ES teigia, kad Apple sprendimas nediegti Apple Intelligence ES rinkoje yra antikonkurencinis

Temos: Apple, Naujienos

ES konkurencijos vadovė ir Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Margrethe Vestager teigia, kad „Apple“ sprendimas neleisti ES naudoti „Apple Intelligence“ funkcijų yra „stulbinantis pareiškimas“ rodantis kompanijos antikonkurencinį elgesį.

Apple Intelligence Europa

Tai, kad „Apple“ sprendimas neleisti ES naudoti „Apple Intelligence“ (AI) funkcijų yra „stulbinantis pareiškimas“ rodantis jos antikonkurencinį elgesį“, ES konkurencijos vadovė ir Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Margrethe Vestager pasakė po „žemės drebėjimą“ sukėlusio „Apple“ sprendimo atidėti (o gal apskritai visiems laikams atšaukti) AI diegimą, kuris bus prieinamas „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“ įrenginiuose rudenį debiutuosiančiose kompanijos operacinėse sistemose, Europos Sąjungos naudotojams. Savo pareiškime „Apple“ teigė, kad „dėl reguliavimo neapibrėžtumo, kurį sukelia Skaitmeninių rinkų aktas (SRA), netikime, kad galėsime įdiegti tris iš šių funkcijų – „iPhone Mirroring“, „SharePlay“ ekrano bendrinimo patobulinimus ir „Apple Intelligence“ – naudotojams ES šiais metais.“

Atsižvelgiant į ES maniją viskam, kas susiję su konkurencija, šis „Apple“ žingsnis atrodo turintis pagrindą. Integravus „ChatGPT“ į „iOS 18“, „macOS Sequoia“ ir „iPadOS 18“, gali kilti klausimų dėl konkurencijos su kitomis DI platformomis, tokiomis kaip „Google Gemini“ ar „Meta“ platforma.

Antimonopolinių ir teisminių ginčų ekspertas Florian Mueller sako, kad „Apple“ susirūpinimas yra pagrįstas. ES dirbtinio intelekto (DI) įstatymas dar tik įsigalios, tačiau ES jau turi daug skaitmeninės rinkos įstatymų ir reglamentų. Jie nori taikyti kitus įstatymus nei DI įstatymas DI technologijoms, įskaitant SRA. Mueller sako, kad „abejotina“, kad „Apple“ bando atgrasyti ES nuo SRA vykdymo, susijusio su kitomis savo verslo dalimis – „Apple tiesiog nori būti atsargi ir pirmiausia suprasti kokius SRA atitikties lūkesčius dirbtinio intelekto kontekste turi ES.“ Panašu, kad ES tai supranta kitaip.

Juokingiausia yra tai, kad ES taip agresyviai pradėjo riboti pagrindinę „Apple“ verslo praktiką, tvirtą aparatinės įrangos, programinės įrangos ir paslaugų susipynimą, kad atrodo, jog bendrovė, įdiegdama šį naują ir ko gero didžiausio atgarsio sulaukusį OS pakeitimą, dabar bijo pakenkti savo ekosistemai ir sau.

Neabejotina, kad kai kurie ES atlikti pakeitimai, pvz., alternatyvios programėlių prekyvietės, galėjo patobulinti „iOS“, tačiau reikia įsivaizduoti, kaip šis pakeitimas privertė pasukti galvą Kupertino milžinę. „Manau, kad Apple žinutė yra ta, kad netikrumas kenkia verslui ir, tuo pačiu, galutiniams vartotojams“, – sakė Mueller. „Su visa pagarba nesutinku su „Apple“ atsargaus požiūrio apibūdinimu kaip antikonkurencinio elgesio“, – sako jis. „Konkurenciniam procesui nedaro žalos „Apple“ sprendimas gauti teisinį tikrumą prieš stačia galva neriant į kitą reguliavimo procedūrų etapą. „Apple“ netrukdo niekam kitam siūlyti dirbtinio intelekto paslaugų.“

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų