Gana daug Mac kompiuterių nepalaikys macOS Sonoma

Daug „Mac“ kompiuterių naudotojų su nekantrumu laukė „Apple“ WWDC, kad išgirstų apie naują „macOS“ versiją. Tačiau, ne visiems jiems „macOS Sonoma“ atnešė geras žinias

Pristačiusi „Mac Pro“ su „Apple Silicon“ procesoriumi, „Apple“ pagaliau užbaigė „Mac“ kompiuterių perėjimą prie „Apple Silicon“ procesorių ir pradėjo „Mac“ kompiuterių su „Intel“ apleidimo procesą. Tačiau programinė įranga „Intel Mac“ kompiuteriams dar bus palaikoma, bent jau kurį laiką. „macOS Sonoma“ naujinimas veiks kelių kartų „Intel Mac“ kompiuteriuose, bet apskritai, jei naudojate ką nors pagamintą iki 2018 m. arba bet ką, kame nėra „Apple T2“ lusto — naujos „macOS“ tame įrenginyje paleisti negalėsite (bent jau oficialiai).

„macOS Sonoma“ nepalaikys visų 12 colių „MacBook“ versijų, 2017 m. „MacBook Pro“ ir „MacBook Air“ bei 2017 m. „iMac“. Visuose „Mac“ kompiuteriuose, pagamintuose po 2017 m., paprastai buvo integruotas „Apple T2“ lustas, kuris kai kuriuose „MacBook Pro“ modeliuose tvarkė tam tikras „Touch Bar“ funkcijas, tačiau suteikė papildomų saugos ir vaizdo kodavimo funkcijų visuose „Mac“, kuriuose jis buvo įdiegtas. Iš esmės tai yra A10 koprocesorius, įdiegtas kartu su pagrindiniu „Intel“ procesoriumi. Tai tarsi tiltas tarp „Intel“ ir M1 bei M2 „Mac“ kompiuterių eros.

įrenginiai, kuriuose veiks macOS Sonoma

Tiesa, yra vienas 2017 m. „Mac“, kuris vis dar bus palaikomas: vienintelis „iMac Pro“, išleistas 2017 m. gruodžio mėn., kuris buvo pirmasis „Mac“, kuriame buvo įdiegtas T2 lustas. Taip pat yra viena išimtis – 2019 m. „iMac“, kuriame nėra T2, bet veikia ta pati programinė įranga kaip ir kituose T2 turinčiuose „Mac“ kompiuteriuose.

Remiantis dviejų dešimtmečių „Mac“ palaikymo duomenimis, „Apple Silicon“ eroje „Intel Mac“ palaikymo laikotarpis sutrumpėjo šiek tiek greičiau nei per „Intel Mac“ eros įkarštį. „Mac“, išleistas 2009–2015 m., paprastai galėjo tikėtis nuo septynerių iki aštuonerių metų naujų „macOS“ leidimų, tačiau „Mac“ išleisti 2016-2017 m., šis laikotarpis sutrumpėjo iki maždaug šešerių metų.

„Apple“ senesnėms „macOS“ versijoms maždaug dvejus metus teikia palaikymą išleisdama saugos naujinimus. Todėl, po „macOS Sonoma“ išleidimo, „Mac“ naudotojai, kurių kompiuteriai įstrigo „macOS 12 Monterey“ arba „macOS 13 Ventura“, vis tiek turėtų gauti „Safari“ naujinimus ir pataisas, skirtas didžiausių saugos spragų užlopymui. Visiems, kurie vis dar naudoja „macOS 11 Big Sur“, atėjo laikas arba atnaujinti operacinę sistemą, atnaujinti aparatinę įrangą arba susitaikyti su status quo ir gyventi be kompiuteriui skirtų pataisų.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų