Kaip sumažinti CAPTCHA reikalavimų kiekį naršant internete ar aplikacijose iPhone, iPad ir Mac

Naršant internete, matyt, ne kartą susiduriate su reikalavimu įrodyti, kad esate žmogus, o ne robotas. Jei tokie reikalavimai dažni — jie pradeda nervinti. Kaip sumažinti jų kiekį?

CAPTCHA pavyzdys

Kai kuriose svetainėse reikia atlikti patvirtinimo užduotį, kad jos žinotų, jog esate žmogus, o ne robotas. Tai padeda svetainėms pažaboti šlamštą, piktnaudžiavimą, neteisėtą prieigą ir kibernetines atakas. Tačiau jos taip pat sudaro kliūtis kiekvienam, bandančiam apsilankyti toje svetainėje. Jei manote, kad tai yra daugiau nepatogumas nei būtinybė, yra paprastas būdas sumažinti buvimo žmogumi patvirtinimo raginimų, kuriuos gaunate savo „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“, skaičių.

Šie buvimo žmogumi patvirtinimo raginimai, vadinami CAPTCHA („Completely Automated Public Turing tests to tell Computers and Humans Apart“ arba „Visiškai automatizuoti viešieji Turingo testai, skirti atskirti kompiuterius ir žmones“), gali būti gana erzinantys, kai jūsų nuolat prašoma atpažinti iškraipytas raides ir skaičius, pasirinkti konkrečius vaizdus, ​​išspręsti galvosūkius ir atlikti kitas užduotis, kai bandote apsilankyti svetainėse ar pasinaudoti aplikacija. Juos galite matyti bandydami prisijungti prie paskyros arba net bandydami skaityti straipsnį tinklalapyje.

CAPTCHA problema

Užpildyti CAPTCHA vidutiniškai užtrunka 32 sekundes. Tai gali trukti dar ilgiau, jei jūsų paprašys atpažinti vaizdus, ​​kuriuos sunku atskirti, įvesti raides ar skaičius, kurie yra sumaišyti ir neatpažįstamai iškraipyti, arba atsakyti į matematikos uždavinį, kai nemokate spręsti užduočių savo galva.

Tai dar blogiau žmonėms su negalia, pvz., daltonikai ir nemato visų raidžių, kurias turėtų matyti, arba tiems, kurių rankose dreba ir negali lengvai sustatyti slankiojančios dėlionės į vientisą paveikslėlį.

Be to, CAPTCHA iššūkiai gali stebėti jūsų IP adresą ir kitus privačius duomenis, pvz., naršyklės žymas ar įrenginio identifikatorius.

Kaip „Apple“ padaro CAPTCHA pakenčiama

Jei esate prisijungę naudodami „Apple ID“ savo „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“, visuose įrenginiuose yra integruotas automatinis patvirtinimas, leidžiantis apeiti CAPTCHA, net nežiūrint į iššūkį. Dar geriau, ši funkcija apsaugo jūsų privatumą, nes slepia asmeninius duomenis ir identifikatorius, kuriuos paprastai galėtų matyti CAPTCHA iššūkiai.

Kai automatinės „Apple“ patikros programoje dalyvaujanti aplikacija arba svetainė paprašo CAPTCHA patvirtinomo, tai veikia taip:

  1. Vienas iš „Apple“ serverių patvirtina jūsų įrenginį ir „Apple ID“. „Apple“ nežino, kuria aplikacija bandote pasinaudoti ar kokią svetainę bandote pasiekti, ir nemato jūsų naršymo istorijos.
  2. Patvirtinimas siunčiamas į „Apple“ patvirtintą trečiosios šalies prieigos rakto (token) išdavimo serverį. Viskas, ką šis trečiosios šalies prieigos raktų išdavimo serveris žino, yra tai, kad išlaikėte patikros „egzaminą“ aplikacijoje arba svetainėje. Jis nemato jokių asmeninių duomenų, pvz., „Apple ID“ ar įrenginio, ir laikui bėgant negali jūsų atpažinti ar susieti.
  3. Šis prieigos rakto išdavimo serveris sukuria privatų prieigos raktą (PAT - private access token), patvirtinantį jus aplikacijoje arba svetainėje. PAT yra vienintelė informacija, suteikta aplikacijai ar svetainei, todėl jos taip pat nematys jokių asmeninių duomenų.

Kaip automatiškai apeiti CAPTCHA patikras

Kol jūsų įrenginiuose veikia „iOS 16“ ar naujesnė „iOS“ versija, „iPadOS 16.1“ ar naujesnė „iPadOS“ versija ir „macOS 13 Ventura“ ar naujesnė „macOS“ versija, CAPTCHA prašymų įrodyti, kad esate žmogus turėtumėte matyti gerokai mažiau, nes ši funkcija šiose operacinėse sistemose įjungta pagal numatytuosius nustatymus. Žinoma, jei jos neišjungėte.

Tačiau jei jūs ar kas nors kitas, turintis prieigą prie jūsų „Apple ID“, kada nors išjungs šią funkciją, CAPTCHA apėjimo funkcija bus išjungta visuose, jūsų „Apple ID“ naudojančiuose, prie „iCloud“ prijungtuose įrenginiuose. Taigi, norėdami atsikratyti CAPTCHA keliamų nepatogumų, turėsite ją vėl įjungti.

Jei matote erzinančiai daug CAPTCHA, tikėtina, kad ši funkcija išjungta. Norėdami ją vėl įjungti:

  1. Atidarykite Settings „iPhone“ arba „iPad“, arba System Settings „Mac“.
  2. Viršuje palieskite savo vardą.
  3. Bakstelėkite ‌Sign-In & Security.
  4. Įjunkite jungiklį Automatic Verification.

Ką daryti, jei vis tiek matote CAPTCHA?

Deja, ne kiekviena aplikacija, svetainė ar CAPTCHA teikėjas dalyvauja „Apple“ automatinio patvirtinimo programoje, skirtoje „iOS“, „iPadOS“ ir „macOS“. Taigi, jei juos matote, kai įjungtas automatinis patvirtinimas, teks susidoroti su CAPTCHA iššūkiu rankiniu būdu.

Norint palaikyti PAT, susijusius su „Apple“ automatinio patvirtinimo funkcija, aplikacijos ar svetainės serveriai turi turėti „Apple“ patvirtinto patikimo prieigos rakto išdavėjo pagrindinio kompiuterio pavadinimą ir viešąjį raktą. Tai gali būti turinio pristatymo tinklas (CDN), pvz., „Cloudflare“ arba „Fastly“, žiniatinklio prieglobos paslaugų teikėjas arba CAPTCHA teikėjas. Kai kurie CDN įgalina tai automatiškai visiems savo klientams, o kiti reikalauja, kad aplikacijų ir svetainių savininkai jį įdiegtų.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų