43-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

43-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „YouTube“ paskelbė oficialiai pradėjusi „YouTube Music“ palaikymą „HomePod“. Norėdami naudotis šia funkcija, turėsite užsiprenumeruoti svetainės „Premium“ arba „Music Premium“ paslaugas. Bendrovė „reddit“ įraše pristatė naują funkciją: „Oficialiai pristatėme „YouTube Music“ palaikymą „Apple HomePod“, skirtą visiems „Premium“ ir „Music Premium“ nariams visame pasaulyje. Norėdami pradėti, įsitikinkite, kad turite naujausią „YouTube Music“ aplikacijos versiją, tada eikite į SettingsConnected AppsConnect with HomePod. Baigę prijungimą galite pasakyti „Hey Siri, play music on YouTube Music“ ir klausytis puikaus muzikos rinkinio.“
  • Nežiūrint anksčiau pasirodžiusių gandų, kad šiais metais, „Apple“, greičiausiai, neišleis atnaujintų „Mac“ kompiuterių, Mark Gurman iš „Bloomberg“ rašo, kad „Apple“ gali spalio 30 arba 31 dieną išleisti atnaujintus „Mac“ kompiuterius.
  • „Nikkei Asia“ rašo, kad „Apple“, greičiausiai bus priversta sekančiais metais peržiūrėti „iPhone“ kainas ir jas padidinti. Analitikai paskaičiavo, kad visi „iPhone 15“ šeimos telefonų komponentai šiemet kompanijai kainavo brangiau. Pavyzdžiui pagaminti „iPhone 15 Pro Max“ kompanijai kainavo 558 USD — 12 proc. daugiau nei „iPhone 15 Pro Max“. Bendrai, „Pro Max“ telefonų gamybos kaštai 2018-2021 metais svyravo tarp 400 ir 450 USD. Vien tik „iPhone 15 Pro Max“ teleobjektyvas kompanijai atsiėjo 30 USD, kas yra 380 proc. brangiau nei praėjusios kartos telefono. Titano rėmas — 50 USD ir tai 43 proc. brangiau nei rėmas iš medicininio plieno. Bazinių „iPhone 15“ komponentų kainos taip pat pat išaugo. Dabar šių telefonų komponentai kainuoja 423 USD, tai yra 16 proc. brangiau nei „iPhone 14“. Atsižvelgiant į tai, nors šiemet kompanija nusprendė telefonų kainų nedidinti, labai tikėtina, kad sekančiais metais „iPhone“ kainuos brangiau.
  • Remiantis „Apple“ analitiko Ming-Chi Kuo spėliojimais, „Apple“ 2024 m. turėtų išleisti kelis milijardus aparatinei įrangai skirtai jos dirbtinio intelekto plėtrai. Kuo spėja, kad „Apple“ 2023 m. serveriams išleis „mažiausiai“ 620 mln. USD, o 2024 m. – 4,75 mlrd. USD.
  • Jau kuris laikas „Apple“ neatidarė naujų parduotuvių, tačiau dabar, po kelių savaičių, turėtų būti atidaryta kita „Apple Store“ Kinijoje. Tai bus 46-ta „Apple“ parduotuvė Kinijoje ir 527-ta pasaulyje.
  • „Qualcomm“ ir „Microsoft“ jau kuris laikas bando sukurti konkurentą „Apple Silicon Mac“ kompiuteriams. Nors pirmieji bandymai buvo nesėkmingi, atrodo, kad naujausias „Qualcomm“ procesorius „Snapdragon 8cx Gen 4“ kodiniu pavadinimu „Hamoa“ pagaliau įveikė „Apple“ M1“ ir našumu vejasi M2. „Apple Silicon M“ lustai kompiuteriams užtikrina didesnį našumą nenaudodami per daug energijos.
    Tarp „Geekbanch“ rezultatų pasirodė naujojo, 4-os kartos „Qualcomm“ procesoriaus našumo duomenys — 1197 vieno branduolio ir 9337 multi-branduolinio testo. Palyginimui „Apple M1“ surinko: 2334 vieno branduolio ir 8316 multi-branduoliniame teste. Taigi, naujasis „Qualcomm“ procesorius lenkia M1 tik multi-branduoliniame teste, o M2 dar nepasivijo („Apple M2“ - 2589 vieno ir 9747 multi-branduolinis).
  • Anksčiau šiais metais paskelbusi apie atskirą „Transformer“ modeliu pagrįstą automatinio taisymo funkciją „iOS 17“, panašu, kad „Apple“ pagaliau rimtai imasi veiksmų į savo gaminius įtraukti generatyvųjį Dirbtinį intelektą (DI).
    Per pastarąsias kelias savaites bendrovė pasidalijo keliomis darbo galimybėmis, nurodydama specifinius generatyvaus DI žinių reikalavimus. Pavyzdžiui, vienos pozicijos „App Store“ platformai aprašyme sakoma, kad įmonė „dirba su generatyviu DI pagrįstos kūrėjų patirties platforma, skirta vidiniam naudojimui ir padedančia mūsų programinės įrangos kūrimo komandai“.
    Kita pozicija „Apple“ mažmeninės prekybos skyriuje mini darbą „pokalbių DI platformoje (balso ir pokalbių)“, kad būtų galima bendrauti su klientais. „Apple“ darbo vietų sąraše taip pat nurodomos tokios užduotys kaip teksto generavimo technologijų kūrimas, pvz., „ilgos formos teksto generavimas, apibendrinimas, atsakymas į klausimus“. Kai kurie kiti DI darbo vietų skelbimai rodo, kad reikia dirbti su pagrindiniais modeliais: „į žmogų panašus pokalbio agento“ ir programų, kurias būtų galima sukurti naudojant jį, kaip pavyzdį. Bendrovė taip pat paskelbė reikalavimus kandidatams tokiuose skyriuose kaip „Siri Information Intelligence“ – padalinys, tvarkantis tokias funkcijas kaip „Siri“ ir „Spotlight“ paieška. Be to, „Apple“ aktyviai ieško žmonių, kurie siekia, kad modeliai veiktų vietoje įrenginiuose.
  • „Apple“ išleido „iTunes 12.13“ skirtą „Windows“ operacinės sistemos naudotojams.
  • „Apple“ paskelbė, kad kitą pirmadienį, spalio 31 d. 02:00 Lietuvos laiku, surengs pristatymo renginį.
  • „Apple Pay Later“ yra „Apple“ trumpalaikio finansavimo sprendimas, kuris paskirsto mokėjimus per šešias savaites ir dabar jau prieinamas visiems reikalavimus atitinkantiems vartotojams Jungtinėse Valstijose.
  • Pranešama, kad „Apple“ ketina iš pagrindų atnaujinti „Apple TV“ aplikaciją. Antradienį „Bloomberg“ atstovas Mark Gurman pranešė, kad bendrovė planuoja konsoliduoti savo vaizdo įrašų pasiūlymus, įtraukdama juos tik į TV programą visuose savo įrenginiuose. Cituodamas „žmones, išmanančius šį klausimą“, Gurman praneša, kad bendrovė „maždaug gruodį“ išleis naują aplikacijos versiją kaip būsimo „tvOS“ programinės įrangos atnaujinimo dalį.
  • Gegužės mėn. „PerfectRec“ atliktas tyrimas parodė, kad „iPhone 14“ serijoje, įskaitant „iPhone 14 Pro“, pastebimai sumažėjo 5 žvaigždučių apžvalgų procentas. Dabar naujausias įmonės tyrimas rodo dar vieną kritimą — „iPhone 15 Pro“.
    Naujausias „PerfectRec“ tyrimas sudarytas iš 695 000 vartotojų sukurtų „Google“ atsiliepimų apie „iPhone 15“. Nors duomenyse natūraliai yra keletas klaidingų ar ekstremalių apžvalgų, tačiau esant tokiai didelei imčiai, jie vis tiek gerai atspindi klientų nuotaikas.
    PerfectRec duomenimis procentas naudotojų 5 žvaigždėmis vertinančių iPhone modelius
  • Izraelio gynybos pajėgų prašymu „Apple Maps“ Izraelyje ir Gazoje išjungė tiesioginių eismo duomenų rodymą. „Google“ padarė tą patį „Google Maps“ ir „Waze“, nes tikimasi, kad dešimtys tūkstančių Izraelio karių persikels į Gazą, ieškodami „Hamas“ teroristų.
  • „Apple Watch“ buvo sertifikuotas kaip atsparus vandeniui iki 50 metrų gylyje nuo 2 serijos. „Apple Watch Ultra“, kuris turi tvirtesnį dizainą, kad atlaikytų pačias sudėtingiausias situacijas, kokias tik galite įsivaizduoti, atsparumas vandeniui padidintas iki 100 metrų gylio. Bet kas atsitiks, jei „Apple Watch“ kelis mėnesius laikysite po vandeniu? Atrodo, kad „9to5Mac“ skaitytojas Amir Noorani turi atsakymą.
    Los Andžele gyvenantis Noorani specialiai bandė savo pirmosios kartos „Apple Watch Ultra“ atsparumo. Laikrodį jis pametė nardydamas ežere kai buvo panėręs maždaug 10 metrų po vandeniu. Laikrodžio apyrankė nutrūko ir „Apple Watch“ nuskendo. Noorani bandė susigrąžinti savo „Apple Watch Ultra“ iškart po to, kai jį prarado, bet jam nepasisekė. „Galų gale, numetęs žymeklį, pasamdžiau nardytoją, bet jiems nepavyko jo rasti“, – pasakojo jis. Kadangi nebuvo ką daryti, Noorani savo „Apple Watch“ įjungė „Lost Mode“ režimą per „iPhone“ aplikaciją „Find My“. Aktyvavus šią funkciją „Apple Watch“ parodys pranešimą visiems, kurie vėliau gal jį rasti.
    Keista, bet kažkas rado Noorani pamestą „Apple Watch“ – bet ne po kelių dienų, o po trijų mėnesių. „Po trijų mėnesių sulaukiau skambučio, kad rado laikrodį. Aš gyvenu Los Andžele, bet mano brolis sugebėjo susitikti su naru ir atsiimti laikrodį“, – pasakojo savininkas. „Apple Watch“ buvo padengtas nešvarumais, ir jis sugebėjo pašalinti didžiąją jų dalį.
    Iš pradžių laikrodis neįsijungė. Tačiau po to, kai laikrodį radęs asmuo kelias dienas paliko jį prijungtą prie įkroviklio, laikrodis įsijungė ir nuo to laiko veikia „puikiai“. „[Tai] Apple inžinerijos patvirtinimas“, – su palengvėjimu sakė Noorani.
  • Naujausioje CIRP ataskaitoje atskleidžiama daugiau įžvalgų, patvirtinančių, kad „iPhone“ vartotojai rečiau keičia savo išmaniuosius telefonus, ataskaitoje įtraukti ir duomenys apie „Android“ naudotojų keitimo įpročius.
    61 proc. „iPhone“ naudotojų ankstesnį „iPhone“ turėjo dvejus metus ar ilgiau, palyginti su 43 proc. „Android“ savininkų. Be to, 29 proc. „iPhone“ savininkų paskutinį įrenginį turėjo trejus metus ar ilgiau ir tik 21 proc. „Android“ savininkų galėjo pasakyti tą patį.
  • Trečiadienį „Apple“ išleido jos įrenginiams skirtų operacinių sistemų: „iOS 17.1“, „iPadOS 17.1“, watchOS 10.1“, „macOS Sonoma 14.1“ atnaujinimus, bei į 17.1 versiją atnaujino „HomePod“ ir „HomePod mini“ programinę įrangą. Skaitykite apie tai kas naujo „iOS 17.1“.
    Kompanija taip pat išleido ir senesnių operacinių sistemų atnaujinimus „macOS Ventura 13.6.1“ (22G313), „macOS Monterey 12.7.1“ (21G920), „iOS 15.8“ ir „iOS 16.7.2“.
  • „Apple“ paviešino „iPhone 15 Pro“ reklamą, kuria bando pavaizduoti telefono galią.
  • „Apple“ trečiadienį paskelbė apie kelių internetinių paslaugų, įskaitant „Apple One“ prenumeratos paslaugų, kainų kilimą. „Apple TV+“ mėnesinė prenumeratos kaina padidės nuo 6,99 € iki 9,99 €, o „Apple Arcade“ – nuo 5,99 € iki 7,99 €. Anksčiau „Apple News+“, ten kur ši paslauga prieinama, kainavo 9,99 USD per mėnesį, o dabar – 12,99 USD.
  • Vidinėje atmintinėje, skirtoje „Apple“ įgaliotiems paslaugų teikėjams, „Apple“ nurodė, kad „iPhone 15“, „iPhone 15 Plus“, „iPhone 15 Pro“ arba „iPhone 15 Pro Max“ įkraunami naudojant „nedidelį“ belaidžių telefonų įkroviklių kiekį, įmontuotų tam tikruose naujausiuose BMW ir „Toyota Supra“ modeliuose, gali laikinai išjungti telefono NFC funkcionalumą. Atmintinėje nepateikiama konkreti problemos, apie kurią pirmą informacija pasirodė anksčiau šį mėnesį, priežastis. Kompanija teigia problemą ištaisysianti vėliau šiais metais.
  • Ir toliau sklandant gandams apie nebrangius „MacBook“, vienas informacijos nutekintojas teigia, kad „Apple“ iš tikrųjų ketina išleisti du naujus modelius. Kol „MacBook“ bus brangesni už nešiojamuosius PC ir kol „Chromebook“ kompiuteriai pranoks „Apple“ kompiuterius švietimo srityje, sklandys gandai apie pigesnį pasiūlymą. Tačiau pastaruoju metu gandai intensyvėjo. Apie tai kalbėjo ir analitikas Ming-Chi Kuo.
  • Kolkas nėra jokių požymių, kad „Apple“ kurtų „Apple Watch Ultra 3“, sakė analitikas Ming-Chi Kuo. Dėl to jis mano, kad tikimybė, jog 2024 metais bus išleistas naujas Apple Watch Ultra, „mažėja“. „Jei „Apple“ iki gruodžio mėnesio oficialiai nepradės „Apple Watch Ultra 3“ projekto, beveik galiu garantuoti, kad 2024 m. naujo „Apple Watch Ultra“ nematysime, – sakė Kuo.
  • „Apple TV+“ paskelbė trijų dalių dokumentinį filmą, skirtą išsamiam John Lennon nužudymui pažvelgti. „John Lennon: Murder Without A Trial“ – tai dokumentinis filmas paremtas kruopščiai surinktais tyrimo duomenimis, gilinantis į legendinio muzikanto nužudymą 1980 m. Serialas apima išskirtinius interviu su liudininkais, artimiausiais Lennon draugais ir Chapman advokatais, suteikiančiais unikalių įžvalgų apie tragišką įvykį.
    Dokumentiniuose filmuose pateikiami interviu ir neskelbtos nusikaltimo vietos nuotraukos, suteikiančios naujų įžvalgų apie John Lennon gyvenimą ir nužudymą, taip pat apie jo žudiko Mark David Chapman nuteisimą.
    „John Lennon: Murder Without A Trial“ prodiusuoja BAFTA ir „Emmy“ apdovanojimus laimėjusių 72 filmų komanda, o režisieriai – Nicka Holt ir Rob Coldstream.
  • Kitas Elon Musk plano, kad „X“ būtų vieno langelio tipo „viskas vienoje vietoje“ aplikacijos vystymo žingsnis yra garso ir vaizdo skambučiai. Vis nestabilesnis socialinės žiniasklaidos savininkas iš naujo paskelbė pranešimą, kuriame atskleidė, kad kai kurie vartotojai dabar turi ankstyvą šios funkcijos versiją. Garso ir vaizdo skambučiai „X“ aplikacijoje šiuo metu prieinami tik „iOS“ naudotojams. Paskambinti galima žmonėms, esantiems adresų knygoje (jei duomenys susieti „X“ paskyra) ir žmonėms, kuriuos vartotojas stebi. Yra dar vienas jungiklis, leidžiantis jums paskambinti tik patvirtintiems vartotojams (tiems, kurie moka 8 USD per mėnesį).
    „X“ vartotojai, įskaitant ir tuos su labai svarbia mėlyna varnele, po įrašu pakomentavo, kad net ir po atnaujinimo negavo šios funkcijos, teigdami, kad funkcija vis dar veikia A/B testavimo režimu. Taip pat nėra mygtuko skambinti, o tai reiškia, kad funkcija techniškai neveikia, o „X“ tik kloja pagrindą.
  • Jei jums kartais kildavo klausimas kodėl „Apple“ laidai, pvz. „Thunderbolt“ tokie brangūs ir jų kaina nuo kai kurių kitų gamintojų laidų skiriasi kartais, žemiau esančiame video rasite atsakymą.
  • „Apple“ išleido „iOS 17.2“ kūrėjams skirtą beta versiją, į kurią įtraukta „Journal“ aplikacija – skaitmeninis dienoraštis, skirtas vartotojams registruoti savo veiklą. „Journal“ aplikaciją „Apple“ pristatė WWDC birželio mėnesį.
    Beta vesijoje „Action“ mygtuko galimybės papildytos „Translate“ funkcijos iškvietimu.
    „Apple“ įgalino naujos saugos funkcijos testavimą su pirmąja „iOS 17.2“ beta versija. Naudojant su iMessage, kontaktinio rakto patvirtinimas suteikia vartotojams daugiau tikrumo, kad jie susirašinėja su tais žmonėmis, kuriems jie ketina. „Apple“ išsamiai apibūdino naują „iMessage“ kontakto rakto (Contact Key) patvirtinimo funkciją „iOS 17.2“ beta 1 versijos išleidimo pastabose.
  • Reguliavimo institucijos Prancūzijoje dabar oficialiai priėmė „Apple“ „iOS“ atnaujinimą ir leido „iPhone 12“ vėl prekiauti žemyne, bet ne Prancūzijos kontroliuojamose teritorijose visame pasaulyje. „Apple“ išleido atnaujintą „iOS“ versiją specialiai Prancūzijai, kuri sumažins korinio modemo radijo stiprumą. Rugsėjo pabaigoje Prancūzijos pareigūnai paskelbė, kad patvirtino „Apple“ atnaujinimą, ir buvo manoma, kad draudimas ir galimas atšaukimas bus panaikinti. „Departamentai“ yra Prancūzijos terminas, apibūdinantis regionus, kuriuos ji kontroliuoja už savo tiesioginių sienų, kartais vadinamus „užjūrio Prancūzija“. Visame pasaulyje yra 13 tokių Prancūzijos administruojamų departamentų, tačiau ANFR nurodė, kad draudimas ir toliau galioja: Gvadelupoje, Gajanoje, Martinikoje, Majote ir Reunjone.
  • Išleidus „watchOS 17.1“ pasipylė naudotojų skundai ([1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]) dėl „nenormaliai greitai“ senkančių laikrodžių akumuliatorių. Besiskundžiantys naudoja pačius įvairiausius „Apple“ laikrodžių modelius nuo 4-os serijos iki „Ultra 2“. Nors besiskundžiančių yra daug, bet mažiau nei šią problemą turinčių, spėju jog tai gali būti kokios nors dar neatnaujintos ar nekorektiškai veikiančios aplikacijos problemos.
  • „Apple TV+“ šiandien išleidžia naują dokumentinių filmų seriją, apimančią baisų reiškinį, žinomą kaip „The Enfield Poltergeist“. Filmo transliacijos pradžios laikas puikiai pritaikytas Helovino sezonui. Dabar transliuojamos visos keturios serijos.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų