12-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

12-os 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ išleido naują trumpametražį filmą, paremtą ilgametražiu filmu „Luck“. Trumpojo pavadinimas „The Hazmat Bunnies“ „Bad Luck Spot!“. Kai nesėkmė patenka į Sėkmės šalį, elitinė pavojingų zuikių komanda pradeda veikti.
  • Aukcionas „Steve Jobs and the Apple Computer Revolution“ baigėsi. Nuo vasario 17 iki kovo 16 d. vykusiame aukcione buvo parduodami daiktai pasirašyti „Apple“ įkūrėjų Steve Wozniak ir Steve Jobs. Kiti istoriniai produktai buvo „Apple Lisa 1“, priklausęs buvusiam „Apple“ vadovui Del Yocam (Yocam vadovavo „Apple II“ grupei, o vėliau devintajame dešimtmetyje tapo pirmuoju „Apple“ vadovu (COO)). Apskaičiuota, kad jo vertė viršijo 65 000 USD ir parduotas jis už 81 251 USD. Už kokią sumą aukcione buvo parduotas „Apple-1“ neskelbiama, tačiau „RR Auction“ apskaičiavo, kad jo vertė viršijo 500 000 USD. „iPhone 11“ modelis su Tim Cook autografu, parduotas už 3 976 USD, o užantspauduotas pirmasis „iPhone“ parduotas už 54 904 USD. Jei 2007 metų birželio 29 būtumėte įsigiję „Apple“ akcijų (AAPL) už 499 USD, tai dabar jas pardavę gautumėte 20 879 USD. Panašu, kad įsigyti pirmąjį „iPhone“ ir saugoti jį neatidarytą bei 2023 metais parduoti aukcione apsimokėjo labiau nei investuoti į „Apple“ akcijas (AAPL).
  • Ar pamenate, kai „Apple“ ir „Microsoft“ buvo kompanijos konkuravusios viešai? „Apple“ pranašumas buvo naujoviškas dizainas ir patogi naudotojo sąsaja, o „Microsoft“ buvo galijotas, geriau žinomas dėl paplitimo tarp naudotojų ir su tuo susijusio praktiškumo. Žemiau esantis vaizdo įrašas iš WWDC 2006, kuriame Steve Jobs ir Bertrand Serlet atskleidžia „Windows“ panašumus su „Mac OS“, tikrai atnaujins jūsų atmintį apie tai, kokia aštri buvo ta senoji įmonių konkurencija.
  • „Extrapolations“ yra drąsi rašytojo, režisieriaus ir vykdomojo prodiuserio Scotto Z. Burnso drama, kuri pristato netolimą ateitį, kai chaotiški klimato kaitos padariniai įsiliejo į mūsų kasdienį gyvenimą. Aštuoniose susipynusiose istorijose apie meilę, darbą, tikėjimą ir šeimą iš viso pasaulio bus nagrinėjami intymūs, gyvenimą keičiantys pasirinkimai, kuriuos reikia priimti, kai planeta keičiasi greičiau nei žmonija. Kiekviena istorija skirtinga, bet kova už mūsų ateitį yra visuotinė. Ir kai žmonijos likimas stoja prieš tiksintį laikrodį, kova tarp drąsos ir pasitenkinimo niekada nebuvo tokia skubi. Ar esame pakankamai drąsūs, kad taptume sprendimu, kaip išspręsti savo pražūties problemą, kol dar ne vėlu?
    Seriale vaidina visa žvaigždžių puokštė. „Extrapolations“ pamatysime: Meryl Streep, Sienna Miller, Kit Harington, Daveed Diggs, Edward Norton, Diane Lane, Tahar Rahim, Yara Shahidi, Matthew Rhys, Gemma Chan, David Schwimmer, Adarsh Gourav, Keri Russell, Marion Cotillard, Forest Whitaker, Eiza Gonzále, Murray Bartlett, Indira Varma, Tobey Maguire, MaameYaa Boafo, Hari Nef, Heather Graham, Michael Gandolfini, Cherry Jones, Gaz Choudhry, Ben Harper, Judd Hirsch ir Neska Rose.
    Serialas startavo kovo 17 dieną „Apple TV+“.
  • Remiantis „Counterpoint“ ataskaita, pasaulinė „premium“ klasės išmaniųjų telefonų rinka, kurią sudaro įrenginiai kainuojantys 600 USD ir daugiau, lyginant su 2021 metais, 2022 m. augo viso labo 1 proc. Šis nedidelis ūgtelėjimas ir bendras rinkos nuosmukis sutapo su faktu, kad „premium“ klasės išmaniųjų telefonų pardavimai pirmą kartą sudarė 55 proc. visų metinių išmaniųjų telefonų rinkos pajamų. Liūto dalį šių pajamų gavo „Apple“ už „iPhone“ pardavimus.
    Premium klasės išmaniųjų telefonų rinkos dalis pagal gamintoją 2021 vs 2022 metais.
    Šaltinis: „Counterpoint“
  • Kalbama, kad išleisdama „iPhone 15“ kompanija sulaužys 16 metų tradiciją. Nuo pat pirmojo iPhone 2G kairėje korpuso pusėje buvo jungiklis leidžiantis nutildyti telefono skambėjimo garsą - tai buvo vienas iš išskirtinių „iPhone“ bruožų ir iki šiol naudojamas beveik nepakitęs. Gamintojai darantys aksesuarus „Apple“ technikai ir turintys informacijos šaltinius kompanijos viduje teigia, kad „iPhone 15“ tradicinis jungiklis bus pakeista mygtuku. Jis bus toje pačioje vietoje ir atliks tą patį vaidmenį.
  • Parduodama „Apple“ įkūrėjo Steve Jobs pasirašyta apdovanojimo lenta – retas daiktas, nes Jobs pasirašydavo retai. 2000 m. Steve įteikė atminimo lentą buvusiai „Apple“ rinkodaros vadovei Suzanne Lindbergh. Tai specialus apdovanojimas, įteikiamas tiems, kurie „Apple“ dirbo dešimt metų. „Moments in Time“ perka ir parduoda originalius laiškus ir kitus dokumentus, kuriuose yra autografų, o neseniai unikalią „Apple“ istorijos dalį pardavė už 95 000 USD. Steve parašas kainuoja daugiau nei „Tesla Model S“ (89 990 USD).
  • Europos Sąjungos Skaitmeninių rinkų aktas 2024 m. kovo mėn. padarys didelių pakeitimų, įskaitant galimybę trečiųjų šalių skaitmeninėms parduotuvėms kartu su „App Store“ egzistuoti „iPhone“ ir „iPad“. Panašu, kad „Microsoft“ nori šią situaciją išnaudoti. „Microsoft Gaming“ generalinio direktoriaus Phil Spencer teigimu, „Microsoft“ nori atidaryti savo aplikacijų parduotuvę, skirtą „iOS“ ir „Android“.
  • ​„Reuters“ praneša, kad Rusijos prezidento administracijos pareigūnams, anot žiniasklaidos, dėl susirūpinimo duomenų apsauga uždrausta naudotis „Apple“ kompanijos telefonais „iPhone“. Remdamasis šaltiniais laikraštis „Kommersant“ rašo, kad draudimas įsigalios balandžio 1 dieną, pirmadienį. „Telefonui „iPhone“ atėjo galas: arba reikės jį išmesti, arba padovanoti vaikams“, – leidinys cituoja prezidento administracijos susitikimo dalyvį. Vietoj „Apple“ telefonų esą bus išduodami įrenginiai su kita operacine sistema.
  • Žinomas analitikas Ming-Chi Kuo pasidalino viešai neatskleista informacija. Jis įsitikinęs, kad greitas laidinis įkrovimas „iPhone 15“ pagaliau taps tikrai greitas ir pasivys kai kurių „Android“ išmaniųjų telefonų našumą. Tačiau ne visi galės pasinaudoti šia naujove. Kalbama, kad „iPhone 15“ serijos telefonuose Lightning jungtį turėtų pakeisti USB-C prievadas – teoriškai jis palaiko daug didesnį pralaidumą nei Lightning. Kuo teigimu, „Apple“ ketina sumažinti įkrovimo greitį tiems, kas naudos nesertifikuotą laidą. Tai reiškia, kad naujųjų „iPhone 15“ savininkai tikrai greitu įkrovimu galės džiaugtis tik tuo atveju jei naudos originalų kabelį, nepaisant suvienodinto prievado. Nieko keisto. Aksesuarų pardavimai „Apple“ yra ganėtinai pelningi, papildomai, matyt, pinigėlių kompanija dar gauna ir už tai, kad leidžia kitoms kompanijoms gaminti „Apple sertifikuotus“ priedus. Panašu „Apple“ nebuvo sudėtinga rasti būdą, kaip patenkinti Europos Komisijos reikalavimus ir vis tiek turėti naudos.
  • „iOS 16.4 beta“ versijoje aptiktas naujų „AirPods“ ausinių modelio (A3048) ir naujo „AirPods“ dėklo (A2968) paminėjimai. Greičiausiai tai antros kartos „AirPods Pro“ ausinės, kurių dėklas turės USB-C jungtį. „Twitter“ žinutėje Ming-Chi Kuo rašo, kad „Apple“ šiuo metu neplanuoja „AirPods 2“ ir „3“ USB-C versijų.
    Šioje „iOS“ versijoje taip pat aptiktas ir „Beats Studio Buds+“ ausinių paminėjimas. Pirmoji „Beats Studio Buds“ versija buvo pristatyta 2019 m. Apie naująjį gaminį žinoma tik tiek, kad jis nenaudos „Apple“ H1/W1 lusto ir veiks su savo procesoriumi, tačiau tuo pačiu jame bus sumontuota triukšmų mažinimo ir garso skaidrumo sistemos.
  • Panašu, kad kai kiuriuos „Apple Music“ naudotojus aplankė šios paslaugos klaida kai jų paskyroje atsiranda grojaraščiai, kurie, atrodo, yra iš kitų vartotojų muzikos bibliotekų, taip pat gali būti ištrinti debesyje saugomi atskiri takeliai. Nežinoma, kiek vartotojų patiria šios klaidos rezultatus. Tačiau problema yra pakankamai paplitusi, kad apie ją pranešama „Reddit“ tinkle, o paslaugos naudotojai sako, kad „staiga mano bibliotekoje atsiranda grojaraščiai“. Kai kurie pavyzdžiai yra grojaraščiai su pavadinimais, įskaitant emoji arba keistą rašybą, pvz., „GaBeLoZ“, todėl kyla susirūpinimas dėl įsilaužimo. Nors greičiausiai tai nėra įsilaužimas, o tiesiog klaida „iCloud“.
  • „Apple“ užpatentavo „Apple Watch“ NFC apyrankes (patentas US 11611372 B1), kurios jas prijungus prie laikrodžio automatiškai pakeičia laikrodžio ciferblatus ir atidaro aplikacijas. Inžinieriai prie dirželio laikiklio pridėjo NFC modulį. Apyrankėje įdiegtas NFC lustas automatiškai sinchronizuojasi su jūsų „Apple Watch“ NFC. Tada laikrodis automatiškai pakeičia ciferblatą, kad atitiktų dirželio spalvą. „Apple Watch“ taip pat gali atidaryti tam tikras aplikacijas, pvz., „Activity“, kai užsidedate sportinę apyrankę. Kol kas tai tik patentas, todėl nėra garantijos, kad „Apple“ jį kada nors įgyvendins.
  • lrytas.lt rašo, kad Vilniaus policija ieško nusikaltėlio, gatvėje apiplėšusio moterį. Plėšikas iš vilnietės atėmė telefoną „iPhone 13 Pro“. Kaip pranešė Vilniaus apskrities VPK, kovo 21 d. Vilniaus apskrities VPK gautas moters (gimusi 1987 m.) pareiškimas, kad dar kovo 17 d. apie 22 val. 35 min. Vilniuje, V.Nagevičiaus g., nepažįstamas vyras ją užpuolė ir pagrobė mobiliojo ryšio telefoną „iPhone 13 Pro“. Nuostolis – 1 040 eurų. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Baudžiamasis kodeksas nurodo, kad tas, kas apiplėšė įsibrovęs į patalpą arba panaudojęs nešaunamąjį ginklą, peilį ar kitą specialiai žmogui sužaloti pritaikytą daiktą, baudžiamas laisvės atėmimu iki septynerių metų.
  • Pirmąją „Pwn2Own 2023“ renginio vykstančio Vankuveryje dieną organizacija skyrė 375 000 USD ir „Tesla Model 3“ už 12-kos dalyvių parodytų nulinės dienos (0-day — iki tol nežinotų) pažeidžiamumų. Saugos įmonės „Synacktiv“ (@Synacktiv) komanda pademonstravo TOCTOU (time-of-check to time-of-use) ataką prieš Tesla – Gateway. Jie uždirbo 100 000 USD ir 10 „Master of Pwn“ taškų bei „Tesla Model 3“. Ta pati komanda taip pat pasinaudojo TOCTOU klaida, kad padidintų „Apple macOS“ teises, uždirbdama 40 000 USD ir 4 „Master of Pwn“ taškus. Kitos komandos įveikė „Ubuntu Desktop“, „Oracle VirtualBox“ ir „Windows 11“.
  • „Apple TV+“ filmai „CODA“ ir „Cherry“ 2021 m. keletą savaičių debiutavo tam tikruose kino teatruose, tačiau „Apple“ ateityje, matyt, planuoja pradėti platesnę plėtrą į įprastesnius kino teatrus, kurią palengvins didesni filmų biudžetai. „Bloomberg“ praneša, kad šiuo žingsniu siekiama padidinti „Apple TV+“ žinomumą Holivude, pritraukti prenumeratorių ir kurti „kultūrinius renginius“. „Apple“ planuoja kasmet padidinti savo išlaidas „Apple TV+“ filmams iki 1 milijardo JAV dolerių, taip pat išleisti juos kino teatruose visame pasaulyje.
  • Kratos orderis atskleidė, kaip JAV Narkotikų kontrolės agentūra tyrime panaudojo „AirTag“ – tai pirmoji federalinė agentūra, kuri tai padarė. 2022 m. gegužę pasienio pareigūnai konfiskavo du paketus iš Šanchajaus (Kinija). Viename buvo tablečių presas, mašina, naudojama medžiagoms suspausti į tabletes, o kitame buvo keletas tablečių dažų. Muitininkai įtarė, kad siunta yra siunčiama narkotikų gamintojui, todėl siuntą atvežė JAV Narkotikų kontrolės agentams. Tyrėjai apžiūrėjo pakuotes ir nusprendė paslėpti „AirTag“ tablečių preso viduje, kad galėtų stebėti jo judėjimą, o ne atšaukti siuntą ar apsilankyti pas gamintoją.
  • Ne visada „AirTag“ yra panaudojami geru tikslu. Buvusi „Love Island“ žvaigždė Montana Brown neseniai tapo persekiojimo auka panaudojant „AirTag“ ir ragino žmones panašiais atvejais kreiptis į policiją. Nekalti žmonės vis dažniau sekami panaudojant „AirTag“, o Brown neseniai tapo naujausia auka. Ji keliavo į Los Andželą, kai gavo telefono pranešimą, kuriame buvo nurodyta, kad „AirTag“ seka jos buvimo vietą. Ji peržvelgė savo krepšį oro uosto tualete, atrado „AirTag“ ir nuleido jį į tualetą. Brown sakė, kad tuo metu daug apie tai negalvojo. „Tik iš tikrųjų, kai grįžau namo ir pasakiau keliems savo draugams... Supratau, kaip tai yra baisu“, – „BBC Newsbeat“ pasakojo ji. „Mano draugai sakė: „Tu tikrai turėtum su tuo kažką padaryti, nes taip gali nutikti bet kam“.
  • Internete paplito „TikTok“ vaizdo įrašas kuriame kalba nelaimės ištikta motina po to, kai jos vaikas „Roblox“ išleido daugiau nei 800 USD, tačiau to buvo galima išvengti naudojant „Screen Time“. „Roblox“ yra labai populiarus žaidimas, kuriame naudojama žaidimo valiuta, vadinama Robux. Tai viliojantis, priklausomybę sukeliantis žaidimas, skirtas vaikams, norintiems išleisti tikrus pinigus kosmetikai. „TikTok“ influencerė, vardu Linzy Taylor, pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame ji pasakoja savo padėtį po to, kai jos 10-metis sūnus išleido daugiau nei 800 USD per vienuolika pirkinių „Roblox“. Paprastai tokiose istorijose vaikas naudojasi tam tikra apgaule, kad apeitų užraktą nuo vaikų arba išnaudoja tam tikrą tėvų priežiūros trūkumą. Tačiau šį kartą vaikui reikėjo tik įrenginio slaptažodžio. Paskyroje nebuvo „Screen Time“ apsaugos, todėl vienintelė įrenginio apsauga buvo įrenginio ir „Apple ID“ slaptažodžiai. Vaikas nežinojo „Apple ID“ slaptažodžio, bet turėjo prieigos kodą, kad galėtų pasiekti įrenginį. Neaišku, kaip jis išmoko tai padaryti, tačiau tai yra identiškas metodas, kurį vagys naudoja norėdami pavogti „iPhone“ ir iš naujo nustatyti „Apple ID“ slaptažodį. Taylor sūnus sugebėjo pereiti į „Roblox“ ir inicijuoti pirkimą aplikacijoje. Įrenginys buvo nustatytas taip, kad kiekvieną kartą perkant būtų prašoma įvesti slaptažodį, todėl biometriniai duomenys, pvz., „Touch ID“, neveikia. Vaikui tereikėjo pasirinkti „Pamiršau slaptažodį“ ir įvesti „iPhone“ kodą. Slaptažodis buvo iš naujo nustatytas į jo pasirinktą, tada jis galėjo laisvai pirkti.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų