2-os 2022 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

2-os 2022 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Vieni siekdami gauti „iPhone“ parduoda savo inkstus, o kiti tiesiog užeina į parduotuvę ir juos pasiima veltui. „Apple“ užregistravo naują patentą leidžiantį eksponuoti produktus parduotuvėje pritvirtinant juos taip, kad šiuos būtų patogu paimti, apžiūrėti, bet nepavogti.
  • Gandonešių kanaluose kalbama, kad „iPhone 14“ bus atnaujintas dizainas ir išnyks ekrane esanti „kuprelė“. Kalbama, kad vietoje „kuprelės“ atsiras dvi „skylutės“ (kitų šaltinių teigimu tai bus nedidelė ištęsto ovalo formos skylutė. Tačiau tai tik išoriniai pakitimai. Jau pernai metų rudenį buvo pasirodžiusi informacija, kad „Apple“ planuoja „iPhone“ pradėti naudoti QLC Nand tipo atmintį. Anot šaltinių susijusių su komponentų tiekimu „Apple“, kompanija kai kuriuose sekančios kartos „iPhone“ diegs 2TB talpos lustus. Toks dramatiškas talpos padidinimas, greičiausiai, ne šiaip sau, o susijęs su fotokamerų patobulinimu (pvz. skiriamosios gebos pakėlimu nuo 12 iki 48 megapikselių, filmavimo 8K kokybės video galimybe). Tiesa tokie pokyčiai verčia ir kiek sunerimti. QLC atmintis, lyginant su dabar naudojama TLC, yra prastesnė, tiek kokybės tiek ir našumo atžvilgiu. Dramatiškas talpos padidinimas, greičiausiai, reikš ir „iPhone“ pabrangimą.
  • „Apple“ išleido atnaujintas operacinių sistemų versijas: iOS 15.2.1, iPadOS 15.2.1.
  • „Bloomberg“ rašo, kad „Microsoft“ perviliojo pas save vieną pagrindinių „Apple“ procesorių mobiliems įrenginiams inžinierių Mike Filippo. „Apple“ jis dirbo nuo 2019 metų, o prieš tai 10 metų darbavosi ARM. Filippo sukūrė kelias bazines procesorių Cortex-A76, Cortex-A72 ir Cortex-A57, naudojamų telefonuose su ARM, technologijas. „Microsoft“ korporacijoje Mike Filippo kurs procesorius skirtus „Azure“ serveriams. Tai jau antras svarbus puslaidininkių inžinierius, kurį praranda „Apple“. Pastaraisiais metais nemažai kompanijų, su didesne ar mažesne sėkme, pradėjo kurti savo lustus.
  • „Apple“ paskelbė, kad „The Last Days of Ptolemy Grey“ serialas bus pradėtas rodyti kovo 11 dieną. Serialas pavadintas pagal to paties pavadinimo Walter Mosley novelę-bestselerį. Kovo 11 bus parodytos dvi pirmos šio 6 dalių filmo serijos. Kitos serijos bus rodomos penktadieniais. Pagrindinį herojų vaidina Samuel L. Jackson. Filme pasakojama apie ligotą, šeimos, draugų ir net jo paties pamirštą žmogų.
  • nežinau kaip jums, bet man visada smagu pasižvalgyti po filmavimo aikštelių ar fotosesijų užkulisius. „Apple“ paskelbė serialo „Dickinson“ serialo užkulisių dokumentinį 23 minučių trukmės filmą.
  • Po trijų savaičių pertraukos vėl atidaryta „iPhone“ surenkanti „Foxconn“ gamykla Indijoje. Gamykla buvo „Apple“ reikalavimu laikinai uždaryta dėl netinkamų gyvenimui bendrabučiuose skirtuose gamyklos darbuotojams sąlygų — gamyklos darbuotojai protestavo dėl netinkamų sanitarinių gyvenimo sąlygų ir vikšrų jų maiste. Daugiau nei 150 gamyklos darbuotojų dėl maisto pateko į ligoninę. Didžioji taivaniečių „Foxconn“ gamykloje Indijoje dirbančių darbuotojų dalis — moterys.
  • „Microsoft“ paskelbė apie jos anksčiau „Microsoft 365 Defender“ grupės aptiktą „macOS“ saugumo spragą „Powerdir“ leidžiančią programišiams prieiti prie apsaugotų duomenų. Šią spragą „Apple“ ištaisė „macOS Monterey 12.1“ atnaujinime. Kas neatsinaujino — patarčiau tai padaryti.
  • Lietuviško kraujo turintis aktorius Jason Sudeikis vėl turi „Golden Globes“ apdovanojimą. Už „Apple TV+“ serialą „Ted Lasso“ Jason Sudeikis paskelbtas geriausiu 2022 metų televizijos miuziklo ar komedijos aktoriumi. Tiesa, pats „Ted Lasso“ serialas „Golden Globes“ apdovanojimuose geriausio miuziklo/komedijos kategorijoje pralošė HBO „Hacks“.
  • Sausio 9 dieną, prieš 15 metų, Steve Jobs pasauliui pristatė pirmąjį „iPhone“. Nuo to laiko „Apple“ pardavė daugiau nei 2 milijardus „iPhone“.
  • 46-metė Kristy Stock iš New Mexico nuteista kalėti 18 mėnesių už tai kad tarp 2013 ir 2018 metų vogė mokiniams skirtus „iPod“. Pavogė jų per tą laikotarpį 3000 už didesnę nei 800 000 JAV dol. sumą. Pavogtus įrenginius moteris pardavinėjo Saurabh Chawla iš Koloado valstijos, kuris juos parduodavo „eBay“. Jis iš šių sandorių galėjo uždirbti daigiau nei 1,5 mln. JAV dol. Chawla nuteistas kalėti 66 mėnesius, iš jo konfiskuotas 2013 metų „Tesla Model S“ automobilis, penkių miegamųjų dviejų aukštų namas bei 3,5 mln. JAV dol. vertės aktyvai.
  • Sausio 11 duomenimis 63 proc. „iOS“ įrenginių įdiegta „iOS 15“. Remiantis „Apple“ pateiktais skaičiais, 72 proc. per pastaruosius keturis metus išleistų telefonų įdiegta „iOS 15“, tai gerokai didesnis nei bendras su šia versija suderinamų įrenginių skaičius, tačiau mažesnis nei pernai tuo pačiu metu buvęs įrenginių su įdiegta „iOS 14“ skaičius (81 proc.)
    iOS 15 diegimo statistika 2022 sausio 11
    Šaltinis: „Apple“
  • „Apple“, matyt siekdama didesnio įrenginių įdiegusių „iOS 15“ skaičiaus, nustojo tiekti „iOS 14“ saugumo atnaujinimus. Dėl nežinomos priežasties kompanija pašalino ir paskutinį, 2021 spalio 26 dieną išleistą „iOS 14.8.1“ atnaujinimą ir įrenginiuose su „iOS 14.8“ ar ankstesnėmis „iOS“ versijomis nėra galimybės įdiegti „iOS 14.8.1“ ir jiems siūloma „iOS 15.2.1“.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų