26-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

26-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Panašu, kad „Apple“ įrenginių naudotojams Europos Sąjungoje, su nekantrumu laukiantiems naujų „Apple Intelligence“ funkcijų, kai kurių jų teks palaukti ilgiau, nei kitų regionų gyventojams. Praėjusios savaitės pabaigoje „Apple“ atstovas spaudai Fred Sainz kalbėdamas su „Verge“ sakė: „Prieš dvi savaites „Apple“ pristatė šimtus naujų funkcijų, kurias džiaugiamės galėdami pateikti savo vartotojams visame pasaulyje. Esame labai motyvuoti, kad šios technologijos būtų prieinamos visiems vartotojams. Tačiau dėl Skaitmeninių rinkų akto (SRA) sukelto reguliavimo neapibrėžtumo netikime, kad savo naudotojams Europos Sąjungoje šiais metais galėsime įdiegti tris iš šių funkcijų – „iPhone Mirroring“, „SharePlay“ ekrano bendrinimo patobulinimus ir „Apple Intelligence“. Konkrečiai, esame susirūpinę, kad SRA suderinamumo reikalavimai gali priversti mus pažeisti mūsų produktų vientisumą taip, kad kiltų pavojus naudotojų privatumui ir duomenų saugumui. Esame įsipareigoję bendradarbiauti su Europos Komisija, siekdami rasti sprendimą, kuris leistų mums pateikti šias funkcijas mūsų ES klientams nepakenkiant jų saugumui.“
    Dvi funkcijos, kurios šį rudenį nebus pristatytos „Apple“ įrenginių naudotojams ES – „iPhone Mirroring“ ir „SharePlay“, debiutavo antrosiose „iOS 18“, „iPad 18“ ir „macOS Sequoia“ kūrėjų beta versijose.
    iPhone Mirroring“ leidžia valdyti „iPhone“ iš „Mac“ kompiuterio, naudojant visas funkcijas, skirtas pasiekti aplikacijas, sąveikauti su pranešimais ir kt. „SharePlay“ ekrano bendrinimas leidžia „Apple“ naudotojams perimti kito „Apple“ naudotojo ekrano valdymą ir teikti techninę bei kitą pagalbą.
  • Pasirodė informacija, kad „Apple“ nori pakeisti savo didžiausio gamintojo gamybos būdą.
    „The Information“ praneša, kad po „Foxconn“ riaušių „Apple“ vyresnysis operacijų viceprezidentas Sabih Khan vadovams liepė rasti būdą, kaip sumažinti „iPhone“ surinkėjų skaičių net 50 proc. Dabar manoma, kad „Apple“ uždega žalią šviesą projektams, kurių metu naujas dirbtinis intelektas ir automatizavimas būtų naudojami siekiant sumažinti žmonių poreikį dalyvauti galutiniame „iPhone“ surinkime ir bandymuose, o tai gali sudaryti sąlygas tokioms įmonėms kaip „Foxconn“ perkelti daugiau gamybos pajėgumų už Kinijos sienų.
  • „Apple“ sparčiai plečia „iPhone“ skirtos „Tap to Pay“ funkcijos geografiją. Po to kai neseniai ši funkcija leidžianti pardavėjams priimti mokėjimus į savo telefoną pradėjo veikti Italijoje, dabar ji pasiekiama „iPhone“ naudojantiems prekybininkams ir Vokietijoje.
    Naudoti „iPhone“ kaip mokėjimo terminalą su „Tap to Pay“ paslauga galima „iPhone Xs“ ar naujesniuose, kuriuose įdiegta „iOS 15.4“ ar naujesnė „iOS“ versija, ir yra labai paprasta. Apmokėjimo metu prekybininkas tiesiog paprašo kliento laikyti savo „iPhone“, „Apple Watch“ arba bekontaktį mokėjimą palaikančią kortelę šalia prekybininko „iPhone“. Telefonas tiesiog yra mokėjimo terminalas, toks kokius kasdien naudojame pirkdami parduotuvėse.
    Mokėjimo palietus funkcija „iPhone“ pirmą kartą debiutavo JAV 2022 m., o tarptautiniu mastu išplėtė į JK, Prancūziją, Taivaną, Australiją, Nyderlandus, Braziliją, Ukrainą, Japoniją, Kanadą, Italiją ir dabar Vokietiją. Tad jei lankysitės šiose šalyse, pirksite ką nors turguje ar nedidelėje krautuvėlėje – nenustebkite, jei pardavėjas paprašys už prekes sumokėti pridedant „iPhone“, „Apple Watch“ ar mokėjimo kortelę prie „iPhone“.
    Apple Tap to Pay
  • „Apple“ ištaisė „visionOS“ pažeidžiamumą, leidžiantį įsilaužėliui užpildyti „Vision Pro“ naudotojo virtualią erdvę 3D animaciniais objektais.
    Iš principo pažeidžiamumas neatrodo toks baisus kol nepagalvoji, kad tie 3D objektai, kuriuos staiga išvysi savo aplinkoje, gali būti būrys gyvačių, vorų, šikšnosparnių ar bet kokių kitokių gyvių, kurių savo kambaryje matyti nė už ką nenorėtumėte.
  • „The Wall Street Journal“ praneša, kad „Apple“ ir „Meta“ aptarė partnerystės galimybę, kuri leistų į „iOS 18“ integruoti „Meta AI“. Manoma, kad integracijos modelis bus panašus į „ChatGPT“. Bendrovė yra pasirengusi perduoti vartotojų užklausas dėl „pasaulio žinių“ trečiosios šalies dirbtinio intelekto modeliui. Naudotojai, tikriausiai, galėtų pasirinkti, kurį DI jie norėtų naudoti. „Apple“ taip pat derasi dėl „Google Gemini“, „Perplexity“, „Anthropic“ ir kt. „Apple Intelligence“ (AI) bus pristatyta vėliau šiais metais „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „MacOS Sequoia“ (ES ši funkcija šiais metais gali būti ir nepristatyta dėl reguliavimo neaiškumų, susijusių su ES Skaitmeninių rinkų aktu). Pirmiausia AI veiks tik anglų kalba, o vėliau palaikomų kalbų sąrašas bus papildytas.
  • Pirmosios „iOS 18“ ir „iPadOS 18“ kūrėjams skirtos beta versijos, atskleidė įdomią naują galimybę – prie įrenginio pajungto išorinio disko formatavimo funkciją „Files“ aplikacijoje. Naujoji funkcija palaiko APFS, ExFAT ir MS-DOS (FAT) formatus.
    Išorinio disko formatavimo funkcija leis „iOS“ ir „iPad“ naudotojams formatuoti „flašiukus“, SD korteles, SSD ir standžiuosius diskus tiesiai iš „iOS 18“ arba „iPadOS 18“ įrenginių. Prisijungę išorinį disko įrenginį ir palaikę ilgiau nuspaudę disko skirsnio pavadinimą, naudotojai pamatys galimybę ištrinti diską – performatuoti. Nors galimybė nėra ta, kuria visi naudosis kasdien, tačiau tikrai bus naudotojų, kuriem ši funkcija bus patogi, nes norint suformatuoti diską nereikės ieškoti kompiuterio.
    Gal su laiku „iOS“ ir „iPadOS“ sistemose atsiras ir „Mac“ kompiuteriams skirtoje „Disk Utility“ aplikacijoje esančios „Restore“ bei „First Aid“ funkcijos.
  • „Apple“ išleidusi rudenį debiutuosiančių savo naujausių operacinių sistemų beta versijas skirtas kūrėjams, išleido ir 197-ą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • „The Wall Street Journal“ rašo, kad „Apple“ ir „Meta“ aktyviai diskutavo apie „Facebook“ LLM integravimą į „iOS 18“ kaip „Apple Intelligence“ dalį. Straipsnyje teigiama, kad diskusijos nebuvo baigtos, tačiau anot „Bloomberg“, „Apple“ niekada rimtai ir nesvarstė šios partnerystės galimybės.
    Preliminarios derybos vyko tuo pačiu metu, kai „Apple“ pradėjo diskusijas su „OpenAI“ ir „Alphabet“, tačiau „Apple“ nusprendė nepereiti prie formalesnės diskusijos, nes „ji nemano, kad tos bendrovės privatumo praktika yra pakankamai griežta“.
  • Tarp kai kurių „Macintosh“ kompiuterių naudotojų kyla nemaža sumaištis t.y. „Apple“ naujai pripažino, kad yra dirbtinio intelekto (DI) funkcija, kuriai reikia daugiau nei bazinės 8 GB RAM atminties, esančios kai kuriuose "Mac" kompiuteriuose. Anksčiau įmonė tvirtino, kad tiek sistemos operatyviosios atminties pakanka norint naudotis DI privalumais „macOS Sequoia“.
    Pradinio lygio „MacBook Air“, „MacBook Pro“ ir „Mac mini“ bei „iMac“ modeliai vis dar turi 8 GB bazinės atminties, todėl akivaizdu, kad jos turėtų pakakti, nes priešingu atveju „Apple“ atrodytų kiek kvailai siūlydama šiuos kompiuterius su minėtomis bazinėmis konfigūracijomis.
    Tačiau „XDA Developers“ pastebėjo tai, kas prilygsta pripažinimui, kad 8 GB nepakanka, bent jau pagal vieną scenarijų, nors su tuo susijusi funkcija turi išlygą - tai nėra kažkas, kas kada nors trukdytų vidutiniam kompiuterio naudotojui. Iš tikrųjų tai funkcija, vadinama nuspėjamuoju kodo užbaigimu, kuri, kaip rodo pavadinimas, skirta kodavimui ir yra nauja „Apple“ programų kūrimo platformos "Xcode 16" beta versijos galimybė.
    „Apple“ teigia: „Xcode 16“ įdiegtas numatomasis kodo užbaigimas, paremtas mašininio mokymosi modeliu, specialiai apmokytu „Swift“ ir „Apple SDK“. Numatomam kodo užbaigimui reikalingas „Mac“ kompiuteris su „Apple Silicon“ procesoriumi, 16 GB unifikuotos atminties ir, kuriame įdiegta „macOS 15“.
  • Daug „iPhone“ naudotojų su nekantrumu laukia RCS palaikymo „iOS 18“, kuris leistų siųsti žinutes su paveikslėliais bei vaizdo ir garso įrašais „Android“ naudotojams. Pasirodo ne viskas taip paprasta. Šią funkciją turi dar palaikyti ir operatoriai. Nors iki rugsėjo laiko yra, nebūtinai visi operatoriai suskubs tai padaryti iki bus išleista vieša „iOS 18“ versija.
  • „Apple“ išleido naują programinės aparatinės įrangos versiją skirtą „AirPods Pro 2“, „AirPods Pro“, „AirPods Max“, „AirPods“ (2 ir 3), „Beats Fit Pro“ ir „Powerbeats Pro“.
    Nors bendrovė mini tik „klaidų taisymus, saugos pagerinimą (ištaisyta „Bluetooth“ klaida, kuri galėjo leisti programišiams prieiti prie „AirPods“ ir „Beats“ ausinių) ir kitus patobulinimus“, visada yra tikimybė, kad šiuose atnaujinimuose bus daugiau nei kompanija paminėjo, pavyzdžiui, ANC patobulinimai, geresnė garso kokybė arba kažkas, dėl ko telefono skambučiai skambės geriau. Įdomu tai, kad „Apple“ atnaujina daugumą savo garso produktų su tam tikru garso lustu, todėl tarp jų yra ir „Beats Fit Pro“ bei „Powerbeats Pro“.
    Antrosios kartos „AirPods Pro“ modelių, „PowerBeats Pro“ ir „Beats Fit Pro“ programinės įrangos versija po atnaujinimo bus 6F8 (ankstesnė – 6F7), o kitų ausinių naujos programinės aparatinės įrangos versija yra 6A326 (ankstesnė – 6A321).
  • Po kelių mėnesių gandų ir viešų pastebėjimų „Beats Pill“ garsiakalbis grįžo. Šis nešiojamasis „Bluetooth“ garsiakalbis, kurį JAV galima užsisakyti nuo antradienio už 149,99 USD. ES „Apple“ internetinėse parduotuvėse šių garsiakalbių kol kas nematyti. „Beats Pill“ atrodo labai panašus į ankstesnes versijas, tačiau dabar garsiakalbis atsparus dulkėms ir vandeniui (IP67), turi USB-C ir palaiko tokias funkcijas kaip „Find My“ tiek „iOS“, tiek ir „Android“.
    Beats Pill garso kolonėlė
  • Internete pasirodė tariamai būsimo „Apple Watch Series 10“ arba „Apple Watch X“ dizainą.
    Neapdoroti CAD atvaizdai, gauti 91mobile, teigia, kad rodo didesnį įrenginį su 2 colių ekranu. Tai didesnis ekranas net už „Apple Watch Ultra“ (1,93 colio) ekraną!
    Tai didesnis nei „Apple Watch Ultra“ (1,93 colio) ir „Apple Watch Series 9“ (1,7 colio). Įdomu tai, kad neva naujojo „Apple Watch Series 10“ matmenys yra per vidurį tarp „Ultra“ ir „Apple Watch Series 9“ (1,7 colio) t.y. mažesni nei „Watch Ultra“, kurio matmenys yra maždaug 46x39,7x11,6 mm.
  • Beveik kiekvieną dieną testuojantys „macOS Sequoia“ aptinka naujas funkcijas arba tam tikrą patobulinimą. „MacRumors“ gana aktyviai nagrinėja „macOS 15“ kūrėjams skirtą beta versiją ir atrado naują funkciją leidžiančią pakoreguoti „AirPods“ ir kai kurių „Beats“ ausinių garsą. Sistemos nustatymuose, „Headphone Accommodations“ skiltyje » Accessibility » Audio.
    Čia esantys nustatymai leidžia sustiprinti švelnesnius garsus – kad jie būtų geriau girdimi – ir pakeisti garso išvesties dažnius, kad muzikos ir telefono skambučių garsas būtų aiškesnis (bent jau tokia idėja). Iš to, ką galime pasakyti, nauji nustatymai, bus perkelti, kai naudosite „AirPod“ ausines su savo įrenginiais, išskyrus „Mac“.
    Tai gali būti tikrai naudinga funkcija tiems, kas šiek tiek neprigirdi, ir ši funkcija jau kuris laikas yra „iOS“ įrenginiuose. Taigi, nors tai neabejotinai pagirtinas žingsnis į priekį, tai kelia šiokią tokią nuostabą, kodėl tai užtruko taip ilgai, kol ši funkcija atsidaro „Mac“.
  • „Apple“ paskelbė naują dokumentą pavadintą „Ilgaamžiškumas dizaino dėka“, kuriame pasakoja apie savo įrenginių privalumus antrinėje rinkoje. Šiame dokumente kompanija taip pat žada geresnį trečių šalių dalių palaikymą, pavyzdžiui tai, kad „iPhone“ įdiegus trečių šalių ekraną, jame bus galima įgalinti „TrueTone“, o trečių šalių akumuliatoriams taip pat bus rodomas ciklų skaičius.
    Pagrindiniai „Apple“ įrenginių ilgaamžiškumo teiginiai:
    • „iPhone“ lyginant su „Android“ išsaugo mažiausiai 40 proc. didesnę vertę.
    • Šimtai milijonų „iPhone“ naudojami ilgiau nei 5-erius metus ir šis terminas ilgėja. „Apple“ produktai naudojami ilgiau nei konkurentų.
    • Nuo 2015 iki 2022 metų negarantinio remonto atvejų skaičius sumaėjo 38 proc.
    • Po to kai „iPhone 7“ kompanija pradėjo naudoti sustiprintą korpusą atsitiktinių pažeidimų skaičius sumažėjo 44 proc.
    • Dėka to, kad „Apple“ pradėjo diegti apsaugą nuo vandens ir dulkių, „iPhone“ pažeidimai susiję su dulkių ir skysčių patekimu sumažėjo 75 proc.
    • „iPhone 15“ nugarėlės, kaip atskiro elemento naudojimas leido sumažinti šio modelio remonto kainą 60 proc.
    • 85 proc. JAV gyventojų gyvena 30 minučių važiavimo atstumu iki „Apple Store“ ar autorizuoto serviso.
    • 88 proc. kitų gamintojų akumuliatorių, testuose kuriuos vykdė „UL Solutions“ užsidegė ar sprogo bent viename teste.
Taisomi iPhone moduliai 2007-2024
  • „Apple“ užregistravo naują įdomų patentą, kuriame aprašoma resursų ir pajėgumų dalinimosi tarp naudotojui priklausančių įrenginių technologija. Patente „Apple“ išsamiai išdėstė, ką ji nori matyti ateityje, nes tai susiję su visų jūsų įrenginių sklandžiu naudojimu skaičiavimams vienu metu. Jei tyrimų rezultatai yra tokie, kaip paskelbti, tai toks sprendimas iš esmės gali pagerinti kai kurių užduočių vykdymo našumą.
    Pavyzdžiui, nutarėte redaguoti nuotrauką naudodami „iPhone“, tada telefonas pasidalina šia užduotimi su tuo metu nenaudojamu „Mac“, kuris turi daugiau pajėgumų. „Mac“ atlieka tą užduotį greičiau, o rezultatą grąžina į „iPhone“.
    Teoriškai „Vision Pro“ galėtų gauti didžiausią postūmį automatiškai naudojant kitus įrenginius sudėtingoms užduotims atlikti ir apdoroti didžiulius duomenų kiekius.
  • Panašu, kad „Apple Pay“ naudotojai Vengrijoje šį trečiadienį susidūrė su platformos problemomis. Remiantis pasirodžiusia informacija, „Apple Pay“ netikėtai ir be sutikimo apmokestino paslaugos naudotojų korteles. Vienas „Apple Pay“ naudotojas per 74 greitąsias transakcijas neteko beveik 1 400€. Šalies bankai teigia, kad problema „Apple“ pusėje.
  • Pranešama, kad „Apple“ bando būdus, kaip vartotojams lengviau pašalinti „iPhone“ akumuliatorių laikančius klijus. Teigiama, kad naujoji technologija gali būti pristatyta „iPhone 17“.
    Kaip ir daugelyje mobiliųjų įrenginių, „iPhone“ akumuliatorius yra labai sunkiai keičiamas elementas. Daugeliu atvejų norint susidėvėjusį akumuliatorių pakeisti į naują, „iPhone“ savininkai turi į „Apple“ arba įgaliotus remonto centrus. Norint pakeisti „iPhone“ akumuliatorių reikia pašalinti daug komponentų, kad būtų galima jį pasiekti, taip pat klijus. Akumuliatorių gana sudėtinga pakeisti namų sąlygomis. Kalbama, kad dabar „Apple“ ruošiasi šiek tiek palengvinti baterijos keitimą.
    Išmontavus įrenginį, dabartinis akumuliatoriaus ištraukimo procesas reikalauja pincetu traukti lipnias juosteles. Norint įdėti naują bateriją, naudojama specialios staklės ir dėklas. Būsimas akumuliatoriaus pakeitimo būdas gali būti paprastesnis, nors ir nedaug.
    Naujasis būdas vadinamas atklijavimas panaudojant elektrą — akumuliatoriaus apgaubiamas metalu vietoje folijos. Naudojant elektrą, akumuliatorių galima labai greitai ištraukti.
    Tai vis dar labai toli nuo senųjų išmaniųjų telefonų, kurie leido vartotojams lengvai nuimti korpusą ir turėti prieigą prie įrenginio vidaus ir baterijos. Manoma, kad „Apple“ vis tiek konstruos „iPhone“ taip, kad jam išardyti reikės specialių įrankių, kaip ir dabartiniams modeliams. Nepaisant to, kad procesas bus lengvesnis, panašu, kad šis procesas bus vis tiek įveikiamas tik elektroniką išmanantiems naudotojams, kurie yra įsitikinę, kad sugebės patys atlikti keitimą.
  • „Apple“ ieško būdų, kaip naudojant „iPhone“ arba „Apple Vision Pro“ pritaikyti biometriškai apsaugotų slaptažodžių paprastumą ir saugumą realaus pasaulio objektams, pvz., dviračių spynoms, durų kodams, seifams ir panašiai. Naujame „Apple“ patente aprašyta technologija galėtų išspręsti problemą, kai reikia atsiminti kombinuotų užraktų kodus, durų apsaugos kodus ir t.t. Nukreipiate „iPad“ arba „iPhone“ į įrenginį arba tiesiog pažiūrite į jį naudodami „Apple Vision Pro“ arba „iPhone“ naudodami naują „iOS 18“ žvilgsnio aptikimo funkciją, vadinamą „Eye Tracking“, ir pamatote tinkamą derinį bei instrukcijas, kaip užraktą atrakinti. Pavyzdžiui, naudotojas gali nukreipti savo „iPhone“ į dviratį, pritvirtintą prie stovo prie parduotuvės, pažiūrėti į tą dviratį, o visa kita atliks „iPhone“. Jis aptiktų dviratį, patikrintų, ar tai objektas, kurio vartotojas išsaugojęs užrakto kodą, ir jei taip — parodytų atrakinimo kodą bei veiksmus, pvz.: kaip teisingai pasukti ratukus.
    Bet čia jei patentas kada nors „taps kūnu“.
  • „Apple“ paskelbė, kad serialas apie šnipus „Slow Horses“, kuriame vaidina Gary Oldman, sugrįš į „Apple TV+“ 2024 m. rugsėjo 4 d. su ketvirtuoju sezonu. Ketvirtasis sezonas tai „Spook Street“, ketvirtojo „CWA Gold Dagger“ apdovanojimą pelniusio Mick Herron romano ekranizacija.
    Nuo premjeros 2022 m. „Lėti žirgai“ laimėjo du BAFTA televizijos apdovanojimus ir pelnė dar devynias nominacijas.
  • „Apple“ anot kai kurių „ekspertų“ atsilieka nuo kitų išmaniųjų telefonų gamintojų, dar dar neturi „iPhone Fold“. Tačiau kompanija dirba ir šioje srityje ir turi keletą prototipų. Tačiau ji taip pat turi daugybę kitų įrenginių, kuriems galėtų būti naudingas lankstesnis nei įprastas ekranas.
    Tačiau kai daugelis kalba apie „sulenkiamus“ telefonus - „Apple“ mąsto apiei ką nors geresnio. Nauja patento paraiška rodo, kad „Apple“ galvoja apie tamprų ekraną.
    Į patento, pavadinto tiesiog „ištempiamas ekranas“, paraišką įtraukta nepaprastas skaičius išradėjų. Vietoj įprasto diapazono nuo 1 iki 10 išradėjų, šioje patento paraiškoje minimi 55 žmonės.
    Patente daugiausia dėmesio skiriama ekrano su „tempiama dalimi ir hermetiškai uždarytomis standžiomis pikselių salelėmis“ specifikai. Visoje patento paraiškoje pateikiami pavyzdžiai, kaip būtų galima naudoti tamprius ekranus.
  • Buvo pastebėta „Mac“ kenkėjiška programa, vagianti slaptažodžius, kriptovaliutų pinigines ir kitus neskelbtinus duomenis. Ji plinta per „Google“ reklamas. Tai jau antras kartas per keltą mėnesių kai skelbimų platforma buvo naudojama siekiant užkrėsti interneto naršytojus.
    Naujausiose reklamose, kurias pirmadienį aptiko saugos įmonė „Malwarebytes“, reklamuojama „Arc“ aplikacija skirta „Mac“ – netradicinė naršyklė, kuri praėjusių metų liepą tapo plačiai prieinama „macOS“ platformai.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų