Apple Watch gali aptikti Parkinsono ligą dar prieš pasireiškiant ligos simptomams

Išmanieji laikrodžiai, tokie kaip „Apple Watch“, gali pateikti duomenis dirbtinio intelekto modeliams, kurie geba aptikti Parkinsono ligą beveik dešimtmetį prieš pacientams pasireikš pirmieji ligos simptomai.

Parkinsono liga[1] yra neurologinė degeneracinė liga, kuri paprastai pasireiškia vyresniems nei 50 metų žmonėms. Parkinsono liga nėra išgydoma, o dabartinis gydymas daugiausia skirtas simptomų valdymui.

Kaip ir daugelio degeneracinių ligų atveju, ankstyvas nustatymas gali būti labai svarbus. Deja, dabartiniai diagnostikos kriterijai priklauso nuo to, ar pacientas yra simptominis, su tokiais simptomais kaip sąstingis, drebulys ir laipsniškas judesių blogėjimas.

Tačiau vienas tyrimas parodė, kad išmanieji laikrodžiai, tokie kaip „Apple Watch“, gali rinkti duomenis, kuriuos vėliau galima analizuoti naudojant pažangius dirbtinio intelekto (DI) algoritmus. Remiantis šiais duomenimis būtų galima nustatyti ligą septynerius metus iki akivaizdžių simptomų atsiradimo.

Jungtinės Karalystės „Dementia Research Institute“ (demencijos tyrimų instituto) ir „Neuroscience and Mental Health Innovation Institute“ at Cardiff University (Kardifo universiteto Neurologijos ir psichikos sveikatos inovacijų instituto) mokslininkai mano, kad išmanieji laikrodžiai gali būti naudojami kaip naujos Parkinsono ligos patikros priemonės.

Tyrime, kurį pastebėjo „Euronews“, teigiama, kad mokslininkai naudojo iš 103 712 tyrimo dalyvių, kurie 2013–2016 metais 7 dienas nešiojo medicininį išmanųjį laikrodį, surinktus duomenis.

„Apple Watch“ buvo pristatytas tik 2015 m., todėl tik tyrimo laikotarpio pabaigoje buvo naudojami „Apple“ išmanieji laikrodžiai. Tačiau tyrime pažymima, kad šiuolaikiniai „Apple Watch“ modeliai turi geresnius judesio jutiklius nei tie, kurie buvo naudojami didžiąją tyrimo dalį.

Išmanieji laikrodžiai surinko duomenis apie dalyvių vidutinį judėjimo pagreitį per savaitę. Tada, išanalizavus duomenis, algoritmas galėjo tiksliai numatyti, kam toliau išsivystys liga. Tiesą sakant, DI buvo tikslesnis nei dabartiniai gydytojų naudojami ankstyvo ligos aptikimo metodai.

2022 m. smegenų duomenų įmonė „Rune Labs“ gavo FDA („Food and Drug Administration“ - JAV institucija atsakinga už maisto ir vaistų kontrolę) leidimą pradėti naudoti „Apple Watch“ Parkinsono liga sergančių pacientų simptomams stebėti.

Anksčiau „Apple“ atliko vidinius tyrimus, kaip naudoti „Apple Watch“ ir „iPhone“ Parkinsono ligos simptomams stebėti. Ji taip pat pateikė patento paraišką dėl pažangesnių technologijų, skirtų ligai gydyti ir diagnozuoti.


  1. Parkinsono liga – ilgalaikis degeneracinis centrinės nervų sistemos sutrikimas, daugiausia pažeidžiantis motorinę sistemą. Paprastai simptomai atsiranda lėtai. Ligos pradžioje akivaizdžiausi simptomai: drebulys, nelankstumas, lėti judesiai ir sunkumai vaikščiojant. Gali kilti mąstymo ir elgesio problemų. Dažna demencija vėlesnėse ligos stadijose. Depresija ir nerimas taip pat būdingi daugiau nei trečdaliui žmonių, sergančių šia liga. Kiti simptomai yra jutimo, miego ir emocinės problemos. Dažniausiai paveikia žmones virš 60 metų amžiaus.
    Parkinsono ligos priežastis nežinoma, tačiau manoma, kad įtakos turi ir genetiniai, ir aplinkos veiksniai. Labiau linkę susirgti tie, kurių šeimos nariai yra sirgę šia liga. Taip pat padidėjusi rizika susirgti yra žmonėms, dirbantiems su tam tikrais pesticidais, anksčiau turėjusiems rimtų galvos sužeidimų. Mažesnė rizika susirgti – rūkantiesiems tabaką ir geriantiems kavą ar arbatą. Motoriniai ligos simptomai atsiranda dėl mirusių ląstelių juodojoje medžiagoje, vidurinių smegenų srityje. Tuomet šiame smegenų regione nepakanka dopamino.
    Vidutinė gyvenimo trukmė po diagnozės yra 7–15 metų. Tai yra antras pagal dažnumą neurodegeneracinis sutrikimas po Alzheimerio ligos pasaulyje. Buvo nustatyta, kad 2015 m. Parkinsono liga paveikė 6,2 mln. žmonių, tarp jų - apie 117 400 mirčių visame pasaulyje. Vyrai dažniau serga nei moterys, santykiu 3:2. Ligą nustačius žmonėms iki 50 m., vadinama ankstyvuoju Parkinsonu.
    Šaltinis: Wikipedia.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų