41-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

Tema: Naujienos

41-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų, skirtų „Apple“ entuziastams bei kompanijos įrangos naudotojams, apžvalga

  • Du kinai Jungtinėse Valstijose gavo realias kalėjimo bausmes už sukčiavimą daugybę netikrų „iPhone“ apkeičiant į tikrus. Šaltinio teigimu, nelegalią schemą 2017 metų gegužę surengė du Kinijos piliečiai – Haotian Sun ir Pengfei Xue. Iki 2019 m. rugsėjo mėnesio jie pirko padirbtus „iPhone“ Honkonge, keitė jų serijos numerius į tikrus, pasinaudojo galimybe grąžinti išmanųjį telefoną mažmeninės prekybos parduotuvėse bei „Apple Store“ – atnešė neveikiantį padirbtą ir gavo naują tikrą. Per porą metų sukčiai apkeitė daugiau nei 6000 „iPhone“, kurių bendra vertė – 2,5 mln. USD.
    „Apple“ padavė gudruolius į teismą ir bylą laimėjo. Dabar abu gavo daugiau nei 4 metus kalėjimo, taip pat baudas: atitinkamai 1,072 mln. ir 397 800 USD. Jiems dar pasisekė, nes maksimalios bausmės už tokį sukčiavimą siekia iki 20 metų nelaisvės.
  • Praėjusią savaitę išleistas „iOS“ 18.0.1 naujinimas ištaiso nemalonią „Apple“ klaidą naujojoje slaptažodžių aplikacijoje. Tai gana bjauri klaida, nes slaptažodžių aplikacija galėjo netyčia naudoti „VoiceOver“ slaptažodžiams garsiai nuskaityti. Be jokios abejonės, tai yra klaida, kurios niekas nenori turėti. reikia tikėti, kad ši klaida ir kitos panašios yra iš sistemos pašalintos.
  • Spalio 4 dieną galima laikyti „Siri“ gimtadieniu. 2011 m. spalio 4 d. „Apple“ pristatė pasauliui savo išmanųjį balso asistentą.
  • 2011 m. spalio 5 dieną, pralaimėjęs kovą su kasos vėžiu, mirė „Apple“ kompanijos įkūrėjas Steve Jobs.
  • „Apple“ pasidalijo „iPhone 16 Pro“ reklama, kurioje pristatomas naujas „Camera Control“ mygtukas.
  • Nors „Apple“ praėjusią savaitę, dėl kažkokių nežinomų priežasčių neišleido „iOS“ 18.1 beta 6, ji išleido naujas „watchOS“, „tvOS“ ir „visionOS“ beta versijas, kurios kartais gali duoti užuominų apie „Apple“ planus kitoms platformoms.
    Pagal kodo pakeitimus, kuriuos pastebėjo ir X pasidalino“ Aaron Perris, „Apple“ planuoja pridėti specialų valdymo centro modulį leidžiantį perjungti palydovinį ryšį „iPhone 14“ ar naujesniame. Dabartinėse, ne beta versijose, palydovinį ryšį perjungti galima tik kombinuotame ryšio modulyje Valdymo centre, tačiau „iOS“ 18.1 beta 6, turėtų atsirasti galimybė jį perjungti rankiniu būdu „Valdymo centre“ naudojant atskirą valdiklį.
    „iOS“ 18.1 beta 5, „Apple“ įdiegė specialius „Valdymo centro“ perjungiklius, skirtus Wi-Fi ir VPN ryšiui. Šis palydovinio ryšio jungiklis prisijungtų prie jų. (Lietuvoje „Apple“ palydovinio ryšio paslauga neteikiama).
  • Šį mėnesį, „Apple“ greičiausiai nutrauks prekybą šiais savo įrenginiais (nes pristatys naujus): „MacBook Pro“ su M3 procesoriumi, „Mac mini“ su M2 ir M2 Pro procesoriais, „iMac“ su M3 procesoriumi, „iPad mini 6“ ir „iPad 10“.
  • Atrodo, kad be esamų parduotuvių Delyje ir Mumbajuje, Indijoje „Apple“ planuoja atidaryti dar keturias naujas mažmeninės prekybos parduotuves. Manoma, kad jos bus atidarytos 2025 m.
  • „Apple“ laimėjo teismo bylą prieš patentų trolį „Identity Security LLC“, žiuri nusprendus, kad „Secure Enclave“ nuo pat pradžių naudotas „Touch ID“, nepažeidė keturių patentų.
    Tiek „Touch ID“, tiek ir „Face ID“ remiasi „Secure Enclave“. „Apple“ apibūdino „Secure Enclave“ kaip koprocesorių, integruotą į bendrovės sistemos lustą (SoC). Komponentas reikalauja savo įkrovos sekos ir programinės įrangos atnaujinimo mechanizmo ir yra atsakingas už „visas duomenų apsaugos raktų valdymo kriptografines operacijas ir palaiko duomenų apsaugos vientisumą, net jei branduolys būtų pažeistas“, teigia bendrovė.
    „Identity Security LLC“ padavė „Apple“ į teismą 2021 m., praėjus aštuoneriems metams po „Secure Enclave“ debiuto. Ieškinyje bendrovė teigė, kad „Apple“ „Secure Enclave“ technologija pažeidė JAV patentus 7 493 497, 8 020 008, 8 489 895 ir 9 507 948. Visi keturi susiję su vartotojų saugumo gerinimo būdais sukuriant skaitmeninę tapatybę, kuri yra unikaliame mikroprocesoriaus įrenginyje.
  • Robotikos inžinierius Ken Pillonel sukūrė „AirPods“ apsauginį dėklą, kuris jį papildo USB-C jungtimi. „Nusibodo pirkti naujus produktus? Norėtumėte atnaujinti esamus? Sukūriau geriausią sprendimą „AirPods“ naudotojams: išmanų apsaugos dėklą, kuris VISUS „AirPods“ modelius papildo USB-C jungtimi!“ - sako inžinierius. Pažiūrėkite kaip jis tai kūrė ir jei susigundėte – galite įsigyti.
  • Mark Gurman iš „Bloomberg“, savo naujienlaiškyje „Power On“ teigia, kad „iOS“ 18.1 „Apple“ planuoja išleisti spalio 28 d. Kompanija neskuba išleisti atnaujinimo, nes siekia ištaisyti visas galimas klaidas ir įsitikinti, kad jos serveriai atlaikys didelį krūvį, šioje versijoje debiutuosiančios „Apple Intelligence“, generuojamą krūvį.
    Tačiau kai kurios „Apple Intelligence“ funkcijos bus įdiegtos vėlesniuose atnaujinimuose. „iOS“ 18.2, kurią tikimasi kompanija išleis gruodį, turės „ChatGPT“ palaikymą, „Image Playground“ ir „Genmoji“ leidžiančią kurti jaustukus. Visiškas „Siri“ atnaujinimas, kuris žada tikslesnį programų valdymą ir suasmenintus atsakymus, numatytas 2025 m. pradžioje.
    Tikėtina, kad kartu su „iOS“ 18.1 pasirodys ir kitų „Apple“ operacinių sistemų atnaujinimai.
  • Du Rusijos youtuberiai, galimai, išbandė dar neišleistą „MacBook Pro“ su M4 procesoriumi.
  • „MacOS 15.0 Sequoia“, veikianti „Apple Silicon“ arba „Intel“ procesorius turinčiuose kompiuteriuose, dabar yra sertifikuota UNIX 03. Šios naujienos prasmingumas kiek abejotinas.
    UNIX 03 specifikacija siekia 2002 m., kai UNIX dar turėjo tam tikrą svorį rinkoje ir buvimas UNIX kažką reiškė. Šiomis dienomis tradicinę UNIX rinką beveik visiškai perėmė „Linux“, o UNIX sertifikatas, panašu, prarado savo vertę. Tik viena operacinė sistema gali pasigirti atitinkanti naujausią UNIX specifikaciją – AIX, kuri yra sertifikuota UNIX V7 ir UNIX 03, o „macOS“ ir HP-UX – sertifikuotos tik UNIX 03. „OpenWare“, „UnixWare“ ir „z/OS“ atitinka tik dar senesnius standartus.
    Be viso šito, atrodo, kad turėti „The Open Group“ UNIX sertifikatą yra labai panašu į mokėjimo už galimybę žaisti schemą, todėl mažai tikėtina, kad bendruomenės pastangos, pvz., „FreeBSD“, „Debian“ ar panašių populiarių serverių operacinių sistemų, kada nors gauti UNIX sertifikatą būtų vaisingos, net jei jie to ir labai norėtų. Dėl to visas UNIX sertifikavimo pasaulis tampa labiau panašus į mirštančios, kažkada populiarios pop žvaigždės atodūsį, o ne į kažką prasmingo ir siektino – tai ko turėtų siekti operacinė sistema.
    Bet kuriuo atveju dabar galite parašyti programą, kuri sukompiliuota (jei naudoja tik POSIX API) veiks abiejose UNIX 03 sertifikuotose operacinėse sistemose.
  • Artėjant švenčių sezonui „Apple“ dalijasi „iPhone 16“ reklamomis, kuriose akcentuoja naujas funkcijas, siekdama suvilioti klientus atnaujinti savo telefonus į naujausius „iPhone“ modelius. Naujoji reklama skirta 4K 120 kadrų per sekundę „Dolby Vision“ vaizdo įrašymo funkcijai, kuri yra išskirtinė „iPhone 16 Pro“ ir „‌iPhone 16 Pro Max“.
  • Panašu, kad naujoji „Apple“ aplikacija „Vitals“ skirta „watchOS 11“, kai kuriuos naudotojus sužavėjo savo galimybe aptikti galimas ligas kelias dienas prieš pasireiškiant simptomams. „Apple Watch“ programėlė, analizuojanti pagrindinius sveikatos rodiklius, išmatuotus miego metu per pastarąsias septynias dienas, iš anksto įspėja apie gresiančią ligą bent jau kai kuriuos „Apple Watch“ naudotojus. Aplikacija veikia „Apple Watch Series 8“ ir naujesniuose modeliuose, įskaitant „Apple Watch Ultra“ serijos laikrodžius, jei įrenginiuose įdiegta „watchOS 11“.
    Nors daugelis vartotojų gyrė funkcijos tikslumą, ne visi naudotojai „ploja katučių“ šiai aplikacijai. Bent vienas naudotojas minėjo, kad programa iš anksto nenustatė jų ligos, o tai rodo, kad individualūs rezultatai gali skirtis. Taip pat, matyt, „Apple“ algoritmai nėra tikslūs absoliučiai visiems naudotojams, ypač jei jau turite kokią lėtinę ligą.
  • Pirmadienį „Apple“ pasidalino „Submerged“ – filmo, skirto „Apple Immersive Video“ patirčiai „Vision Pro“ akiniuose, anonsu.
    „Apple“ nepateikė išsamios informacijos apie „Submerged“ trukmę, tačiau dauguma „Apple Immersive Video“ turinio nėra ilgi. Nuo tada, kai įrenginys pasirodė praėjusį vasarį, „Apple“ reguliariai papildo „Immersive Video“ filmų skirtų „Vision Pro“ sąrašą. „Immersive Video“ („Įtraukiančio turinio“) filmai yra 3D, todėl žiūrovas jaučiasi tarsi būtų veiksmo dalyvis.
    „Apple Immersive Video“ turinį galima žiūrėti „Apple TV“ aplikacijoje Australijoje, Kanadoje, Honkonge, Prancūzijoje, Vokietijoje, Japonijoje, Singapūre, JK ir JAV. Vartotojai Kinijoje gali žiūrėti turinį naudodami „Migu Video“ ir „Tencent Video“ programas.
  • „Apple“ pirmadienį išleido atnaujintą iCloud.com svetainę. Naujoji svetainės versija palaiko tamsų režimą, tinkinamas fonono spalvas ir pagrindinių programų, tokių kaip „Kalendorius“, „iCloud Drive“, „Nuotraukos“, „Užrašai“ ir „Priminimai“ patobulinimus.
  • „Apple“ išleido 205-tą „Safari Technology Preview“ versiją.
  • Realaus akumuliatoriaus veikimo testo metu „iPhone 16 Pro Max“ nugalėjo „Galaxy S24 Ultra“, kuris pasidavė beveik valanda anksčiau už „iPhone“. „iPhone 16 Pro Max“ akumuliatorius iškentėjo 28 val. 14 min., o „Galaxy S24 Ultra“ – 27 val. 18 min.
  • „Apple“ išleido „XProtect“ naujinimą (versija 5277), skirtą visoms palaikomoms „macOS“ versijoms. Kaip įprasta, „Apple“ neskelbia informacijos apie tai, kokias saugos problemas šis naujinimas gali pridėti ar pašalinti.
  • Jei turite paskutinės kartos „iPod Nano“ ar „iPod Shuffle“, turėtumėte žinoti, kad abu modelius „Apple“ oficialiai paskelbė kaip pasenusius. Nors tai nereiškia, kad kuris nors iš tų mažų stebuklų nustos veikti, oficialiai jums niekas nepadės ir teks ieškoti „auksarankio“.
  • Danas Riccio, ilgametis „Apple“ vadovas, anksčiau buvęs atsakingas už aparatinę įrangą, šį mėnesį palieka įmonę, praneša „Bloomberg“. Riccio dirbo „Apple“ 26 metus ir prižiūrėjo kai kurias sėkmingiausias bendrovės naujus produktus, tokius kaip „AirPods“, „iPad Pro“ ir didelius „iPhone“. Jis taip pat vadovavo tokiems projektams kaip „Apple Car“, kuris neįvyko, ir „Vision Pro“, kuris sunkiai skinasi kelią.
  • „iFixit“ paskelbė naujojo 46 mm „Apple Watch Series 10“ išardymo vaizdo įrašą. „iFixit“ suteikė 10-tos serijos „Apple Watch“ tik 3 iš 10 taisomumo balus.
  • „Slow Horses“ yra vertinamas kaip vienas geriausių „Apple TV+“ serialas ir ketvirtasis sezonas nebuvo išimtis. Dar prieš prasidedant 4 sezonui, „Apple“ paskelbė, kad bus išleistas ir 5-tas „Slow Horses“ sezonas. Dabar kompanija taip pat išleido pirmąjį 5 sezono anonsą. Jo nerasite „YouTube“ ar net kaip atskiro anonso „Apple TV“ programoje. „Apple“ jį patalpino 4 sezono pabaigoje. 5-tojo „Slow Horses“ sezono tikimasi sulaukti 2025 m.
  • „Bloomberg“ žurnalistas rašantis technologijų temomis mano, kad „Apple“ palaipsniui atsisako tradicinio reguliaraus naujų įrenginių ir programinės įrangos išleidimo grafiko. Vietoje to, kompanija pristatys naujus produktus, kai jie bus paruošti. Anot žurnalisto, „Apple Intelligence“ yra geras to pavyzdys. Nežiūrint to, kad WWDC metu kompanijos anonsuotas „Apple Intelligence“ dirbtinis intelektas buvo „programos vinis“, o „iPhone 16“ pristatymo metu buvos pristatomos dar neišbaigtos funkcijos – naujas operacines sistemas „Apple“ išleido praktiškai be kokių nors didesnių naujovių.
    Tikėtina, kad tradicinė, rudeninė naujų „iPhone“ prezentacija išliks, tačiau „Mac“ kompiuteriai ir kita įranga bus išleidžiama metų bėgyje tada, kai kompanija bus tam pasiruošusi.
  • „Apple“ nutraukė „iOS“ 18.0 sertifikatų pasirašymą, taip užkirsdama kelią norintiems grįžti prie šios versijos.
  • Įprastai, kai „Apple“ ir teisėsauga minimi kartu, vadinasi vėl koks nors nesutarimas tarp šių organizacijų. Tačiau naujai pasirodžiusi informacija skelbia apie bendrovės pastangas užmegzti ryšius su teisėsauga.
    Per pastaruosius penkerius metus „Apple“ du kartus rengė uždaras konferencijas policijos agentūroms iš viso pasaulio, sukviesdama policininkus į savo būstinę Kupertino aptarti geriausius jos produktų naudojimo būdus. Po to, kai bendrovė atsisakė padėti FTB įsilaužti į 2015 m. San Bernardino teroristinių išpuolių šaulio „iPhone“, paplito nuomonė, kad „Apple“ palaiko karingus santykius su teisėsauga. Tačiau nuo tada ji stiprino bendradarbiavimą su policija rengdama konferencijas ir kitus susitikimus su agentūromis tiek Kupertino būstinėje, tiek Elk Grove miestelyje, taip pat įvairius anksčiau nepraneštus projektus, padedančius policininkams naudotis „iPhone“, „Mac“, „Apple Vision Pro“ ir „CarPlay“. Pranešama, kad renginyje dalyvavo septynioms šalims atstovaujantys teisėsaugos agentūrų darbuotojai iš maždaug 50 policijos departamentų visame pasaulyje.
Apytikslis skaitymo laikas (neskaičiuojant vaizdo įrašų žiūrėjimo): 8 minutės.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų