Ar iPhone 15 serijos telefonai yra atsparūs vandeniui?

Tikriausiai daugelis perkančių „iPhone“ žino, kad jis yra atsparus vandeniui ir į šį parametrą net nesigilina. Tačiau daug žmonių „atsparus“ reikšmę interpretuoja neteisingai.

Jei jums įdomu, ar „iPhone 15“ serijos telefonai yra atsparūs vandeniui, turime gerų naujienų — visi „iPhone 15“ serijos telefonai, įskaitant „iPhone 15 Pro Max“, „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15“, iš tiesų yra atsparūs vandeniui, tačiau jie nėra nelaidūs vandeniui. Tad juos naudojant vis tiek reikėtų būti atsargiems kai galimas „iPhone“ kontaktas su skysčiais.

Jei sušlapinsite savo „iPhone 15“, greičiausiai, viskas su juo bus gerai, bet tai nereiškia, kad reikėtų tyčia jį panardinti į vandenį. Turėtumėte padaryti viską, kad „iPhone 15“ būtų sausas, o ne bandyti „iPhone 15“ galimybių ribas. Taip pat turėkite omenyje, kad „iPhone“ atsparumas vandeniui reiškia atsparumą švariam, gėlam vandeniui ir telefono negalima nardinti į chemikalais užterštą ar sūrų jūros vandenį.

Įvairių naudotojų testuose, kuriuose demonstruojamas „iPhone“ atsparumas vandeniui, tai vyksta kontroliuojamoje aplinkoje. Telefonas aptaškomas, panardinamas bei laikomas po vandeniu nedideliame gylyje. Visa tai nėra tos sąlygos, kuriomis „iPhone“ po vandeniu atsiduria natūraliose situacijose prie vandens telkinių.

Atsparus ≠ nelaidus

Kaip ir kiti naujausi „iPhone“ modeliai, „iPhone 15“ modeliai yra atsparūs vandeniui.

Pradedant nuo „iPhone 11“, „Apple“ reklamavo savo „iPhone“ kaip atitinkančius IP68 vertinimą (IEC standartas 60529). Tai reiškia, kad jis atitinka tarptautinį apsaugos nuo „patekimo“ arba IP (Ingress Protection) standartą. „iPhone 15“, „iPhone 15 Plus“, „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“ turi tą patį IP68 reitingą. „Apple“ teigia, kad „iPhone 15“ šeimos telefonai gali būti panardinti į ne didesnį kaip 6 metrų gylį ir išbūti po vandeniu iki 30 minučių.

Pirmasis skaitmuo rodo, įrenginio atsparumą dulkėms (vertinimų skalė nuo 0 iki 6). Tai reiškia, kad „iPhone 15“ yra visiškai nepralaidus dulkėms.

Antrasis skaitmuo nurodo įrenginio atsparumą vandeniui skalėje nuo 0 iki 9. Visiems „iPhone 15“ modeliams vandens patekimo į įrenginį saugumas įvertintas 8 balais. Įvertinimas reiškia, kad „iPhone 15“ modeliai gali 30 minučių išbūti po vandeniu 6 metrų gylyje

Nepaisant IP68 įvertinimo, „iPhone 15“ NĖRA nelaidus vandeniui, todėl šalia vandens telkinių ar kitose situacijose, kur yra galimybė vandeniui patekti ant įrenginio — turėtumėte su „iPhone“ elgtis atsargiai.

Turėtumėte žinoti, „iPhone 15“ veikiamas aukšto vandens slėgio, pavyzdžiui įšokant į baseiną ar kitą vandens telkinį su „iPhone“ rankoje ar šortų kišenėje yra tik vienas iš daugybės būdų kaip galite vandeniu pažeisti savo „iPhone“.

Taip pat turėtumėte turėti omenyje, kad su laiku nuo atmosferos poveikio ir įvairių sukrėtimų, telefono atsparumas pašaliniams poveikiams mažėja.

Turėtumėte žinoti, kad „Apple“ garantija negalioja vandens pažeistiems įrenginiams. Jei „iPhone“ viduje aktyvuotas skysčio indikatorius„Apple“ atmes bet kokias pretenzijas dėl įrenginio gedimo.

Todėl jei norite fotografuoti po vandeniu — turėtumėte savo „iPhone“ apginkluoti specialiu fotografavimui ir filmavimui po vandeniu skirtu dėklu.

Didžiausia „iPhone“ skylė yra ekrano vieta ir ji uždengta ekranu, o ekraną laiko ir apsaugą toje vietoje nuo vandens suteikia klijai, kurių apsaugos nuo vandens savybės su laiku gali kisti. Pavyzdžiui SIM kortelės ir įkrovimo lizdai apsaugoti guminėmis tarpinėmis, o kaip žinia, gumos savybės su laiku kinta. Mikrofonai ir garsiakalbiai apsaugoti specialiu tinkleliu. Laikui bėgant dėl temperatūrų skirtumų bei fizinių veiksnių visos apsaugos savybės gali pakisti ir, greičiausiai, ne į geresnę pusę.

IP reikšmės

Pirmasis skaičius einantis po IP nurodo apsaugos nuo dulkių (pašalinių elementų), o antrasis apsaugos nuo vandens patekimo į įrenginį lygį.

Pirmojo IP skaičiaus reikšmės

ŽymėjimasApsaugos lygisAprašymas
XX reiškia, kad duomenų įrenginio apsaugos nustatymui nėra
0Neapsaugota
1≥50 mmApsauga nuo prieigos prie pavojingų vietų, tokių kaip ranka ir panašiai, tačiau neapsaugota nuo tyčinio kontakto
2≥12,5 mmPavojingos vietos apsaugotos nuo palietimo pirštu
3≥2,5 mmPavojingos vietos apsaugotos nuo palietimo įrankiu
4≥1,5 mmPavojingos vietos apsaugotos nuo palietimo viela
5Apsaugota nuo dulkiųTam tikras dulkių kiekis gali patekti į vidų, tačiau tai netrukdo įrenginiui veikti
6Nelaidus dulkėmsDulkės negali patekti į įrenginį. Visiška apsauga nuo dulkių.

Antrojo IP skaičiaus reikšmės

ŽymėjimasApsaugos lygisAprašymas
XX reiškia, kad duomenų įrenginio apsaugos nustatymui nėra
0Neapsaugota
1Vertikalūs lašaiVertikaliai lašantis vanduo neturėtų sutrikdyti įrenginio darbo
2Vertikalūs 15˚ kampu krentantys lašaiVertikaliai krentantys lašai neturėtų sutrikdyti įrenginio darbo jei jį darbinės padėties atžvilgiu pakreipti 15˚ kampu
360˚ kampu krentantys lašaiApsauga nuo lietaus arba kai lašai krenta 60˚ kampu horizontalaus paviršiaus atžvilgiu
4PurslaiApsauga nuo purslų bet kokia kryptimi
5Vandens srovėVanduo nukreiptas į prietaisą, pilant jį iš 6,3 mm antgalio 30 kPa (4,4 psi) spaudimu iš 3 metrų atstumo
6Stipri vandens srovėVanduo bet kuria kryptimi nukreiptas į prietaisą, pilant jį iš 12,5 mm antgalio 100 kPa (15 psi) spaudimu iš 3 metrų atstumo
6KGalinga, aukšto spaudimo srovėVanduo bet kuria kryptimi nukreiptas į prietaisą, pilant jį iš 6,3 mm antgalio 1000 kPa (150 psi) spaudimu iš 3 metrų atstumo
7Panardinimas į 1 m gylį ne ilgiau kaip 30 min.Vanduo patekęs į įrenginį trumpalaikio panardinimo metu nepažeidžia įrenginio veikimo. Įrenginys neskirtas darbui po vandeniu
8Panardinimas į 1-3 m gylį ne ilgiau kaip 30 min.Įrenginys gali veikti panardintas į vandenį. Tačiau kai kuriems įrenginiams tai reiškia, kad vanduo į įrenginio vidų patekti gali. Gylis ir laikas nurodomi gamintojo. Standartiškai iki 3 metrų ir 30 min.
9Karšto vandens srovėĮrenginys gali veikti veikiamas karšto vandens patenkančio aukštu spaudimu iš bet kurios pusės iki 2 min. laikotarpyje
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų