Europos vartotojų organizacija nesąmonėmis vadina žaliąsias Apple iniciatyvas

Tema: Apple

„Apple“ pristatydama savo produktus ar paslaugas nepraleidžia progos pasididžiuoti kokia ji yra „žalia“ ir draugiška aplinkai, tačiau Europos funkcionieriams tai kelia nerimą.

Paskelbdama vieną didžiausių „iPhone“ leidimų per pastaruosius kelerius metus, „Apple“ didelę praėjusio mėnesio „Wonderlust“ produktų pristatymo dalį skyrė savo tariamai plačioms aplinkosaugos iniciatyvoms. Bendrovė netgi parodė filmuką, kuriame „Motiną Gamtą“ vaidinusi aktorė Octavia Spencer kalbėjosi su generaliniu „Apple“ direktoriumi Tim Cook. Pirmaujanti Europos vartotojų grupė vadina nesąmonėmis bendrovės žaliąsias iniciatyvas, ypač dėl nuolatinių „Apple“ teiginių, kad siekiama „anglies neutralumo“.

Pirmadienį „The Financial Times“ pranešė, kad kelios grupės, įskaitant pirmaujantį Europos vartotojų grupių kolektyvą „The European Consumer Organization“ (BEUC), pasipiktino „Apple“ teiginiu, kad ji siekia anglies neutralumo. BEUC generalinė direktorė Monique Goyens sakė FT, kad šie teiginiai „yra moksliškai netikslūs ir klaidina vartotojus“.

Dvi ES sprendimus priimančios institucijos – Europos Parlamentas ir Europos Taryba – netrukus po „Apple“ gaminių pristatymo renginio nutarė uždrausti prekybą naudojant tokius populiarius žodžius kaip „draugiškas aplinkai“ ir „neutralus klimatui“. Jos taip pat draudžia „teiginius, pagrįstus teršalų išmetimo kompensavimo schemomis, kad gaminys daro neutralų, sumažintą arba teigiamą poveikį aplinkai“. Susitarimas nebuvo iškaltas akmenyje, tačiau iki 2026 m. jis tokio pobūdžio žinutėms turėtų padaryti galą.

„Apple“ savo naująją 9 serijos „Apple Watch“ pavadino savo pirmuoju tikru anglies dvideginio neišskiriančiu gaminiu. Dalis to „dvideginio neišskirimo“ buvo perėjimas nuo odinių gaminių prie bendrovės „FineWoven“ tekstilės, pagamintos iš perdirbtų medžiagų, nors didesnė „Apple“ žaliųjų teiginių dalis buvo tai, kad jos tiekėjai ir laivybos įmonės pereina prie atsinaujinančios energijos. „Apple“ teigia, kad iki dešimtmečio pabaigos kompanija planuoja tapti visiškai neutrali anglies dioksidui.

BEUC pasveikino rugsėjį ES planuojamą draudimą naudoti pranešimus apie „žalėjimą“. Pareiškime BEUC generalinio direktoriaus pavaduotoja Ursula Pachl sakė: „Teiginiai apie neutralų anglies kiekį yra žalingi, aiškūs ir paprasti. Tai dūmų uždanga, leidžianti susidaryti įspūdį, kad įmonės imasi rimtų veiksmų dėl savo poveikio klimatui. Tiesa ta, kad šie teiginiai yra moksliškai neteisingi ir niekada neturėtų būti naudojami.

Kartu su teiginiais, kad jos produktai yra neutralūs anglies dioksidui, „Apple“ ir toliau kalba apie anglies dioksido surinkimą sodindama medžius tokiose šalyse kaip Paragvajus ir Brazilija, nors ekspertai nuolat teigia, kad medžių sodinimas nepadarys galo klimato kaitai. „Apple“ sakė, kad tai yra „gamta pagrįstas anglies šalinimas“, nors klimato grupės kritikavo Paragvajaus projektą dėl miškų, daugiausia sudarytų iš eukaliptų medžių, kūrimo, kurie per dešimtmetį tiesiog iškertami medienai.

Bandymas pasiekti tikrą nulinį išmetamųjų teršalų kiekį yra tikra „drambliuko svajonė“, o eilinės kompanijos ataskaitos ir toliau įrodo, kad įmonės tikrai nenori visiškai sumažinti išmetamųjų teršalų jei tai reikštų sumažinti jų pelną.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų