28-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

28-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Prieš 15 metų, 2008 m. liepos 10 d., „Apple“ pristatė „App Store“ – tai vienas svarbiausių „iPhone“ ir, be abejo, išmaniųjų telefonų eros istorijos etapų. Iki „App Store“ pasirodymo „iPhone“ galėjo būti novatoriškas savo dizainu ir vartotojo sąsaja, tačiau jis nė iš tolo nebuvo toks galingas, kokiu tapo vėliau. Trečiųjų šalių kūrėjų kūrybiškumo išlaisvinimas, be abejo, buvo raktas į visą „iPhone“ potencialą.
    Nors Steve Jobs iš pradžių buvo prieš trečiųjų šalių aplikacijas „iPhone“, „Apple“ greitai įgyvendino šią idėją, o 2009 m. pradžioje bendrovė visiškai priėmė programų ekonomiką kaip neatskiriamą „iPhone“ patirties dalį.
    Remiantis „Apple“ užsakytu tyrimu, vartotojai per pastaruosius 15 metų aplikacijas atsisiuntė daugiau nei 370 milijardų kartų, o kūrėjai iš „App Store“, nuo jos paleidimo, uždirbo daugiau nei 320 milijardų dolerių (žr. antrą infografiką žemiau). Atsižvelgiant į visus dalykus, kuriuos šiais laikais žmonės perka, užsisako ar užsisako naudodami programas, „App Store“ ekonomika yra dar didesnė. Anot „Analysis Group“, „Apple App Store“ pernai padėjo atsiskaityti ir parduoti daugiau nei 1,1 trilijono USD, tai yra daugiau nei dvigubai daugiau nei 2019 m., kai bendra suma buvo įvertinta 519 mlrd. USD.
    Kaip parodyta toliau pateiktoje diagramoje, liūto dalį sudaro fizinių prekių ir paslaugų pardavimas naudojant „iOS“ aplikacijas — 81 procentą visų pardavimų ir atsiskaitymų. Mažmeninė prekyba buvo neabejotinai didžiausias segmentas šioje kategorijoje, nes vis daugiau vartotojų perka mobiliuosiuose įrenginiuose, o prekių ženklai ir mažmenininkai nebegali sau leisti neturėti savo aplikacijų.
    Infografikas: Trilijono USD Apple ekonomika | Statista
    Šaltinis: Statista

    Infografikas: App Store aukso karštinė | Statista
    Šaltinis: Statista
  • „Apple“ išleido „iOS“, „iPadOS“, „MacOS“ ir „Safari“ žiniatinklio naršyklių „Rapid Security Response“ naujinimus, kad pašalintų „nulinės dienos“ saugumo spragą, kuri, kaip teigiama, buvo aktyviai naudojama ne itin geranoriškai nusiteikusių veikėjų. „WebKit“ klaida, kataloguojama kaip CVE–2023–37450, gali leisti pasiekti savavališką kodo vykdymą apdorojant specialiai sukurtą žiniatinklio turinį. „iPhone“ gamintoja teigė, kad problemą išsprendė patobulindamas patikrinimus. Tačiau netrukus atnaujinimai buvo atšaukti, po to kai paaiškėjo jog kai kurios svetainės, tokios kaip „Facebook“, „Instagram“ ir „Zoom“., įdiegus atnaujinimą, praneša apie „nepalaikomą naršyklę“. Po kurio laiko, pataisiusi klaidas, „Apple“ atnaujinimus vėl paskelbė, tiesa, jau nebe su (a) raide, o su (c).
  • „Apple“ paskelbė, kad trečio jos fiskalinių metų ketvirčio finansiniais rezultatais pasidalins rugpjūčio 3 dieną.
  • „Apple“ pasidalijo dramatišku Ridley Scott režisuotos epinės istorinės dramos „Napoleon“ anonsu, prieš filmo pasirodymą kino teatruose. Filmas vaizduoja Napoleono gyvenimą ir tai, kaip jis tapo imperatoriumi, daugiausia dėmesio skiriant audringiems jo santykiams su Josephine. Filme taip pat bus paryškintas Napoleonas kaip karinis lyderis ir karo vizionierius jo garsiuosiuose mūšiuose.
  • Europos Sąjunga sutiko su pasiūlymu leisti tokioms įmonėms kaip „Facebook“, „Google“ ir „Apple“ saugoti Europos vartotojų duomenis Jungtinėse Valstijose, taip dar kartą leidžiant duomenims nutekėti už Atlanto. 2020 m. ES teismas nusprendė, kad sandoris, leidžiantis perduoti naudotojų duomenis per Atlantą, yra neteisėtas. Tačiau pirmadienį Europos Sąjunga patvirtino naują planą ir toliau leisti ES piliečių duomenis JAV technologijų įmonėms saugoti jų serveriuose JAV.
  • „Apple“ pasidalino nauja reklama skirta „iPhone 14 Pro“ pavadinta „Crash Test“.
  • Dar viena „Apple“ reklama, kurioje kompanija pabrėžia puikią „iPhone 14 Plus“ autonomiją. Reklamoje pasakojama mini istoriją apie žmogų, kuris traktoriumi tempia didžiulį moliūgą. „iPhone 14 Plus“ parodo jam kelią balso nurodymų pagalba. Kai ūkininkas staiga pagalvoja, kad jo telefono akumuliatoriaus neužteks jo ilgai kelionei, „iPhone“ nuspėja jo mintis ir nuramina: „Atsipalaiduokite, tai „iPhone 14 Plus“, o jo akumuliatoriaus veikimo laikas ilgiausias“.
  • „Apple“ pradėjo išjungti mokamas savo programų prenumeratas rusams. Rozetked šaltinio teigimu, „iPad“ skirtų „Logic Pro“ ir „Final Cut Pro“ aplikacijų naudotojai buvo susidūrė su prenumeratos atšaukimu. Tie, kurie anksčiau mokėjo už naudojimąsi šiomis aplikacijomis, gauna klaidos pranešimą iš „Apple“. Prenumeratos lėšos grąžinamos į SIM kortelės, iš kurios jos buvo nurašytos, sąskaitą.
  • Antradienį „Apple“ išleido naują „Beats Studio Buds“ ausinių programinės įrangos atnaujinimą (10M4372).
  • „Apple“ ir „Sony“ paskelbė naują akciją „PlayStation“ konsolių savininkams. Iki liepos 31 d. „PlayStation 5“ naudotojai gali gauti šešių mėnesių nemokamą „Apple TV+“ prenumeratą, o „PlayStation 4“ – trijų mėnesių. Dovaną gali atsiimti tiek nauji, tiek ir jau turintys aktyvią prenumeratą. Tereikia atsisiųsti „Apple TV+“ į PS4/PS5, atidaryti aplikaciją ir prisijungti su savo „Apple ID“ paskyra.
  • „Apple TV+“ hitas „Ted Lasso“ trečius metus iš eilės tapo daugiausiai „Emmy“ nominacijų pelniusi komedija.
  • „9to5Mac“ rašo, kad „Apple“ ruošia svarbią „macOS“ pataisą „iPod shuffle“ grotuvų savininkams. Šaltinio teigimu, penktosios beta versijos „macOS Ventura 13.5“ išleidimo pastabose nurodyta, kad ji išsprendžia „iPod shuffle“ sinchronizavimo problemą. Klaida neleido atsisiųsti ar įkelti garso takelių – kompiuteris rodė „nežinomą klaidą (–244)“. Dažniausiai klaida būdavo rodoma 3 ir 4 kartų „iPod shuffle“ savininkams. „iPod shuffle“ garsėjo tuo, kad yra vienintelis „Apple“ grotuvas be įmontuoto ekrano. Visas atkūrimo valdymas buvo vykdomas, naudojant kelis korpuse esančius mygtukus. Pagrindinis koziris buvo itin prieinama grotuvo kaina. Atnaujinti „iPod shuffle“ įrenginiai vis dar parduodami tarptautinėse rinkose. Be jokios abejonės, „iPod“ naudotojai, kurie išsaugojo savo grotuvus, džiaugsis, kad po tiek metų galės nostalgiškai pajungti įrenginius prie „Mac“.iPod shuffle
  • „Apple“ paskelbė, kad Jungtinėje Karalystėje pristato „iPhone“ paslaugą „Tap to Pay“, leidžiančią nepriklausomiems pardavėjams, mažiems prekybininkams ir dideliems mažmenininkams šalyje naudoti „iPhone“ kaip atsiskaitymo terminalą.
  • „Apple“ „iCloud KeyChain“ yra gana geras būdas saugiai bendrinti slaptažodžius keliuose „Apple“ įrenginiuose, pvz., „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“. Tačiau jis turi vieną gana didelį apribojimą: jis automatiškai užpildys slaptažodžio laukus „Safari“, bet jei naudojate kitą naršyklę, pvz., „Chrome“, iš „iCloud KeyChain“ mažai naudos., tačiau taip bus neilgai. „MacRumors“ rašo, kad „MacOS Sonoma“ sistemoje „Apple“ išbando naują paslaugą „iCloud Passwords“, naudojant naršyklės plėtinį, leisti „iCloud KeyChain“ slaptažodžio automatinį užpildymą kitose naršyklėse.
  • „iOS 17“ ir „macOS Sonoma“ naudotojai dabar gali naudoti savo telefono numerį norėdami prisijungti naudodami „Apple ID“. Jis pakeičia el. pašto adresą, slaptažodį vis tiek reikia įvesti. Ši naujovė buvo pristatyta pirmosiose viešose „iOS 17“ ir „macOS Sonoma“ beta versijose, taip pat „iOS 17 beta 3“ ir „macOS Sonoma beta 3“ versijose skirtose programuotojams.
  • Ketvirtadienį „Apple“ išleido naują, 174-ą „Safari Technology Preview“ versiją. „Safari Technology Preview“ tai eksperimentinė naršyklė, kurią „Apple“ pirmą kartą pristatė 2016 m. kovo mėn. sukurta, kad programuotojai (pagrinde kuriantys interneto svetaines) išbandytų funkcijas, kurios gali būti įdiegtos būsimose „Safari“ versijose.
  • „Apple“ išleido viešą „MacOS Sonoma“ beta versiją prieinamą bet kuriam suinteresuotam „Mac“ naudotojui, pageidaujančiam atsisiųsti ir įdiegti ją savo suderinamame „Mac“. Beta sistemos programinė įranga yra daug mažiau stabili ir mažiau patikima nei galutinės sistemos programinės įrangos versijos, taigi, nors viešoji beta versija yra prieinama bet kam. Kompanija taip pat išleido ir „iOS 17“, „watchOS 10“ bei „iPadOS 17“ viešas beta versijas. Operacinių sistemų beta versijos skirtos pažengusiems vartotojams, kad šie galėtų jas įdiegti savo atsarginiuose ar testams skirtuose įrenginiuose.
  • Emojipedia paskelbė 108 naujas emoji piktogramas, kurios atsiras 2023–2024 metais. Kol kas tai tik juodraštinis jų variantas ir iki jas išleidžiant jos dar gali šiek tiek pasikeisti, bet jos tikrai bus integruotos į „iOS 17“ (tikėtina pavasarį).
  • „Apple“ pasidalijo oficialiu trečiojo ir paskutiniojo Annie Weisman sukurtu „Physical“ sezono anonsu, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Rose Byrne. Prie visų žvaigždžių aktorių, įskaitant Rory Scovel, Dierdre Friel ir Paul Sparks, prisijungė apdovanojimus pelniusi aktorė Zooey Deschanel.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų