Tim Cook pagrasino pašalinti Uber aplikaciją iš App Store

Uber“ ir taip garsi įvairiais skandalais, pasirodo dar sekė ir jos aplikacijos naudotojus.

„Apple“ „App Store“ taisyklės draudžia aplikacijose diegti jų naudotojo buvimo vietą sekančias funkcijas be aplikacijos naudotojo sutikimo. Tačiau „New York Times“ specialistai išsiaiškino, kad „Uber“ aplikacijos kūrėjai sugebėjo rasti šio draudimo apėjimą ir taip apgauti „Apple“ kodą sekantį naudotojo buvimo vietą paslėpdami funkcijoje pavadintoje „fingerprinting“ - kelių minučių bėgyje, aplikacija sekdavo naudotojo geolokaciją.

Uber CEO Travis Kalanick programuotojams liepė apibrėžti apskritimu, draudžiančiu sekti naudotojus, „Apple“ biuro įsikūrusio Kupertino mieste prieigas. Aplikacijos naudotoms esantiems „apskritimo“ ribose „fingerprinting“ funkcija neveikė, tokiu būdu „Uber“ pavyko apgauti „Apple“ inžinierius.

Tačiau netrukus apie šią gudrybę sužinojo ir „Apple“.

„Uber“ išpopuliarėjo ne tik dėl patrauklių jos paslaugų kainų, bet ir „App Store“ dėka, todėl paaiškėjus „Uber“ naudotojų sekimo faktui, paslaugos naudotojų skaičius stipriai smuktelėjo. Vėliau, suvokusi galimas atsisakymo paklusti „App Store“ taisyklėm pasekmes, ir taip eilės skandalų krečiamai „Uber“, galiausiai sutiko pašalinti „auksinį“ kodą iš aplikacijos. „Android“ versijoje, matyt, apie tokios funkcijos pašalinimą kalba neina, nes ten ir taip viskas „kiaurai“ sekama.

Tai nėra pirmasis triukšmelis kuriame pirmu smuiku griežia „Uber“. „Uber“ žinoma, kaip nesąžiningais metodais 2014 metais JAV bandžiusi paveikti įstatymų leidėjus stengdamasi gauti leidimą veikti greta tradicinių taksi. Visa eilė kompanijos vadovų yra kaltinami seksismu. Paaiškėjo, kad kompanija taip pat naudoja vidinį įrankį pavadintą „Greyball“, kurio pagalba galima atskirti ar paslaugos užsakovas yra vyriausybės tarnautojas. Jei „Greyball“ nurodo, kad paslaugą užsakantis asmuo yra vyriausybės tarnautojas – ji pasiunčia signalą, kurio pagalba netoli „vyriausybės tarnautojo“ pasirodo daug „Uber“ automobilių-fantomų ir kai tik tarnautojas bando juos užsakyti/išsikviesti – jo užsakymas tuojau pat atšaukiamas. „Uber“ turi ir daugiau keistų aplikacijų. Viena jų speciali aplikacija skirta sekti „Lyft“ vairuotojus. Dėl šių ir eilės kitų, su etiško verslo modelio samprata susijusių dalykų gajumo kompanijoje, neatrodo keista, kad kompanijos prezidentas ir tyrimų departamento vadovas Jeff Jones atsistatydino praėjus vos pusmečiui po atsiradimo kompanijoje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų