24-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

24-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Antradienį investuotojai pakėlė „Apple“ vertę į naujas aukštumas. Kompanijos akcijos (AAPL) pakilo daugiau nei 6 proc. ir viršijo 205 USD už akciją. Šis šuolis įvyko kitą dieną po to, kai bendrovė paskelbė apie planuojamus „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“ kompiuterių atnaujinimus, kuriuose integruotos populiarios naujos dirbtinio intelekto technologijos.
  • „Apple“ paskelbė, kad „iOS 17“ įdiegimai pasiekė 77 proc., o „iPadOS 17“ – 68 proc. Tai pirmoji informacija, kurią bendrovė pateikė apie „iOS 17“ ir „iPadOS 17“ versijų įsisavinimą nuo 2024 m. vasario 4 d.
    Per paskutinius keturis metus išleistų „iPhone“ įdiegtų „iOSstatistika rodo, kad šioje grupėje „iOS 17“ įdiegta 86 proc., „iOS 16“ vis dar naudoja 11 proc. įrenginių, o dar senesnes versijas 3 proc. Kalbant apie „iPad“ išleistus keturių metų bėgyje, tai „iPadOS 17“ įdiegta 86 proc., „iPadOS 16“ – 15 proc., o 8 proc. senesnės „iPadOS“ versijos.
    Tai prastesni „iOS“ įsisavinimo rezultatai nei buvo pernai tuo pačiu metu.
  • „Apple“ pasidalijo nauja „iPhone“ ir „Apple Watch“ reklama pavadinta „Big Fish“.
  • Prekyba „Apple Vision Pro“ plečia savo geografiją. Kelios šalys akinius gaus birželio 28 d., o kelioms teks palaukti iki liepos 12 d. Žemiau pradinės (be priedų) 256GB „Apple“ erdvinio kompiuterio modelio kainos.
    ŠalisKaina
    KinijaCNY 30 000
    HonkongasHKD 28 000
    JaponijaJPY 600 000
    SingapūrasSGD 5 300
    JKGBP 3 500
    PrancūzijaEUR 4 000
    VokietijaEUR 4 000
    AustralijaAUD 6 000
    KanadaCAD 5 000
  • Integruoto šviestuvėlio funkcija „iPhone“ buvo prieinama nuo 2013 m. išleistos „iOS 7“. Nuo to laiko ji beveik nepasikeitė, o tai logiška, atsižvelgiant į pagrindinę funkciją. Įdomu tai, kad „iOS 18“ ji buvo atnaujinta.
    Anksčiau „iOS“ leido keisti „iPhone“ žibintuvėlio ryškumo lygius. Dabar, „iOS 18“ galima reguliuoti šviestuvo skleidžiamos šviesos spindulio plotį.
  • Pirmadienio rytą prie „Apple Park“ susirinko beveik trys dešimtys protestuotojų, nešinų iškabomis su užrašu „Kodėl nepašalinate vaikų išnaudojimo? ir „Kurkite ateitį be piktnaudžiavimo“.
    Grupė, žinoma kaip „Heat Initiative“, reikalauja, kad „iPhone“ kūrėja grąžintų savo vaikų seksualinės prievartos medžiagos (CSAM) aptikimo įrankį.
    „Mes nenorime čia būti, bet jaučiame, kad privalome“, – sakė „Heat Initiative“ generalinė direktorė Sarah Gardner. „To reikia, norint atkreiptų žmonių dėmesį ir priverstų „Apple“ skirti daugiau dėmesio vaikų apsaugai jos platformoje.
  • „iOS 18“ skiltyje „Baterija“ pasirodė nauja informacija apie „iPhone“ įkrovimą.
    Dabar operacinė sistema įspėja, kad naudojate silpną maitinimo adapterį. Ta pati informacija įrašyta akumuliatoriaus įkrovos diagramoje, paryškinta oranžine spalva. iOS 18 Nustatymuose esanti akumuliatoriaus įkrovos diagrama išskiria lėto įkroviklio naudojimą oranžine spalva
  • „Apple“ stipriai pakeitė „iOS 18“ ir „macOS Sequoia“ nustatymų skiltį, taip pat ir susijusią su „iCloud“. Dabar galima matyti kiek vietos „iCloud“ saugykloje užima „Messages“, kiek „iCloud“ išsaugota „Photos“ nuotraukų ar „Notes“ įrašų ir t.t. Paspaudus ant kiekvieno iš šių skirsnių pateikiama išsamesnė informacija.
  • „macOS Sequoia“ beta versijoje yra du nauji fono paveikslėliai - „Helios“ ir „Macintosh“. „Macintosh“ yra retro stiliaus, dinaminis su piktogramų dizainerės Susan Kare pirmajam „Mac“ 1980-ais sukurtomis piktogramomis ir jis platinamas kaip aplikacijos plėtinys. „Helios“ – fono paveikslėlis turi šviesią ir tamsią versijas. Jis yra abstraktaus, darnaus dizaino su dinamišku gradientu, kuriame susilieja gyvi šilti ir šalti atspalviai sukuriantys vizualiai įspūdingą ir energingą darbalaukio foną primenantį milžiniškus sekvojų medžius.
    Šviesų ir tamsų „Helios“ fono paveikslėlius .zip formatu (15,1MB) galite atsisiųsti paspaudę ant paveikslėlių esančių žemiau.macOS Sequoia beta fono paveikslėliai Helios - šviesus ir tamsus
  • „Apple“ WWDC 2024 konferencijoje paskelbus apie „Apple Intelligence“, nemaža dalis stebėjusių konferenciją kilstelėjo antakius, kai kompanija pareiškė, kad dirbtinio intelekto (DI) sistema „Apple Intelligence“ (AI) yra nesuderinama su naujausiais „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Plus“ telefonais. Bendrovės „Pro“ telefonai veiks su AI, tačiau priklausantys pradinio lygio modeliams – ne.
    Analitikas Ming-Chi Kuo iškėlė, galbūt, tai paaiškinančią hipotezę ir apibūdino keletą veiksnių, kurie galėjo turėti įtakos kompanijos sprendimui. Iš esmės viskas priklauso nuo atminties.
    „iPhone 15“ yra įdiegtas „A16 Bionic“ lustas turintis 6 GB atminties. Tuo tarpu „iPhone 15 Pro“ – „A17 Pro“ lustas su 8 GB atminties. AI reikalingas įrenginys su „A17 Pro“ arba M1 lustu, o M1 taip pat įdiegta 8 GB atminties.
    Iš to Kuo daro išvadą, kad AI reikalauja apie 2 GB atminties. Tikėtina, kad naudojant „A16 Bionic“ didžiąją dalį 6 GB atminties išnaudoja kiti procesai, todėl AI lieka labai mažai erdvės veiklai. Žinoma, tai labai patogi pozicija „Apple“, nes tai paskatins nemažą „iPhone“ naudotojų dalį, jų dar palyginus naujus „iPhone“, pakeisti naujesniais modeliais.
  • Apple TV+“ pradėjo rodyti „Presumed Innocent“ serialą pastatytą remiantis to paties pavadinimo Scott Turow knyga. Rusty Sabich – Čikagos teisininkų biuro prokurorą suvaidino Jake Gyllenhaal, tai pirmasis pagrindinis jo vaidmuo televizijos seriale. Serialas startavo su dviem pirmojo sezono serijomis.
  • Penktadienis, birželio 21 d. minima kaip Tarptautinė jogos diena ir „Apple“ ta proga paruošė naują „Apple Watch“ iššūkį, kuris leis „Apple Watch“ naudotojams užsidirbti virtualų jogos ženklelį ir animuotų jogos lipdukų rinkinį. Norint gauti apdovanojimą, birželio 21 d., „Apple Watch“ savininkai turi įrašyti 10 minučių ar ilgesnę jogos treniruotę.
    Apple Watch iššūkis - Tarptautinė jogos diena 2024Apple Watch iššūkis - Tarptautinė jogos diena 2024
  • „Apple“ nusprendė, kad gana stoviniuoti šešėlyje. Po ilgų penkių mėnesių atsilikimo nuo „Microsoft(MSFT) ir net „Nvidia“ (NVDA), „Apple“ (AAPL) vėl susigrąžino vertingiausios pasaulio bendrovės poziciją.
  • Japonijos parlamentas priėmė įstatymą, kuris įpareigoja „Apple“ ir „Google“ leisti šalyje trečių šalių „iOS“ ir „Android“ aplikacijų parduotuves. Nepaklusus šiam nurodymui kompanijos gali nubaustos iki 20 proc. pajamų gautų šalyje sumos bauda. Už pakartotiną nepaklusimą bauda gali siekti 30 proc. nuo šalyje gautų pajamų sumos. Įstatymas, greičiausiai, neįsigalios anksčiau nei 2025 m. pabaiga.
  • JAV uždraudė Rusijai teikti daugybę paslaugų, susijusių su informacinėmis technologijomis ir debesijos paslaugomis. Debesų apribojimai taikomi įmonės valdymo programinei įrangai ir projektavimo bei gamybos programinei įrangai. Amerikos įmonėms bus uždrausta teikti debesų kompiuteriją Rusijos piliečiams aukščiau nurodytais tikslais. Sprendžiant iš paskelbtos informacijos, draudimas „iCloud“ negalioja.
  • Apple“ vadovas Tim Cook interviu „The Washington Post“ sakė, kad nėra 100 proc. įsitikinęs, jog „Apple Intelligence“ negeneruos klaidingos ar klaidinančios informacijos. „Manau, padarėme viską, ką galėjome, įskaitant gilų technologijos mokymą ir parengimą tose srityse, kuriose jas naudojame. Taigi esu tikras, kad jis bus labai kokybiškas. Bet jei atvirai, ne 100 proc. Niekada to nepasakyčiau 100 proc.
  • Apple TV+“ neturi originalių filmų su supergalias turinčiais herojais ir palieka tai savo konkurentams, tokiems kaip „Disney+“. Tačiau „Apple TV+“ turi naują rašytojo ir laidų vedėjo Barry L. Levy serialą, kuriuo bando atsiriekti gabalėlį to superherojų temos pyrago riekę. Serialas vadinasi „Aš“ („Me“), kuris bus pradėtas rodyti „Apple TV+“ prenumeratoriams liepos 12 d.
  • „Kantar“ paskelbė labiausiai vertingų pasaulio prekės ženklų sąrašą. Pirmoje vietoje su daugiau nei 1 trilijono USD prekės ženklo verte puikuojasi „Apple“.Vertingiausias prekės ženklas planetoje 2024. Kantar
  • Kaip visada „Apple“ pristatydama naujas operacinių sistemų versijas paminėjo ne visas naujoves. O ir negalėjo, nes jų tiek, kad prezentacija būtų nepaprastai ilga, todėl kompanija paliko jų aptikimą naudotojams. „Apple“ garsėja savo dėmesiu detalėms. Pavyzdžiui dabar „iPhone“ šone esantys mygtukai „atgijo“.
  • Naudojant naujausias „Apple“ operacines sistemas „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „macOS Sequoia“ galima kurti ir tvarkyti priminimus (Reminders) tiesiai iš integruotos Kalendoriaus (Calendar) aplikacijos. Geresnė kalendoriaus ir priminimų integracija išspręs daugelį metų trukusį šokinėjimą iš vienos aplikacijos prie kitos tik tam kad valdyti susijusias užduotis. Šis atnaujinimas, kai abi aplikacijos galiausiai pradėjo bendrauti tarpusavyje, neabejotinai sutaupys daug laiko naudotojams ir, greičiausiai, padidins našumą.
  • „Apple“ bendraįkūrėjas Steve Wozniak jau daug metų nedirba „Apple“, o tai reiškia, kad jis gali sakyti beveik viską, ką nori. Interviu „Bloomberg“ metu įkūrėjas atrodė abejojantis, ar „Apple Intelligence“ pateisins ažiotažą. Wozniak pažymėjo, kad nors demonstracinės versijos atrodė įspūdingai, jis nori pamatyti, kaip veikia naujosios funkcijos, kai jis jas įdiegs ir paleis savo įrenginiuose ir naudos savo duomenis, o to kuris laikas dar nebus.
  • Kartu su „Apple Intelligence“ funkcijų rinkiniu „Apple“ pirmadienį paskelbė apie partnerystę su „OpenAI“, kuri „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „macOS Sequoia“ leis „Siri“ tiesiogiai pasiekti „ChatGPT“ ir geriau reaguoti į atitinkamas situacijas. Tačiau pagal naują „Bloomberg“ paskelbtą informaciją nei vienas šio susitarimo dalyvių nieko kitam nemoka.
    Šioje partnerystėje „Apple“ nemoka „OpenAI“, sakė žmonės, kurie prašė jų neminėti, nes sandorio sąlygos yra privačios. „Vietoj to, „Apple“ mano, kad „OpenAI“ prekės ženklo ir technologijų perkėlimas į šimtus milijonų jos įrenginių yra tokios pat ar net didesnės vertės nei piniginiai mokėjimai.“
  • „The Korea Times“ rašo, kad „Apple“ ir „Google“ Pietų Korėjoje buvo nubaustos už vietos (lokacijos) duomenų rinkimo įstatymo pažeidimą, tačiau neaišku, kodėl užkliuvo „Apple“.
    Korėjos ryšių komisija įpareigojo „Apple“ sumokėti 210 milijonų vonų (apie 140 600 eurų) baudą už vartotojų buvimo vietos duomenų rinkimą be jų sutikimo. Už panašų pažeidimą, Pietų Korėjos ryšių komisija taip pat nurodė sumokėti mažesnę – 3 mln. vonų (maždaug 2 000 eurų) baudą ir „Google“.
    Google“ ir „Apple“ nebuvo vienintelės įmonės, kurioms buvo skirtos palyginti nedidelės baudos. Komisija skyrė baudas 188 įmonėms.
  • „Apple“ į „iOS 18“ įdiegė įspėjimą apie išsikrovusį įrenginio akumuliatorių. Tai „Power Reserve“ funkcijos plėtra, leidžianti „Latitude“ ir NFC mokėjimams veikti net ir visiškai išsikrovus baterijai. Pradedant nuo „iOS 18“, naudotojas ekrane, kuriame pranešama apie nusėdusį akumuliatorių galės matyti ir laikrodį, tad laiką žinosime ir nusėdus „iPhone“ baterijai.
  • JAV Teisingumo departamentas paskelbė, kad Indianos, Masačusetso, Nevados ir Vašingtono generaliniai prokurorai prisijungė prie civilinio antimonopolinio ieškinio, kurį Teisingumo departamentas neseniai iškėlė „Apple“.
    JAV Teisingumo departamentas, 15 valstijų ir Kolumbijos apygarda kovo mėnesį padavė į teismą „Apple“ dėl kelių išmaniųjų telefonų rinkų monopolizavimo, pažeidžiant Sherman akto 2 skirsnį. Departamentas ir dabar išsiplėtusi 20 bendraieškių grupė pateikė iš dalies pakeistą skundą Naujojo Džersio apygardoje.
    „Sveikiname Indianos, Masačusetso, Nevados ir Vašingtono valstijas, kurios prisijungia prie mūsų esamos koalicijos, siekdamos atkurti konkurenciją išmaniųjų telefonų rinkose, kurias „Apple“ monopolizavo“, – sakė Generalinio prokuroro padėjėjas Jonathan Kanter iš Teisingumo departamento Antimonopolinio skyriaus. „Mes tikimės, kad kartu su savo valstybiniais partneriais galėsime išnagrinėti šią svarbią bylą, kad vartotojai, programų kūrėjai, priedų gamintojai ir Amerikos visuomenė iš konkurencijos galėtų gauti naudos.“
  • Rusijos technologijų milžinė „Yandex“ išleido naują atvirojo kodo įrankį, padedantį dirbtinio intelekto įmonėms sutaupyti pinigų ir išteklių mokydamos naujus modelius.
    Savo pranešime „Yandex“ teigia, kad naujasis „YaFSDP“ įrankis gali užtikrinti greitesnį ir efektyvesnį didžiųjų kalbų modelio (LLM) mokymą ir gali padėti sutaupyti iki 20 proc. GPU išteklių, taip sutaupant pinigų ir laiko. „Yandex“ paskelbė išteklius, skirtus išbandyti „YaFSDP“ „GitHub“, kad visi galėtų juos peržiūrėti ir eksperimentuoti.
  • „Apple“ CEO Tim Cook teigia, kad AI dėka naudotojai, galimai, savo „iPhone“ naudos mažiau.
  • „Apple“ pasidalijo oficialiu būsimo originalaus filmo „The Instigators“ anonsu, kuriame vaidina Matt Damon ir Casey Affleck. Filmas pasauliniu mastu debiutuos tam kino teatruose 2024 m. rugpjūčio 2 d., prieš pasaulinę premjerą 2024 m. rugpjūčio 9 d. „Apple TV+“.
  • Žiūrint anksčiau pasirodžiusias nuotraukas iš būsimo „Apple TV+“ serialo „Sunny“ nekilo abejonių, kad tai komedija, tačiau iš naujo serialo anonso atrodo, kad tai taip pat bus solidus (jei ir kvailokas) kūrinys.
    Įsikūręs pusiau futuristinėje šiuolaikinėje Japonijoje, Sunny seka, kaip Suzie Sakamoto (Rashida Jones) imasi ieškoti tiesos dėl savo vyro Masa (Hidetoshi Nishijima) numanomos mirties. Sunny gyvenimas po paslaptingomis aplinkybėmis sudužusio Masa lėktuvo ir jo kūno dingimo atrodo keistas. Tačiau kai prie Suzie durų pasirodo Masa kolega su naminiu robotu, kaip netekties dovana, vardu Sunny (Joanna Sotomura), reikalai tampa dar keistesni.
    Apple TV+“ prenumeratoriai pažiūrėti „Sunny“ galės nuo liepos 10 d.
  • Dvi moterys, išdirbusios „Apple“ daugiau nei 10 metų, padavė įmonę į teismą. Jos tvirtina, kad „Apple“ sistemingai savo inžinerijos, rinkodaros ir „AppleCare“ skyriuose moterims moka mažiau. Iš viso, jų duomenimis, daugiau nei 12 tūkst. moterų kompanijoje gauna mažesnį atlyginimą nei panašias pareigas einantys vyrai.
    Ieškinyje taip pat teigiama, kad „Apple“ darbuotojų pradinius atlyginimus grindžia jų ankstesniu uždarbiu arba „atlyginimo lūkesčiais“. Tai lemia mažesnius moterų atlyginimus. Darbo rezultatų vertinimo sistema, kurią įmonė naudoja atlyginimams didinti, yra šališka ir nepalanki moterims. „Apple“ neigia visus kaltinimus. Bendrovės atstovas sakė, kad ji yra įsipareigojusi mokėti teisingą atlygį. „Nuo 2017 m. „Apple“ pasiekė ir palaiko vienodą atlyginimą tarp lyčių ir kiekvienais metais siekdami užtikrinti, kad palaikome lygų atlyginimą, dirbame su nepriklausomu trečiosios šalies ekspertu, kuris peržiūri kiekvieno komandos nario bendrą darbo užmokestį ir prireikus atlieka koregavimus.“
    Ieškovams atstovauja advokatų kontoros „Outten & Golden“, „Cohen Milstein Sellers & Toll“ ir „Altshuler Berzon“. Anksčiau jo išsprendė panašias bylas su „Goldman Sachs“ už 215 mln. USD ir su „Sterling Jewellers“ 2022 m. už 175 mln. USD.
  • „The Times“ rašo, kad ilgus metus žmoną apgaudinėjęs britas padavė „Apple“ į teismą po to, kai jo žmona pamatė jo susirašinėjimus. Vyras santuokos metu daug metų per „iMessage“ bendravo ir organizavo susitikimus su prostitutėmis. Baigęs bendravimą jis iš karto ištrindavo susirašinėjimą, tikėdamasis, kad žmona jų nepastebės.
    Tačiau vieną dieną žmona atidarė „iMessage“ aplikaciją „iMac“ (jos vyro „Apple ID“ buvo susietas su kompiuteriu) ir pamatė, kad paskutinė jos vyro žinutė skirta kitai merginai. Programėlėje ji taip pat rado ištrintas kelių metų senumo žinutes. Po mėnesio ji pateikė skyrybų prašymą.
    Per skyrybas britas prarado daugiau nei 5 milijonus svarų sterlingų. Šiuos pinigus jis tikisi atgauti iš „Apple“. Ieškinyje vyras tvirtina, kad bendrovė klientams neaiškina, kad kitam „iPhone“ naudotojui išsiųstus „iMessages“ žinutes galima matyti susietuose „Apple“ įrenginiuose, net jei jos telefone buvo ištrintos.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų