35-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

Tema: Naujienos

35-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams bei kompanijos įrangos naudotojams skirta informacija, naujienos ir gandai.

  • Kalbama, kad „Meta“ nustojo kurti jos „Apple Vision Pro“ konkurentą, kodiniu pavadinimu „La Jolla“. Ši plėtra prasidėjo praėjusių metų lapkritį, o įrenginys turėjo pasirodyti 2027 m. Projekto atšaukimo priežastis, matyt, yra susijusi su tuo, kad akiniuose buvo naudojami MicroOLED ekranai, todėl jie buvo labai brangūs, daug daugiau nei pradinis „Meta“ tikslas – išlaikyti kainą iki 1000 USD.
    3500 USD kainuojantys „Apple Vision Pro“ taip pat nebuvo stulbinantis hitas, ir jei net „Apple“ negali brangaus įrenginio paversti perkamiausiu, tai gali būti ženklas, kad tokiems brangiems gaminiams tiesiog nepakanka rinkos, jau nekalbant apie du tokio tipo įrenginius.
    Nors aukščiausios klasės akinių kūrimas galėjo būti nutrauktas, „Meta“ vis dar dirba su pigesniais „Quest“, kodiniu pavadinimu „Ventura“, kurie gali pasirodyti iki šių metų pabaigos. Tikimasi, kad „Meta“ kitą mėnesį pristatys naujus papildytos realybės akinius, o „Quest 4“ turėtų pasirodyti 2026 m.
  • Portalo „MacRumors“ žurnalistai teigia, kad „macOS Sequoia“ bus išleista rugsėjo viduryje, nors „Apple“ įprastai naują „macOS“ išleidžia spalį.
    Pasak šaltinių, „macOS Sequoia“ bus prieinama visiems su ja suderinamų kompiuterių naudotojams „iOS 18“ išleidimo dieną. Vienu metu išleisti abi naujos operacinės sistemos užtikrins, kad „iPhone“ ir „Mac“ savininkai iš karto turės prieigą prie naujų funkcijų abiejose platformose. Viena iš tokių funkcijų yra „iPhone Mirroring“, kuri leidžia valdyti „iPhone“, kuriame įdiegta „iOS 18“„Mac“, kuriame veikia „macOS Sequoia“.
  • Kibernetinio saugumo tyrėjai atskleidė naują informacijai iš „macOS“ vogti skirtą kenkėjišką programinę įrangą.
    Pavadinta „Cthulhu Stealer“, kenkėjiška programa nuo 2023 m. pabaigos buvo prieinama naudojant kenkėjiškų programų kaip paslaugos (malware-as-a-service arba MaaS) modelį už 500 USD per mėnesį. Ji gali būti taikoma tiek x86_64, tiek ir „Arm“ architektūrai. Kenkėjiška programa parašyta Golang kalba ir užmaskuojama kaip teisėta programinė įranga. Kai kurios aplikacijos, kuriomis kenkėjas apsimetinėja yra „CleanMyMac“, „Grand Theft Auto IV“ ir „Adobe GenP“, iš kurių paskutinė yra atvirojo kodo įrankis skirtas modifikuoti „Adobe“ programas ir apeiti „Creative Cloud“ paslaugą bei suaktyvinti jas be serijinio rakto.
    Vartotojai, kurie paleidžia nepasirašytą failą po to, kai sąmoningai leido jį paleisti apeinant „Gatekeeper“ apsaugą, yra raginami įvesti savo sistemos slaptažodį – osascript pagrįstą techniką, kurią taikė „Atomic Stealer“, „Cuckoo“, „MacStealer“ ir „Banshee Stealer“ kenkėjai. Kitame žingsnyje pateikiamas antrasis raginimas įvesti savo „MetaMask“ slaptažodį. „Cthulhu Stealer“ taip pat skirtas sistemos informacijai rinkti ir „iCloud Keychain“ slaptažodžiams iškelti naudojant atvirojo kodo įrankį, vadinamą „Chainbreaker“.
    Pavogti duomenys, įskaitant žiniatinklio naršyklės slapukus ir „Telegram“ paskyros informaciją, suglaudinami ir saugomi ZIP archyvo faile, o po to perduodami į kenkėjo komandų ir valdymo (C2) serverį.
    „macOS Sequoia“ naudotojai nebegalės spustelėti Ctrl ^ ir nurodyti nepaisyti „Gatekeeper“ blokavimo, kai atidaro tinkamai nepasirašytą arba nepatvirtintą programinę įrangą. Jie turės apsilankyti sistemos nustatymų privatumo ir saugos skirsnyje, kad peržiūrėtų programinės įrangos saugos informaciją prieš leisdami ją paleisti.
  • Anot „Bloomberg“, pirmą kartą per 8 metus „Apple“ padidins RAM kiekį baziniuose „Mac“ kompiuteriuose. „Apple“ bandyti „Mac“ kompiuteriai su M4 procesoriumi turi arba 16, arba 32 GB RAM. Greičiausiai 16 GB taps nauju minimaliu laisvosios prieigos atminties kiekiu naujuose „Mac“ kompiuteriuose. Tuo pačiu 32 GB laisvosios prieigos atminties bus naujas maksimumas M4 lustą naudojančiuose „Mac“. Šiuo metu „Mac“ su M3 procesoriumi maksimaliai gali turėti 24 GB RAM.
    Manoma, kad pirmieji M4 procesorių 2024 m. pabaigoje gaus „MacBook Pro“, „Mac mini“ ir „iMac“, o „MacBook Air“ ir „Mac Studio“ su M4 lustu pasirodys 2025 m.
  • „Apple“ sutiko pakeisti žiniatinklio naršyklės pasirinkimo ekranų ir naršyklės galimybių diegimo būdą, kad atitiktų monopoliją Europoje žlugdantį skaitmeninių rinkų aktą (SRA). Pakeitimai, taikomi tik „iOS“ ir „iPadOS“ naudotojams 27 ES šalyse, yra susiję su Europos Komisijos kovo mėnesį priimtu sprendimu pradėti tyrimą dėl „Apple“ laikymosi konkurenciją skatinančio įstatymo.
    „Open Web Advocacy“ (OWA), grupė, sudaryta siekiant skatinti žiniatinklio kūrėjų interesus, palankiai įvertino „Apple“ nuolaidas ir pažymėjo, kad „iPhone“ gamintojas priėmė šešias iš 11 rekomendacijų, kad atitiktų SRA reikalavimus.
    Be to, „Apple“ atsisakė to, ką OWA apibūdina kaip „du rimti ir apgalvoti apgaulingi modeliai“, dėl kurių konkuruojančios naršyklės atsiduria nepalankioje padėtyje. Vienas iš šių modelių slėpė parinktį pakeisti numatytąją naršyklę, kai „Safari“ buvo nustatyta kaip numatytoji. Kitas suaktyvino naršyklės pasirinkimo ekraną tik tada, kai „Safari“ nebuvo numatytoji naršyklė.
  • „Apple“ pirmadienį paskelbė, kad sausio 1 d. pakeis vyriausiąjį finansų pareigūną Luca Maestri dabartiniu „Apple“ finansinio planavimo ir analizės viceprezidentu, kuris taps vyriausiuoju finansų direktoriumi Kevan Parekh.
    Maestri ir toliau vadovaus IT, saugumo ir nekilnojamojo turto plėtros komandoms, pranešė „Apple“. Kompanijos finansų direktoriumi jis buvo nuo 2014 m.
    Daugiau nei dešimtmetį Kevan buvo nepakeičiamas Apple finansų vadovų komandos narys ir supranta įmonę tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Dėl aštraus intelekto, išmintingų sprendimų ir finansinio blizgesio jis yra puikus kandidatas tapti kitu Apple finansų direktoriumi, – sakoma „Apple“ generalinio direktoriaus Tim Cook pranešime.
  • „Apple“ paskelbė savo specialaus rudens renginio, pavadinto „It's Glowtime" („Metas švytėti“) datą ir laiką. Renginys, kurio logotipas leidžia manyti, kad renginio metu akcentuojamas dirbtinis „Apple“ intelektas „Apple Intelligence“ ir naujos Siri galimybės, prasidės 2024 m. rugsėjo 9 d. 20:00 Lietuvos laiku. Jei norite stebėti renginio transliaciją tiesiogiai — patalpinkite priminimą apie renginį savo kalendoriuose.
    Mėgstantys „Apple“ renginius žiūrėti „YouTube“ priemonėmis tai galės padaryti apsilankę adresu www.youtube.com/watch?v=uarNiSl_uh4
  • „Apple“ rudens renginio metu, kompanija gali pristatyti ir naujus „iPad mini“. 6-tos kartos „iPad mini“ atsargos kompanijos sandėliuose baigia išsekti, o „Apple“ įprastai palaiko reikiamą kiekį produktų… nebent planuoja juos pakeisti naujais.
    „Apple“ sandėliuose taip pat baigia išsekti ir nelabai kokių naudotojų atsiliepimų sulaukę „FineWoven“ priedai. Matyt kompanija atsisakys ir jų pakeisdama kuo nors taip pat tausojančiu gamtą ir, tikėkimės, naudotojų nervus ir pinigus.
    Taip pat yra gandų, kad po renginio kompanija nustos prekiauti:
    • iPhone 13“ – jį pakeis „iPhone 14“
    • „iPhone 14 Plus“ – praėjusiais metais kompanija po renginio nustojo prekiauti „iPhone 13 mini“ telefonais, palikdami tik „iPhone 13“, tad yra tikimybė, kad šiais metais bus atsisakyta „13 Plus“ versijos.
    • iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“ – išleisdama „iPhone XS“ kompanija iš prekybos išima prieš metus išleistus flagmanus, prioritetą suteikdama naujiems modeliams.
    • gali būti nustota prekiauti 9-tos serijos „Apple Watch“, „Ultra 2“ ir „SE 2“, jei kompanija atnaujins visus „Apple Watch“ modelius.
    • „AirPods 2“ ir „AirPods 3“ pakeis naujos „AirPods 4“
    • 10-tos kartos „iPad“ ir 6-tos kartos „iPad mini“ taip pat gali būti pakeisti naujais modeliais.
  • Prieš 13 metų, 2011 m. rugpjūčio 24 d., pablogėjus sveikatai, vėžiu sergantis Steve Jobs atsistatydino iš „Apple“ vadovo pareigų ir Tim Cook sėdo į septintojo „Apple“ generalinio direktoriaus sostą.
  • Birželio mėnesį „Apple“ pristatė „Apple Intelligence“ – dirbtiniu intelektu valdomų funkcijų rinkinį, skirtą „Safari“, „Notes“, „Calculator“ ir „Siri“ veikiančiai „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „macOS Sequoia“.
    Kasmetiniame renginyje, kuris vyks bendrovės Apple Park būstinėje rugsėjo 9 d., technologijų milžinė turėtų pristatyti savo „iPhone 16“ modelius, kuriuose bus įdiegta naujausia operacinė programinė įranga, galinti palaikyti „Apple Intelligence“. „Wedbush“ analitikai, vadovaujami Dan Ives, antradienį teigė, kad tai bus „vartotojų dirbtinio intelekto revoliucijos“ pradžia ir kad AI technologija, įdiegta į „Apple“ sistemas, gali pridėti nuo 30 iki 40 USD už akciją (AAPL), todėl kompanijos rinkos kapitalizacija padidėtų iki daugiau nei 4 trilijonų JAV dolerių. Pirmadienį biržos darbo pabaigoje „Apple“ akcijos (AAPL) kainavo 227,18 USD už vienetą, o Kupertino įsikūrusios technologijų milžinės rinkos kapitalizacija išaugo iki 3,45 trilijono USD.
  • Kai daugelis Lietuvoje miegojo, iš antradienio į trečiadienį naktį, kai kurios „iCloud“ paslaugos, tokios kaip „iCloud Mail“, „Find My“ ir kai kurios kitos – neveikė.
  • „Apple“ atleido apie 100 darbuotojų iš savo skaitmeninių paslaugų grupės, o tai gana retas atleidimo atvejis įmonėje. Manoma, kad atleidimai buvo strateginio Apple prioritetų pasikeitimo dalis, - teigia „Bloomberg“.
    „Apple“ atleidimai paveikė SVP Eddy Cue paslaugų skyriaus komandas, įskaitant kai kurias inžinierių pozicijas. Didžiausi atleidimai tarp darbuotojų susijusių su „Apple Books“.
  • „Apple“ išleido savo „Safari Technology Preview“ versiją 202.
  • „Apple“ išleido „XProtect“ naujinimą 5272, skirtą visoms „macOS“ versijoms nuo „El Capitan“. Keista, bet naudojantiems „macOS Sequoia“ beta versijas šis naujinimas, įskaitant „SilentKnight“, siūlomas naudojant įprastą programinės įrangos atnaujinimo mechanizmą, todėl nereikia jo įdiegti naudojant „Terminal“.
  • Savo įrenginiuose įdiegę naujausią „iOS 8.1“ beta 3 versiją gali įvertinti „Apple Intelligence“ darbą apibendrinant pranešimus. Nustatymų metu galima pasirinkti apibendrinti visų aplikacijų pranešimus arba pasirinkti, kurių aplikacijų pranešimai turėtų naudoti suvestinės funkciją. Vėliau šias nuostatas galima pakoreguoti nustatymų apžvalgų suvestinės skiltyje „Notifications“ („Pranešimai“).
    Pranešimų suvestinė leidžia „Apple Intelligence“ surinkti pagrindinę informaciją iš aplikacijų pranešimų grupių, todėl jie bus glaustesni ir bus galima iš karto pamatyti tai, kas svarbu.
  • Rugpjūčio 28 d. sukako 15 metų nuo tada kai „Apple“ išleido „OS X Snow Leopard“, kurią norėję įdiegti, šią operacinės sistemos versiją turėjo įsigyti už 29 USD.
  • „Apple“ išleido įrankį „Apple Music“ prenumeratoriams leidžiantį perkelti savo grojaraščius į „YouTube Music“. Norint tai padaryti, reikia su savo „Apple ID“ prisijungti „Apple“ privatumo puslapyje, paspausti, „Transfer a copy of your data“ (perkelti jūsų duomenų kopiją) ir vykdyti nurodymus ekrane. Migracijos metu taip pat reikės prisijungti ir prie savo „Google“ paskyros. Kol kas įrankio leidžiančio migruoti į „Spotify“, nėra.
  • „TF International Securities“ analitikas Ming-Chi Kuo paneigė anksčiau pasirodžiusius gandus, kad visi „iPhone 17“ serijos telefonai turės 12 GB RAM. Analitikas teigia, kad tiek laisvosios prieigos atminties turės tik „iPhone 17 Pro Max“.
    Tikėtina, kad „iOS 19“ operacinė sistema sukurs aplinką su dar didesniu daugiafunkcinio darbo kiekiu, o tai reiškia, kad telefonai labiau kais. Dėl šios priežasties Kuo mano, kad „Apple“ pristatys naują „iPhone“ aušinimo sistemą. Ši sistema, kuri anot Kuo taip pat bus prieinama tik „iPhone 17 Pro Max“, veiks kartu su grafito lakštų aušinimo technologija jau naudojama „iPhone“. Kai kuriuose aukščiausios klasės „Samsung“ išmaniuosiuose telefonuose jau naudojamas ši aušinimo technologija. Daugiau informacijos apie šią aušinimo technologiją rasite vaizdo įraše esančiame žemiau.
  • „Apple“ naujausiose „iOS“ 18.1, „iPadOS“ 18.1 ir „macOS Sequoia“ („macos 15.1“) beta versijose nebereikalauja, kad naudotojai savo įrenginio regioną nustatytų kaip JAV, todėl dabar lieka tik JAV anglų kalbos reikalavimas.
    Ankstesnėse beta versijose vartotojai turėjo ne tik pakeisti „Siri“ ir numatytąją įrenginio kalbą į anglų (JAV), kad galėtų pasiekti „Apple Intelligence“, bet ir savo įrenginio regioną į JAV.
    Tačiau, trečiosiose naujų operacinių sistemų beta versijose, panašu, kad reikalavimas pakeisti įrenginio regioną į JAV buvo panaikintas, o tai reiškia, kad tokie dalykai kaip matavimo sistema, temperatūra ir kalendoriaus formatavimas gali likti nepakitę, kai įjungta „Apple Intelligence“.
    Kitaip tariant, vartotojai, naudojantys trečiąsias „iOS“ 18.1, „iPadOS“ 18.1 ir „macOS Sequoia 15.1“ beta versijas, turi tik užtikrinti, kad nustatymuose » Settings » Language & Region kaip numatytoji būtų nustatyta anglų kalba, o „Siri“ naudotų anglų kalbą (JAV), nustatymuose » Apple Intelligence & Siri.
    Turėdami šiuos du nustatymus, vartotojai už JAV ribų gali prisijungti prie „Apple Intelligence“ laukiančiųjų sąrašo, laukimas kuriame, daugeliu atvejų, trunka vos kelias minutes. Kinijoje „Apple Intelligence“ nepasiekiama, o naudotojai ES vis tiek turi turėti įrenginį, kuriame prisijungta su JAV „Apple ID“.
  • Naujausias „Canalys“ tyrimas parodė „Apple Watch“ populiarumą lyginant su visais kitais išmaniaisiais laikrodžiais. 2024 m. antrąjį ketvirtį „Apple“ pasaulinių išmaniųjų laikrodžių tiekimo dalis sudaro įspūdingus 49 proc., kurie rodo kompanijos laikrodžių populiarumą.
    Antrąją poziciją užima „Samsung“. Nepaisant to, kad „Galaxy“ išmanieji telefonai parduodami labai gerai ir daugelį metų pirmauja populiarumo topuose, „Galaxy Watch“ dalis labai kukli – vos 15 proc. Trečioje vietoje netikėtai atsidūrė „Garmin“ su 11 proc., ketvirtoje – „Huawei“ su 7 proc. ir paskutinėje TOP 5 vietoje – „Google“ su 4 proc. „Xiaomi“ į reitingą neįtraukta, nes išmaniosios apyrankės buvo reitinguojamos atskirai. Ten ji lyderė su 40 proc. rinkos dalimi. „Apple“ tokios kategorijos įrenginių apskritai neturi. Beje, „Samsung“ nepavyko ir ten, ji užėmė priešpaskutinę vietą su 6 proc. rinkos dalies.
    Atrodo, kad „Samsung“ nepadeda net „Apple“ laikrodžių dizaino kopijavimas. „Apple Watch“ gerokai lenkia „Galaxy Watch“ dėl kelių priežasčių: patogesnis kvadratinis ekranas, lyginant su apvaliu, tikslesni sveikatos jutikliai ir patogesnė bei gražesnė „watchOS“ naudotojo sąsaja.
  • Ketvirtadienį „Wired“ rašė, kad daugelis žinomų naujienų leidinių ir socialinės žiniasklaidos platformų atsisakė leisti „Apple“ iš jų interneto svetainių rinkti duomenis dirbtinio intelekto mokymui. „Apple“ tai daro naudodama naują įrankį „Applebot-Extended“, kurį „iPhone“ milžinė pristatė mažiau nei prieš tris mėnesius. Jei pagrindinės turinio svetainės atsisakys „Apple“ dirbtiniam intelektui jas nuskaityti, tai gali turėti įtakos tolesniam „Apple Intelligence“ (AI) kūrimui ir vystymui.
    Tarp tų, kurie blokuoja „Apple“ AI duomenų rinkimą, yra „Facebook“, „Instagram“, „Craigslist“, „Tumblr“, „The New York Times“, „The Financial Times“, „The Atlantic“, „Vox Media“, „USA Today“ ir „Condé Nast“. „Šaltas roboto tikrinimo priėmimas“ – dabar, kai tokie įrankiai padeda lavinti AI – rodo, kad robotai pateko į „konflikto zoną dėl intelektinės nuosavybės ir interneto ateities“, rašoma „Wired“ straipsnyje.
  • Praėjus beveik dviem dešimtmečiams nuo „Mac mini“ pristatymo, pigiausias bendrovės stalinis ( arba postalinis ar sieninis) kompiuteris, ir toliau traukia unikalią klientų bazę.
    Naujausi „Consumer Intelligence Research Partners“ (CIRP) duomenys atskleidžia, kad lyginant su kitais „Mac“ modeliais, „Mac mini“ yra populiarus tarp vyresnio amžiaus pirkėjų. Remiantis CIRP dvylikos metų „Apple“ vartotojų elgsenos duomenų analize, 41 proc. „Mac mini“ pirkėjų yra jaunesni nei 24 metų arba vyresni nei 65 metų ir tik 25 proc. kitų „Mac“ stalinių kompiuterių, tokių kaip „iMac“, „iMac Pro“ ir „Mac Pro“ patenka šias amžiaus grupes.
    Taip pat 31 proc. vyresnių nei 45 metų žmonių mieliau naudojasi „Mac mini“ ir tik 25 proc. renkasi kitus „Mac“ stalinius kompiuterius ir 15 proc. nešiojamus kompiuterius.
    CIRP duomenys taip pat rodo, kad „Mac“ nešiojamieji kompiuteriai yra populiaresni tarp jaunesnių vartotojų, nes beveik du trečdaliai juos perkančių yra jaunesni nei 34 metai ir tik 7 proc. amžius yra didesnis nei 55 metai. Nepaisant to, kad „Mac mini“ sudaro mažiau nei 1 proc. visų „Mac“ pardavimų, akivaizdu, kad šie mažyliai ir toliau atlieka savo pradinį tikslą – suteikti didesnei žmonių grupei įperkamą įėjimo į „Apple“ ekosistemą tašką, ypač vartotojams, kuriems nereikia itin galingų kompiuterių.
  • Remiantis nauja WSJ paskelbta informacija, „Apple“ derasi dėl investicijų į „OpenAI“ – populiaraus „ChatGPT“ pokalbių roboto ir virtualaus asistento kompaniją. „Apple“ jau bendradarbiauja su „OpenAI“, siekdama pristatyti „ChatGPT“ palaikomas funkcijas būsimose „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „macOS 15“ operacinėse sistemose.
    Investicija būtų dalis naujo „OpenAI“ lėšų rinkimo etapo, kurio metu „ChatGPT“ gamintojos vertė pasiektų daugiau nei 100 mlrd. USD. „The Wall Street Journal“ trečiadienį pranešė, kad šiame etape, kurio bendra suma sieks kelis milijardus dolerių, pirmauja rizikos kapitalo įmonė „Thrive Capital“, o „Apple“ konkurentė „Microsoft“ taip pat turėtų dalyvauti.
    WSJ nepasisekė išsiaiškinti, kiek „Apple“ ar „Microsoft“ planuoja investuoti į „OpenAI“. Tačiau „Microsoft“ jau valdo 49 proc. bendrovės pelno, nes nuo 2019 m. investavo 13 mlrd. JAV dolerių.
  • „Spotify“ teigia, kad „Apple“ vėl gali pažeisti Europos reguliavimą – Skaitmeninių rinkų aktą (SRA). Šį kartą problema nėra susijusi su pirkimais aplikacijoje, nuorodomis ar informacija apie kainas. Šį kartą problema susijusi su tuo, kad „Apple“ technologija, leidžianti „Spotify“ vartotojams valdyti prijungtų įrenginių garsą naudojant įrenginio fizinius mygtukus, aplikacijos naudotojams greitai (nuo rugsėjo 3 d.) nustos veikusi ir „iOS“ skirtos „Spotify“ naudotojams teks garsą reguliuojant senoviniu būdu - slankiojant aplikacijoje esantį garso reguliavimo slankiklį.
    Bendrovė pažymi, kad ši problema neturi įtakos vartotojams, kontroliuojantiems garsumą naudojant „Bluetooth“ ar „AirPlay“, tai taikoma tik tiems, kas klausosi „iOS“ įrenginyje per „Spotify Connect“. Dėl to „Spotify iOS“ vartotojai visame pasaulyje bus priversti naudoti naują programėlės garsumo slankiklį.
    Bendrovė taip pat teigia, kad „Apple“ sprendimas nutraukti jos naudojamą technologiją gali būti laikomas SRA pažeidimu, ypač 6 straipsnio 7 dalies.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį, o jums tai nieko papildomai nekainuoja.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų