Instaliacinis OS X diskas

Kaip išsikepti Mac OS X 10.7 (Lion) arba OS X Mountain Lion diską, jei „liūtas“ jau suinstaliuotas.

Kaip žinia, nuo OS X 10.7 Lion, Apple nebetiekia savo OS diegiamųjų diskų. Dabar, kai Internetas prieinamas daugumai planetos gyventojų, bent jau tiems, kurie įsigijo Mac kompiuterį - tikrai, nebereikia jokių įdiegimo (instaliacinių) CD ar DVD, viską galima padaryti per Internetą.

Straipsnis atnaujintas 2013/09/09 papildant jį Donato Jagučanskio OS X įdiegimo disko kūrimo detalesne instrukcija bei grafine medžiaga.

Jei yra noras „liūto“ įdiegimo DVD, idant jaustis saugiau arba pasidaryti „clean install“, bet nėra kito Mac’o su neįdiegtu „liūtu“… tiesa, teks dar kartą jį visą atsisiųsti, bet kadangi tai padaryti galima bet kada, pvz jei lėtesnis internetas - palikti atsisiuntimą kai jūs savo Mac’ą paliekate ramybėje ir nebeglostote (pvz. miegate).

  1. Pasileidžiate App Store
  2. Susirandate OS X Lion arba OS X Mountain Lion
  3. Laikydami Alt klavišą spaudžiate ant liūto paveiksliuko (priklausomai nuo OS X versijos gali užtekti paspausti ant šalia paveiksliuko esančio „download“ mygtuko)
  4. Perkėlus į OS X Lion puslapį vietoje „Installed“ matote „Install“ (priklausomai nuo OS X versijos galite matyti - „download“)
  5. Spaudžiate ant „Install“ (arba „download“) ir pradedamas siųsti “Liūtas”
  6. Kai siuntimas baigtas ir pasileidžia pirmasis “liūto” diegimo langas - Applications, surandate „Install Mac OS X Mountain Lion.app“, spaudžiate ant šios aplikacijos dešinį pelės klavišą/du pirštus ant trackpado ar kitokį veiksmą kuris iššaukia meniu su galimybe pasirinkti “Show package contents”
  7. Kai aplikacijos turinys išskleidžiamas keliaujate į Contents/SharedSupport
  8. Nusikopijuojate ten esantį failą InstallESD.dmg kur nors pas save komiuteryje į kitą vietą
  9. Dabar iš „liūto“ meniu galite pasirinkti Quit ir ištrinti “Install Mac OS X Lion.app”
  10. Pasileiskite Disk Utility ir „išsikepate“ (Burn Image) “liūto instaliaciją” iš InstallESD.dmg

Kuriame OS X instaliacinį diską

Donato Jagučanskio paruošta instaliacinio USB disko įrašymo instrukcija: 1. Įstatykite USB raktą į kompiuterio USB jungtį ir atidarykite „Disk utility“ aplikaciją esančią Applications/Utilities ir atlikite veiksmus nurodytus paveikslėliuose:
pasirinkimai OS X Disk Utility aplikacijos lange

pasirenkite disko skirsnio (particijos) tipą GUID ir spauskite OK 2. patvirtinkite pasirinkimus „Apply“. 3. Spauskite „Partition“ mygtuką. 4. Sukūrę USB skirsnį (particiją), Disk Utility aplikacijos lange spauskite „Restore“ esantį lango viršuje instaliacijos įkėlimas į USB diską 5. Pasirenkite šaltinį (source) iš kurio bus gaminamas instaliacinis USB raktas. Spauskite „Image…“ Jei gaminate aukštesnę nei OS X 10.6 versiją jūsų šaltinis (Source) turėtų būti installESD.dmg failas. Kitu atveju tai bus originalus “.dmg” tipo failas kurį parsisiuntėte iš app store. Standartiškai jis turėtų būti išsaugotas “Applications” kataloge. 3. Pasirenkite kopijavimo tikslą (Destination). Tam tereikia iš kairės pusės pasirinkti USB rakto pavadinimą ir su pele nutempti jį į „Destination“ laukelį. 4. Spauskite „Restore“ mygtuką lango apačioje. Iššokusiame lange spauskite „Erase“. Laukite kol bus baigtas disko kūrimas

Kai atstatymo (Restore) procesas į USB diską bus baigtas, su šiuo raktu galėsite startuoti savo mac kompiuterį ir įdiegti OS X sistemą.

Jei turite klausimų susijusiu su šia tema, mielai į juos atsakysime komentaruose.

Kai kuriuose Apple kompiuteriuose Alt klavišas vadinamas Opt. Klavišas Cmd =  = ⌘, priklausomai nuo to kokią klaviatūrą naudojate.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų