Kaip padidinti iPhone talpą iki 2TB ir filmuoti 4K ProRes 60fps

Galimybė filmuoti aukštos kokybės ProRes 4K 60 kadrų per sekundę (fps) „iPhone 15 Pro“ šeimos telefonuose yra šiek tiek nišinė, bet nepaprastai naudinga vaizdo įrašų entuziastams, naudojantiems savo „iPhone“ kaip pagrindinę ar kaip antą ar trečią kamerą. Tačiau norint ją naudoti reikia daug vietos. Kaip vietą praplėsti?

Galimybė filmuoti „iPhone“ Pro lygio vaizdo kodeku 60 kadrų per sekundę greičiu yra tikrai puikus atnaujinimas. Tačiau filmuojant tokiu režimu laisva vieta „iPhone“ tirpsta akyse, o filmuoti kai kuriais režimais video medžiagą saugant vidiniame telefono diske „Apple“ net neleidžia, tačiau turi išeitį.

Naujuose „iPhone 15“ šeimos telefonuose įdiegtas USB-C prievadas palaiko USB 3 greitį, kuris yra pakankamas, kad realiuoju laiku būtų galima perduoti 4K/60 kadrų per sekundę ProRes vaizdo įrašą. Taigi telefonas leidžia prijungti nešiojamąjį USB 3 SSD ir rašyti tiesiai į jį.

Tai metodas, kurį daug video profesionalų ir entuziastų naudoja su kitomis kameromis, nes tai ne tik išlaisvina nuo nerimo dėl vidinės atminties, bet labai patogu — baigus filmuoti diską tiesiog prijungti prie „Mac“ ir arba perkelti duomenis į kompiuterį arba redaguoti nufilmuotą medžiagą tiesiai išoriniame diske.

Ko reikia norint filmuoti ProRes iPhone

Norint „iPhone“ filmuoti 4K ProRes 60 fps režimu reikia ne tiek jau ir daug: greitai duomenis gebančio perduoti USB-C laido ir išorinio SSD disko. Bet čia prasideda niuansai.

Nors atrodytų, kad galima įstatyti USB-C „flešiuką“, neretai jie yra tiesiog per lėti.

Laidas turi būti greitas, kaip ir diskas.

Turėkite omenyje, kad „iPhone“ neinformuos, kad prijungėte per lėtą diską ar naudojate per lėtą laidą. „iPhone“ netikrina duomenų perdavimo ar disko rašymo greičių. Tačiau jei laidas ar/ir diskas per lėti — nufilmuotas rezultatas bus trūkčiojantis, nes nespėdamas rašyti „iPhone“ bus priverstas išmesti dalį video duomenų.

Ką reikėtų turėti omenyje ruošiantis įsigyti laidą(us), diską(us) ar kitas priemones filmavimui „iPhone“:

1. Reikia apsispręsti kur filmuojant bus diskas.

Jei planuojate išorinį SSD filmuojant laikyti kišenėje — reikia atitinkamo ilgio, greitai duomenis gebančio perduoti USB-C laido. Laidas neturėtų būti nei per ilgas nei per trumpas (dar reikėtų apsispręsti kurioje kišenėje laikysite: kelnių, švarko, striukės ir t.t.). Jei laido ilgis bus netinkamas, vienu atveju negalėsite patogiai laikyti telefono (jei laidas per trumpas), o antruoju atveju (jei per ilgas) laidas gali pintis, trukdyti filmuoti, kibti už aplink esančių daiktų ar net lįsti į kadrą.

Jei planuojate diską tvirtinti prie „iPhone“, mano galva tai vienas geresnių variantų, gali tekti pasirūpinti tam reikalingomis priemonėmis.

2. Reikia nuspręsti kokios talpos SSD diskai(as) bus naudojami(as).

Diskas turėtų būti toks, į kurį tilptų reikiamas duomenų kiekis. Jei planuojate filmuoti ilgesnius siužetus ar daugiau, gali tekti įsigyti kelis SSD diskus. Vienos minutės trukmės 4K 60 fps ProRes filmuota medžiaga užima apie 12 GB disko vietos (kiek failas užims vietos priklauso nuo to kas filmuojama ir kitų nustatymų).

Taip pat diskas turi būti toks, kuriam užtenka energijos gaunamos per USB-C jungti ir nereikėtų naudoti papildomo energijos šaltinio. Diskas taip pat turėtų būti pakankamai kompaktiškas.

4K, 60 fps „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“ filmuoti galima tik naudojant išorinį diską, kuris palaiko mažiausiai 220 MB per sekundę greitį ir 4,5 W maksimalų energijos suvartojimą.

Jei nutartumėte SSD diską tvirtinti prie iPhone

Ko gero patogiausias variantas yra diską magnetų pagalba pritvirtinti prie „iPhone“.

Samsung T7 Portable SSD - 2 TB - USB 3.2 Gen.2 External SSD Titanium Grey

Manau vienas populiariausių SSD diskų filmavimui naudojant „iPhone“, greičiausiai, bus „Samsung T7“ 2TB SSD diskas. Jis greitas, nedidelis, nestoras (85x57x8 mm) ir puikiai tinka tvirtinti ant „iPhone“ nugarinės dalies.

conecto, USB-C to USB-C Data and Charging Cable, USB 4, Gen 3, Quick Charge Function, E-Marker, 5A/100W, 40GB/s, 8K 60Hz, Backward Compatible, Aluminium Housing, PVC Sheath, Black, 0.13 m

Duomenų perdavimui diską tvirtinant prie „iPhone“ puikiai tiks trumpas (13 cm), greitas USB-C laidas palaikantis USB 3 (40GB/s) duomenų perdavimo greitį tinkantį net 8K 60Hz ir 5A/100W įkrovimą, pvz. „conecto“, USB-C to USB-C įkrovimo ir duomenų perdavimo laidas.

Jei rinksitės kitą laidą, o „iPhone“ apsaugai naudojate apsauginį dėklą — turėkite omenyje, kad ne visi laidų antgaliai tiks. Kai kurių laidų, kaip ir USB-C „flešiukų“ jungtys bus per trumpos, kad patikimai laikytųsi prijungtos į „iPhone“, nes dėkle prie USB-C jungties esanti skylė gali būti per maža, kad leistų patikimai įstatyti laido jungtį.

Diskui prie telefono pritvirtinti, ko gero patogiausias būdas yra „MagSafe“ magnetų pagalba. Kadangi SSD diskas tokių neturi, reikia juos įsigyti. Tiesa, juos perkant geriausia žiūrėti, kad tiktų „iPhone“, nors teoriškai turėtų tikti ir kiti, bet būna, kad tie lipnūs magnetai būna padaryti taip, kad lipni pusė yra ta, kuri turėtų būti dedama į „iPhone“ pusę, o priklijavus juos taip kaip numatyta, diskas ne lips prie „iPhone“, o bus stumiamas nuo jo.

Taip pat reikėtų pasirūpinti, kad magnetai būtų gana stiprūs ir nors SSD diskas nėra sunkus, vis tiek filmuojant judant ir panašiai, nesinori, kad jis galėtų atlipti. Stiprumui, gali padėti ir stiprius „MagSafe“ magnetus turintis „iPhone“ dėklas. Pvz. „ESR Case for iPhone 15 Pro“ telefono dėklo magnetai stiprūs ir kartais bandant jį „atlipinti“ nuo „MagSafe“ įkroviklio net norisi, kad jie būtų kiek mažiau „lipnūs“.

Turint visą reikalingą įranga: diską, laidą ir lipnų magnetą: belieka tik:

  1. padėti magnetą ant „iPhone“ taip, kad jis atitiktų jame ar „iPhone“ dėkle esančių magnetų padėtį (lipnia dalimi į viršų, nes siekiama magnetus priklijuoti prie SSD disko, o ne „iPhone“ ar jo dėklo.) ir nuimti nuo lipnios magneto dalies apsauginę plėvelę
  2. įsitikinus, kad SSD disko USB-C jungtis yra „iPhone“ USB-C jungties pusėje, padėti diską ant „iPhone“ taip, kad jis nepatektų „į kadrą“ ir nestyrotų išlindęs už telefono kraštų. Taip lipnų magnetinį „MagSafe“ žiedą reikiamoje vietoje pritvirtinsite prie SSD disko ir galėsite bet kada, greitai jį pritvirtinti prie „iPhone“, taip pat kaip „MagSafe“ įkroviklį ir panašiai.
  3. prijungti USB-C laidą prie SSD disko ir „iPhone“.
SSD disko tvirtinimas prie iPhone 15 Pro, filmavimui ProRes
  1. ir pradėti filmuoti.

Papildomai, tam, kad nors ir trumpas laidas bet laikytųsi tvirčiau ir neišsiskleistų, galima jį sutvirtinti kokiu „Velcro“ tvirtinimu.

Taip pat atminkite, kad išorinis diskas turi būti suformatuotas APFS arba exFAT formatu ir neturi būti užšifruotas ir apsaugotas slaptažodžiu.

Gero filmavimo ir puikių video rezultatų.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Sveiki, labai atsiprašau, bet aš dėl lietuvių kalbos. Žodis "pajungti" yra nevartotinas, kai kalbama apie laidų prijungimą. "Pajungti", skirtingai nuo rusų kalbos "podkliučit", reiškia ne prijungimą, o prievartos panaudojimą. Pavyzdžiui, rusai buvo pajungti ir vilko mongolų-totorių jungą net kelis šimtmečius. Laidus reikia ne "pajungti", o "prijungti". Dovanokite, pastebėjau šią besikartojančią klaidą ir nesusilaikiau neparašęs. O šiaip, Jūsų tinklapis yra labai geras ir naudingas. Ačiū.
    Pagarbiai, Antanas, naujokas sistemoje IOS

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų