42-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

42-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Anot Prancūzijos radijo dažnių agentūros, „iOS 17.1“ bus išleista spalio 24 d.
  • Internete pasirodė gandų, kad „Apple“, pagaliau, po daugiau nei dviejų metų pertraukos atnaujins „iMac“ kompiuterius. Tikimasi, kad atnaujintuose „iMac“ bus įdiegti M2 ir „M2 Pro“ procesoriai.
  • „Apple“ paskelbė, kad atnaujinti Danijos ir Graikijos žemėlapiai jos „Maps“ aplikacijoje. Atnaujinti žemėlapiai yra detalesni, patobulinta navigacija, pagal užsakymą sukurti populiarių orientyrų 3D modeliai, nuoseklios ėjimo nuorodos, kurias pagyvina papildyta realybė, ir t.t.
    „Look Around“, kuri pirmą kartą buvo pristatyta „iOS 13“, taip pat plečiasi į abi šalis. „Look Around“ teikia 3D gatvių lygio vaizdus miestuose, kuriuose jie yra prieinami,a panašiai kaip „Google Street View“.
  • Remdamasi Jungtinės Karalystės technologijų rinkos analizės bendrovės „CCS Insight“ kasmetine ataskaita vz.lt rašo, kad dirbtinio intelekto (DI) ateityje laukia šaltas dušas, naudotų „iPhone“ klestėjimas. CCS prognozuoja, kad 2024 m. susižavėjimą generatyviniu DI pakeis realybė — didelės išlaidos, rizikos bei kompleksija. Anot analitikų, 2023 m. DI bumo metu didele dalimi buvo ignoruojamos kliūtys, kurios technologijos progresą trumpuoju laikotarpiu sulėtins.
    „CCS Insight“ dėmesio sulaukė ir „iPhone, kurių šių metų pabaigoje pasaulyje bus naudojama 1,3 mlrd., o daugiau nei 50 proc. iš jų bus įsigyti kaip naudoti įrenginiai. CCS teigia, kad nuo 2024 m. vidutinis „iPhone“ išmaniojo telefono naudojimo laikotarpis sieks net 8 metus. Ne vienerius metus naudotų telefonų rinką sekanti CCS teigia, kad „iPhone“ yra dažniausiai pernaudojami telefonai pasaulyje, o „Android“ ekosistemoje tik 25% visų telefonų yra naudoti. Tai analitikai aiškina dviem faktoriais: viena, „iPhone“ telefonų ilgaamžiškumu, kita – tuo, kad pastaruoju metu kasmet naujas telefonų linijas išleidžianti „Apple“ nebesugeba nustebinti didelėmis naujovėmis. „Ką tik išėjo „iPhone 15“, ir jis yra šiek tiek geresnis nei „iPhone 14“, kuris buvo šiek tiek geresnis už „iPhone 13“, – cituoja „Forbes“ CCS analitikas Leo Gebbie. Su tuo susijusi ir viena iš CCS prognozių – analitikai mano, kad „Apple“ kitąmet gali ieškoti būdų, kaip padidinti savo kontrolę antrinėje „iPhone“ rinkoje, kadangi naudotų ir atnaujintų įrenginių populiarumas ima kąsti ir naujų įrenginių pardavimams.
    Daugiau apie „Google“, „Android“, savaime įbrėžimus įrenginių ekranuose naikinančias technologijas, tai kad kokybiškas internetas tampa vis svarbesniu nekilnojamo turto kainos faktoriumi ir kitas CCS analitikų prognozes skaitykite vz.lt.
  • pastaruoju metu „Apple“ paliko daug aukštas pareigas ėjusių darbuotojų. 2022-2023 m. kompanija neteko keliolikos viceprezidentų. Dabar „Apple“ bando užpildyti atsiradusias vietas.
    Darbuotojų paaukštinimas įprastai vyksta spalio pradžioje, sekmadienį „Bloomberg“ naujienlaiškyje „Power On“ rašė Mark Gurman. Prieš rudens pakėlimo pareigose laikotarpį, sako Gurman, VP lygio paaukštinimų yra daugiau nei įprastai. Mažmeninės prekybos padalinyje Tracey Hannelly „Apple“ paskyrė mažmeninės prekybos ir rinkodaros viceprezidente, o Karen Rasmussen – mažmeninės prekybos internetu viceprezidente, o Vanessa Trigub – mažmeninės prekybos operacijų viceprezidente. Trijulė ir toliau atsiskaito mažmeninės prekybos vadovui Deirdre O'Brien.
  • Mark Gurman iš „Bloomberg“ pasidalijo nauja informacija apie pigesnę „Apple Vision Pro“ akinių versiją. Matyt, bendrovė stengiasi įsitekti 1500–2000 USD kainų intervalą. Vienas iš sprendimų, kaip sumažinti galutinę produkto kainą, yra pašalinti „EyeSight“ funkciją. Ji yra atsakinga už vartotojo akių stebėjimą ir rodymą išoriniame ekrane. „Apple“ pašalinus kai kuriuos jutiklius ir kameras iš įrenginio, išorinis ekranas taps nebereikalingas ir tai kompanijai leis ženkliai sumažinti įrenginio savikainą.
    Kartu su pigesniu modeliu „Apple“ kuria ir antros kartos „Vision Pro“. Pagrindinis dėmesys kuriant šią įrenginio versiją skiriamas būdų, kaip jį padaryti lengvesniu ir paprastesniu naudoti, paieškai.
  • „Apple“ sugalvojo būdą kaip atnaujinti dar neišpakuoto „iPhone“ operacinę sistemą, šiems dar esant „Apple Store“.
    Viena iš įrangos pirkimo problemų yra ta, kad naudotojai dažnai pastebi, kad jų įrenginiuose reikia atnaujinti programinę įrangą iš karto, vos tik ją įjungi. Tai gali būti taikoma ir ką tik išleistiems įrenginiams, pvz., „iPhone 15“, kuriam reikėjo „iOS 17.0.1“ naujinimo, kuris buvo išleistas prieš „iPhone“ išsiunčiant pirkėjui.
    Informaciniame biuletenyje „Power On“,Mark Gurman teigia, kad „Apple“ turi sistemą, kuri gali atnaujinti „iPhone“ operacinę sistemą prieš juos parduodant. Svarbiausia, kad tai galima padaryti neatidarius dėžutės. Gurman teigia, kad „Apple“ parduotuvių darbuotojai iki metų pabaigos turės „panašius į padėklą“ įrenginius, ant kurių dės neatidarytas „iPhone“ dėžutes, kad suaktyvintų sistemos atnaujinimo funkciją. Padėklas belaidžiu būdu įjungs „iPhone“ ir inicijuos programinės įrangos naujinimą, tada vėl telefoną išjungs.
  • „iPhone 15 Pro Max“ savikaina „Apple“ yra 12 proc. didesnė nei „iPhone 14“ analogo, rašo „Nikkei“. Tai paaiškėjo kai naujuosius telefonus išardė „Nihon Keizai Shimbun“ ir „Fomalhaut Techno Solutions of Japan“. Kiekvieno „iPhone 15 Pro Max“ dalys „Apple“ kainuoja apie 558 USD, tai yra 48 proc. telefono savikainos. „Apple“ pelno marža jos produktams labai priklauso nuo aparatinės įrangos savikainos. Nors ketinama išlaidas sumažinti, kartais naujų funkcijų įdiegimas gali išlaidas padidinti.
  • Pranešama, kad „Goldman Sachs“ vadovas į pranešimą apie „Apple Card“ taupomąją sąskaitą iš karto sureagavo pavadindamas tai klaida. Neįvardytas „Goldman Sachs“ partneris pasakė: „Mes niekada neturėjome to daryti“…
    Apie tai, kad „Goldman“ apgailestauja dėl visos „Apple Card“ partnerystės kalbama jau kuris laikas, nes iki šių metų sausio mėnesio patyrė daugiau nei milijardą dolerių nuostolių, o visai neseniai pradėjo artėti prie antrojo milijardo praradimo.
    Bankas istoriškai uždirbo pinigus tenkindamas korporacijų, finansų institucijų ir vyriausybių finansinius poreikius. Skolinti vartotojams „Goldman Sachs“ pradėjo palyginti neseniai ir labai nesėkmingai. Didžiąją šių metų dalį bankas praleido bandydamas pasitraukti iš vartojimo finansų verslo. Prie banko galvos skausmo prisideda ir „Apple Card“, nes ši kortelė atsidūrė po Vartotojų apsaugos biuro padidinamuoju stiklu po to kai laiku nepavyko pašalinti klaidų ir grąžinti pinigų kortelių turėtojams. „Goldman“ kaltina „Apple“, nes visi kortelių turėtojai sąskaitas gauna tą pačią dieną, todėl klientų aptarnavimo atstovams tenka milžiniškas darbo krūvis. Kodėl bankas iš viso sutiko su tokia tvarka – vietoj įprastos praktikos, kai skirtingiems klientams paskiriamos skirtingos datos ir taip subalansuojamas tenkantis krūvis – neaišku. Tačiau, panašu, kad taip nutiko, nes bankas nėra sukaupęs pakankamai patirties skolinimo paprastiems vartojimo srityje.
  • Mark Gurman teigia, kad nauji 14 ir 16 colių „MacBook Pro“ modeliai su „M3 Pro“ ir „M3 Max“ lustais dabar pasiekė dizaino patvirtinimo testavimo fazę, o tai reiškia, kad įrenginiai artėja prie masinės gamybos pradžios.
    Gurman mano, kad naujieji „Mac“, greičiausiai, bus pristatyti tarp 2024 m. pradžios ir pavasario, o tai reiškia, kad išleidimo laikas atitiks išleidimo laikotarpį, per kurį anksčiau šiais metais buvo pristatyti „MacBook Pro“ modeliai su „M2 Pro“ ir „M2 Max“ procesoriais.
  • Yra „iPhone 15 Pro“ naudotojų, kuriems išdegė OLED ekranai. „Apple“ netiesiogiai patvirtino kad problema susijusi su įrenginiuose įdiegta „iOS 17.1“. Pradžioje „Apple“ tylėjo, o po to pradėjo keisti „iPhone“ išdegusiais ekranais. Tačiau pakeičiama ne visiems. Vienas nelaimėlis, kurio ekranas taip pat išdegė skundžiasi „Reddit“, kad nusprendė pakeisti savo įrenginį į naują ir nuvežė jį į įgaliotąjį „Apple“ techninės priežiūros centrą, bet centro darbuotojai atsisakė keisti įrenginį. Jie teigė, kad defektą galėjo sukelti išmaniajame telefone įdiegta iOS „17.1 beta“ versija ir patarė palaukti, kol bus išleista programinė įranga su problemos pataisymu. Gal tai nėra išdegimas, o tiesiog išlikęs atvaizdas ekrane?
  • Gera žinia „Smart ID“ aplikacijos naudotojams turintiems „Apple Watch“. Atnaujinus „Smart ID“ aplikaciją atsiranda galimybė aplikacijos funkcionalumu naudotis ir „Apple“ laikrodžiuose. Dabar jungiantis prie svetainės ir autentikuojantis „Smart ID“ pagalba, nebereikia ieškoti telefono, o galima pasinaudoti laikrodžiu, kuris visada čia pat. Tiesa, pieš padedant naudotis aplikacija reikės ją įdiegti ir laikrodyje: „iPhone“ atidarykite Watch aplikaciją → Available Apps sąraše raskite „Smart ID“ ir paspauskite dešiniau jos esantį Install mygtuką.
  • Antradienį „Apple“ pristatė naują „Apple Pencil“ rašiklį ir dabar rinkoje yra trys „Apple Pencil“, o „iPad“ savininkams bus dar daugiau painiavos.
    Iš esmės pagal 2018 m. pieštuko dizainą (su matiniu paviršiumi ir plokščiu šonu su magnetiniu tvirtinimu), naujasis rašiklis skiriasi tuo, kad jame yra slankiojantis dangtelis po kuriuo slypi USB-C jungtis. Įdomu tai, kad „Apple“ naująjį įrenginį vadina ne 3-osios kartos modeliu, o „naujuoju Apple Pencil“ arba „Apple Pencil“ (USB-C). Taip gali būti, nes bendrovė nenori, kad klientai manytų, kad naujasis „Apple Pencil“ yra pažangesnis, nei ankstesni modeliai.
    Apple Pencil USB-C
    Nors „Apple Pencil USB-C“ yra naujausias iš trijulės, jis palaiko ne visas funkcijas ir kai kurių funkcijų nepalaikymas man atrodo keistai tiek funkcionalumo, tiek ir prieinamumo (Accessibility) prasme. Išleistą praėjus 5 metams po ankstesnės „Apple Pencil“ versijos išleidimo (8-iems nuo pirmojo „Apple Pencil“), naujausią „Apple“ rašiklį galima magnetiškai pritvirtinti prie „iPad“, bet jis tuo metu nebus įkraunamas. Norint rašiklį įkrauti reikės tai daryti laidu.
    Apple Pencil savybių palyginimas
  • Pasak „Apple“ analitiko Ming-Chi Kuo, „Apple“ išleis naują 24 colių „iMac“ 2024 m. Kuo prognozės atitinka ankstesnius gandus iš „Bloomberg“ atstovo Marko Gurmano, kuris taip pat teigė, kad naujas „iMac“ greičiausiai pasirodys tik 2024 m. Kuo taip pat pranašauja, kad 32 colių „iMac“ miniLED ekranu „Apple“ išleis 2025 metais.
  • „Apple“ planuoja pristatyti kitą „Apple Watch Activity Challenge“ medalį šeštadienį, lapkričio 11 d., pagerbdama artėjančią Veteranų dienos šventę Jungtinėse Valstijose. „Apple Watch“ savininkai gali pelnyti Veteranų dienos apdovanojimą lapkričio 11 dieną atlikdami bet kokią 11 ar daugiau minučių trunkančią treniruotę. Tiesa, šis apdovanojimas bus prieinamas tik JAV gyvenantiems „Apple“ technikos naudotojams. Tačiau labai trokštantys gauti šį virtualų apdovanojimą, gali treniruotės laikotarpiui lapkričio 11 dieną pakeisti savo regioną ir pajudėti.
  • „DigiTimes“ rašo, kad „Apple“ sulankstomas „iPad“ šiuo metu yra „intensyviai kuriamas“ ir gali būti pristatytas 2024 m. pabaigoje.
  • Remiantis nauja „TF International Securities“ analitiko Ming-Chi Kuo ataskaita, „Apple“ antrosios kartos „AirTag“ masinė produkcija tariamai atidėta iki 2025 m.
  • Trečiadienį „Apple“ išleido naują programinę-aparatinę įrangą, skirtą „AirPods Pro 2“ su „Lightning“ ir „AirPods Pro 2“ su USB-C jungtimi.
  • „ElectricLight“ svetainėje buvo paskelbtas straipsnis, kuriame išsamiai aprašoma, kaip veikia žaidimo režimas „macOS Sonoma“. Bandymai buvo atlikti naudojant „Mac Studio“ su „M1 Max“ lustu ir „Asphalt 9: Legends“ žaidimą.
    Žaidimo režimas pradėjo veikti praėjus 10 sekundžių po žaidimo paleidimo viso ekrano režimu. Centrinio procesoriaus energijos suvartojimas išliko nepakitęs, padidėjo 0,4-0,5 W. Tuo pačiu metu grafikos lustas pradėjo vartoti 8–15 W daugiau. Grafikos apkrova padidėjo 45-55% iki 85-95%, nors be žaidimo režimo ji yra apie 40%. Todėl pagrindinis našumo padidėjimas atsiranda dėl grafikos, o ne procesoriaus. Žaidimo režimas taip pat sumažina „Bluetooth“ valdiklių ir garso įrenginių delsą, tačiau „macOS“ jų parodymų sekti neįmanoma.
    macOS Sonoma pagrindinis našumo padidėjimas žaidimo režime atsiranda dėl grafikos, o ne procesoriaus.
  • „Apple“ išleido 181-ą „Safari Technology Preview“ versiją.
  • „Apple“ kuria didesnį „iPad Air“ su 12,9 colio ekranu. Tai būtų didžiausias „iPad Air“ modelis, praneša „DigiTimes“.
    Cituodamas pramonės šaltinius, „DigiTimes“ pabrėžė, kad skirtingai nei 12,9 colio „iPad Pro“, 12,9 colio „iPad Air‌“ neturės mini LED ekrano, jame bus įdiegtas ekranas su ta pačia LCD technologija, kuri naudojama dabartiniame 10,9 colio „iPad Air“.
  • Švedijos prabangos prekės ženklas „Golden Concept“ vėl sukėlė bangas savo naujausiu leidimu, šį kartą rinkiniu pavadintu „Milijardieriaus prietaisų“ kolekcija kainuojančia 250 000 USD. Tokia šio rinkinio kaina ne šiaip iš piršto laužta. Šiame rinkinyje esanti įranga papuošta 7 586 deimantais. Į „Milijardieriaus prietaisų“ rinkinį įeina „iPhone 15 Pro Max“, „Apple Watch Ultra 2“ ir kt. įrenginiai. Nors atrodytų, kad tokie prabangūs įrenginiai yra gana nišinė rinka, „Golden Concept“ teigia, kad šioje rinkoje yra didelė konkurencija.
    Abejotina, ar rinkinio vertė su laiku padidės, nors taip turėtų nutikti su bet kokiais kolekcionuojamais daiktais. Kai „Apple“ skaičiuoja kiekvieną įrenginio gramą, individualiai pritaikytas „iPhone 15 Pro Max“ gali pasigirti platinine galine plokšte, kurią puošia 2 448 deimantai, kurių svoris yra stulbinantis — 36,72 karatai. Šis kruopštus brangakmenių dėliojimo procesas pareikalavo 136 valandų darbo, užtikrinant, kad kiekvienas akmenukas būtų nepriekaištingai išdėstytas.
    Žinoma, deimantų vertė greičiausiai nesumažės, bet rinkinyje yra „Apple“ įrenginių, kurie šiuo metu yra aukščiausio lygio, tačiau kitais metais jau tokie nebebus, ir laikui bėgant taps vis labiau pasenę ir nuvertėję, ir ateis momentas, kai „Apple“ net nustos juos palaikyti. Tikėtina, kad vienas iš rinkinyje esančių įrenginių tarp pasenusių atsidurs greičiau nei kiti, nes vienas „Milijardieriaus prietaisų“ yra „AirPods Max“, kurio „Apple“ neatnaujino nuo pat 2020 m.
  • „Apple“, „Meta“ ir „Google“ iš JAV Federalinės ryšių komisijos gavo leidimą naudoti 6 GHz „Wi-Fi“ nešiojamuose įrenginiuose ir automobiliuose. Tokio sprendimo įmonės siekė ketverius metus. Jie nori naudoti 6 GHz „Wi-Fi“: AR/VR akinių prijungimas prie išmaniojo telefono, duomenų tarp išmaniojo telefono ir automobilio sistemų („CarPlay“ ir „Android Auto“) apsikeitimui. Prieiga prie 6 GHz dažnių juostos leis įmonėms padidinti ryšio greitį ir stabilumą. Visų pirma, „Apple“ galės paspartinti „iPhone“ ir „Vision Pro“ susiejimą, taip pat patobulinti „CarPlay“ prieš išleidžiant didelį atnaujinimą.
  • Pirmą kartą nuo 2019 m. „FMC 2023 Final Cut Pro Creative Summit“ vyks lapkričio 6–8 d. Cupertino „Apple“ miestelyje. FMC arba „Future Media Conferences“ kasmet rengia „Final Cut Pro“ (FCP) kūrybinį aukščiausiojo lygio susitikimą, bendradarbiaudama su „Apple“. Renginys skirtas padėti „Final Cut Pro“ profesionalams sužinoti daugiau apie programinę įrangą ir aptarti savo darbus su kitais profesionalais ir ekspertais. Pirmąją dieną renginiai vyks Apple miestelyje, o antrąją ir trečiąją — Hyatt Regency Santa Clara.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų