13-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

13-os 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ pasidalino antrojo „Schmigadoon!“ sezono, apžvalga pavadinta „Sveiki atvykę į Schmicago“. Joshas (Keegan-Michael Key) ir Melissa (Cecily Strong) pasiilgsta magijos, kurią jautė Šmigadūne, ir bandydami sugrįžti atsiduria Schmicago mieste – išgalvotame septintojo ir aštuntojo dešimtmečio miuziklų pasaulyje. Naujajame sezone pamatysime naujus originalius kūrėjo ir vykdomojo prodiuserio Cinco Paulo muzikiniaus numerius, taip pat sugrįžtančias žvaigždės Cecily Strong, Keegan-Michael Key, Ariana DeBose, Martin Short, Dove Cameron, Jaime Camil, Kristin Chenoweth, Alan Cumming, Ann Harada, Jane Krakowski ir Aaron Tveit su Tituss Burgess ir Patrick Page.
    Antrasis „Schmigadoon!“ sezonas per „Apple TV+“ pradedamas transliuoti balandžio 5 d.
  • Pasak „Bloomberg“ reporterio Mark Gurman, „Apple“ praėjusią savaitę pademonstravo būsimas mišrios realybės akinius maždaug šimtui aukščiausio rango vadovų. Demonstracija vyko Steve Jobs auditorijoje, o tai reiškia, kad įrenginio pristatymas yra neišvengiamas. Kadangi detalės apie įrenginį neskelbiamos, tad žinoma apie jį nedaug, tačiau kalbama, kad jis gali labiau patikti verslo atstovams, nei paprastiems naudotojams.
  • Remiantis nauja „Bloomberg“ Mark Gurman ataskaita, „Apple“ į „iOS 17“ įtrauks keletą „gerų turėti“ funkcijų. Iš pradžių „Apple“ planavo, kad „iOS 17“ (kodiniu pavadinimu „Dawn“) pagrindinis dėmesys bus skiriamas nedideliems patobulinimams ir klaidų taisymui, tačiau kai kurios naujos funkcijos tariamai pateko į programinės įrangos atnaujinimą. Tikimasi išvengti situacijos analogiškos „iOS 16“ startui, kai ambicingas atnaujinimas vėlavo ir vis tiek startavo su klaidomis.
  • „Apple TV+“ pirmadienį paskelbė apie savo filmo „Killers of the Flower Moon“ (versčiau kaip „Pilnaties žudikai“), kurį režisavo Martin Scorsese ir kuriame vaidina Leonard DiCaprio, Robert De Niro, Jesse Plemmons, Lily Gladstone, Brendan Fraseris ir kt., išleidimo planus. Filmas debiutuos kino teatruose visame pasaulyje 2023 m. spalį. Tai pirmasis „Apple“ filmas, kuris bus plačiai rodomas kino teatruose prieš pradedant jį rodyti „Apple TV+“ paslaugoje.
  • „Apple“ išleido savo naujausių ir kelių ankstesnių savo operacinių sistemų atnaujinimus. Kartu su „iOS 16.4“ versija „Apple“ išplėtė savo avarinio SOS per palydovą funkciją dar šešiose šalyse. Šešios naujos šalys yra: Austrija, Belgija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai ir Portugalija.
  • „WaveOne“, Kalifornijoje įsikūręs startuolis, kuriantis vaizdo įrašų glaudinimo algoritmus, patvirtino, kad jį įsigijo „Apple“.
  • „Apple“ paskelbė naują „Apple Music Classical“ reklamą - naujai aplikacijai, skirtai klasikinei muzikai.
  • Nepaisant saugumo reputacijos, „Mac“ vis tiek gali gauti kenkėjų. Tiesa, juos patys „Mac“ vartotojai turi ir įdiegti (daugeliu atvejų patys to nežinodami). Tai įrodė naujas kenkėjas „Mac“, kuris gali pavogti naudotojo kreditinės kortelės informaciją ir nusiųsti ją programišiams. Kenkėjišką aplikaciją, pramintą „MacStealer“, atrado „Uptycs“, kibernetinių grėsmės tyrimų įmonė. Kenkėjas sukaupia daugybę naudotojo asmens duomenų, įskaitant „iCloud Keychain“ slaptažodžių duomenų bazę, kreditinės kortelės duomenis, kriptovaliutos piniginės kredencialus, naršyklės slapukus, dokumentus ir dar daugiau. „MacStealer“ pradeda savo atakas naudodamas diegiant failą, pavadintą „Weed.dmg“, kurį atidarius prašo įvesti slaptažodį ir jį suvedus pradeda savo veiklą. Surinkti duomenys transliuojami „Telegram“ kanale suinteresuotiems asmenims.
  • „Apple“ paskelbė, kad sekanti WWDC (Worldwide Developers Conference) prasidės biželio 5 dieną ir tęsis iki birželio 9 dienos. Kaip įprasta, „Apple“ dabar jau priima paraiškas kasmetiniam „Swift Student Challenge“ konkursui, kurio metu studentai turi pateikti programėlių žaidimų aikštelę (app playground) pasirinkta tema. Konkurso dalyviai (iš Europos) turi būti ne jaunesni nei 16 metų, iš JAV — vyresni nei 13 metų.
  • Grupė akademikų iš Northeastern universiteto ir KU Leuven atskleidė esminį IEEE 802.11 Wi-Fi protokolo standarto dizaino trūkumą, turintį įtakos daugeliui įrenginių veikiančių Linux, FreeBSD, Android ir iOS pagindu. Programišiai pasinaudoję šiuo trūkumu gali užgrobti TCP ryšius arba perimti klientų ir interneto srautą, šią savaitę paskelbtame dokumente teigė mokslininkai Domien Schepers, Aanjhan Ranganathan ir Mathy Vanhoef. „Pagrindinė atakos idėja yra ta, kad klientų autentifikavimo būdas nėra susijęs su tuo, kaip paketai nukreipiami į tinkamą Wi-Fi klientą“, - paaiškino Vanhoef. „Piktybiškas viešai neatskleistas asmuo gali tuo piktnaudžiauti, kad perimtų duomenis skirtus „Wi-Fi“ klientui, atjungdamas auką ir prisijungdamas aukos MAC adresu. Bet kokius paketus, kurie vis dar buvo perduodami aukai, pvz. svetainės duomenys, kuriuos auka vis dar įkelia, dabar bus gaunami įsilaužėlio.
  • „Apple“ trečiadienį išleido „iTunes 12.12.8“, skirtą „Windows“ operacinei sistemai. Atnaujinimas patobulina saugumą ir įdiegia „naujų įrenginių palaikymą“. „iTunes“, skirta „Windows“, paskutinį kartą buvo atnaujinta (į 12.12.7 versiją) 2022 m. gruodžio mėn.
  • Praėjo dveji metai ir keturi mėnesiai nuo tada, kai rinkoje pasirodė pirmasis „Apple Silicon Mac“, ir tik dabar „Autodesk“ pagaliau atnaujino kai kurias itin populiarias profesionalams skirtas aplikacijas („AutoCAD“ ir „Maya“) taip kad jos pradėtų veikti „Mac“ kompiuteriuose su M1 ir M2 lustais.
  • „Apple“ buvo įsivėlusi į dešimtmetį trukusią kovą su patentų licencijavimo bendrove „VirnetX“, kuri dažnai apibūdinama kaip „patentų trolis“. Ketvirtadienį priimtu nauju sprendimu „Apple“ pergalę paskelbė JAV Federalinės apygardos apeliacinis teismas, tačiau byla dar nėra visiškai baigta.
    „Apple“ ir „VirnetX“ per pastaruosius 13 metų kovojo dėl įvairių patentų pažeidimų. 2012 m. Rytų Teksaso teisėjas nusprendė, kad „Apple“ pažeidė kelis „VirnetX“ patentus, susijusius su tinklo technologijomis, ir priteisė sumokėti „troliui“ 368 mln. USD. Po daugybės apeliacijų ir pakartotinio nagrinėjimo ši byla galiausiai pateko į JAV Aukščiausiąjį Teismą 2020 m., kur buvo atmestas paskutinis „Apple“ bandymas pateikti apeliaciją. Tada „Apple“ sumokėjo „VirnetX“ 454 mln. USD, kad byla būtų išspręsta. 2016 m. Rytų Teksaso federalinis teisėjas nusprendė, kad „Apple“ turi sumokėti 302,4 mln. USD žalos už „VirnetX“ patentų pažeidimą naudojant tokias paslaugas kaip „FaceTime“ ir „iMessage“. Tada ši žala buvo padidinta iki 440 milijonų USD dėl palūkanų, padidintos žalos ir kitų išlaidų. „Apple“ bandė apskųsti šios bylos baigtį, tačiau 2019 m. JAV apeliacinis teismas jos prašymą atmetė. Taigi „Apple“ ir „VirnetX“ kovoja atskirose bylose dėl patentų, susijusių su „FaceTime“, VPN ir „iMessage“ paslaugomis. 2018 m. prisiekusiųjų komisija Rytų Teksase skyrė „VirnetX“ 502 mln. USD žalos atlyginimą, nuspręsdama, kad „Apple“ pažeidė kelis patentus, susijusius su VPN technologija. „Apple“ nedelsdama apskundė šį sprendimą Federalinei apygardai. Tačiau JAV patentų ir prekių ženklų biuras praėjusiais metais patentus dalyvaujančius šioje byloje pripažino negaliojančiais. Kaip ketvirtadienį pranešė Reuters, JAV Federalinės apygardos apeliacinis teismas patvirtino JAV Patentų biuro sprendimą, pripažindamas negaliojančiais nagrinėjamus patentus. Federalinės grandinės sprendimu „VirnetX“ ir „Apple“ laukia galutinio sprendimo dėl „Apple“ apeliacijos dėl pradinio nuosprendžio iš Rytų Teksaso. Tačiau tikimasi, kad patentų pripažinimas negaliojančiais paneigs pradinį 502 milijonų dolerių verdiktą, taip įteikdamas „Apple“ pergalę prieš „VirnetX“.
  • „Apple“ išleido „Xcode 14.3“ su Swift 5.8 ir SDK skirtu „iOS 16.4“, „iPadOS 16.4“, „macOS Ventura 13.3“ ir t.t.
  • Penktadienį „Apple TV+“ pasirodė pusiau-biografinis meninis filmas apie daugeliui gerai žinomo žaidimo „Tetris“ istoriją. „Tetris“ pasakoja įtraukiančią, melo ir korupcijos tinklo apnarpliotą, istoriją apie JAV teisių įgijimą į sėkmingą žaidimą, kurį sugalvojo rusas.
    Filmas apie „Tetrį“ — susidaro įspūdis, kad Holivude iš tikrųjų pritrūko idėjų. Po daugybės tęsinių, perdirbinių ir filmų adaptacijų, paremtų bet kokiais rinkoje esančiais žaislais, filmas apie žaidimą, kuriame dėstomi blokeliai?.. gali pasirodyti, kad tai jau idėjų stagnacija ir liepto galas. Tačiau filmas visai įtraukiantis, apjungiantis keistą jo sukūrimo istoriją su geru žaidimo estetikos suvokimu ir savotiška nostalgija tam laikotarpiui. „Tetris“ yra, stebėtinai, tuo pačiu metu ir protingas, ir kvailas bei pasitenkinimą teikiantis nuotykis.
    Scenarijaus autorius Noah Pink, filme „Tetris“ supažindina mus su olandų vaizdo žaidimų dizaineriu Henk Rogers (aktorius Taron Egerton) kai 1988 m., jis tampa demonstracinės kompiuterinio žaidimo „Tetris“ liudininku kongrese Las Vegase; jam tampa aišku, kad jis žiūri į tikrų tikriausią kompiuterinių žaidimų ateitį. Henk, kaip „Bullet-Proof Software“ įkūrėjas, nori sudaryti sandorį dėl „Tetris“ tarptautinių teisių ir bando tarpininkauti su viena britų įmone bei „Nintendo“. Tačiau visam jo sunkiam darbui ir gyvenimo santaupoms kyla pavojus, kai paaiškėja, kad žaidimas priklauso Rusijos vyriausybei ji neketina žaisti sąžiningai. Šaltojo karo metu šio verslo, politikos ir šešėlinių santykių mūšio taikiklyje atsiduria „Tetris“ išradėjas Aleksej Pajitnov (aktorius Nikita Jefremov), sovietų kompiuterių inžinierius, mėgstantis žaidimus. Tai, kas „Floppy“ diskelių eroje prasidėjo kaip hobis, tampa tuo ką galima pavadinti virusine sensacija! Paaiškėjus jog yra tikimybė, kad „Tetris“ gali tapti didelių pinigų (stiprios valiutos) į Sovietų Sąjungą šaltiniu, ne žaidimo autorius Pajitnov sprendžia, kas platins jo galvosūkį. Tai priklauso nuo vyriausybės, kuri jau pradėjo griūti ir tampa vis labiau korumpuota.
  • Vyras iš Teksaso trečiadienį susekė savo pavogtą sunkvežimį naudodamas transporto priemonėje paslėptą „Apple AirTag“. Vyriškis nušovė įtariamą transporto priemonės vagį. San Antonijaus policijos departamentas pranešimą apie pavogtą sunkvežimį gavo apie 13 val. trečiadienį (kovo 29 d.). Kreipęsis į policiją dėl vagystės, sunkvežimio savininkas „Apple AirTag“ naudojo sekti transporto priemonės buvimo vietą. Sunkvežimis buvo rastas maždaug už 20 mylių prekybos centro stovėjimo aikštelėje. Vyriškis nelaukė, kol atvyks policija. Vietoj to, jis susidūrė su automobilio vagimi, ir susirėmimo metu nušovė įtariamą vagį. (Tokiais atvejais aš teigiamai žiūriu į teisę kiekvienam turėti ginklą ir ginti save bei savo nuosavybę).

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų