41-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

41-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Ketvirtadienį įvyko JAV nacionaliniai dizaino apdovanojimai, kuriais buvo pripažintas meistriškumas ir naujovės šioje srityje. 2023 m. ceremonijoje, vykusioje Smithsonian dizaino muziejuje Manheten, apdovanojimų laureatas Clement Mok papasakojo anekdotą apie savo darbą su Steve Jobs „Apple“.
    Paklaustas, koks jo mėgstamiausias dizainas, Mok teigė, kad „labiausiai didžiuojasi pirmuoju vaiku, kuris yra „Macintosh“, o vėliau – naujausiu vaiku [Sugarfish Sushi]“.
    Kalbėdami apie pagrindinę „Mac“ komandą, kuriai jis padėjo dirbdamas susijusioje projektavimo komandoje, Mok ir kiti dizaineriai įrenginio projektavimo kryptį suprato kaip „Kad ir kas, kad tik patiktų Steve Jobs“, ir remdamiesi šiuo principu atliko šimtus projektavimo iteracijų.
    „Keista man, kaip praktikui, buvo tokia indoktrinacija apie dizainą“, – pridūrė Mok. „Kalbama ne apie tai, kaip atrodo“. „Geriausias būdas“ apibūdinti šią sąvoką buvo paties Steve Jobs citata. Jobs sakė: „Tai, ko aš noriu, yra kaip „The Beatles“, ankstyvieji, o ne vėlesnieji“, – sakė Mok. „Mes sumišome — Steve, negalime suprasti, ką tai reiškia. Tai buvo apie veržlumą, energiją ir sielą“. Mok teigimu, praėjus dešimtmečiams, etosas ir toliau išlieka. „Kai aš kalbu su žmonėmis iš „Apple“ matau, kad esmė kaip jie galvoja apie dizainą, vis dar ta pati. Negalima to visiškai išreikšti, bet jų dėmesys detalėmis ir tos patirties kūrimas bei wow faktorius sukelia emocinę trauką." Mok taip pat sako, kad „Apple“ yra „labai mados prekės ženklas“. Mok gavo apdovanojimą už skaitmeninį dizainą ir nebuvo vienintelis su „Apple“ susijęs asmuo, laimėjęs. Arem Duplessis, grupės „Apple“ kūrybinis direktorius, atsiėmė apdovanojimą už komunikacijos dizainą.
  • „iFixit“ išardė ir tikrai iš arti pažiūrėjo į kai kuria „iPhone 15“ dalis.
  • „Apple“ išplatino oficialų filmo „The Buccaneers“ anonsą – būsimą kūrėjos Katherine Jakeways draminį serialą, įkvėptą paskutinio, nebaigto „Pulitzer“ premijos laureatės rašytojos Edith Wharton romano. Serialas startuos lapkričio 8 dieną „Apple TV+“.
  • Režisierius Ridley Scott kuria specialų jo ir rašytojo David Scarpa būsimojo filmo „Napoleonas“ leidimą ir tikisi, kad jis bus transliuojamas per „Apple TV+“.
    Scott anksčiau yra sakęs, kad tikisi, kad „Apple TV+“ parodys jo filmuotą „Napoleoną“, tačiau to, kad tai įvyks nepatvirtino nei jis, nei „Apple“, bet dabar režisierius atskleidė, kad tokią versiją ruošia. Scott anksčiau sakė, kad turi filmo variantą, kuris trunka keturias valandas ir trisdešimt minučių, bet dabar jis filmą šiek tiek sutrumpino. „Aš prie to dirbu“, – sakė jis „Games Radar Total Film“ svetainei. „Šį rytą buvo keturios [valandos] 10 [minučių]. Ridley Scott kūrinį „Napoleonas“ nuo 2023 m. lapkričio 22 d. kino teatruose platina „Columbia Pictures“ per „Sony Pictures Releasing“. Netrukus jis bus transliuojamas per ir „Apple TV+“. Ši versija trunk 158 minutes arba šiek tiek daugiau nei dvi su puse valandos. Scott anksčiau yra sakęs, kad išplėstinėje versijoje parodoma daugiau imperatorienės Josephine gyvenimo (ją vaidina Vanessa Kirby). Napoleoną filme suvaidino Joaquin Phoenix.
  • Tie kam patiko „Breaking Bad“ ir „Better Call Saul“ turėtų nudžiugti išgirdę, kad abu šiuos serialus sukūręs Vince Gilligan kuria naują serialą, skirtą „Apple TV+“. Tai mokslinės fantastikos serialas, kuriame vaidins puikiai „Better Call Saul“ suvaidinusi, Rhea Seehorn. Filmavimas prasidės vėliau šiais metais New Mexico.
    Interviu su Variety, Gilligan atskleidė kai kurias naujojo serialo detales. „Nepavadinčiau to sunkiąja moksline fantastika“, - sakė Gilligan. „Pavadinčiau tai švelnia moksline fantastika. Tačiau filme mokslinės fantastikos elementai sudaro jo esmę... tai bus linksma ir kitaip. Nors serialas vyksta Albukerke, kur daugiausia buvo filmuojamas „Better Call Saul“, tai visai kitoks Albukerkas – tiesiogine prasme. „Jau pirmajame epizode pasaulis labai staigiai pasikeičia“, - pasakojo Gilligan. „Tai šiuolaikinis pasaulis – pasaulis, kuriame gyvename – bet jis labai staigiai keičiasi. Tikimasi, kad daugelyje epizodų tai tik pridės dramatiškumo.“
  • Gandai apie „Mac“ su lietimui jautriu ekranu periodiškai, jau kuris laikas, pasirodo kibernetinėje erdvėje. Tačiau „Apple“ pagamintų „Mac“ su lietimui jautriais ekranais nėra. Už tat yra bendrovės „Elo“ 1999 m. perdarytas „iMac G3“, kurį kompanija kaip kasos mašinas padavinėjo naudodama „Apple Value Added Reseller“ programą ir youtuber'is Michael MJD neseniai tokį kompiuterį įsigijo.
  • „Bloomberg“ atstovas Mark Gurman naujausiame savo naujienlaiškio „Power On“ leidime aptarė „Apple“ antrosios kartos „Vision Pro“ ausinių kūrimą. Gurman teigia, kad kuriant antrosios kartos ausines daugiausia dėmesio skiriama įrenginio dydžio ir svorio mažinimui, taip pat gerinant receptinius lęšius nešiojančių vartotojų patirtį.
  • Anot „Reuters“, Europos Komisija išsiuntinėjo anketas, prašydama konkurentų ir vartotojų įvertinti, kiek „Apple“ „iMessage“ ir trys „Microsoft“ paslaugos yra svarbios konkurentams. Taip pat buvo klausiama, ar buvo konkrečių priežasčių, kodėl verslo vartotojai pasitikėjo įvairiomis paslaugomis, ir kiek vartotojų jomis naudojosi.
    Europos Komisija pradėjo tyrimą dėl „iMessage“, taip pat „Microsoft“ „Bing“, „Edge“ ir „Microsoft Advertising“ rugsėjį, siekdama nustatyti, ar joms turi būti pritaikytos SRA (Skaitmeninių rinkų akto) taisyklės.
    Įtarus, kad „iMessage“ nėra pakankamai didelė, kad galėtų būti laikoma prieigos valdytojo paslauga ES, „Apple“ rugsėjį pavyko išsisukti su „iMessage“ SRA pritaikymo. Tačiau atrodo, kad Europos Komisija nori nuspręsti, ar tos taisyklės apskritai turėtų būti taikomos. Numatoma, kad tyrimas truks dar penkis mėnesius.
  • ± laboratoriniai bandymai parodė, kad „iPhone 15 Pro Max“ stiklas nėra labiau trapus nei kitų rinkoje esančių „premium“ klasės telefonų.
  • „Samsung“ paskelbė naują reklamą, raginančią „Apple“ priimti RCS pranešimų standartą. Vaizdo įrašas pavadintas „Žali burbuliukai ir mėlyni burbulai nori būti kartu.
  • „Tesla“ savininkai, turintys naująjį „iPhone 15 Pro“, greitai pradėjo naudotis nauju pritaikomu telefono „Action“ mygtuku. Nors mygtukas gali būti naudojamas norint aktyvuoti fotoaparato aplikaciją, paleisti balso atmintinę arba įjungti ar išjungti šviestuvėlį, „Tesla“ savininkai jį naudoja kaip rakto pakabuką ir vieno mygtuko paspaudimu atrakina „Tesla“, atidaro bagažinę neįjungę telefono ekrano ar net neišėmę jo iš kišenės.
  • A verta svarstyti galimybę naudoti 30W įkroviklį „iPhone 15 Pro Max“? Brandon Butch pabandė įkrauti „iPhone 15 Pro Max“ naudodamas „Apple“ 30W, 20W, 12W ir 5W įkroviklius. Panašu, kad 30W įkroviklio specialiai įkrauti telefonui pirkti neverta, nes jis brangesnis, gerokai didesnis, juo kraunant telefoną šis labiau kaista ir skirtumas laike lyginant 20W ir 30W įkroviklius tik apie 4 proc.
    Naudojant 30W įkroviklį telefonas 100 proc. įkrovos lygį pasiekė po 2 val. 11 min., 20W – po 2 val. 21 min., 12W - po 4 val. 4 min, o 5W - po 5 val. 44 min.
  • „Apple“ išleido „iOS 16.7.1“ operacinės sistemos versiją „iPhone“ ir „iPad“, kuriuose neįdiegta ar kurie nepalaiko „iOS 17“. Šis nedidelis atnaujinimas užlopo saugumo spragas ir neįdiegia įrenginiuose jokių naujų galimybių.
  • Kai kurie „iPhone“, kuriuose įdiegta „iOS 17“ naudotojai susiduria su „Wi-Fi“ problemomis, tačiau panašu, kad tai daugiausia tik dabartiniai ir ankstesni beta versijų dalyviai. Skundai dėl „Wi-Fi“ po „Apple“ operacinės sistemos išleidimo nėra netikėti. Tačiau išsprendus „iPhone 15“ kaitimo problemas, „Wi-Fi“ problemos atsidūrė dėmesio centre.
    Įrašai X, teigia, kad kyla problemų, nes vartotojams periodiškai nutrūksta „Wi-Fi“ ryšys, taip pat kyla problemų bandant ryšį atkurti. Besiskundžiančių „Wi-Fi“ trūkinėjimu yra ir tarp „Reddit“ vartotojų, yra jų ir „Apple“ forume. Priešingai nei skundai dėl perkaitimo, šie nėra susiję tik su „iPhone 15“. Tai rodo, jog tai yra programinės, o ne aparatinės įrangos problema.
  • „Apple“ išleido „AirPods 2“ aparatinės įrangos atnaujinimą 6A303 (pieš tai buvo (6A300). Atnaujinimas skirtas „AirPods Pro 2“ ausinėms tiek su „Lightning“, tiek ir USB-C jungtimi.
  • „Qualcomm“ paskelbė išleidžianti naują kompiuteriams skirtų procesorių „Snapdragon X“ seriją. Bendrovė teigia, kad „Snapdragon X“ „pakeis kompiuterinių žaidimų industriją“ su „kito lygio našumu“.
    „Snapdragon X“ tai kitas prekės ženklas ARM lustams. Be to, centrinis procesorius bus sukurtas remiantis „Nuvia“ startuolio technologija, kurią įkūrė buvę „Apple Silicon“ kūrėjai. Tikimasi, kad naujasis procesorius užtikrins tokį patį našumą ir energijos vartojimo efektyvumą, kaip ir „Apple“ procesoriai.
    Įdomu tai, kad „Qualcomm“ šiuo metu teisiasi su ARM dėl „Nuvia“ padarytų licencijavimo sutarčių pažeidimo. ARM tvirtina, kad „Nuvia“ suteiktos licencijos tapo negaliojančiomis po to, kai įmonė buvo parduota „Qualcomm“.
    Be galingo procesoriaus, „Snapdragon X“ lustuose bus įdiegtas atskiras modulis dirbtiniam intelektui ir 5G modemas. Pirmieji „Snapdragon X“ procesoriai bus išleisti 2024 m.
  • David Harry savo „YouTube“ kanale pasidalino „iPhone 15 Pro Max“ greičio testų kopijuojant duomenis į išorinį SSD diską rezultatais. Nors David testavo naudodamas „iPhone 15 Pro Max“, toks pats rezultatas turėtų būti ir naudojant „iPhone 15 Pro“ telefoną. Deja, bet „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Plus“ rezultatai turėtų būti prastesni. David testo rezultatai parodė, kad rašymo ir skaitymo greičiai yra beveik identiški — 554MB/s.
    David naudojo 1TB talpos „Samsung T7 Portable SSD“ diską ir trumpą, plokščią mytysun USB-C, USB 3.2 Gen 2 laidą, kurie ko gero bus patys populiariausi tarp „iPhone 15 Pro/Max“ naudotojų norinčių filmuoti didelės raiškos formatu savo telefonais.
  • Gerai informuotas tiekimo grandinės analitikas Ming-Chi Kuo teigia, kad 2024 m. „Apple Watch“ greičiausiai nepateiks „reikšmingos naujoviškos patirties“. Trečiadienį „Medium“ paskelbtame įraše Kuo teigė, kad 2024 m. „Apple Watch“ neturės mikro-LED ekrano ir gliukozės kiekio kraujyje stebėjimo priemonių. Jis teigia, kad šios funkcijos bus paruoštos naudoti geriausiu atveju po mažiausiai dviejų metų.
  • Teigiama, kad „Apple“ filmo „Killers of the Flower Moon“ kūrimui išleido nuo 200 mln. iki 250 mln. USD, įskaitant mažiausiai 25 mln. USD DiCaprio, o rinkodaros išlaidos buvo dar milijonai. Martin Scorsese „Gėlių mėnulio žudikai“ kino teatruose turi pasirodyti sekančią savaitę, o po kurio laiko ir „Apple TV+“. „Gėlių mėnulio žudikai“ yra 2017 m. knygos adaptacija, pasakojanti apie žmogžudysčių seriją Osage Nation po to, kai [indėnų] genčių žemėje buvo aptikta nafta. Jame vaidina Leonardo DiCaprio, Robert De Niro ir Lily Gladstone. Filmo premjera įvyko Kanų kino festivalyje dar gegužę ir sulaukė labai gerų atsiliepimų. „Killers of the Flower Moon“ kino teatruose bus rodomas nuo spalio 20 d.
  • „iPhones.ru“ svarsto — kame naujų „Apple“ kortelių laikiklių ir apskritai naujų priedų pagamintų iš „FineWoven“ ekologija? Odiniai laiko metais ir atrodo kaip nauji, o naujas „Apple“ kortelių laikiklis porą dienų pasitrynęs kišenėje atrodo taip lyg jam būtų kokie 5 metai. Negi tai, kad „FineWoven“ priedus keisi kas pusmetį, o senus išmesi — tausos gamtą? Gerai, kad odinių vis dar yra pardavime.
  • „Apple“ savo „YouTube“ kanale pasidalijo pusantros valandos trukmės „Study With Me“ sesija.
    90 minučių trukmės „Study With Me“ vaizdo įrašas su Storm Reid sukurtas tam, kad išmoktumėte sutelkti dėmesį į studijas ir išvengtumėte trukdžių. Storm naudoja Pomodoro techniką su trimis 25 minučių studijų sesijomis, po kurių eina smagios 5 minučių pertraukėlės, kurias galite dalyvauti kartu arba panaudoti kaip įkvėpimą savo pertraukoms. Ji mokosi naudodama „MacBook Air 15“, ramią „lo-fi“ muziką, kad išliktų susikaupusi, ir kai kurias mėgstamiausias atsipalaidavimo technikas.
  • Šią savaitę investicinės įmonės „Haitong International Securities“ paskelbtame tyrimo pranešime technologijų analitikas Jeff Pu teigė, kad „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ bus aprūpinti „Qualcomm“ „Snapdragon X75“ modemu, kuris leis įrenginiams naudoti greitesnį ir efektyvesnį 5G ryšį (5G Advanced). Tačiau jis mano, kad standartiniai „iPhone 16“ ir „iPhone 16 Plus“ išlaikys „Snapdragon X70“ modemą, naudojamą visai „iPhone 15“ telefonų serijai. „Apple“ įprastai naudoja tą patį „Qualcomm“ modemą visuose modeliuose kiekvienai „iPhone“ kartai, išskyrus žemesnės klasės „iPhone SE“, todėl tai būtų įmonės strategijos pokytis.
    „Qualcomm“ atliko nedidelį vietos taupymo pertvarkymą naudodama X75 su kombinuotu mmWave ir sub-6 GHz 5G siųstuvu-imtuvu. Naujoji architektūra užima 25 procentais mažiau vietos plokštėje ir naudoja iki 20 procentų mažiau energijos.
  • „Apple“ savo svetainėje paskelbė įrašą, kuriame pataria kaip pirkti panaudotą „iPhone“. Pradėdama nuo kozirių: „… „iPhone“ tarnauja ilgiau nei kiti išmanieji telefonai, o naudoto „iPhone“ įsigijimas gali būti puikus būdas turėti „iPhone“. Su „Apple“ patarimais susipažinti galite kompanijos svetainėje.
  • „Apple“ ir jos „Wi-Fi“ lustų tiekėjas „Broadcom“ pasiekė susitarimą su Kalifornijos technologijos institutu (Caltech), taip užbaigdamos daugelį metų trukusią teisinę kovą dėl belaidžio ryšio patentų, praneša „Reuters“.
    Taikos sutarties sąlygos nebuvo atskleistos, tačiau „Caltech“ atsisakys savo ieškinio „Apple“ ir „Broadcom“, o „Caltech“ negalės pakartotinai patekti ieškinio ateityje.
  • „Apple“ pasidalijo oficialiu ketvirtojo kosminės dramos „For All Mankind“ sezono anonsu.
  • „Apple“ įtraukė „Apple Watch Series 1“ į savo senovinių ir pasenusių produktų sąrašą. Pirmasis „Apple“ pigesnis „Apple Watch“ buvo pavadintas „senoviniu“ (vintage), o tai reiškia, kad visi pirmosios kartos „Apple Watch“ buvo įtraukti į sąrašą. (Anksčiau šį mėnesį į „pasenusių“ sąrašą buvo įtrauktas „Apple Watch Series 0“.)
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 9 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Iphone 11 Pro Max

    „David Harry savo „YouTube“ kanale pasidalino „iPhone 15 Pro Mac“ greičio testų...“
    Turbūt turėtų būti Pro Max 🙂

    Ramūnai norėčiau tavęs paprašyti vieno dalyko🙂
    Po 17-tos ios atnaujinimo susidūriau su vienu man labai nemaloniu bug'u ,nuskanavus kokį nors dokumentą,apkirpus ir išsaugojus jį o vėliau bandant atspauzdinti per printerį,paskutiniam žingsnyje matosi visas tas apkirptas fonas,pvz. jeigu šone dokumento matėsi stalo dalis ar kokie daiktai,tai spausdinant jie ir matosi...
    nežinau ar naudojiesi „Note“ dokumentų skanavimo galimybėmis,bet ar negalėtum nuskanuoti kažką ir pabandyti atlikti tuos veiksmus ir parašyti ar pas tave ant 15pro modelio yra šita problema...🙂
    Internete niekur neradau info apie tai...
    Laikinai radau,kaip apeiti šitą klaidą,persiuntus failą iš „Note“ pvz. į „Viber“ ar „Telegram“ chetą,iš ten spausdina be pašalinių vaizdų.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų