iOS 17 - ar verta skubėti?

Rugsėjo 18 dieną, matyt tradiciškai apie 20 val., pasirodys „iOS 17“, kurią įsidiegti galės visi, šią versiją palaikančių „iPhone“ savininkai. Ar verta skubėti?

Šiandien, rugsėjo 18 dienos laukia daugelio „iPhone“ savininkai. Tie, kas planuoja įsigyti naujuosius „iPhone 15“ gal dėl to ne itin jaudinasi, nes ši operacinės sistemos versija jau bus įdiegta jų telefonuose. Tačiau, daugelis turinčių senesnius „iPhone“ modelius jos laukia su nekantrumu ir tam tikromis abejonėmis.

Naujausioje „iOS“ versijoje bus pristatytos naujos funkcijos, pvz., budėjimo režimas (‌StandBy mode), „Journal“ aplikacija ir daug pakeitimų „Messages“. Tačiau kai kurie senesnių „iPhone“ naudotojai negalės naudotis naujomis „iOS 17“ funkcijomis. Tai galite būti jūs, jei turite 2017 m. ar anksčiau išleistą „iPhone“.

Jei nesate tikri, kurį „iPhone“ naudojate: atidarykite „Settings“ aplikaciją, paspauskite ant „General“ ir tada ant „About“. Šalia modelio pavadinimo pamatysite, kurį „iPhone“ turite.

Kokie iPhone modeliai suderinami su iOS 17

Jei turite vieną iš žemiau paminėtų „iPhone“ modelių — galite jame įdiegti „iOS 17“:

  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 12
  • iPhone 12 Mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 13
  • iPhone 13 Mini
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone SE (2-os kartos ir naujesni)
  • iPhone 14 (įskaitant „Plus“)
  • iPhone 14 Pro

Išleidus „iOS 17“, atsiras dar trys „iPhone“ modeliai, kuriuose nebus galimybės įdiegti naujausios „Apple“ mobiliųjų telefonų operacinės sistemos: „iPhone 8“, „iPhone 8 Plus“ ir „iPhone X“. „Apple“ nustojo teikti „iPhone 6“ ir „iPhone 7“ serijų funkcijų atnaujinimus su praėjusiais metais išleista iOS 16. Šiuose telefonuose vis dar tebeveikia „iOS 15“.

Jei jūsų iPhone nepalaiko iOS 17

Jei jūsų „iPhone“ nėra sąraše aukščiau - jis nepalaikys „iOS 17“ ir negausite pranešimo atsisiųsti naujausią programinę įrangą. Pavyzdžiui, jei turite „iPhone  X“ arba „iPhone 8“, naujausia programinė įranga, kurią kada nors galėsite naudoti tame telefone, yra „iOS 16“.

Nors senesni „iPhone“ nepalaikys naujausios „iOS“ versijos arba negaus jokių naujų funkcijų, jie kurį laiką vis tiek turėtų veikti. Jie taip pat ir toliau gaus „iOS 16“ saugos naujinimus. „Apple“ išleido naujausią „iOS 15“ saugos naujinimą 2023 m. liepos mėn. ir artimiausiu metu toliau leis „iOS 16“ saugos naujinimus.

Ar verta skubėti naujinti iOS?

Ne visiems reikėtų atsisiųsti naujausią programinės įrangos naujinimą savo „iPhone“. Bent jau ne iš karto. Ypač senesnių, bet „iOS 17“ palaikančių „iPhone“ savininkai neturėtų skubėti.

Tai, kad jūsų iPhone palaiko „iOS 17“, nebūtinai reiškia, kad naujoji „iOS“ jūsų įrenginyje veiks sklandžiai. Senesniam „iPhone“ modeliui, pvz., „iPhone XS“ arba „iPhone 11 Pro“ įdiegus „iOS 17“, gali būti jaučiamas ženklus įrenginio veikimo sulėtėjimas dėl mažesnės talpos, mažiau RAM arba senesnio mikroschemų rinkinio.

Įrenginio sulėtėjimą bei akumuliatoriaus greitesnį sekimą pirmomis dienomis gali pajusti ir naujesnių „iPhone“ savininkai įdiegę savo telefonuose naują „iOS“ versiją. Taip gali nutikti, nes įdiegus naują sistemą, joje bus atliekami indeksavimo darbai bei ne visos turimos aplikacijos bus dar visiškai pritaikytos naujai „iOS“ versijai ir gali veikti nekorektiškai taip lėtindamos įrenginį ir labiau nei derėtų sekinti akumuliatorių.

Kad ir koks nupoliruotas programinės įrangos naujinimas atrodytų, kelios klaidos gali praslysti. Štai kodėl „Apple“ kartais išleidžia „taškinį atnaujinimą“ netrukus po didelio atnaujinimo, kad išspręstų tokias problemas kaip: akumuliatoriaus sekimas, lėtas įrenginio veikimas, „smingančios“ aplikacijos, savaime persikraunantis telefonas, neveikiančios funkcijos.

Jei nerimaujate dėl galimų problemų, tokių kaip šios, galbūt vertėtų palaukti, kol vėlesniuose „iOS 17“ atnaujinimuose bus pašalintos visos galimos didelės klaidos.

Ir palaukti vertėtų, ypač senesnių „iPhone“ savininkams, nes didelės būtinybės skubėti nėra, nes greičiausiai visų naujovių savo telefonus atnaujinę taip ir nepamatysite. Pavyzdžiui:

  • rankų gestų atpažinimas „FaceTime“ aplikacijoje palaikomas „iPhone 12“ ir naujesniuose
  • patobulintas automatinis teksto taisymas - „iPhone 12“ ir naujesniuose
  • tolimesnio teksto nuspėjimas (tik keliose kalbose) „iPhone 12“ ir naujesniuose
  • „Standby“ režimas, kai telefonas kraunamas paverstas šonu veiks visuose telefonuose su „iOS 17“ tačiau ekranas degs visada tik tuose modeliuose, kurie palaiko visada aktyvų ekraną (‌Always-On Display), o tai reiškia „iPhone 14“ ir naujesniuose
  • „Back-to-Back Siri“ užklausos, kai pavyzdžiui paprašai Siri sukurti priminimą ir tada be „Hey, Siri“ paprašai atlikti kitą užduotį. Ši funkcija veikia tik anglų kalba ir „iPhone 11“ ir naujesniuose telefonų modeliuose.
  • „Point and Speak“ funkcija veikianti „padidinimo stiklo“ režime, kai pirštu duriame į tekstą į kurį nutaikyta telefono kamera. Ši funkcija galima tik „Pro“ modeliuose pradedant nuo „iPhone 12“

Didele dalimi naujintis verta

Jei negąsdina galima, ypač pirmosiose operacinės sistemos versijose, galimi nesklandumai ir naudojate naujesnius „iPhone“ modelius — atsinaujinti verta, gal ne tuojau pat pasirodžius „iOS“, bet apsispręsti ar verta — palaukus atsiliepimų internete iš tokių pat modelių naudotojų jau įdiegusių „iOS 17“. Patikėkite nekantrių, taip pat ir nelaimėlių su karčia patirtimi — bus.

Nauja „iOS“ versija ne tik įdiegs naujas galimybes, bet ir ištaisys saugumo klaidas ar įdiegs su saugumu susijusį funkcionalumą:

  • įspėjimus dėl jautraus turinio: galite įjungti nustatymą, kad sulietumėte jums atsiųstas nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuose yra nuogybių ir panašiai. Ši funkcija veikia pranešimuose, „AirDrop“, kontaktų nuotraukose, „FaceTime“ pranešimuose ir trečiųjų šalių aplikacijose.
  • patobulinti leidimai: programos leidžia pasirinkti, kurias nuotraukas norite bendrinti aplikacijoje, o likusios bus privačios. Be to, aplikacija gali patalpinti įvykį kalendoriuje, nematydama kitų kalendoriaus įrašų.
  • išplėstas užrakinimo režimas: naujas ir patobulintas užrakinimo režimas padidina saugumą, kad padėtų apsaugoti jus nuo sudėtingesnių kibernetinių atakų. Dabar jis veikia net jūsų „Apple Watch“.

Taip pat yra naujos galimybės, kurios gali būti itin naudingos ribotų galimybių žmonėms:

  • Personal Voice: asmeninis balsas tai dirbtinio intelekto funkcija, leidžianti klonuoti savo balsą ir rašomą tekstą paversi balsu, kad galėtumėte bendrauti su kitais.
  • Assistive Access: supaprastina viską, kas yra jūsų telefone, todėl juo lengviau naudotis.

Spręsti jums

Naujinti telefono operacinę sistemą ar ne, daryti tai tuojau pat ar palaukti atsiliepimų ar pirmųjų atnaujinimų išleidimo. O gal apskritai pirkti naujesnį „iPhone“ modelį — kiekvieno asmeninis reikalas ir šį sprendimą jis turi priimti pats.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Iphone 11Pro Max

    Galiu drąsiai teigti,kad tai geriausiai apšlifuota ir išleista nauja iOS versija iki šiol visų buvusių🙂
    Susiinstaliavau iš karto tik pasirodžius,ryte pasikroviau iki 100% bateriją,naudojau visą dieną man įprastau rėžimu,skambučiai,vaizdo skambučiai,žinutės,emeilai,programėlės ir t.t.
    17h vakaro,baterijos likutis 90%,baterija tikrai geriau laiko,negu 16.6.1 ver.
    O klaidų kol kas dar nepastebėjau🙂
    Smalsuoliams kas nori,bet abejoja,tai bent ant 11pro max galit drąsiai naujintis🙂

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų