Apple paskelbė pirmojo 2017 metų pusmečio skaidrumo ataskaitą

Temos: Apple, Teisė

„Apple“ gauna vis daugiau prašymų gauti prieigą prie jos įrenginius naudojančių žmonių duomenų.

Anot „Apple“ pusmetinės skaidrumo ataskaitos, kompanija per pirmą 2017 metų pusmetį gavo daugiau nei 30 000 užklausų dėl prieigos prie daugiau nei 230 000 įrenginių. Tai užklausos iš įvairių pasaulio šalių saugumo ir teisėsaugos institucijų bei vyriausybinių organizacijų.

2017 metų pirmo pusmečio skaidrumo ataskaitos sąraše yra ir Lietuva. Iš Lietuvos teisinės ar saugumo institucijos „Apple“ gavo vieną užklausą, kurioje figūravo 13 „Apple“ įrenginių. Prašymą „Apple“ patenkino 100 proc. „Apple“ taip pat gavo vieną užklausą iš Lietuvos vienam įrenginiui kaip kritinio atvejo užklausą. Ji taip pat buvo patenkinta. Kritinio atvejo užklausos, tai tokios užklausos kai duomenys esantys „Apple“ įrenginyje gali padėti žmogui tam tikroje situacijoje: pavyzdžiui rasti žmogų dingusį be žinios ir panašiai. Spėju, kad tas „kritinis atvejis“ galėjo būti ieškant Ievos Strazdauskaitės, kurią vairavusią „Audi A7“ pagrobė, o vėliau ir nužudė čigonų gauja. Ji naudojo „iPhone“. Bet čia tik spejimas.

Pernai metų pirmojo ketvirčio metu „Apple“ užklausų iš Lietuvos negavo. Jos kompaniją pasiekė tik antroje pernai metų pusėje, kai buvo vienu užklausimu užprašyti duomenys iš dviejų kompanijos įrenginių. Šis prašymas buvo 100 proc. patenkintas.

Ataskaitų iš tokių kompanijų kaip „Facebook“, „Yahoo“ ir „Microsoft“ dar laukiama. Ataskaitos yra savanoriškos ir kompanijos pačios gali nuspręsti ar jas paskelbti, ar ne. Tiesa, norint paskelbti šiuos duomenis, kompanijos turi gauti leidimus ir tai, skelbiamos tik apimtys be kokių nors atskirų detalių.

„Apple“ gavusi prašymą prieigai prie jos įrenginio naudotojo asmeninių duomenų iš kokios nors iš organizacijos, apie tai informuoja tą asmenį, išskyrus tuos atvejus kai jiems yra draudžiama tai daryti teismo sprendimu ar įstatymu. „Apple“ taip pat savo nuožiūra gali atsisakyti pateikti tokius duomenis juos užklaususioms organizacijoms jei remdamasi pateikta informacija mano, kad pateikta priežastis nėra pakankama gauti prieigai prie asmeninių duomenų. Taip pat kompanija gali nepateikti duomenų jei mano, kad duomenų pateikimas gali tapti mirties ar sužeidimo priežastimi ar tai su vaikų asmeninių duomenų užklausimas ir jų suteikimas gali kelti jiems grėsmę.

Jei norite patyrinėti ataskaitą ir tai ką, kam, kada ir kokiomis aplinkybėmis „Apple“ pateikia bei kiek užklausų iš kokių šalių kompanija gavo pirmo 2017 metų pusmečio laikotarpiu — atsisiųskite ataskaitą .pdf formatu.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų