Kaip iPhone, aplikacijos ir Siri gelbsti gyvybes

Tema: iPhone

Kai kurie žmonės patenka į tokias situacijas, kuriose padėti gali tik atsitiktinumas — pavyzdžiui „tinkamoje“ kišenėje padėtas „iPhone“, o kartais ir „iOS“ galimybės.

Šiais neramiais laikais, daugiau keliaujant arba tiesiog atsidūrus netinkamu laiku netinkamoje vietoje padėti gali tik tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje padėtas „iPhone“. Žemiau keli atvejai kai „iPhone“, Siri ar aplikacijos išgelbėjo žmonėms gyvybes.

iPhone 3GS išgelbėjo pastate užblokuotą vyrą

2010 metų sausį Haityje įvyko stiprus, 7 balų, stipriausias per 200 metų įvykęs žemės drebėjimas Haityje. Drebėjimo epicentras – 25 km nuo šalies sostinės Port o Prenso. Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus duomenimis nukentėjo 1 000 000 žmonių, žuvo iki 316 000 žmonių.

„Compassion International“ darbuotoją Dan Woolley, kompanija tuo metu Haityje filmavo dokumentinį filmą, žemės drebėjimas užklupo dideliame pastate. Vyras nespėjo laiku išeiti iš viešbučio ir buvo užblokuotas didelio pastato griuvėsiuose. Jį nuo išorės skyrė daugybė tonų betono luitų. Griūdamas pastatas Dan’ą stipriai sužeidė. Jam buvo stipriai sužeistos galva ir koja. Vyras negalėjo judėti ir stipriai kraujavo.

Būdamas užblokuotas Dan Woolley galvojo apie savo šeimą. „Aš norėjau išgyventi, tačiau žinojau, kad yra dalykų, kurių negaliu kontroliuoti“, — vėliau pasakojo stebuklingai išsigelbėjęs amerikietis. Būdamas atskirtas nuo aplinkos ir suprasdamas, kad yra didelė tikimybė jog jis neišgyvens Wooley parašė jo 6-ų metų sūnums Josh ir trijų metų Nathan skirtą laišką.

65 valandas išgyventi tokioje nepavydėtinoje padėtyje: atskirtam nuo aplinkinio pasaulio milžiniškais betono luitais jam padėjo „iPhone“ įdiegta aplikacija. Vykdydamas aplikacijos instrukcijas rodomas telefono ekrane, vyras sugebėjo sustabdyti kraujavimą ir pats sau suteikti būtiną pirmąją pagalbą. Tik šios aplikacijos dėka, nukentėjusiam vyrui pavyko išgyventi ir sulaukti gelbėtojų.

Dan Woolley laiškas sūnums
Dan Woolley laiškas sūnums

iPhone sustabdė šūvį pro automobilio langą

49 metų Roterdamo gyventojas vis dar gyvas tik „iPhone“ dėka. 2012 metų sausį užpuolikai tikėjosi jį nušauti iš pirmo šūvio, tačiau tiesiai į automobilyje sėdėjusio vyro krūtinę nutaikyta kulka pataikė į „iPhone“. Vėliau užpuolikai šovė dar keturis kartus, tačiau nepataikė.

„iPhone“ dėka vyras buvo tik nesunkiai sužeistas.

2013 metais iPhone 4s išgelbėjo savižudį

Vienas amerikietis išėjo iš namų nutaręs nusižudyti. Jo žmona nujautė nelaimę ir kreipėsi į policiją. Teisėsaugos pareigūnai nustatė jo buvimo vietą ir užkirto kelią nelaimei. Nustatyti vyro buvimo vietą per kelias sekundes padėjo „iPhone“ funkcija „Find my iPhone“.

Dvimetis sūnus FaceTime pagalba išgelbėjo mamą

Kai Laura Toone bandė išskirti savo besipešančius šunis, įniršęs vienas augintinių beveik nukando jai pirštą. Prarasdama daug kraujo ir jausdama, kad tuojau praras sąmonę ji norėjo išsikviesti pagalbą surinkdama 911, tačiau neturėjo jėgų. Laimė į pagalbą jai atskubėjo jos dvimetis sūnus Bentley. Pradžioje jis atnešė rankšluostį nušluostyti motinos kraujui nuo „iPhone“ ir po to, pasinaudojęs Apple FaceTime - vaizdo skambučių aplikacija, paskambino mamos draugei, kuri išgirdusi Bentley mamos šauksmą tuojau pat sumojo, kad įvyko nelaimė ir iškvietė pagalbą.

Daugiau apie šį įvykį skaitykite čia.

iPhone 5 išgelbėjo gyvybę kariškiui

JAV karinių pajėgų Seržantas išgyveno šalia jo, už kelių metrų, įvykusį sprogimą. Turint omenyje, kad tuo metu kai įvyko sprogimas „iPhone“ buvo kelnių kišenėje, pasakymas „išgelbėjo gyvybę“ tikriausiai per daug sureikšmintas, tačiau be jokios abejonės „iPhone“ apsaugojo seržantą nuo labai pavojingo sužeidimo.

JAV karinių pajėgų seržantui Shaun Frank 2014 metais gyvybę išgelbėjęs „iPhone 5“

iPhone 4s sutabdė kulką

2015 metų gruodžio 2 dieną, Kalifornijos mieste San Bernardino, su „Islamo valstybe“ siejama jauna šeima nužudė 14 žmonių. Apie šį teroristinį išpuolį daugelis tikriausiai girdėjo iš pakankamai daug triukšmo sukėlusio šio nusikaltimo tyrimo, kurio metu teisėsauga reikalavo „Apple“ iššifruoti vieno iš teroristų „iPhone“ esančius duomenis.

Teroro akto metu įvyko stebuklas. Išpuolio metu Kevin Ortiz atsidūrė pačiame įvykių epicentre ir į jį susmigo keturios kulkos į koją į petį. Jis nedėvėjo neperšaunamos liemenės kai penktoji kulka vieno iš užpuolikų buvo paleista tiesiai į Kevin’o krūtinę.

24-ų metų Kevin’o gyvybę išgelbėjo į apsauginį dėklą įdėtas, šūvio metu marškinių kišenėje buvęs „iPhone“.

Trys karinėmis kamufliažinėmis uniformomis vilkintys vyrai ginkluoti AR–15, nekliudomi pateko į vieną San Bernardino mieste (Kalifornija) esantį pastatą ir pradėjo šaudyti. Šio užpuolimo metu 14 žmonių žuvo ir 17 buvo sužeisti.

Kulką sustabdęs ir Kevin Ortiz gyvybę išgelbėjęs iPhone 4s
Kulką sustabdęs ir Kevin Ortiz gyvybę išgelbėjęs iPhone 4s

iPhone 5c išgelbėjo žmogų nuo šratų krušos

2015 metų spalio 15 dieną, 25-metis Daniel Kennedy gyvenantis Widnes (Cheshire - Češyro grafystė Šiaurės Vakarų Anglijoje) tapo paauglių pykčio auka po to kai šie juokaudami užsuko vandens tiekimą. Šie į vyrą šovė iš nupjautavamzdžio, tačiau šratai pataikė pataikė į kišenėje gulėjusį „iPhone“.

Po šūvio vyras sugebėjo atsistoti ir nusvirduliuoti iki gyvenamųjų namų kvartalo, kuriame gyveno ir išsikviesti pagalbą.

19-metis Widnes’o gyventojas Ryan Duggan buvo apkaltintas pasikėsinimu nužudyti ir ginklo turėjimu su tikslu sukelti pavojų gyvybei. 2015 metų Duggan buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Jei ne „iPhone“ — dviejų vaikų tėvo Daniel Kennedy šiandien nebūtų gyvųjų tarpe.

„iPhone 5c“ išgelbėjęs Daniel Kennedy gyvybę
„iPhone 5c“ išgelbėjęs Daniel Kennedy gyvybę

iPhone išgelbėjo studentą

2015 metų rugsėjį, slidininko kaukę dėvintis nusikaltėlis įsėlino į Kalifornijos universiteto studentų miestelį ir nusekė vieną namo einantį studentą. Nutaikęs tinkamą momentą nusikaltėkis grasindamas ginklu iš vaikino atėmė kuprinę ir iššovė jam į koją. Tačiau kulką sustabdė „iPhone“.

iPhone 6 išgelbėjo kariškį (2016)

25-ų metų Turkijos kareivis Mustafa Bozok atsidūrė radikaliai nusiteikusios partijos narių ir policijos susidūrimo vietoje ir buvo sužeistas į dešinę koją. Nuo kulkos perėjimo kiaurai kareivį apsaugojo jo kišenėje buvęs „iPhone 6“ ir jo aliuminio, stiklo ir mikroschemų sluoksnis.

Visą šūvio jėgą, gelbėdamas savo šeimininką, sugėrė „iPhone“, o Mustafa pajuto tik stiprų stumtelėjimą.

Mustafa buvo nugabentas į ligoninę, kur jam buvo suteikta pirmoji būtina pagalba. Jis greitai pasveiko, bet tokio telefono sužalojimo negali pataisyti jokie „Apple“ parduotuvėse sėdintys „genijai“. Tačiau Bozok aplankę (šaltinyje taip ir nesupratau ar partijos ar vyriausybės atstovai) padovanojo jam naują, tokios pačios auksinės spalvos naują „iPhone 6“.

Už savo šeimininką gyvybę paaukojęs „iPhone 6“
Už savo šeimininką gyvybę paaukojęs „iPhone 6“

iPhone 6s ir Siri išgelbėjo mergaitę australę (2016)

Stacey Gleeson, gyvenanti Cairns’e (Australija) pastebėjo, kad jos vienerių metukų dukra pamėlynavo ir nustojo kvėpuoti. Ištikta šoko moteris griebė telefoną ir norėjo išsikviesti pagalbą, tačiau telefonas jai tiesiog išslydo iš rankų. Nors ir ištikta panikos, ji prisiminė, jog „iPhone“ „gyvena“ virtuali pagalbininkė, kurią galima iškviesti sušukus „Hey Siri!“. Vos tik „Siri“ atsiliepė, motina jai įsakė tučtuojau paskambinti greitajai pagalbai. Kadangi mergaitė jau nebekvėpavo — kiekviena akimirka buvo gyvybiškai svarbi. Atskubėję medikai sugebėjo atgaivinti mažametę ir ji toliau gali džiaugtis gyvenimu.

iPhone 6s išgelbėjo mergaitę teroro akto metu (2017)

Ši istorija įvyko visai neseniai, tragiškų įvykių Mančesterio arenoje metu. Teroro akto metu Lisa Bridgett su dukra ir jos draugu buvo koncerte ir atsidūrė beveik pačiame sprogimo epicentre. Po pirmo sprogimo ji apimta panikos pradėjo skambinti vyrui ir tada įvyko antrasis sprogimas.

Užtaise buvęs varžtas trenkėsi į Lisa’os „iPhone“, kuris buvo visiškai suniokotas, nukirsdamas jai kairės rankos vidurinį pirštą, atsitrenkė į žandą ir į nosį. Jei ne „iPhone“, tuo metu buvęs prie Lisa’os ausies — būtų įvykusi tragedija.

Kairėje „iPhone“ išgelbėjęs Lise gyvybę. Dešinėje Lise batas, o bate jos pirštą nukirtęs sprogmenyje buvęs varžtas.
Kairėje „iPhone“ išgelbėjęs Lise gyvybę, o dešinėje — jos batas ir jos pirštą nukirtęs sprogmenyje buvęs varžtas

iPhone 6 keturmečiui padėjo išgelbėti mamą (2017)

Londono gyventoja kenčianti nuo nemalonios ligos staiga prarado sąmonę. Jai reikėjo skubios pagalbos, tačiau šalia buvo tik jos mažametis sūnus.

Berniukas, kuriam neseniai sukako keturi metai nepasimetė ir iškvietęs Siri paprašė, kad ši paskambintų į pagalbos tarnybą. Taip sumanaus berniuko ir išmanių technologijų dėka gydytojai galėjo atvykti pas moterį ir suteikti jai skubią pagalbą.

iPhone aplikacija išgelbėjo krepšininką (2017)

Dar vienas nemalonus atvejis su laiminga pabaiga technologijų dėka.

Aukštosios mokyklos krepšinio komandos treneris Eric Cooper pasinaudojo „iPhone“ skirta aplikacija pavadinimu „PhoneAid“, kai treniruotės metu sustojo 17-mečio Xavier Jones širdis, aplikacija realiu laiku treneriui sakė kaip daryti dirbtinį kvėpavimą.

Aplikaciją treneris už 1,99 JAV dolerio buvo atsisiuntęs iš „App Store“ vos prieš dieną.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų