuriuos vartotojas įdėjo į išimčių sąrašą, o vėliau tik tie duomenys, kurie buvo vienaip ar kitaip pakeisti (žinoma, jei tik jie nėra yra išimčių sąraše).

TM neturi daug nustatymų, tačiau kai kuriuos jų pakeisti galima Terminal’o pagalba. Pagal nutylėjimą TM daro kopijas kas valandą (arba 3600 sekundes).

Jei naudojate OS X 10.8 Mountain Lion ar naujesnę versiją - žemiau aprašytas būdas neveiks. Apie tai kaip pakeisti Time Machine atsarginių kopijų darymo periodiškumą OS X 10.8 ar naujesnėse OS X versijose akaitykite straipsnyje: „Lėtiname laiko mašiną II“.

Pakeisti nustatymus kaip dažnai TM darys kopijas galima įvedus atitinkamą komandinę eilutę Terminal’e (reikės administratoriaus slaptažodžio).

Tarkim jei norime, kad atsargines kopijas TM darytų kas dvi valandas - tada komandinė eilutė turėtų atrodyti taip (visa komanda vienoje eilutėje):

sudo defaults write /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.backupd-auto StartInterval -int 7200

Pagal nutylėjimą TM atsargines kopijas daro tik į diskus suformatuotus Mac OS Extended (Journaled) formatu.

Jei norite kad TM atsargines kopijas darytų į nepalaikomų formatų diskus ar net NAS (be abejo pats OS X turėtų jau būti paruoštas rašymui į to formato laikmenas[1]), terminale reiktų įvesti komandą (visa komanda vienoje eilutėje)

defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1

Norėčiau priminti, kad ši funkcija nėra oficialiai palaikoma, tad jei ją naudosite ir vėliau duomenų negalėsite atstatyti – nelabai kam galėsite pasiskųsti.

Naudokite, tai eksperimentiniais tikslais arba jei kuriate kelias atsargines kopijas skirtingose laikmenose ir norite, kad vienoje iš jos esančius duomenis galėtumėte pasiekti pajungę laikmeną prie kitos OS.

Alternatyvios atsarginių kopijų darymo programos


(jos naudojamos kiek kitaip daromoms duomenų kopijoms nei kad daro TM)

Carbon Copy Cloner (pilnai funkcionuojanti nemokama programa. Tiesa, jei norite išjungti reklamos rodymą – prašoma paaukoti simbolinę sumą. Nors išjungti reklamas galima ir nepaaukojus, be jokių programos laužymų, bet jei programa patinka ir padeda Jums išsaugoti duomenis, kodėl gi nepaaukojus kelių $ už gerą darbą) . P.S. Nuo 3.5 versijos Carbon Copy Cloner tik mokamas, bet čia kiekvienas individualiai gali nuspręsti kiek jam svarbūs duomenys, kokiu būdu daryti jų atsargines kopijas ar išvis nedaryti ir ar paskui mokėti daug didesnius pinigus už duomenų atstatymą arba rautis plaukus nuo galvos nebetekus svarbių failų.

SuperDuper – taip pat nemokama programa, tačiau jei norite nurodyti savo, atsarginių duomenų darymo tvarkaraštį, bet atrakinti dar kelias funkcijas – reiks susimokėti). žinoma jų yra ir daugiau tokio pobūdžio programų, tačiau šios populiariausios

Asmeniškai aš naudoju TM ir Carbon Copy Cloner .


  1. Pagrindinis OS X diskų formatas yra Apple HFS Plus (arba Mac OS X Extended), kuris yra visuose naujuose Mac kompiuteriuose. Tačiau tam, kad pagerinti Mac kompiuterių suderinamumą Apple praplėtė dikų formatų palaikymą pridėdami FAT32, UDF, UFS ir NTFS (tik skaitymui). Todėl norint, kad Mac'as galėtų rašyti į NTFS suformatuotas laikmenas ar suprastų kitus formatus, reikia įdiegti 3-ų šalių programinę įrangą (pvz.: Paragon NTFS Mac'ams) ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų