Ilgi paspaudimai iPhone ir iPad Safari naršyklėje

„Safari“ naršyklė „iOS“ įrenginiuose, nežiūrint jos naudotojo sąsajos paprastumo yra daug galimybių turinti aplikacija apie kurias žino ne visi, net ir ne vienerius metus ją kasdien naudojantys „iPhone“ ir „iPad“ savininkai.

Kadangi „iOS“ naudotojo sąsaja skiriasi nuo kompiuterio, didelė dalis aplikacijos funkcionalumo slypi po ilgais naudotojo sąsajos ir kitų atvaizduojamų ekrane elementų paspaudimais. Kai kuriuos žemiau pažymėtus ilgus paspaudimus „Safari“ naršyklėje daugelis žino, kiti — kaip nebūtų keista — nėra žinomi ir seniai naudojantiems „iOS“ įrenginius.

Ilgas paspaudimas ant pirmyn/atgal mygtukų

Jei naršote internete paspausdami ant nuorodų esančių svetainėse, kuriate aplankytų svetainių sąrašą konkrečiam „tab´ui“, kuris išsaugojamas jo naršymo istorijoje.

Daugelis žino, kad paspaudus naršyklės apačioje esančios ar piktogramas, galima grįžti vienu naršymo „tab´e“ žingsniu atgal ar paėjėti į priekį, jei jau esate grįžę.

Ilgesnis šių piktogramų paspaudimas ekrane atidarys langą, kuriame galėsite pasirinkti ir anksčiau, nei vienu žingsniu prieš tai aplankytą svetainę ir taip išvengti ilgo žingsniavimo naršymo „istorijos klystekliais“.

iOS Safari - nuspaudus ir ilgiau palaikius nuspaustus < ar > mygtukus, ekrane rodoma konkretaus tabo naršymo istorija

Ilgas paspaudimas ant adresyno mygtuko

Daugelis „iPhone“ ar „iPad“ naudotojų naršydami internete ir radę įdomią svetainę ar puslapį, kurį norėtų patalpinti į adresyną (Bookmark) – spaudžia dalinimosi piktogramą, ir galimybių sąraše ieško „Add Bookmark“ piktogramos. Su šiuo būdu viskas gerai — jis veikia, tačiau nėra pats patogiausias ir greičiausias.

Apsilankius svetainėje, kurią norėtumėte patalpinti į adresyną — paspauskite i palaikykite nuspaudę adresyno piktogramą (ji panaši į atverstą knygą)

iOS Safari - nuspaudus ir ilgiau palaikius nuspaustą adresyno mygtuką galima greitai ir patogiai patalpinti svetainės ar straipsnio adresą į adresyną ar vėliau skaitomų straipsnių sąrašą.

Šis būdas leidžia greitai pasirinkti ar svetainę patalpinti į adresyną — Add Bookmark ar tai įdomus straipsnis ir jį norite išsaugoti skaitomų straipsnių sąraše — Add to Reading List.

Ilgas paspaudimas ant tab´ų piktogramos

Paspaudus „tab´ų“ piktogramos, primenančios du susikirtusius stačiakampius esančios „Safari“ naršyklės dešinėje pusėje („iPhone“ — apačioje, o „iPad“ — viršuje) – parodomas atidarytų „Safari“ „tab´ų“ sąrašas.

Jei nuspausite ir palaikysite nuspaudę šią piktogramą – ekrane pasirodys parinkčių meniu leidžiantis uždaryti visus atidarytus arba tik aktyvų „Safari“ tab´ą ir pradėti naują privačią naršymo sesiją arba atidaryti naują tab´ą.

Ilgas paspaudimas ant Done mygtuko

Jei esate „Safari“ tab´ų sąraše — paspaudę ir palaikę nuspaudę Done mygtuką, galite greitai uždaryti visus atidarytus „Safari“ naršyjlės tab´us.

Ilgas paspaudimas ant + piktogramos

Jei naršydami internete netyčia uždarėte „Safari“ tab´ą, greičiausiai ieškotumėte to puslapio ilgame aplankytų interneto svetainių sąraše. Yra paprastesnis ir greitesnis būdas.

Jei paspausite ir palaikysite nuspaudę naujos naršyklės lentelės sukūrimo mygtuką (+ simbolį) — ekrane pamatysite neseniai uždarytų interneto puslapių sąrašą.

Jei naudojate „iPad“+ simbolis yra visada matomas, tačiau „iPhone“ naudotojai norėdami jį pamatyti pradžioje turi paspausti tab´ų peržiūros piktogramą panašią į du susikirtusius stačiakampius ir tada jau ilgu + paspaudimu aktyvuoti neseniai uždarytų interneto svetainių sąrašą.

Ilgas paspaudimas ant nuorodos interneto puslapyje

Dažniausias veiksmas, kurį atliekame su interneto puslapiuose esančiomis nuorodomis yra paprastas paspaudimas ant jų. Tačiau, paspaudus ir palaikius nuspaustą nuorodą interneto puslapyje aktyvuos meniu, kuriame galima pasirinkti visą eilę veiksmų: atidaryti nuorodą — Open, atidaryti nuorodą naujame tab´eOpen in New Tab, patalpinti skaitytinų straipsnių sąraše — Add to Reading List net neatidarius šios nuorodos ir žinoma nukopijuoti nuorodą — Copy ar ja pasidalinti — Share.

Jei nuoroda susijusi su trečių šalių aplikacija — meniu bus punktas Open in [aplikacijos pavadinimas] leidžiantis tą nuorodą atidaryti tiesiai kitoje aplikacijoje.

Tiesiog paspaudus ant specialios nuorodos, pavyzdžiui spotify:album:0fXAlQ9wTG2glNJvZEkBZc bus pasiūlyta ją atidaryti, šiuo atveju „Spotify“ aplikacijoje.

Paspaudus ant specialios, su aplikacija susietos nuorodos — Safari pasiūlo ją atidaryti aplikacijoje.

„Force Touch“ palaikančiuose „iOS“ įrenginiuose gali reikėti paspausti kiek stiprėliau ir pasirodžius vaizdui svetainės į kurį yra nuoroda – pirštą paslinkti ekranu aukštyn.

Ilgas paspaudimas ant pakartotino svetainės turinio įkrovimo piktogramos

Kai interneto svetainės puslapis yra įkrautas, adresų juostoje, dešiniau jo adreso atsiranda pakartotino svetainės turinio įkrovimo piktograma panaši į ratu einančią rodyklę. Paspaudus ir palaikius nuspaustą šią piktogramą — ekrane pasirodys meniu leidžiantis svetainės užklausti kompiuteriui skirtos svetainės versijos (jei svetainė tą funkciją palaiko)[1]. Ši funkcija gali būti patogi „iPad“ naudotojams, nes kai kurios svetainės klaidingai juos atpažįsta kaip telefonus ir rodo ne visiškai optimalią „iPad“ versiją.

iOS Safari - nuspaudus ir ilgiau palaikius „refresh“ mygtuką galima serverio užprašyti pateikti kompiuteriui, o ne mobiliam įrenginiui skirtą svetainės versiją.

Ilgas paspaudimas ant skaityklės piktogramos

Kai kurios interneto svetainės palaiko skaityklės Reader režimą, kuriame patogu skaityti ypač gausiai reklama praturtintas svetaines. „iOS 11“ atsirado nauja funkcija leidžianti nurodytas svetaines iš karto atidaryti skaityklės režime.

Norėdami šią funkciją aktyvuoti — apsilankykite svetainėje, kuri palaiko šį režimą. (Jei svetainė palaiko skaityklės režimą, kairiau jos adreso pamatysite specialią piktogramą. Paspaudus ir ilgiau palaikius nuspaustą šią piktogramą galite nurodyti atidaryti šią, tą kurioje paspaudėte, arba pabandyti šiame režime atidaryti visas svetaines.

iOS Safari - nuspaudus ir ilgiau palaikius „Reader“ mygtuką nurodyti konkrečią ar visas svetaines atidaryti skaityklės režime.


  1. „Mac Arena“ svetainė šios funkcijos nepalaiko, nes ji sukurta taip, kad automatiškai prisitaikytų prie lankytojo įrenginio.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų