Vyras išradęs karaoke aparatą jo niekada nepatentavo

Dabar patentų bylos ne tik, kad nestebina, bet jų kiekis visame pasaulyje toks didelis, kad jau sunku susigaudyti apie kokius patentus eina kalba ir kas toje byloje ieškovas, o kas atsakovas.

Kiekvienos nesąmonės patentavimas taip pat atrodo bereikšmis ir nereikalingas dalykas, tačiau kai kurie faktai rodo, kad patentuoti reikėtų viską, nes maitvanagių, kurie tik ir laukia momento pasiglemžti tai ką kas nors kitas sugalvojo vertingo, naujo, inovatyvaus ar pelningo - labai daug.

Nors pas mus ne kiekviename bare ar namuose rasi po karaoke aparatą, bet jie populiarūs, o jų tėvynėje - Japonijoje tikriausiai būtų sunku rasti barą, kuriame tokio daikto nebūtų.

Daisuke Inoue dabar turėtų sėdėti ant „maišo pinigų“ po to kai 1971 metais į rinką išleido pirmąjį karaoke aparatą, tačiau jis niekada šio įrenginio nepatentavo…

Daisuke Inoue su savo garsiuoju išradimu. Nuotrauka: Daisuke Inoue
Nuotrauka: Daisuke InoueDaisuke Inoue su savo garsiuoju išradimu.

Muzikantą Daisuke Inoue mintis sukurti karaoke aparatą pirmą kartą aplankė po to, kai vienas verslininkas paprašė jo įrašyti jo paties muziką į kasetinį magnetofoną, kad šis vėliau galėtų vienas sau dainuoti. „Tuo momentu mane aplankė Juke 8 (pirmojo karaoke aparato) idėja“, - prisimena Inoue 2005 metų straipsnyje perspausdintame „The Appendix“ - eksperimentinės ir pasakojamosios istorijos žurnale.

Inoue išrastas „Juke 8“ buvo stiprintuvo, mikrofono, monetų dėžutės ir aštuonių takelių (dar žinomos kaip Stereo 8) automobilinės kasetinės magnetolos junginys. „Juke 8“ greitai išpopuliarėjo Japonijoje. „Metų bėgyje mano kompanija gavo užsakymų iš visos Japonijos ir per metus mes išviso pagaminome 25 000 Juke 8 aparatų“, - prisimena Inoue.

Be patento Inoue negalėjo apsaugoti savo verslo nuo pasisavinusių karaoke idėją konkurentų, jo verslo žlugdymo. Pirmoji konkurentų banga nepakenkė išradėjo kompanijai, jis daugiau nei dešimtmetį mėgavosi pelningu juostelinių karaoke aparatų verslu, tačiau auganti konkurencija bei greitai besivystančios technologijos padarė savo. Lazerinių diskų pagrindu veikiantys karaoke aparatai Inoue kompaniją padarė nekonkurencinga ir išstūmė iš rinkos.

Tuo tarpu kiti, tame tarpe ir „Daiichikosho“ - pirmasis Inoue konkurentas, nuo to laiko gamina karaoke aparatus kaip patrakę („Daiichikosho“ dabar yra didžiausia pasaulyje karaoke aparatų gamintoja). Nusakyti kokia visų karaoke aparatų gamintojų apyvarta pasaulyje yra sunku, tačiau Japonijoje 2011 metais, manoma, buvo apie parduota aparatų už ¥617 (apie 14,97 milijardo litų).

Nors ir liūdna, kad karaoke „tėvas“ nelabai galėjo pasipelnyti iš savo atradimo komercinės sėkmės, tačiau jis nebuvo užmirštas. 2004 metais Inoue buvo apdovanotas Ig Nobelio premija, kuria padovanojami keisti bet kūrybingi ir provokuojantys išradimai.

Inoeu sako, kad nesigaili jog nepatentavo savo išradimo, nes tai padarius jis nebūtų tapęs toks populiarus. „Daugelis žmonių manimi netiki, kai aš tai sakau, tačiau aš tikiu, kad karaoke populiarumas nebūtų toks milžiniškas, jei aš būčiau patentavęs pirmąjį savo aparatą“, - sakė Inoue.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų