Kaip stebėtinai tiksliai 1999 metais Microsoft numatė išmanių namų ateitį

Prieš gerą dešimtmetį vienbalsiai pripažinta kaip globali technologijų lyderė, Microsoft šiandien bando pasivyti nuvažiuojantį technologijų traukinį ir mėgina įšokti tai į mobilių telefonų, tai į kompiuterinės debesijos vagoną.

1999 metais Microsoft turėjo pranašiškai tikslią ateities namų viziją nors Windows 98 ir rėžia akis savo negrakštumu.

Taip jau nutiko, kad Microsoft vardo nerasime tarp daugelio paslaugų parodytų šiame video, kuriame PC yra pagrindinis paslaugas susiejantis įrenginys, o išmanus telefonas geba būti ir nuotolinio valdymo pulteliu.

Išmanūs namai, kuriuose daugelis įrenginių turi centralizuotą valdymą, tampa technologines kompanijas stipriai masinančia sritimi. Technologijų gigantai registruoja patentus, perka kitas kompanijas ir jų intelektinę nuosavybę bei sumanius darbuotojus ir kuria naujus produktus. Google įsigijo termostatų gamintoją Nest, Apple išleis namų automatizavimo centrą pavadintą „HomeKit“. Tačiau jei Microsoft ir nesiekia tapti savo pačios vizijos įgyvendinimo dalimi, ji ateitį numatė gana tiksliai. Septyni dalykai, kuriuos Microsoft numatė:

Siri

Apple virtualaus asistentas(ė) Siri, ir jos Microsoft’inis atitikmuo Cortana ar Google Now atlieka viską nuo telefono numerio surinkimo iki prekių į pirkinių sąrašą surašymo.

Pastaruoju metu žmonės gana dažnai šnekasi su savo įrenginiais.

Ekranai visur

Microsoft ateities namų vizijoje visur matome ekranus: termostatuose, telefonuose ir net dukters pianinas turi savo ekraną sujungtą su centriniu namų kompiuteriu ir visai nesvarbu, kad matuojant šių dienų standartais vartotojo sąsaja ir patys ekranai ganėtinai griozdiški.

Šiandien beveik viskas turi ekraną.

Namuose viskas tinkle

Šeima gyvenanti Microsoft ateities namuose gali nustatyti temperatūrą namie naudodami sienose įmontuotus ekranus-valdymo pultus, o vieno įrenginio perduota informacija atvaizduojama, visur tuose namuose esančiuose, ekranuose.

Šiandien jau nebestebina namuose įrengti centralizuoti išmanūs termostatai pakeičiantys temperatūrą prieš namiškiams sugrįžtant ar atsikeliant ryte bei automatiškai pora laipsnių pažeminančių temperatūrą visiems sugulus ar išėjus į darbus.

Internetinė televizija

Microsoft svajonių name yra televizijos sistema leidžianti rinktis ar žiūrėti kabelinę televiziją, DVD ar naršyti internete. Skamba iki skausmo pažįstamai, ane? :)

Informacinė mobilių žinučių paslaugą

Microsoft ateities namus vaizduojančiame video yra vieta, kai motina tikrina ar duktė spės laiku grįžti namo pietų naudodama taip/ne mobilias žinutes.

Biometriniai duomenys

Pirmoje filmo dalyje moteris grįžta namo ir jai nereikia jokio rakto - ji atsistoja prieš ekraną, pastarasis ją atpažįsta ir net praveria duris.

Šiandien egzistuojanti Eyelock sistema veikia stebėtinai panašiai. Pirštų atspaudų informacijos pagalba atrakinami įrenginiai jau senokai nieko nestebina (nebent sukelia pyktį kai neveikia, kaip kad Samsung „išmaniuose“ telefonuose).

Geolokaciniai duomenys

Video yra epizodas, kuriame naudojama galimybė matyti žmogaus buvimo vietą žemėlapyje ir pažiūrėti kokia parduotuvė, prekiaujanti reikiama preke, yra netoliese.

Aplikacijos susietos su geolokaciniais duomenimis vis labiau ir labiau tampa kasdieniniu dalyku ir jau nebestebina, kai staiga telefonas signalu praneša apie naują žinutę, kurioje mandagiai domimasi „gal jums praverstų … " ir pakėlę akis matome būtent ta preke prekiaujančią parduotuvę vos už kelių metrų.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų