Kiek reikia dirbti, kad užsidirbti iPhone 15 Pro

„Picodi“ analitikai palygino vietines „iPhone 15 Pro“ (128 GB) kainas su šalių atlyginimais ir išvedė 2023 metų „iPhone“ indeksą. Bent čia mes ne pirmi nuo galo

Picodi.com analitikai palygino vietines „iPhone 15 Pro“ (128 GB) kainas su atlyginimais ir apskaičiavo „iPhone“ indeksą, t.y. išmaniojo telefono kainą, išreikštą darbo dienomis.

2023 metų iPhone indeksas (šaltinis: picodi.com)
Duomenų šaltinis: picodi.com

Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje standartinės naujojo flagmano „iPhone 15 Pro“ (128 GB) kaina buvo skaičiuota 1249 € (100 eurų mažiau nei pernai).

„iPhone 15 Pro“ kaina JAV skaičiuota 1088 USD. Pristatymo metu nurodyta kaina (999 USD) neapima pardavimo mokesčio. Už tokią kainą „iPhone“ galite įsigyti tik keturiose JAV valstijose. Kitu atveju prie šios kainos bus pridėtas valstijos mokestis ir miesto arba apskrities pardavimo mokestis (maksimaliai 9,55 proc.)

Naujausiais oficialiais duomenimis vidutinis atlyginimas Latvijoje siekia 1525 € (1114 € atskaičius mokesčius). Todėl vidutiniam latviui reikia 23,5 darbo dienos, kad surinktų pinigų sumą reikalingą „iPhone 15 Pro“ įsigyti, su sąlyga, kad jis taupo visus per šias dienas uždirbtus pinigus. Mažiau reikia dirbti Lietuvos gyventojas (21,1 dienos) ir Estijos (17,8 dienos) gyventojams, kurių vidutiniai „neto“ atlyginimai yra atitinkamai 1241 € ir 1477 €. Palyginti su praėjusių metų „iPhone“ indeksu, Lietuvoje būtinų darbo dienų skaičius sumažėjo – 4,3 dienos, Latvijoje 4,9 dienos, o Estijoje – 3,2 dienos.

Nors pas „braliukus“ 2023 metais darbo dienų, reikalingų „iPhone“ užsidirbti, skaičius sumažėjo stipriausiai trijose Baltijos šalyse (nors estai savęs ir nelaiko Baltijos tauta, jie gi skandinavai), tačiau latviams dar tenka ilgiau lenkti nugaras darbuose nei mums. Iki estų darbo dienų skaičiaus tiek latviams, tiek ir mums dar reikia daug pasistengti ir grėsmingai darbdaviams bei prie Seimo vėzdais pamojuoti.

Štai kaip Baltijos šalyse „iPhone“ indeksas atrodė pastaruosius 6 metus:

Metodologija

„iPhone“ indeksas yra kasmetinis „iPhone“ kainų ir vidutinių atlyginimų reitingas, kurį „Picodi“ analitikai sudaro nuo 2018 m.

2023 m. „iPhone“ indeksas buvo apskaičiuotas remiantis oficialiomis „iPhone 15 Pro“ (128 GB) kainomis, nurodytomis regioninėse „Apple“ parduotuvėse arba pas įgaliotus mažmenininkus. Informacija apie vidutinį darbo užmokestį buvo paimta iš vyriausybinių statistikos įstaigų ar atitinkamų ministerijų svetainių ir yra aktuali tuo metu, kai skelbiamos „iPhone“ kainos konkrečioje šalyje. Atlyginimai atskaičius mokesčius apskaičiuojami naudojant vietines atlyginimų skaičiuokles. Mėnesinį atlyginimą padalinome iš 21 – vidutinio darbo dienų skaičiaus per mėnesį. Šalyse, kuriose statistikos agentūros taiko savaitinius tarifus, pajamos buvo padalytos iš 5.

Visas kainas ir šaltinių sąrašą (.xlsx) lentelės formatu atsisiųsti galite paspaudę šią nuorodą.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų