7-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

7-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ išleido „Safari 17.3.1“ kaip „macOS Monterey“ ir „macOS Ventura“ programinės įrangos naujinį. Atrodo, kad nedidelis „Safari“ naujinys pašalina tą pačią persidengiančio teksto klaidą, kuri buvo pataisyta „macOS Sonoma 14.3.1“, „iOS 17.3.1“, „iPadOS 17.3.1“ ir „watchOS 10.3.1“. Kai naudotojai susiduria su šia klaida, gali atrodyti, kad tekstas arba dingsta (net ir įvedant), arba tekstas gali persidengti su kitu tekstu. Jei ir toliau naudojate „MacOS Ventura“ arba „MacOS Monterey“, tai yra rekomenduojamas klaidų taisymo naujinys.
  • „Kai kurie „Apple Watch Series 9“ ir „Apple Watch Ultra 2“ naudotojai skundžiasi netikrais jų laikrodžio ekrano paspaudimais, kai laikrodis gali pats pvz. inicijuoti telefoninį skambutį ar trukdyti naudotojui įvesti atrakinimo kodą. Kai kurie naudotojai šią problemą apibūdina kaip „vaiduoklio“ prisilietimus. „Apple“ apie problemą žino ir tiria jos priežastis bei ruošia pataisymą.
  • „Apple“ pasidalijo oficialiu septynių dalių kriminalinio serialo „Manhunt“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Tobias Menzies, anonsu. Serialą sukūrė Monica Beletsky, kuri taip pat yra laidų vedėja ir vykdomoji prodiuserė.
    Filmas sukurtas remiantis „New York Times“ bestseleriu ir „Edgar Award“ apdovanoto rašytojo James L. Swanson negrožinės literatūros knyga. „Manhunt“ yra sąmokslo trileris apie vieną geriausiai žinomų, bet mažiausiai suprantamų nusikaltimų istorijoje, stulbinančią John Wilkes medžioklės istoriją po Abraham Linkoln nužudymo. Kartu su Menzies seriale vaidina Anthony Boyle („Masters of the Air“, „Tetris“), Lovie Simone („Greenleaf“), Will Harrison („Daisy Jones & The Six“), Brandon Flynn („13 Reasons Why“), Damian O'Hare („Hatfields & McCoys“), Glenn Morshower („The Resident“), Patton Oswalt („A.P. Bio“), Matt Walsh („Veep“) ir Hamish Linklater („The Big Short“).
    Serialas „Apple TV“ debiutuos 2024 m. kovo 15 d., penktadienį su dviem serialo serijomis.
  • Praėjusios savaitės šeštadienio vakarą, 76-tųjų kasmetinių „Directors Guild of America Awards“ apdovanojimų už išskirtinius 2023 m. režisūrinius laimėjimus metu skambėjo ir „Apple“ vardas.
    Renginio metu už išskirtinius režisūros pasiekimus televizijos ir ribotos serijos filmuose pripažinta buvo Sarah Adina Smith už serialo „Lessons in Chemistry“ epizodą „Ji ir jis“. Tai nebuvo vienintelis su „Apple“ susijęs apdovanojimas. Už išskirtinius režisieriaus laimėjimus reklamose Kim Gehrig iš Somsuch laimėjo prizą už „Apple Music“ reklamą „Run This Town“.
  • „Apple“ išleido „Vision Pro“ naujinimą, kuris išsprendžia vieną iš labiausiai klaidinančių paleidimo problemų. Pradedant nuo „visionOS 1.0.3“ versijos išleistos pirmadienį, akinių savininkai, pamiršę savo slaptažodžius, gali iš naujo nustatyti savo įrenginį ir pradėti jo nustatymus iš naujo. Anksčiau savininkai, praradę prieigos kodus, norėdami vėl naudoti savo 3 500 USD kainuojantį įrenginį, turėjo apsilankyti „Apple Store“ Jungtinėse Valstijose arba išsiųsti įrenginį „AppleCare“ klientų aptarnavimo tarnybai JAV.
  • Pasirodė gandas, kad „Apple“ planuoja išleisti 5 „iPhone 15“ modelius iš kurių „iPhone 16 SE“ ir „iPhone 16 Plus SE“ bus patys pigiausi ir turės po vieną kamerą, „Dynamic Island“ salelę ir 60 Hz ekraną. Anot Majin Bu, kuris šią informaciją paskleidė — ji gauta iš nepatikimo šaltinio, todėl rekomenduoja į ją žiūrėti skeptiškai.
    Iš kairės į dešinę, iPhone: 16 SE, 16 Plus SE, 16, 16 Pro, 16 Pro Max

    Kituose ganduose kalbama, kad kompanija planuoja išleisti iPhone: 16, 16 Plus, 16 Pro, 16 Pro Max ir 16 Ultra.
  • Prieš keletą metų „Apple Watch“ funkcionalumas buvo papildytas prieširdžių virpėjimo aptikimo galimybe, ir nuo tada ji išgelbėjo nemažai gyvybių. Naujausias poros iš Summerville, Pietų Karolina „Apple Watch“ pavyzdys tai dar kartą patvirtina.
    „Post and Courier“ pasakoja apie Jeff ir Ellen Priest, kurie dėkoja „Apple Watch“ aptikus šią besislapsčiusią širdies būklę:
    Jeff Priest sėdėjo ant sofos, kai jo „Apple Watch“ ekrane pasirodė įspėjimas, pranešantis, kad jam pasireiškė prieširdžių virpėjimo požymiai. Sveikatos problemų neturintis vyras gali padaryti tik vieną išvadą: „Maniau, kad kažkas negerai su laikrodžiu“, – sakė 65 metų Priest, į pensiją išėjęs Pietų Karolinos Aiken universiteto rektorius. „Aš nesijaučiau blogai, jaučiausi kaip įprastai“. Tačiau jo žmona Ellen į tai pažiūrėjo rimčiau.
    Jeffo patirtis nėra unikali. „Apple Watch“ vėl ir vėl buvo pripažintas kaip pirmasis signalas, kad kažkas negerai AFib pacientams, kurie teigia, kad jaučiasi puikiai. Prieširdžių virpėjimas (AFib - atrial fibrillation) yra netaisyklingo širdies ritmo tipas, kai viršutinės širdies kameros plaka nesinchroniškai su apatinėmis.
    Remiantis „JAV Susirgimų kontrolės centro“ (CDC - Centers for Disease Control and Prevention) duomenimis, maždaug 2 proc. jaunesnių nei 65 metų žmonių ir 9 proc. 65 metų ir vyresnių žmonių turi AFib. Anot „The Lancet“ 2024 m. vasario mėnesį paskelbtų duomenų, AFib serga 1,5–2 poc. Europos suaugusiųjų, o iki 2060 m. vyresnių nei 65 metų amžiaus asmenų skaičius turėtų padidėti iki 9,5 proc. Kaip pagrindinis insulto, demencijos, širdies nepakankamumo ir priešlaikinio mirtingumo veiksnys, AFib kelia didelę grėsmę besiplečiančioms pagyvenusių žmonių demografinėms ir sveikatos priežiūros sistemoms. Širdies ritmo sutrikimai tampa vis dažnesni žmonėms senstant. Kai kurie asmenys, turintys AFib, nejaučia jokių simptomų. Negydomas AFib gali sukelti insultą arba širdies priepuolį.
    Jeff atveju jis kreipėsi į gydytoją ir gavo tinkamą gydymą, dėl kurio širdies būklė tapo valdoma. Jis turėjo stebėti širdies būklę savo laikrodžio pagalba ir jam nereikėjo sėdėti namuose ar likti ligoninėje tolesniam būklės vertinimui.
  • Praėjus beveik dvejiems metams nuo Rusijos invazijos į Ukrainą, pabudusi „Adidas“ paskelbė, kad stabdo savo „Adidas Running“ („Runtastic“) programėlės skirtos „iOS“, „Android“, „watchOS“ ir kitoms platformoms veikimą Rusijoje. Aplikacijos naudotojus Rusijoje „Adidas“ informuoja, kad 2024 m. kovo 31 d. rusų paskyros kartu su veiklos istorija ir informacija apie sportinę veiklą bus ištrintos, o tarnybos šalyje nustos veikti.
  • „Apple TV+“ ruošiasi pradžiuginti ateivių draugus. Srautinės „Apple“ transliacijos tarnyba patvirtino, kad planuojamas mokslinės fantastikos dramos „Invasion“ trečias sezonas (antrasis baigėsi spalio mėnesį). Apie naująjį sezoną daug informacijos nėra, įskaitant ir tai, kada jis gali būti pradėtas transliuoti, tačiau jo filmavimas prasidės jau vasario mėnesį.
  • Prieš „Apple Vision Pro“ paleidimą buvo spėliojama, kiek aplikacijų „visionOS“ bus sukurta kai akiniai bus išleisti. Sausio mėnesį buvo suskaičiuota apie 150, tačiau iki vasario 2 d. šis skaičius išaugo iki 600. Vasario 13 d. „Apple“ rinkodaros skyriaus vyresnysis viceprezidentas Grega Joswiak pasidalijo, kad „visionOS“ skirtų aplikacijų skaičius dabar viršija 1 000. Suderinamų „iPhone“ ir „iPad“ programėlių skaičius taip pat išaugo iki daugiau nei 1,5 mln.
  • Po to, kai 2019 m. Jony Ive paliko „Apple“, iš kompanijos pasitraukė keli garsūs komandos nariai. Panašu, kad prie kai kurių iš šių pasitraukimų prisidėjo kompanijos vidinės kultūros pokyčiai ir Jeff Williams, vadovaujantis projektavimo komandai.
    Dabar iš kompanijos traukiasi Bart Andre dirbęs „Apple“ nuo 1992 m. Jis yra ilgiausiai „Apple“ dirbantis industrinio dizaino darbuotojas.
    Remiantis „Bloomberg“ pranešimu, Bart Andre yra dizaino grupės vadovas, paliekantis „Apple“ po 32 metų darbo kompanijos projektavimo komandoje. Jis buvo vienas geriausių Jony Ive leitenantų ir padėjo tvarkyti reikalus po to, kai 2023 m. kompaniją paliko Evans Hankey užėmęs industrinio dizaino departamento vadovo kėdę po Jony Ive.
  • „Apple“ sukūrė „Keyframer“ – bandomąją generatyvaus dirbtinio intelekto (DI) programą, kuri leidžia vartotojams apibūdinti vaizdą ir tai kaip jie nori, kad jis būtų animuotas. Dar visai neseniai „Apple“ buvo apibūdinama kaip atsilikusi nuo likusios technologijų pramonės, kuri pradėjo taikyti DI. Tai visada buvo nesąmonė, nes „Apple“ mašininis mokymasis daugelį metų buvo „iOS“ pagrindas, tačiau tada bendrovės mokslininkai paskelbė akademinius darbus, įskaitant vieną apie AI avatarus. Dabar paskelbtas dar vienas mokslinis darbas, o šį kartą „Apple“ mokslininkų trijulė (Tiffany Tseng, Ruijia Cheng ir Jeffrey Nichols) tiria ir išbandė programą, skirtą „animacijos dizaino įgalinimui naudojant kalbų modelius“. DI programa, vadinama „Keyframer“, leidžia vartotojams aprašyti animaciją, o tada generuoja CSS animacijos kodą svetainėms. „Keyframer“ nėra viešai paskelbta.
  • „Adobe“ antradienį išleido saugos naujinimus, kurie pašalino daugiau nei 30 pažeidžiamumų keliuose produktuose, įskaitant kritines problemas. Programinės įrangos gamintojas perspėjo apie svarbius populiarių produktų, tokių kaip „Adobe Acrobat“ ir „Acrobat Reader“, „Adobe Commerce“ ir „Magento Open Source“, „Substance 3D Painter“ ir „FrameMaker“, kritinius trūkumus.
    Bendrovė ištaisė 13 „Adobe Acrobat“ ir „Acrobat Reader“ programinės įrangos spragų, įskaitant savavališką kodo vykdymą, programos atsisakymą teikti paslaugą ir atminties nutekėjimo spragas. „Adobe“ išleido „Adobe Acrobat“ ir „Reader“, skirtų „Windows“ ir „macOS“ saugos naujinimus. Jei dėl kokių nors priežasčių naudojate šią programinę įrangą - atsinaujinkite.
  • „Apple TV+“ prenumeratoriai jau gali pažiūrėti pirmąsias „The New Look“ serijas. Seriale Christian Dior vaidmenį atlieka Ben Mendelsohn. „The New Look“ pasakoja apie Christian Dior ir šiuolaikinės mados pradininkus pasaulinio konflikto fone. Dior vaidina Ben Mendelsohn, Juliette Binoche yra Coco Chanel, o Maisie Williams - Catherine Dior. Seriale taip pat vaidina John Malkovich, Claes Bang, Glenn Close ir kt.
  • Programuotojas Fabian savo X kanale vėl viešumon išlėlė tuzino metų senumo „macOS“ problemą, kai prie tam tikrų sąlygų garso balansas „Mac“ kompiuteriuose pasislenka į vieną arba kitą pusę.
    2012 m. vasario 12 d. „Apple“ pripažino šią problemą („Apple“ svetainėje šio pripažinimo nebėra, bet jį galima ištraukti iš internetinio archyvo). Tada „Apple“ rekomendacija buvo rankiniu būdu pareguliuoti garso balansą. Panašu, kad ši rekomendacija galioja iki šiol, nes net praėjus 12 metų, „Mac“ kompiuterių naudotojai vis dar susiduria su šia problema.
  • Anot BuyAiDomains.com „Apple“ įsigijo nauja domeno vardą iWork.ai. Tai leidžia manyti, kad Kupertino technologijų milžinė planuoja į savo biuro aplikacijų paketą integruoti dirbtinį intelektą.
    „Apple“ kažkur nuo 2013 m. „Pages“, „Keynote“ ir „Numbers“ traktuoja kaip atskiras aplikacijas, tačiau anksčiau jos buvo platinamos po bendru „iWork“ prekės ženklu.
  • „Apple“ pašalino „Apple Music SharePlay“ funkciją skirtą „HomePod“ ir „Apple TV“, kurią išbandė ankstesnėse „iOS 17.4“ ir „tvOS 17.4“ beta versijose, o tai rodo, kad šios funkcijos gali nebūti, kai kovo mėnesį bus išleista galutinė visiems naudotojams skirta „iOS 17.4“ versija.
  • „Apple TV+“ paskelbė naują serialą, trilerį „Prime Target“, kuriame besivystančių įvykių centre puikus jaunas matematikos magistrantas Edward Brooks (vaidina Woodall), esantis ant didelio proveržio slenksčio, kurio teorija gali pažeisti kiekvieno pasaulio kompiuterio saugumą.
  • 82 metų vyras, kuriam Kalėdų proga buvo padovanotas „Apple Watch“, sako, kad laikrodis gali būti jo gyvybės gelbėtojas po to, kai jį partrenkė automobilis.
    CCTV paskelbtoje filmuotoje, Kidderminsteryje, JK, 2024 m. sausio 19 d. žiedinėje sankryžoje įvykusio incidento medžiagoje rodoma kaip automobilis partrenkia vyrą. Stereotipinis žiedinė sankryža yra didelė su žole apaugusia sala, iš kurios išeina keturi ar daugiau kelių, tačiau ši buvo maža su jos viduryje tiesiog nupieštu apskritimu.
    Žiedinės sankryžos yra saugesnės ir vairuotojams, ir pėstiesiems, tačiau šiuo atveju žiedas buvo visiškai ignoruojamas. Vairuotojas pasuko net nevažiuodamas teisinga eismo juosta ir trenkėsi į per kelią ėjusį 82 metų Tony Jauncey.
    Vietos laikraštis „The Shropshire Star“ rašo, kad Jauncey išgyveno, nors jam buvo sulaužytas raktikaulis, įtrūkę šonkauliai, o ant kūno buvo didelės mėlynės.
    Naujasis Jauncey „Apple Watch“, kuris jam buvo įteiktas mažiau nei prieš mėnesį, iš karto paskambino pagalbos tarnyboms. „Ėjau atgal prie savo automobilio, kuris buvo pastatytas prie [Britanijos prekybos centro] „Aldi“, ir kirtau kelią, kai pajutau trenksmą“, – laikraščiui pasakojo Jauncey. „Gulėjau kelyje, negalėjau pajudėti.“
    „Yra dar vienas dalykas, kurį norėčiau pabrėžti — mano Apple Watch“, – tęsė jis. „Laikrodis aptiko kritimą ir paklausė, ar noriu iškviesti greitąją pagalbą. Galėjau atšaukti užklausą paspausdamas mygtuką telefono šone“, – sakė jis, – bet aš jį palikau ir dėl to telefonas paskambino [JK pagalbos numeriu] 999. Jauncey sako, kad vairuotojas sustojo ir atėjo padėti, kaip ir trys slaugės, kurios atsitiktinai buvo rajone. „Buvo daug žmonių, kurie atėjo padėti ir tai mane tikrai nuramino“, – sakė jis. Įvykio vaizdo įrašą rasite „Dailymotion“ svetainėje.
    „Apple Watch“ kritimo ir avarijų aptikimo funkcijos jau išgelbėjo daugybės vairuotojų gyvybes. Ši funkcija buvo pristatyta 2018 m. kartu su „Apple Watch Series 4“.
  • „Statista“ paskelbė macrotrends.net duomenimis paremtą pasirinktų kompanijų Net pajamų per sekundę paskaičiavimą.
    Šaltinis: Macrotrends.net/Statista
    Palyginimui: 2017 metais „Apple“ per sekundę uždirbdavo 1 444 USD, „Microsoft“ — 531 USD, o „Alphabet“ – 616 USD.
  • Įdiegę savo įrenginiuose „iOS 17.4“ beta versijas pastebėjo, kad nustojo veikti „Progressive Web Apps“ (PWA) funkcija — svetainės išsaugotos kaip aplikacijos. Buvo manoma, kad tai klaida ar laikinas sprendimas, tačiau dabar kūrėjams skirtoje svetainėje „Apple“ paaiškino, kad „Home Screen“ interneto aplikacijų funkcionalumas naudotojams Europoje yra pašalintas dėl alternatyvių naršyklių palaikymo bei su tuo susijusių rizikų ir nebus grąžintas, bent jau tokiame sprendime koks buvo iki šiol.
  • „Bloomberg“ savo straipsnyje, kuriame aptariamos naujos funkcijos šiais metais pasirodysiančioje programuotojams skirtoje „Xcode“, taip pat mini, kad „Apple“ planuoja į „Spotlight“ funkciją įdiegti dirbtinį intelektą ir taip padaryti ją gerokai galingesnę nei yra dabar.
  • „Apple“ nutraukė „iOS 17.3“ sertifikatų pasirašymą taip sudegindama tiltus grįžimui prie šios versijos.
  • „Group-IB“ paskelbė, kad aptiko naują, pavojingą „GoldDigger“ šeimos Trojos žirgo veislę vardu „GoldPickaxe.iOS“. Šis kenkėjas buvo sukurtas „Android“, bet vėliau perkeltas ir į „iOS“. Virusas renka asmeninius duomenis, veidų atpažinimo informacija, dokumentus ir asmens pažymėjimus, net žinutes. Visą šią informaciją kenkėjas vėliau stengiasi panaudoti prieigos prie aukos banko kortelių gavimui.
    Pradžioje kenkėjas prasmukdavo per „TestFlight“ paslaugą leidžiančią kūrėjams leisti testavimui skirtų aplikacijų beta versijas, bet „Apple“ šiuos vartus uždarė. Tada programišiai nusprendė eiti sudėtingesniu keliu — per mobilių įrenginių valdymo profilį (MDM), kuris daugiausiai naudojamas korporatyviniuose įrenginiuose. „Group-IB“ pastebi, kad jau yra nukentėjusių nuo žirgo Tailande ir Vietname, tačiau jo veikla neapsiriboja šiomis šalimis.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento ar aplikacijų kūrėjų galimybės kainas kooreguoti bei „Apple“ pakeistos kainodaros, žemiau pateiktų aplikacijų kainos yra orientacinės ir gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“.

Taip pat turėkite omenyje, kad žemiau paminėtos aplikacijos pigiau ar nemokamai platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų