Kaip naudotis ekrano dalinimosi funkcija macOS Sonoma

„macOS Sonoma“, „Apple“ patobulino ekrano bendrinimo aplikaciją „Screen Sharing“. Dabar ja lengva naudoti naujokams. Kaip ja naudotis?

Naudotis ekrano dalinimosi funkcija nėra sudėtinga, tačiau kartais, kai kompanija kalba apie ekrano bendrinimą, sunku suprasti, kurią jo dalį įmonė turi omenyje. Pavyzdžiui, dalintis ekranu galima naudojant „Messages“, o „Apple“ dabar pristatė ekrano bendrinimo funkciją, skirtą vaizdo konferencijų skambučiams.

Tačiau „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje, „Apple“ yra įdiegus ir atskirą aplikaciją pavadintą „Screen Sharing“ ir, greičiausiai, ją kompanija turi omenyje kalbėdama apie ekrano dalinimosi patobulinimus. „Screen Sharing“ buvo patobulinta suteikiant galimybę perduoti aukštesnės kokybės vaizdą. Tačiau ji nebuvo patobulinta tiek, kiek kiek kitos „macOS Sonoma“ funkcijos, turint omenyje, kad ši aplikacija naudojama labai specifiniais atvejais. Taip pat dažniau naudojantys šią aplikaciją norėtų didesnio jos funkcionalumo.

Kam naudojama Screen Sharing aplikacija

„Screen Sharing“ aplikacija skirta padėti draugui ar šeimos nariui, kuriam reikia parodyti, kaip ką nors padaryti jo „Mac“, ar tiesiog padaryti jo kompiuteryje nebūnant šalia (atstumas nėra svarbu, tiesiog abu kompiuteriai turi būti arba tame pačiame kompiuterių tinkle arba prisijungę prie interneto). Viskas.

Tiesą sakant, tą patį galima padaryti pasinaudojus ekrano bendrinimo funkcija esančia „Messages“ aplikacijoje. Žinoma, turint atskirą aplikaciją, kai kuriais atvejais, ją naudoti yra patogiau. Tačiau kalbant apie funkcionalumą — ar ekrano bendrinimą naudosite „Messages“ aplikacijos priemonėmis ar „Screen Sharing“ aplikaciją — jis bus toks pats.

Kartais ekrano dalinimosi funkcija yra patogi ne tik norint padėti kitiems, bet ir asmeniniams tikslams. Pavyzdžiui, pasiėmę „MacBook“ kompiuterį išvykote į kelionę. Tačiau, prieš išvykdami savo „iMac“ ar „Mac Pro“ kompiuteryje, kuris, liks namuose turite įgalinti dalinimosi ekranu funkciją ir prisijungti prie jo iš kompiuterio, kurį pasiimsite į kelionę per „Screen Sharing“ kol dar esate šalia. Tokiu būdu iš bet kur (žinoma prisijungę prie interneto) galėsite valdyti savo namuose likusį kompiuterį ir prieiti prie jam pasiekiamų resursų, pavyzdžiui prie jo pajungtų išorinių diskų.

Tačiau, jei jums bekeliaujant kas nors nutiks su ekrano dalinimosi prisijungimu — viskas, kelionės metu vėl prisijungti prie namuose likusio kompiuterio negalėsite. Taip yra todėl, nes „Apple“ visada aukoja patogumą privatumo vardan. Jei būtinybė prisijungti prie savo kompiuterio likusio namie ekrano dalinimosi būdu yra dažna — tenka naudotis kitų kūrėjų sukurtomis aplikacijomis.

Kaip naudoti Screen Sharing aplikaciją

  1. Atidarykite „Screen Sharing“ aplikaciją (rasite Applications/Utilities aplanke)
  2. Atsidariusiame lange pasirinkite iš ankstesnių bendrinamų ryšių sąrašo arba spustelėkite pliuso ženklą viršuje dešinėje, kad pridėtumėte naują prisijungimą.
Prisijungimų sąrašas macOS Sonoma Screen Sharing aplikacijoje
  1. Įveskite kompiuterio, prie kurio norite prisijungti, naudotojo „Apple ID“ ir spauskite „Connect“. Naudotojas, žinoma, tame kompiuteryje su tuo „Apple ID“ turi būti prisijungęs.
  2. Palaukite, kol kompiuterio prie kurio jungiatės naudotojas patvirtins prisijungimą.
  3. Kai prisijungimas bus patvirtintas, jūsų kompiuterio ekrane atsidarys langas su to kompiuterio ekrano vaizdu ir galėsite valdyti nutolusį „Mac“.

Šis procesas yra beveik identiškas tam, kuris buvo naudojant „macOS Ventura“, tačiau yra vienas nedidelis, bet reikšmingas skirtumas. Anksčiau, kai paleisdavote „Screen Sharing“, atsidarydavo tik nedidelis dialogo langas, kuriame buvo prašoma įvesti kito kompiuterio naudotojo „Apple ID“. „macOS Sonoma“ versijoje pateikiamas sąrašas tų kompiuterių ir „Apple ID“, prie kurių anksčiau buvote prisijungę. Naujame lange galima redaguoti prisijungimų sąrašą, ištrinti įrašus ir kurti grupes.

Ką mato kompiuterio prie kurio jungiatės naudotojas?

  1. Pranešimą, kad norite prisijungti
  2. Pranešimo parinktys prisijungimą „Accept“ (Priimti) arba „Decline“ (Atsisakyti)
  3. Tada lange su išsamesnėmis parinktimis, kuriose galite nurodyti prisijungimo tipą arba jį atšaukti. Pasirinkus:
    • „Control my screen“ (Kontroliuoti mano ekraną) - suteikiama teisė jūsų kompiuterio ekraną valdyti. Tokiu atveju nutolęs naudotojas gali valdyti jūsų „Mac“ taip, lyg sėdėtų prie jo.
    • „Observe my screen“ (Stebėti mano ekraną) — leidžiama tik stebėti tai kas vyksta ekrane.
  4. Pasirinkus norimą veiksmą spauskite „Accept“ norėdami jį patvirtinti, arba „Decline“ jei prisijungimą norite nutraukti.

Kaip baigti ekrano bendrinimą

Pradėjus bendrinti ekraną, kompiuterio, kurio ekranas valdomas nuotoliniu būdu, ekrano meniu juostoje atsiranda nauja piktograma. Paspaudus ant jos galima pasirinkti ar pristabdyti ekrano bendrinimą ar jį užbaigti.

Prisijungimą užbaigti gali ir prie kito kompiuterio besijungiantis asmuo, tiesiog uždarydamas „Screen Sharing“ aplikaciją savo kompiuteryje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. O kaip prisijungti prie namuose esančio kompiuterio, kai esi išvykęs? Juk kažkas turi namuose patvirtinti leidimą prisijungti?

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų