49-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

49-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Dar rugsėjį buvo patvirtinta, kad „Apple“ turės laikytis antimonopolinių reikalavimų, susijusių su aplikacijų platinimu, ir greičiausiai dėl to bendrovė turės įsileisti trečiųjų šalių aplikacijų parduotuves į „iPhone“. „Microsoft“ dabar demonstruoja savo ketinimą paleisti vieną iš jų, apie tai rašo ir „Bloomberg“. Tikėtina, kad vienas iš pagrindinių šio plano rodiklių yra „Microsoft“ 69 milijardų dolerių vertės mobiliųjų žaidimų milžino „Activision Blizzard“ įsigijimas…
  • CNBC paskelbė įdomų straipsnį ir 17-os minučių trukmės video reportažą leidžiantį pasižvalgyti po „Apple“ lustų laboratoriją - vietą kur reto pašaliečio koja gali įžengti.
  • Praėjusį mėnesį Washington D.C. policijos departamentas ragino gyventojus apsirūpinti „AirTag“ ir taip turėti galimybę atrasti savo automobilius vagystės atveju. Dabar tą patį pasiūlymą departamentas duoda žmonėms dėvintiems brangias „Canada Goose“ striukes, nes jas pradėjo masiškai vogti ar net atiminėti gatvėse.
  • Naujoje „Apple“ „iPhone 15“ skirtoje reklamoje, kurioje grupė mandagiai kovoja dėl albumo viršelio nuotraukos, pabrėžiama galimybė fotografuoti portreto režimu ir vėliau pasirinkti ryškumo taškus nuotraukoje.
  • „Apple“ išleido vieną naują „Apple Watch Series 9“ modelį. Tai PRODUCT(RED). Įsigiję tokį laikrodį, ar bet kokią PRODUCT(RED) prekę prisidėsite prie pagalbos sergantiems AIDS/ŽIV.
  • „Zoom“ išleido aplikacijos versiją skirtą „Apple TV“.
  • Pirmadienį Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi pranešė, kad Japonijos elektroninių dalių gamintoja „TDK Corp“ Indijoje gamins ličio jonų (Li-ion) akumuliatorių elementus skirtus „iPhone“ telefonams. Gamyklos, kurioje galės dirbti keli tūkstančiai darbuotojų ir užimsiančios apie 72 hektarų plotą, statybos jau pradėtos.
  • Prieš tris metus „Sony“ pristatė „PlayStation 5“ skirtą žaidimą „Stray“, kuris netrukus pateko į platformos Top-20, kas yra labai neblogas rezultatas indi-žaidimui. Dabar „Annapurna Interactive“ ir „BlueTwelve Studio“ išleido „Stray“ versiją skirtą „Mac“. Šio žaidimo apie katiną išleidimas „macOS“ platformai tapo įmanomas „Metal 3“ ir „MetalFX“ technologijų dėka. Žaidimas skirtas „Mac“ kompiuteriams su „Apple Silicon“ procesoriais (M1, M2, M3). Žaidimo „Stray“ kaina „App Store“ 27,99 €.
  • „WhatsApp“ naudotojai gali nudžiugti, kad aplikacijos skirtos „iOS“ kūrėjai įdiegia naują funkciją, leidžiančią vartotojams bendrinti originalios kokybės nuotraukas ir vaizdo įrašus. Ocialiame pakeitimų žurnale, pateiktame kartu su „WhatsApp 23.24.73“ skirtos „iOS“ atnaujinimu, pažymima, kad vartotojai dabar gali „lengvai siųsti originalios kokybės failą“, kaip alternatyvą suspausto failo metodui, kurį aplikacija naudoja kaip numatytąjį.
    Po to kai lapkričio mėnesį šią funkciją išbandė nedidelė vartotojų grupė, ji išleidžiama visiems „iOS“ naudotojams. Pakeitimų žurnale pažymima, kad pakeitimas visiems taps prieinamas „ateinančių savaičių bėgyje“, todėl gali šiek tiek užtrukti, kol jis taps prieinamas jūsų įrenginyje, bet kai jis pasirodys, galėsite jį pasiekti pokalbyje paliesdami „+“, pasirinkę „Document“, tada pasirinkite „Choose Photo or Video“. Išsiuntus, gavėjai gali bakstelėti failą „WhatsApp“ aplikacijoje, kad peržiūrėtų gautas nuotraukas ir vaizdo įrašus. Tačiau, panašu, kad failų peržiūra („preview“) nerodoma pagrindinėje pokalbių sąsajoje. Failų, kuriuos galima siųsti naudojant šią funkciją, dydis ribojamas iki 2 GB.
  • Nežiūrint to, kad „Apple“ susidūrė su sunkumais kurdama savo 5G modemą, Gurman iš „Bloomberg“ savo „Power On“ naujienlaiškyje rašo, kad kompanija vis daugiau dėmesio skiria 6G technologijai.
  • Pirmadienį „Apple“ paskelbė, kad daug triukšmo sukėlusį originalų „Apple“ filmą „Killers of the Flower Moon“, kuriame vaidina Leonardo DiCaprio, Robert De Niro ir Lily Gladstone, nuo antradienio galima įsigyti arba išsinuomoti per užsakomųjų vaizdo įrašų paslaugas. Jį bus galima įsigyti iš „skaitmeninio turinio mažmenininkų“ daugiau nei 100 šalių.
    Tai reiškia, kad galite nusipirkti arba išsinuomoti filmą naudodami „Apple TV“ parduotuvę ar kitas VOD paslaugas, kol jis nebus pasiekiamas per srautinio „Apple TV+“ servisą. Data, kada filmas taps prieinamas „Apple TV+“ dar nėra paskelbta.
  • Keletoje „Windows“ nešiojamųjų kompiuterių modelių jau yra įdiegti ARM, o ne „Intel“ procesoriai ir, panašu, kad ateityje tokių PC galime tikėtis pamatyti dar daugiau.
    Neseniai pasirodžiusioje informacijoje teigiama, kad „Microsoft“ paspartina pastangas įveikti dabartinius apribojimus, kad daugiau kompiuterių prekių ženklų galėtų sekti „Apple“ pavyzdžiu ir naudoti ARM lustus.
  • ABC7 kanalas pranešė apie keistą serijinį augalų vagišių, kuris įniko vogti iš „Roger's Garden“ sodo ir sodinukų centro. Centro verslo operacijų vadovas Michael Sullivan pasakojo, kad vagis nevogė pigių daiktų. „Jis paėmė didelį fontaną, kuris sveria apie 70 kilogramų, didelius puodus, kurių kiekvienas kainuoja po 300 USD, ėmė didelius ir brangius daiktus“, – sakė Sullivan. „Esame nusivylę. Mes prarandame daiktus“. Vietos policija suaktyvino patruliavimą rajone, tačiau įtariamojo sučiupti nepavyko.
    Po dar vieno apiplėšimo, kurio metu vagis pavogė suolą, Sullivan kantrybė plyšo. Jis nusprendė paslėpti „Apple“ „AirTag“ daugelyje daiktų tikėdamasis, kad vagis sugrįš… ir jo planas pavyko. Vagies godumui nebuvo ribų.
    Kai „AirTag“ (pritvirtinto prie pavogto daikto) vieta pasikeitė, Sullivan padarė ekrano vaizdo su „AirTag“ lokacijos informacija nuotrauką ir nusiuntė ją policijai. Nurodytu adresu apsilankę policijos pareigūnai aptiko tai, ką jie pavadino „pavogtos žalumos šventove“. Visas vagies kiemas buvo papuoštas vogtais daiktais, vazonai su medžiais, fontanas, suoliukas, augalai. Ten buvo vogtų daiktų už 8000 USD, didžioji jų dalis pavogta iš „Roger's Garden“.
    Nors „AirTag“ yra neblogas įrenginukas rasti pamestiems daiktams ir yra nemažai istorijų apie tai kaip jie padeda susigrąžinti pavogtus automobilius, bagažą ir net buliaus statulą, kuri buvo pavogta iš „Taco“ restorano Teksase. Tačiau, kai kurios „AirTag“ funkcijos daro jį ne tokiu tinkamu vagims sekti, nes jie yra sukurti taip, kad kai nutolsta nuo savininko — 8 ir 24 valandų intervalais, bet kuriuo metu padeda skleisti garsą.
  • „Apple Music“ konkurentė „Spotify“ planuoja atleisti daugiau nei 1000 darbuotojų. Apie tai pranešė kompanijos CEO Daniel Ek. Taip yra todėl, nes norėdama pasiekti užsibrėžtus finansiniu tikslus, kompanija turi sumažinti savo išlaidas.
  • Paskutinėmis savaitėmis „Apple Music“ naudotojai pradėjo skūstis „Add Playlist Songs“ klaida pasireiškiančia „iPhone“, „iPad“ ir kartais „Mac“. Kai naudotojas šį nustatymą išjungiam jis po kurio laiko pats automatiškai įsijungia ir muzikos kūriniai, kuriuos naudotojas įdeda į grojaraštį automatiškai įkeliami į jo muzikos biblioteką.
  • „Apple“ ir toliau renka nominacijas„Apple TV+“ turinį, o „The Morning Show“ ir „Lessons in Chemistry“ 2024 m. surinko 10 iš 16 29-to „Critics Choice Awards“ apdovanojimų nominacijų. „The Morning Show“ pirmauja nominacijų pakete su šešiomis nominacijomis, įskaitant nominaciją už geriausią dramą. „Apple TV+“ serialas „Chemijos pamokos“ iš viso turi keturias nominacijas, o „Shrinking“, sukurtas „Ted Lasso“ kūrėjų, turi tris nominacijas.
  • „Apple“ išleido naują „AirPods Pro 2“ aparatinės įrangos atnaujinimą 6B34 (versija 6.1.34).
  • Kartais gyvenime nutinka taip, kad pokštas tampa tikrove. Taip nutiko ir vienam „Uber Eats“ kurjeriui Vašingtone. „7News“ praneša, kad kai jis parkavo automobilį šalia namo, prie jo priėjo du ginkluoti plėšikai, kurių veidus dengė kaukės. Jie pareikalavo, kad vyras atiduotų viską ką turi kišenėse. Paėmę kurjerio telefoną, jie jį tuojau pat grąžino sakydami: „Ai čia „Android“? Mums jis nereikalingas. Aš maniau, kad šia „iPhone“.
    Vienas iš plėšikų sėdo į kurjerio automobilį, kitas į juodą BMW ir paspruko. Plėšikų iki šiol nerado.
  • „Bloomberg“ praneša, kad sekančių metų pradžioje, matyt apie pavasarį, „Apple“ planuoja išleisti naujus „iPad Air“, „iPad Pro“ ir „MacBook Air“. „Bloomberg“ šaltinių teigimu, „iPad Air“ pirmą kartą bus išleisti dviejų dydžių, „iPad Pro“ turės OLED ekraną, o „MacBook Air“ naują M3 procesorių.
  • JAV senatorius Ron Wyden laiške Teisingumo departamentui teigė, kad užsienio pareigūnai reikalauja duomenų iš technologijų milžinų, kad galėtų sekti išmaniuosius telefonus. Srautas generuojamas aplikacijų, kai šios siunčia tiesioginius pranešimus, suteikia „unikalią galimybę palengvinti sekimą vyriausybėms ir suteikti informaciją apie tai, kaip vartotojai naudoja tam tikras aplikacijas“, - sakė Wyden. Jis paprašė Teisingumo departamento „atšaukti arba pakeisti bet kokią politiką“, kuri trukdė viešoms diskusijoms apie šnipinėjimą tiesioginių pranešimų (push notification) pagalba.
    „Reuters“ paskelbtame pranešime „Apple“ teigė, kad Wyden laiškas suteikė jiems galimybę savo „Teisinio proceso gairėse“ pasidalinti platesne informacija su visuomene apie tai, kaip vyriausybės stebėjo tiesioginius pranešimus.
    Su šiuo klausimu susipažinęs šaltinis patvirtino, kad tiek užsienio, tiek JAV vyriausybinės agentūros prašė „Apple“ ir „Google“ metaduomenų, susijusių su tiesioginiais pranešimais. Teigiama, kad šie duomenys buvo naudojami bandant susieti anoniminius pranešimų siuntimo programų vartotojus su konkrečiomis „Apple“ ar „Google“ paskyromis.
    „Apple“ pataria kūrėjams į pranešimus neįtraukti neskelbtinų duomenų ir užšifruoti visus duomenis prieš įtraukiant juos į pranešimų siuntimą. Tačiau šių veiksmų turi imtis aplikacijų kūrėjai. Taip pat metaduomenys (pvz., kurios aplikacijos siunčia pranešimus ir kaip dažnai) nėra užšifruoti, todėl kiekvienas, turintis prieigą prie informacijos, gali žinoti kaip naudotojas naudoja aplikaciją.
    Skaitant „Apple“ paskelbtas „Teisinio proceso gaires“, susidaro įspūdis, kad nieko tuose „push“ pranešimuose šnipinėjančios institucijos, išskyrus naudotojo „Apple ID“, naudingo ir negauna.
  • ES rengia Skaitmeninių rinkų įstatymo (DMA) teisės aktą, pagal kurį „Apple“ būtų reikalaujama pakeisti „iMessage“ taip, kad ji būtų prieinama kitose platformose. Taisyklės bus taikomos technologijų milžinams, kurie atitinka „paslaugų valdytojo“ („gatekeeper“) kriterijus, privers juos atverti įvairias paslaugas ir platformas kitoms įmonėms ir kūrėjams.
    Sąveikos taisyklės teoriškai reiškia, kad „Meta“ aplikacijos, tokios kaip „WhatsApp“ ar „Messenger“, gali prašyti sąveikauti su „Apple“ „iMessage“ sistema, o „Apple“ būtų priversta laikytis ES įstatymų. Tačiau šiandieninėje ataskaitoje teigiama, kad „iMessage“ gali nepatekti į teisės aktų taikymo sritį, nes ji nėra plačiai naudojamos įmonėse.
    Ataskaitoje pažymima, kad galimas „iMessage“ šansas išsisukti nuo ES teisėkūros kūjo yra Europos Komisijos penkių mėnesių trukmės rinkos tyrimo dalis, o „Apple“ atleidimas nebuvo oficialiai patvirtintas ir nebus oficialiai patvirtintas, kol tyrimas nebus baigtas vasario mėn.
  • Praėjusios savaitės naujienų apžvalgoje rašiau, kad kai kurie „Google Drive“ naudotojai pasigedo savo failų, o kai kurie net kelių mėnesių failų. Dabar, „Google“ pasidalino keliais patarimais kaip galima tuos failus atstatyti.
    Tiesa, yra tikimybė, kad net ir išbandžius „Google“ metodus failai nebus grąžinti. Tačiau „Google“ teigia, kad jos pataisymai skirti „84 versijos aplikacijos naudotojams, kuriems iškilo problemų prieinant prie lokalių failų kopijų ir kurie dar tik turės būti sinchronizuojami su Disku“, todėl atrodo, kad problemos sprendimai, kaip ir šansai atgauti failus, kol kas yra gana riboti.
  • Sklinda gandai, kad kitais metais „Siri“ bus atliktas kapitalinis remontas. Tai dalis platesnės „Apple“ iniciatyvos „iPhone“ aktyviau naudoti dirbtinio intelekto funkcijas. Analitikas Ming-Chi Kuo ketvirtadienį rašė, kad šis kompanijos siekis gali turėti įtakos ir aparatinės įrangos dizainui.
    Kuo teigia, kad visi „iPhone 16“ modeliai, kurie turėtų pasirodyti 2024 m. rudenį, turės gerokai patobulintą mikrofono aparatinę įrangą. Naujieji mikrofonai geriau reaguos į įrenginio naudotojo balsą, todėl padidės diktavimo ir Siri balso komandų atpažinimo tikslumas.
  • „Apple“ ieško būdų, kaip „Apple Watch“ esančią prožektoriaus funkciją priversti švisti šviesiau. Apie tai byloja ir naujas kompanijos patentas.
    Beje, paspaudus šoninį „Apple Watch“ mygtuką (pailgą) ir iš meniu pasirinkus prožektoriuką, laikrodžio ekranas nušvinta balta arba raudona šviesa, tačiau daugelis gali nusivilti tokiu šviesumu. Taip yra todėl, kad „Apple“ nenori, kad laikrodžio ekranas „spigintų“ į akis. Jei laikrodį su įjungta šviestuvo funkcija pasuksite į šoną, pakankamai tamsioje aplinkoje — pastebėsite, kad tada ekranas nušvinta ryškesne šviesa. Aišku, tai „ašaros“ palyginus su „iPhone“ šviestuvu ir „Apple“ ieško galimybių priversti gerai šviesti ir „Apple Watch“.
  • Į „Facebook Messenger“ atkeliauja nemaži pakeitimai, pradedant nuo dalinimosi foto ir video medžiaga ir baigiant privatumu. Bene didžiausias patobulinimas yra perjungimas į tiesioginį šifravimą (end-to-end) kaip numatytąją pokalbių parinktį – anksčiau tai buvo galima pasirinkti individualiuose pokalbiuose, tačiau dabar tai visiems pokalbiams ir garso bei vaizdo skambučiams bus taikoma automatiškai.
  • Kalbama, kad „Apple“ testuoja naują „iPhone SE“ (vidinis identifikacinis numeris D52), kuriame įdiegtas akumuliatorius analogiškas tam, kuris yra „iPhone 14“. Tai iš karto patvirtina dvi naujienas: A2863 akumuliatoriaus naudojimas reiškia naują dizainą, o tai, kad akumuliatorius bus 3279 mAh, o ne 2018 mAh, kaip 2022 m. modeliuose, reiškia gerokai ilgesnį telefono veikimą be poreikio šauktis įkroviklio pagalbos.
  • Naujas gandas byloja, kad į kitamą „Tesla“ automobilių programinės įrangos naujinį, pirmą kartą bus įtraukta „Apple Podcast“ aplikacija, tačiau vairuotojai norėdami ja naudotis turės prenumeruoti „Tesla“ „Premium Connectivity“ paslaugą.
  • Praėjusiais metais „Apple“ pristatė specialią naują apsaugą, kuri geriau pasaugo nuo tikslinių atakų žurnalistus ir aktyvistus, pavadintą „Lockdown Mode“, kuri apriboja kai kurias įprastas „iPhone“, „iPad“, „Mac“ ir „Apple Watch“ funkcijas, siekiant sumažinti sėkmingos kibernetinės atakos galimybę. Paėjus metams nuo šios apsaugos pristatymo, ketvirtadienį, „Apple“ pareiškė, kad nežino nei vieno sėkmingo įsilaužimo atvejo prieš ką nors, naudojantį šį režimą. Šį komentarą pateikė vyresnysis „Apple“ inžinierius, atsakydamas į „TechCrunch“ klausimą.
    Kai kas nors įgalina „Lockdown Mode“ režimą, kai kurios „Apple“ aplikacijos ir paslaugos veikia kiek kitaip. Pavyzdžiui, dauguma prisegtukų ir nuorodų peržiūrų blokuojamos sistemoje „iMessage“, „FaceTime“ skambučiai iš nežinomų kontaktų filtruojami, vietos informacija pašalinama iš bendrinamų nuotraukų ir neleidžiama įkelti tam tikrų šriftų svetainėse. Dėl šių pakeitimų „iPhone“ naudojimas gali būti šiek tiek sudėtingesnis; Pavyzdžiui, dėl šios funkcijos kai kurios svetainės gali būti neįskaitomos arba jas gali būti sunkiau naršyti, tačiau „Lockdown Mode“ yra numatyta galimybė nurodyti tam tikras svetaines ar aplikacijas, kurioms nebūtų taikomi režimo ribojimai, visiškai neišjungiant pačios funkcijos. Privalumai — „Lockdown Mode“ režimui pašalinus šias funkcijas, bus sunkiau išnaudoti tam tikras spragas ir sėkmingai nulaužti „iPhone“ ar „Mac“.
    Balandžio mėnesį mokslininkai atskleidė pirmąjį žinomą atvejį, kai „Lockdown Mode“ blokavo bandymą įsilaužti į žmogaus teisių gynėjo įrenginį, vykdytą naudojant šnipinėjimo programą „Pegasus“ sukurtą anksčiau vyriausybėms šnipinėjimo įrangą pardavinėjusios „NSO Group“. Skaitmeninių teisių tyrimų grupė „Citizen Lab“ pranešė apie šią kibernetinę ataką, kuriai buvo naudojama „nulinės dienos“ saugumo spraga, t.y. pažeidžiamumas, kurio „Apple“ nežinojo tuo metu, kai ja buvo pasinaudota, o „Apple“ patvirtino, kad „Lockdown Mode“ ataką blokavo.
  • 2018 m. „Apple“ korporatyvinės teisės direktorius, iš dalies atsakingas už stebėjimą prekyba viešai neatskleista informacija, buvo apkaltintas prekiaujant konfidencialia informacija. „Apple“ liepą sustabdė Gene Levoff įgaliojimus, o rugsėjį po tyrimo jį atleido. Po ilgų metų apeliacijų ir teismų Gene Levoff pagaliau buvo nuteistas. Už kiekvieną iš šešių sukčiavimo atvejų jam grėsė maksimali 20 metų kalėjimo ir 5 mln. USD bauda (iš viso 120 metų ir 30 mln. USD). 2011–2016 m. Levoff uždirbo apie 227 000 USD pelno ir išvengė 377 000 USD nuostolių, nes turėjo ankstyvą prieigą prie pajamų ataskaitų ir slaptų pardavimo duomenų.
    Levoff stengdamasis išsisukti išbandė viską, nuo teiginių, kad kaltinimai prieštarauja Konstitucijai iki sveikos Marijos. Visi jo bandymai buvo nesėkmingi ir galiausiai 2022 m. jis pripažino savo kaltę dėl visų šešių kaltinimų. Keista tai, kad vietoje 120 metų grėsusių nesąžiningam advokatui, kuris teigė jog „jam labai gėda dėl savo veiksmų“, jis galiausiai buvo nuteistas 4-iems metams lygtinai.
    P.S. 120 metų gali atrodyti daug, bet čia niekis lyginant su nuosprendžiu, kurį prieš Kalėdas, 1994 m. gruodžio 23 d. išgirdo vaikų prievartautojas iš Oklahomos Scott Robinson — 30 000 metų.
  • „Apple“ atnaujino „Safari Technology Preview“ naršyklę.
  • Steve Jobs pasirašytas čekis 4,01 USD sumai ir skirtas „RadioShack“ (Bostone įsikūrusi elektronikos parduotuvė, kuriai skirtingu mastu yra skolingos didžiausios XX a. technologijų naujovės) parduotas aukcione už 46 063 USD. Šis čekis įdomus tuo, kad turi sąlytį su Steve Jobs ir Steve Wozniak partnerystės dar prieš „Apple“ istorija.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų