Kaip macOS paslėpti failus ir aplankus

Kiekvieno gero mago repertuare yra objektų dingimą ir jų atsiradimą demonstruojantis numeris. „macOS“ ne išimtis. Kaip paslėpti failus ir aplankus „macOS“ operacinėje sistemoje „Finder“ priemonėmis ir pasitelkus „Terminal“ aplikacijos komandas.

macOS

„macOS“ operacinėje sistemoje yra keli būdai leidžiantys paslėpti failus ar aplankus. Vienas jų yra specialūs failų ar aplankų pavadinimai, o kitas - failams ir aplankams suteikiami specialūs atributai.

Slepiame failus ir aplankus Finder priemonėmis

Kalbant apie „Finder“, failai ar aplankai, kurių pavadinimas prasideda tašku yra numatyti sistemoje būti laikomais paslėptais. Jei pabandysite „Finder“ aplikacijoje failo pavadinimo pradžioje pridėti tašką, aplikaciją bandys jus atkalbėti nuo šios minties visaip gąsdindama, kad tašku prasidedantys failų pavadinimai yra rezervuoti sistemos reikmėms.

Finder įspėjimas, kad tašku prasidedantys failų pavadinimai yra rezervuoti sistemai

Truputis magijos, ir šis pranešimas pasikeis į ne tokį grasinantį. Tereikia padaryti, kad „Finder“ rodytų paslėptus failus. Tai padaryti galima klavišų kombinacijos Cmd ⌘+Shift ⇧+. (taškas) pagalba. Surinkus šią klavišų kombinacijaFinder“ nebeslėps failų, kurių pavadinimas prasideda tašku. Tiesa, norint dabar failą ar aplanką pervadinti į prasidedantį tašku, „Finder“ vis tiek paklaus ar esate tikri, kad to norite, tačiau be grėsmingų įspėjimų ir leis tai padaryti.

Įspėjimas norint išsaugoti failą, kurio pavadinimas prasideda tašku

Norėdami paslėpti failus, kurių pavadinimas prasideda tašku – dar kartą paspauskite Cmd ⌘+Shift ⇧+. (taškas) klavišų kombinaciją. Ši klavišų kombinacija ir bus būdas, kuriuo galėsite naudotis norėdami pamatyti savo paslėptus failus ir aplankus.

Failų slėpimas Terminal aplikacijos pagalba

Nors failų pavadinimas prasidedantis tašku paslepia failus, nebent „Finder“ nurodysite paslėptus failus rodyti – yra dar vienas būdas leidžiantis paslėpti failus ir direktorijas.

Atidarykite „Terminal“ aplikaciją ir jos lange įrašykite:

chflags hidden <kelias į failą ar aplanką>

pavyzdžiui:

chflags hidden ~/Documents/ManoSlaptasAplankas

Nepatyrusiems, vedant komandas „Terminal“ aplikacijoje, paprasčiausias būdas įrašyti slepiamo failo ar aplanko pavadinimą yra „Terminal“ aplikacijoje parašyti chflags hidden, padėti tarpą ir tada iš „Finder“ aplikacijos pertempti failą ar aplanką į „Terminal“ langą. Tai patalpins kelią į slepiamą failą po komandos su visais reikiamais atributais.

Jei kada nors nutartumėte taip modifikuotą failą ar aplanką padaryti matomu – tiesiog „Terminal“ aplikacijoje parašykite:

chflags nohidden <kelias į failą ar aplanką>

Paslėpti failai ir Spotlight

Kalbant apie „Finder“, abu aukščiau paminėti metodai yra geri ir failas ar aplankas bus paslėptas, nebent nurodysite „Finder“ aplikacijai tuos failus rodyti Cmd ⌘+Shift ⇧+. (taškas) klavišų kombinacijos pagalba. Tačiau tai netinka „Spotlight“ paieškai, kuri, kalbant apie failų slėpimą elgiasi kiek kitaip nuo „Finder“.

Failai, kuriuos paslėpėte naudodami chflags komandos pagalba, „Spotlight“ paieškos rezultatuose vis tiek bus matomi. Tačiau tie, kurie paslėpti prieš jų pavadinimą pridėdami tašką – „Spotlight“ paieškos rezultatuose rodomi nebus.

Tai taip pat taikoma failams su įprastais pavadinimais, esančiais aplanke, kurio pavadinimas prasideda tašku, todėl tai yra vienas iš kelių būdų pašalinti failus iš „Spotlight“ paieškos.

Kita vertus, jei norite paslėpti failą ar aplanką nuo pašalinių akių, tačiau norėtumėte jį rasti pasitelkę „Spotlight“ paiešką – „Terminal“ komandos būdas panaudojant chflags komandą yra tinkamesnis.

Gilus slėpimas

Failų ir aplankų slėpimas jų pavadinimų pradžioje naudojant tašką yra mėgėjiškas priėjimas prie šio reikalo (nors daugeliui „macOS“ naudojų to visiškai pakanka). Kur kas sudėtingesnis slėpimo būdas yra naudojamas tokiems failams kaip .DS_Store. Jie yra beveik universalūs aplankuose, kurie buvo pakeisti „Finder“ aplikacijoje, ir įprastai laikomi paslėptais, nes jų pavadinimas prasideda tašku. Tačiau „Apple“ nusprendė, kad jie turėtų būti paslėpti dar giliau ir lieka nematomi net tada, kai nurodote sistemai rodyti paslėptus failus Cmd ⌘+Shift ⇧+. (taškas) klavišų kombinacijos pagalba.

.DS_Store failai yra vieta, kur „macOS“ saugo informaciją apie aplanko nustatymus, piktogramų vietas, „Finder“ (arba „Spotlight“) komentarus tame aplanke esantiems failams ir t.t. Jie buvo pristatyti, kai 1999 m. vadovaujant Arno Gourdol buvo perrašytas „Finder“ programinis kodas. Tuo metu buvo ketinta, kad šioms darbalaukio paslaugoms būtų suteikta viešoji API, bet to niekada neįvyko, o kas yra saugoma visose .DS_Store failuose lieka permatoma.

Taip pat galite susidurti su šešėliniais failais, kurių pavadinimai prasideda ._ (tašku ir apatiniu pabraukimu), kurie kaip „AppleDouble“ failo formato dalis naudojami išplėstiniams atributų duomenims perduoti kai kuriose FAT failų sistemose. Jie taip pat yra nematomi „Finder“, net kai turėtų būti rodomi paslėpti failai, bet jie yra susieti su atskirais failais, o ne su aplankais.

Pabaigai

  • Jei norite paslėpti failus ir aplankus, kad šie nebūtų matomi nei „Finder“, nei „Spotlight“ paieškoje – naudokite tašką failo pavadinimo pradžioje. Tokius failus matysite ir galėsite paslėpti Cmd ⌘+Shift ⇧+. (taškas) klavišų kombinacijos pagalba. Jei tašką panaudosite aplanko pavadinimo pradžioje, failai esantys aplanke taip pat taps paslėpti.
  • Jei norite paslėpti failus ir aplankus „Finder“ aplikacijoje, tačiau pageidaujate, kad juos rastų „Spotlight“ paieška – naudokite „Terminal“ ir chflags komandą.
  • .DS_Store failai ir failai, kurių pavadinimas prasideda ._ (tašku ir apatiniu pabraukimu) yra dar geriau paslėpti ir jų nepamatysite net ir pasinaudoję Cmd ⌘+Shift ⇧+. (taškas) klavišų kombinacijos pagalba. Taip slepiant failus reikėtų būti atsargiems, nes galima paslėpti ne tik nuo kitų akių, bet ir nuo paties savęs.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų