Kaip iOS 17 naršant privačiame režime naudoti kitą paieškos internete varikliuką

Be didesnių ditirambų, „Apple“ papildė „Safari“ naršyklę galimybe, naršant privačiu režimu „iOS 17“, pasirinkti kitą svetainę internete vykdomoms paieškoms.

Privataus naršymo funkciją „Safari“ naršyklė gavo dar 2004 m. Tai patogus būdas norint išsaugoti savo privatumą naršant internete bei kompiuteryje — nenorint, kad „Safari“ išsaugotų naršymo istoriją ar naudotojų vardus, kuriais jungiatės, o sekantį kartą jungiantis prie tų svetainių vėl parašytų įvesti prisijungimo duomenis.

Privataus naršymo funkcija dar kartą buvo patobulinta 2021 m. kai „Apple“ pristatė „Private Relay“[1].

Tačiau atrodo, kad „Apple“ to nebuvo gana. Šiuo metu „iOS 17“ sistemoje „Apple“ taip pat suteikia galimybę, privataus naršymo režime, naudoti kitą paieškos variklį, nei tas kurį pasirinkote įprastam naršymui.

Nors „Google“ paieška išlieka numatytąja „Apple“ įrenginiuose, sunku nepastebėti „Google“ reakcijos į tokį kompanijos žingsnį.

Štai ką turėtumėte padaryti jei nerimaujate dėl privatumo ieškant informacijos internete per „Google“, kai naudojate privatų naršymą.

Alternatyvaus paieškos variklio nustatymas

  • Atidarykite Settings aplikaciją „iOS 17“ įrenginyje.
  • Paslinkite ekraną iki aplikacijų sąraše pamatysite Safari – paspauskite ant „Safari“.
  • Atsidariusio lango „Search“ skiltyje paspauskite ant ‌Private Search Engine.
  • Pasirinkite pageidaujamą paieškos varikliuką paieškai privačiame režime.

Paieškos variklio pasirinkimas privačiam naršymui iOS 17 Safari

Viskas, atlikę aukščiau aprašytus veiksmus, aktyvavę privataus naršymo langą „Safari“ naršyklėje (Naršyklės apačioje paspaudę ant naršymo langų piktogramos ir pasirinkę „Private“) ieškant informacijos internete paieškos žodžius vedant adresų juostoje bus naudojamas nustatymuose nurodytas paieškos varikliukas.

Tokiu pačiu būdu galite pasirinkti kitą paieškos varikliuką ir paieškai internete kai naudojate įprastą naršymo būdą. Tiesiog trečiame aukščiau aprašytame žingsnyje (vidurinis paveikslėlis) pasirinkite ne „Private Search Engine“, o „Search Engine“.

Numatytasis nustatymas yra „Google“, tačiau pasirinkti galite bet kurį iš esančių sąraše: „Google“, „Yahoo“, „Bing“, „DuckDuckGo“ ar „Ecosia“. Kiekvienas jų turi savo privalumų ir trūkumų.

Iš sąraše esančių „Ecosia“ yra turbūt mažiausiai žinomas. Tai Berlyne veikianti paieškos sistema, kurios dėmesys ypatingai sutelktas į privatumą.


  1. Įprastai naršant internete informaciją, esančią žiniatinklio sraute, pvz., DNS įrašus ir IP adresą, gali matyti interneto paslaugos teikėjas ir lankomos svetainės. Ši informacija gali būti naudojama jūsų tapatybei nustatyti ir laikui bėgant vietos bei naršymo istorijos profiliui sukurti.
    „iCloud Private Relay“ sukurta siekiant apsaugoti jūsų privatumą, užtikrinant, kad naršant internete naudojant „Safari“ jokia šalis – net „Apple“ – negalėtų matyti, kas jūs esate ir kokiose svetainėse lankotės. Kai įjungta „Private Relay“, jūsų užklausos siunčiamos per dvi atskiras saugias interneto perdavimo priemones. Jūsų IP adresą mato tinklo teikėjas ir pirmasis retransliatorius, kurį valdo „Apple“. Jūsų DNS įrašai yra užšifruoti, todėl nė viena šalis negali matyti svetainės, kurioje bandote apsilankyti, adreso.
    Antroji perdavimo priemonė, kurią valdo trečiosios šalies turinio teikėjas, sugeneruoja laikiną IP adresą, iššifruoja svetainės, kurios užklausėte, pavadinimą ir sujungia jus su svetaine.
    „Private Relay“ savo „iPhone“, „iPad“, „iPod touch“ ir „Mac“ galite naudoti, jei jūs arba kas nors iš jūsų šeimos bendrinimo grupės turite „iCloud+“ prenumeratą.↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų