Dokumentika - Meilės užrašai Newton

Naujas dokumentinis filmas, pavadintas „Love Notes to Newton“ pasakoja apie „Apple Newton“, jo kūrimą, sąsają, keistenybes ir įtaką vėlesnėms „Apple“ ir ne tik technologijoms.

Jei esate ilgametis „Apple“ gerbėjas, greičiausiai, prisimenate „Apple Newton“, „Apple“ PDA (Personal Digital Assistant), kuris debiutavo 1993 metais. Įrenginys turėjo įvesties ekraną leidžiantį jame rašyti specialiu rašikli, teksto rašymo ranka galimybes, įnoringą ir smagią vartotojo sąsają ir daug funkcijų, kurias šiandien laikome savaime suprantamu dalyku ir reguliariai naudojame „iPhone“, „iPad“ ir net „Mac“ kompiuteriuose. Dokumentinis filmas, pavadintas „Love Notes to Newton“ („Meilės užrašai Niutonui“), pasakoja apie „Apple Newton“ įrenginį, jo kūrimą, naudotojo sąsają bei keistenybes ir įtaką vėlesnėms „Apple“ ir ne tik technologijoms.

Nesvarbu, ar esate retro „Apple“ gerbėjas, kada nors turėjote Niutoną, tiesiog prisimenate šį įrenginį, ar nežinojote, kad jis egzistuoja, bet domitės kompiuterijos istorija, jums tikrai patiks šis puikus dokumentinis filmas (nuoroda žemiau).

Meilės užrašai Niutonui – tai filmas apie tai, ką „Apple Computer“ sukurtas mylimas, bet trumpai gyavęs, rašikliu pagrįstas asmeninis skaitmeninis asistentas reiškė jį naudojusiems žmonėms ir jį dievinančiai bendruomenei.

Paskutinis iš Newton serijos - Apple Newton MessagePad 2100
Paskutinis iš „Newton“ serijos - „Apple Newton MessagePad 2100“

„Apple Newton“ pamėgo beveik visi, kurie jį turėjo. Jį sukūrė giliai „Apple Computer“ paslėpta mokslinių tyrimų ir plėtros grupė ir žmonės, manantys, kad tai yra didelis šuolis kompiuterių srityje. Iš vienos pusės tai buvo legendinis prietaisas, kuris 9 dešimtmečio pradžioje sukūrė terminą „PDA“, o iš kitos pusės — triuškinanti nesėkmė, kuri įvyko anksčiau laiko. Tačiau kažkas atsitiko po „Niutono“ laidotuvių — jis gyvena toliau…

Filme John Sculley, James Joaquin, Steves Capps ir kiti kalba apie įkvepiančią viziją ir sunkumus ją įgyvendinant. Tada yra gerbėjai: Grant Hutchinson, kuris iš Kalgario veda gyvybingą „NewTontalk“ adresatų sąrašą. Vokietijoje yra Frank Gruendel, kuris taiso „Newton“, įskaitant „eMates“ („Newton“ „MacBook“), ir aktyviai dalyvauja taisant ir pataria kitiems jų „Newts“ priežiūros klausimais, Paul Guyot ir Matthias Melcher bei „Einstein“ emuliatorius leidžiantis „Newton OS“ veikti šiuolaikinėse ir daugelyje kitų kompiuterių.

Net jei „Newton“ gyvenimas nebuvo labai ilgas, akivaizdu, kaip „Newton“ kūrimas paveikė „iPhone“ ir „iPad“, o kai kurios „Niuton“ gimusios idėjos ir technologijos po dešimtmečių buvo perkeltos į „iPhone“ ir „iPad“.

Tiesioginė nuoroda į filmą „Youtube“.

Kartais „Newton“ vis dar pasirodo kokiame nors konkurse.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų