Kokiose šalyse 2023 metais iPhone populiariausi?

Tikriausiai daugelis suklystų atsakydami į klausimą „kokioje valstybėje „iPhone“ sudaro didžiausią mobilių telefonų dalį?“

Prieš padėdami skaityti pabandykite atspėti, kokioje šalyje „iPhone“ sudaro didžiausią dalį joje naudojamų mobilių telefonų.

Didžiausias „iPhone“/„iOS“ naudotojų procentas yra keliose mažose teritorijose ir vienoje mikrovalstybėje (Monake), o rinkos dalys svyruoja nuo 95,44 proc. Naujosios Zelandijos teritorijoje Tokelau iki 66,68 proc. Prancūzijos teritorijoje Wallis ir Futuna. Toliau seka pirmoji didžioji šalis sąraše – Japonija, kurioje 65,88 proc. visų mobiliųjų įrenginių vartotojų naudojasi „iPhone“. „iPhone“ taip pat užsiėmė 50–65 proc. rinkos dalį keliose kitose šalyse. Pavyzdžiui, Danija (64,04%), Norvegija (61,94%), Kanada (57,84%), Australija (57,47%) ir JAV, kur 56,74% visų mobiliųjų telefonų vartotojų pasirinko „iOS“ operacinės sistemos pagrindu veikiantį įrenginį.

Tačiau didžiausia „iPhone“ naudotojų dalis (procentaliai nuo visų mobilių telefonų naudotojų šalyje) yra… Šiaurės Korėjoje. Čia 99,49 proc. mobiliųjų telefonų naudotojų turi „iPhone“ ir tik 0,51 proc. „Android“.

2023 m. sausio mėn. duomenimis, mobiliųjų telefonų naudotojų, naudojančių „iOS“ pagrindu veikiančius mobiliuosius įrenginius, procentas Šiaurės Korėjoje buvo didesnis nei bet kurioje kitoje pasaulio valstybėje. Dar 2020 m. „iOS“ įrenginiai užėmė nuo 17 iki 31 proc. mobilių telefonų rinkos (apskaičiavimai skiriasi), tačiau nuo to laiko „Apple“ telefonai Šiaurės Korėjoje vis labiau populiarėjo. Ši tendencija kiek stebina, nes legaliai „iPhone“ Šiaurės Korėjoje nėra. Tačiau „iPhone“ telefonai laikomi daug saugesniais nei telefonai, kurie yra legaliai prieinami šalyje ir, vartotojų nuomone, yra stebimi Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong-uno. Tai ir tapo priežastimi Šiaurės Korėjoje įsitvirtinti pogrindinei „iPhone“ rinkai.

<10%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

90%

100%

Duomenys: „World Population Review“

Kurie telefonai, Android ar iOS populiaresni?

Apskritai „Android“ yra populiaresnis nei „iOS“. „iPhone“ yra neabejotinai populiariausia vieno mobiliojo telefono produktų linija pasaulyje, turinti daugiau nei 1,5 milijardo aktyvių „iPhone“ naudotojų 2023 m. Tačiau „Samsung Galaxy“ telefonų linija dažnai užima panašią pasaulinės rinkos dalį. Tačiau kaip ten bebūtų, dešimtys (jei ne šimtai), „Android“ pagrindu veikiančių mobiliųjų telefonų modelių, lengvai sumenkina bendrus „iPhone“ rinkos rezultatus.

Jungtinėje Karalystėje ir kitose šalyse, kurių „iOS“ rinkos dalys svyruoja tarp 40 ir 50 proc., „iOS“ vs „Android“ pasidalijimas yra gana tolygus. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje 51,63 proc. „iPhone“ naudotojų ir 47,80 proc. „Android“, Airijoje - 48,07 proc. „iPhone“ ir 51,49 proc. „Android“, o Naujojoje Zelandijoje – 46,43 proc. prieš 52,27 proc. „Android“.

Daugelyje kitų šalių „Android“ pranašumas prieš „iOS“ yra ryškesnis. Vokietijoje padalijimas yra 37,67 proc. „iPhone“ - 59,79 proc. „Android“. Prancūzijoje 35,49 proc. „iPhone“ - 63,94 proc. „Android“. Kinijoje ir Indijoje, dviejose daugiausiai gyventojų turinčiose pasaulio šalyse, „iPhone“ užima atitinkamai 24,32 ir 3,92 proc. rinkos dalies, o „Android“ 74,98 proc. bei 95,26 proc. Pažymėtina, kad nedidelis, bet apčiuopiamas žmonių skaičius kiekvienoje šalyje nesinaudoja nei „iPhone“, nei „Android“ įrenginiais. Dėl šių alternatyvių OS pasirinkimų „iOS“/„Android“ padalijimas retai būna tiksliai 100 procentų.

Kalbant apie Lietuvą ir mūsų kaimynus:

 Jei duomenis lentelėje norite surūšiuoti didėjančia ar mažėjančia tvarka - paspauskite ant atitinkamo stulpelio pavadinimo lentelėje.

Žinoma, didesniuose miestuose „iPhone“ gyventojų rankose galima pastebėti dažniau, tuo tarpu mažesnių miestelių ir kaimų gyventojai mieliau renkasi „Android“ pagrindu veikiančius telefonus. Todėl aukščiau esanti statistika tai vidurkis šalyje, nors pasižvalgius po didesnius šalies miestus „iOS“/„Android“ įrenginių santykis būtų kiek kitoks.

Kodėl vienose šalyse populiaresnis iPhone, o kitos – Android?

Yra keletas galimų priežasčių, kodėl tam tikros šalies gyventojai gali teikti pirmenybę „iPhone“ arba „Android“ telefonui. Vartotojus gali traukti tam tikra funkcija, pvz., fotoaparatas ar rašiklis. Arba tam tikros toje šalyje veikiančios populiarios, naudingos aplikacijos veikia tik vienos iš šių operacinių sistemų aplinkoje. Kaina taip pat gali būti veiksnys.

Galiausiai, daugeliu atvejų tam tikro telefono ar operacinės sistemos prieinamumas gali būti ribotas. Pavyzdžiui, nuo 2023 metų įvestas „iPhone“ siuntimo į Šiaurės Korėją embargas, o Kinijos gamintojo „Huawei“ telefonų neleidžiama importuoti į JAV. Mobiliųjų telefonų gamintojai taip pat gali sudaryti išskirtinumo sutartis su tam tikrais paslaugų teikėjais tam tikroje šalyje, pavyzdžiui, kai „Apple“ debiutavo „iPhone“ — jis buvo prieinamas tik AT&T tinkluose JAV. Taip pat gali pasitaikyti situacijų, kai tam tikram mobiliųjų telefonų gamintojui gali būti sunku gauti reguliavimo tarnybų leidimą išleisti naujus įrenginius tam tikroje šalyje.

Ar pavyko atspėti šalies, kur „iPhone“ populiariausias pavadinimą?

Jei pageidaujate, galite atsisiųsti 226 pasaulio šalių „iOS vs Android“ duomenis CSV formatu.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų