„Apple“ vadovas Tim Cook papasakojo apie 5 pastaruosius savo gyvenimo metus

„The Washington Post“ paskelbė ilgą interviu su „Apple“ vadovu Tim Cook, kuriame jis pasakoja apie pastaruosius penkis savo gyvenimo metus kupinus pergyvenimų, klaidų ir šviesių darbo momentų.

„Apple“ vadovą Tim Cook matome gana dažnai, bent kartą į ketvirtį – kompanijos ketvirtinių ataskaitų metu ir per produktų pristatymus, tačiau neseniai paskelbtame, su penkių metų sukaktimi kai Tim Cook yra už „Apple“ kompanijos vairo susijusiame, „The Washington Post“ interviu, „iPhone“ ir „Mac“ kompiuterių gamintojos vadovas atsiveria taip, kad nereikia būti finansinių rinkų analitiku tam, kad suprasti ką jis šneka.

„Per penkis metus daug kas pasikeitė“, - sakė Tim Cook kalbėdamas su žurnalistu. Praėjus šešioms savaitėms po to kai Cook sėdo prie kompanijos vairo mirė Steve. Po Jobs’o mirties „Apple“ išplėtė savo produktų arsenalą ir kai kurie šių produktų buvo pradėti ir vystomi jau be Steve priežiūros.

WP: Tapdami CEO Jūs išsiuntinėjote darbuotojams memorandumą, kuriame rašėte: „noriu Jus užtikrinti, kad “Apple” nepasikeis.“ Tačiau praėjus penkiems metams kompanija pasikeitė. Kokie „Apple“ bruožai Jums atrodo yra nepakeičiami?

TC: Aš kalbu apie pačią kompanijos esmę jos DNR. Kelrodė žvaigždė visada buvo ta pati – grandiozinių produktų, kurie pakeis pasaulį ir padarys jį turtingesniu kūrimas. Mūsų tikslas išliko tas pats.

Tim paminėjo, kad jam valdant kompanijos pajamos išaugo keturis kartus. Šito pasiekti pavyko plečiant įtakos sferas versle.

WP: Ar galima teigti, kad „Apple“ kultūra išaugo?

TC: Mes pagerinome socialinį bendravimą. Mes kalbame apie mūsų darbą ir pranešame ką dabar kuriame. Tai nėra susiję su produktais, naujus produktus mes stengiamės išsaugoti paslaptyje, tačiau tai su kiekvienais metais vis sudėtingiau.

WP: Jūs sakėte, kad nenorite būti tradiciniu vadovu. Ką tai reiškia?

TC: Tradicinio vadovo supratimas apibrėžia vadovą nutolusį nuo vartotojo. Daugelio vartotojams produktus kuriančių kompanijų CEO yra nutolę nuo vartotojų.
Aš manau, kad tradicinis CEO tiki, kad jo darbas vertinamas pajamų ir išlaidų rėmuose ir atsispindi finansinėse ataskaitose. Mano manymu tai svarbu, tačiau ne tiek.

Toliau Tim Cook kalbėjo apie milžinišką kompanijos atsakomybę prieš jos produktų naudotojus ir visą valstybę. Kaip vadovas jis stebi, kad „Apple“ vykdytų savo įsipareigojimus ir padėtų spręsti naudotojų problemas.

WP: Iki Jūsų kompanijai vadovavo viena garsiausių JAV verslo figūrų. Ką reiškia būti jo įpėdiniu?

TC: Man Steve buvo nepakeičiamas. Jis buvo absoliučiai unikalus. Aš niekada nemačiau savęs jo vietoje. Aš manau, kad būtų išdavystė man užimti jo vietą. Kai aš tapau CEO, aš maniau jog Steve dar ilgai bus su mumis… Jis liko direktorių darybos nariu, tik dėl pablogėjusios sveikatos dirbo mažiau. Aš tapau CEO tik su viena mintimi, tačiau praėjus šešioms savaitėms…
…tai nutiko labai greitai. Jo mirties diena buvo pati blogiausia mano gyvenime. Aš žinau, tai ko gero skamba keistai, tačiau aš buvau įsitikinęs, kad jis tuoj pasirodys, jis visada pasirodydavo.“

Tim Cook papasakojo kokią įtaką jo darbui darė klientų laiškai, jų pergyvenimai ir mintys susijusios su „Apple“ produktais. Kartais pasitaikydavo pranešimų, kuriuose naudotojai pasakodavo koks produktas neveikia ir jie pikti, tačiau dažniausiai atsiliepimai būdavo teigiami. Pavyzdžiui daugelis „FaceTime“ dėka spėjo atsisveikinti su mirštančiais giminaičiais.

Klientų laiškai ir atsiliepiamai spaudoje privertė Cook’ą paleisti požiūrį į viešą nuomonę. Dabar jis supranta, kad kiekvienas žingsnis gali tapti pagyrų ar kritikos priežastimi ir tam reikia būti pasiruošus.

Interviu metu Tim Cook pirmą kartą prabilo apie sekantį „Apple“ vadovą. Gal tai tik sutapimas ir tai įvyko „The Washington Post“ žurnalisto iniciatyva, kai jis paklausė Tim apie tai kas dabar kompanijoje daroma norint išspręsti problemą, kurią perduodamas vadovo regalijas paminėjo Steve - tai, kad kompanijoje nėra sutvarkytas CEO kaitos procesas.

WP: Apie ką galvojote, kai nutarėte viešai pranešti, kad esate gėjus?

TC: Galvojau apie vaikus. Aš gaudavau žinutes iš vaikų, kurie žinojo jog esu gėjus arba taip nutarė ką nors perskaitę internete. Šitie vaikai ieškojo palaikymo. Kai kuriuos jų atstūmė šeimos. Jie manė, kad negalės ko nors pasiekti gyvenime. Vieša opinija juose iššaukdavo susvetimėjimo jausmą ir slėgė. Aš supratau: „reikia kažką daryti“.

WP: Ir Jūs nutarėte apie tai pranešti viešai?

TC: Mano manymu tai buvo mažiausia ką galėjau padaryti - pranešti visam pasauliui, kad gėjus gali daug pasiekti. Tai ne apribojimas ar suvaržymas. Tame nėra nieko blogo. Reikia būti sąžiningu. Aš maniau, kad jei padėsiu bent vienam žmogui, mano poelgis nebus bevaisis.

Tim papasakojo apie tai kaip ruošėsi viešam prisipažinimui. Jis norėjo, kad apie tai praneštų verslo leidinys ir tarėsi su profesionaliais žurnalistais.

WP: Amerikos korporacijose nėra daug pareigų, kurios apimtų tiek daug sričių kaip Jūsų: geopolitika, nacionalinis saugumas, mažmena, globalūs tiekimai, pasilinksminimų rinka. Tai nepaprastai sudėtinga. Pas ką kreipiatės patarimų?

TC: Pas tuos, kas mano manymu man gali padėti. Kai aš svarsčiau pinigų grąžinimo investuotojams klausimą, aš galvojau: „Kas man galėtų teisingai patarti? Kas galėtų šį klausimą išnagrinėti nepriklausomai?“. Aš paskambinau Warren Buffett[1]. Aš supratau, kad jis tinka labiausiai ir taip pat stengiuosi elgtis ir kitais atvejais. tai nereiškia, kad aš visada elgiuosi taip kaip man pasakė. Vadovas privalo ne tik klausyti nuomonių, bet ir jas išgauti. Priešingai mes tapsime uždari ir mus pasieks tik asmeninių minčių aidas.

Žurnalistas pasidomėjo į kokius dar garsius žmones Tim kreipėsi konsultacijos. Prieš 2013 metų Kongreso susirinkimą susijusį su kaltinimu, kad „Apple“ vengia mokėti mokesčius, „Apple“ vadovas kreipėsi į „Goldman Sachs“ banko vadovą Lloyd Blankfein ir buvusį JAV prezidentą Bill Clinton, su pastaruoju jį supažindino Steve našlė Laurene Powell Jobs.

Tim Cook apie tai kada svarbu kreiptis patarimo ir į ką jis kreipiasi kai to prireikia.
Šaltinis: WP

WP: Pradėdami karą su FTB, Jūs supratote, kad įsiveliate?

TC: Mes žinojome, kad mums bus labai nelengva… Mes ilgai galvojome, kaip mums pasielgti teisingai…
Pradžioje mes pabandėme patys, norėdami suprasti, ar mes galime atblokuoti reikiamą telefoną. Po kelių dienų tapo aišku jog galim. Po to iškilo etikos klausimas. Mums reikėjo įsitikinti ar pavyks įsilaužimo metodą išsaugoti paslaptyje. Su mumis dirbo daug žmonių, tame tarpe ir saugumo ekspertai. Diskutuojant tapo aišku, kad garantijų nėra. Grėsmė to kas gali nutikti jei įrankį gaus ne tie žmonės, buvo per daug didelė.

Tim pabrėžė, kad „Apple“ klientai turi būti saugūs, jiems neturi reikėti mokslinio laipsnio kompiuterijos srityje, kad save apsaugoti. Todėl kompanija ant savo pečių neša didelę atsakomybės naštos dalį ir jaučiasi atsakinga prieš savo įrenginių vartotojus.

WP: Ar žvelgdami atgal matote kokias nors klaidas iš kurių ko nors išmokote?

TC: Žemėlapiai buvo klaida, tačiau dabar turime produktą, kuriuo didžiuojamės. Mums reikėjo susiimti, kad pripažintume jog „Apple Maps“ išleidimas nebuvo pats geriausias sprendimas ir būti drąsiais pasirenkant kitus darbo metodus. Tai svarbu. Tik taip kompanijos mokosi. Klasikinė didelės kompanijos klaida – atsisakymas pripažinti suklydus. Ir kuo greičiau tai padaroma – tuo geriau. Nukreipsite dėmesį į ką kitą… ir kompanija praras darbuotojus ir klientus.

Toliau Tim sakė, kad posakis jog vadovo darbas tai darbas vienišiui yra teisingas daugeliu atžvilgių. „Aš neieškau užuojautos. Žmogus turi pripažinti savo silpnybes. Silpnybės verčia judėti, o ne tik save apsupti geriausiais žmonėmis…“


  1. Warren Buffett (1930/08/30) – JAV verslininkas, investuotojas, filantropas, vienas turtingiausių planetos žmonių. Jis valdo 30,5 milijardų dolerių vertės turtą. Šiuo metu jis yra „Berkshire Hathaway“ investicijų bendrovės vadovas ir pagrindinis jos akcininkas.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų