20-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

20-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ pristatė naujas „Apple“ žemėlapių ir muzikos funkcijas, skirtas gyvos muzikos gerbėjams. „Apple Maps“ pridėjo daugiau nei 40 vadovų, kuriuose minima daugiau nei 10 vietų visame pasaulyje. Be redakcinio turinio apie muzikos scenas svarbiuose miestuose, vartotojai gali apie kiekvieną vietą ir būsimus pasirodymus sužinoti daugiau naudodami funkcijas, kurias „Shazam“, naudodama informaciją iš Bandsintown, įtraukė praėjusį pavasarį.
  • „Pixelmator“ komanda išleido nuotraukų redagavimo aplikaciją „Photomator“, skirtą „Mac“. „Mac“ skirta „Photomator“ suteikia sklandų naršymą tarp nuotraukų albumų ir atskirų nuotraukų, turi platų pažangiausių spalvų koregavimų rinkinį, siūlo galingas paketinio redagavimo funkcijas, greitai atlieka tikslius pasirinkimus naudojant dirbtinį intelektą, turi klonavimo ir taisymo įrankius, skirtus greitai pataisyti nuotraukas ir daug kitų funkcijų“, – sakė „Pixelmator“ atstovas.
  • Taivane įkurta, bet didžiąją dalį gamyklų Kinijoje turinti bendrovė „Foxconn“ – didžiausias „Apple“ tiekėjas – pietinėje Indijos Telanganos valstijoje į gamyklas investuos dar 500 mln. USD. „Foxconn“ yra didžiausias technologijų milžinės „Apple“ tiekėjas – kompanijos fabrike Džengdžou mieste Kinijoje yra surenkama apie pusė visų „iPhone“ išmaniųjų telefonų, o pats Džengdžou turi „iPhone miesto“ pravardę. Siekiant diversifikuoti rizikas, „Apple“ dėmesys nukrypo į Indiją. Kovo pradžioje buvo skelbta apie kitą 700 mln. USD „Foxconn“ investiciją Indijoje.
  • „Apple“ teigia, kad 2022 m. atmetė beveik 1,7 milijono paraiškų savo „App Store“, motyvuodama tuo, kad nesilaikoma bendrovės „aukštų privatumo, saugumo ir turinio standartų“. Aplikacijų pateikimas nebuvo vienintelis įtartinos veiklos tikslas. Net 428 000 kūrėjų paskyrų ir stulbinantys 282 milijonai klientų paskyrų taip pat buvo panaikintos dėl sukčiavimo ir piktnaudžiavimo. Aplikacijų peržiūros tarnyba užfiksavo aplikacijas, kuriose naudojamas kenkėjiškas kodas, galintis pavogti naudotojų duomenis. Kitais atvejais „App Review“ komanda nustatė keletą aplikacijų, kurios buvo užmaskuotos kaip nekenksmingos finansų valdymo platformos, tačiau turėjo galimybę pereiti į kitą aplikaciją. 2022 m. Beveik 24 000 aplikacijų buvo užblokuotos arba pašalintos iš „App Store“ dėl tokių pažeidimų
    Šiuo metu platformoje yra 36 milijonai registruotų „Apple“ kūrėjų, o „App Store“ kas savaitę pritraukia 650 milijonų lankytojų iš viso pasaulio, tačiau bendrovė patiria vis didesnį spaudimą atsidaryti ir leisti įdiegti programas ne iš jos patentuotos aplikacijų parduotuvės.
  • „iPhone 14“ asortimentą smarkiai paveikė tiekimo apribojimai praėjusiais metais, dėl kurių klientai negalėjo laiku nusipirkti naujo modelio, ypač daug problemų buvo su „Pro“ modelių tiekimu. Tačiau šį kartą atrodo, kad „iPhone 15“ ekrano plokščių gamyba prasidės jau birželio mėnesį, taip siekiant užtikrinti, jog iki metų pabaigos jų bus pakankamai.
  • Antradienį JAV vyriausybė apkaltino buvusį „Apple“ darbuotoją Weibao Wang, pavogus komercines paslaptis iš bendrovės savarankiškai vairuojančių automobilių padalinio, įskaitant visą „Apple“ „autonominį“ išeitinį kodą.
    JAV vyriausybė kaltinimo dokumentuose nenurodė, kam Wang šiuo metu dirba, tačiau, remiantis „Reuters“ ir kelių kitų įmonių duomenimis, Wang yra bendros Kinijos interneto bendrovės „Baidu“ ir Kinijos automobilių gamintojos „Geely“ elektromobilių įmonės „Jidu“ vadovas.
    2018 m. birželį teisėsaugos pareigūnai atliko kratą Wang bute. Wang nusipirko bilietą į lėktuvą ir tą pačią dieną išskrido į Kiniją, teigiama antradienio paraiškoje. Kaltinimai rodo, kad Wang nebegali keliauti į JAV nerizikuodamas būti suimtas. Wang yra trečiasis buvęs „Apple“ darbuotojas iš Kinijos, apkaltintas komercinių paslapčių vagyste iš „Apple“ savarankiškai vairuojančių automobilių padalinio. Xiaolang Zhang, kuris dirbo „Apple“ maždaug tuo pačiu metu kaip Wang, rugpjūtį pripažintas kaltu pavogus komercines paslaptis iš „Apple“. Buvusiam „Apple“ darbuotojui Jizhongui Chenui taip pat gresia kaltinimai, tačiau jo bylos nagrinėjimo data dar nenustatyta.
  • Žurnalistas Benedict Evans parodė „Apple Park“ pastato prototipus. Prieš pasirinkdama dabartinį, Steve Jobs patvirtintą ir į „skraidančią lėkštę“ panašų modelį, kompanija svarstė įvairius variantus, taip pat ir pačius neįprasčiausius, pavyzdžiui spiner'io formos.
  • Rusijoje pradėjo užsidarinėti autorizuoti „Apple“ servisai. Jie nebepriima naujų įrenginių, o senus — grąžina savininkams. Skaitantiems rusiškai nuoroda į šaltinį.
  • Juodojo humoro komedija „Physical“ rugpjūčio 2 dieną vėl sugrįš į „Apple TV+“ ekranus su paskutiniuoju 3 sezonu.
  • „Apple“ išleido 170-tą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • Prancūzų prabangos dizaineris „Hermès“ oficialiai bendradarbiauti su „Apple“ pradėjo dar 2015 m. ir išleido specialųjį „Apple Watch“ su šio prekės ženklo sukurtomis apyrankėmis. Dviejų kompanijų partnerystė tebeegzistuoja iki šiol. „Hermès“ taip pat gamina priedus ir kitiems Apple produktams. Šią savaitę prekės ženklas pristatė naują prabangų odinį „AirPods Pro“ dėklą kainuojančius 780€.
  • „Android“ naudotojų perėjimas prie „iPhone“ tebėra „Apple“ ekosistemos komponentas, o kai jie pereina, jie dažnai lieka ištikimi naujajam prekės ženklui. Gegužės 9 d. „Counterpoint Research“ ataskaitoje teigiama, kad „Android“ naudotojų perėjimas prie „iOS“ padėjo padidinti „Apple“ išmaniųjų telefonų rinkos dalį JAV, nors bendra rinka susitraukė. Tai patvirtina ir „Consumer Intelligence Research Partners“ (CIRP) ataskaitos duomenys. Tačiau per pastaruosius devynerius metus „Android“ perėjūnų dalis sumažėjo. Per 12 mėnesių iki 2016 m. kovo mėnesio „iPhone“ pirkėjų, kurie perėjo iš „Android“ išmaniojo telefono, skaičius buvo didžiausias – 21 proc. Iki 2020 m. kovo mėn. pasibaigusių metų šis rodiklis nuolat mažėjo iki 10 proc.
  • „Apple“ išleido Martin Scorsese filmo „Killers of the Flower Moon“ („Gėlių mėnulio žudikai“) anonsą. Filmas pastatytas remiantis to paties pavadinimo plačiai pripažintu David Grann bestseleriu „Gėlių mėnulio žudikai“. Veiksmas vyksta 1920-tųjų Oklahomoje ir vaizduoja serijinę iš naftos pralobusios Osage Nation narių žmogžudystę – virtinę žiaurių nusikaltimų, kurie buvo žinomi kaip „The Reign of the Flower Moon“ teroras.
    Režisierius Martin Scorsese, scenarijaus autoriai Eric Roth ir Scorsese. Filme vaidina Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, Cara Jade Myers, JaNae Collins, and Jillian Dion. Spalio mėnesio 6 dieną filmas debiutuos kino teatruose, o 20-ą dieną bus pradėtas rodyti per „AppleTV+“.
  • Ketvirtadienį vakare, kaip ir buvo tikimasi, „Apple“ išleido macOS Ventura 13.4, tvOS 16.5, iOS 16.5, ipadOS 16.5 ir watchOS 9.5 atnaujinimus.
  • Išleidusi atnaujinimus savo naujausioms operacinėms sistemoms, kompanija taip pat išleido atnaujinimus „MacOS Monterey 12.6.6“ ir „MacOS Big Sur 11.7.7“.
  • „Apple“ aktyviai ieško generatyvinio dirbtinio intelekto (GDI) specialistų. Kompanijos svetainėje paskelbta daugiau nei 10 vakansijų susijusių su GDI.
  • „OpenAI“ paskelbė, kad išleido „ChatGPT“ aplikaciją. Ji kol kas prieinama tik JAV naudotojams, tačiau kompanija teigia, kad kelių savaičių bėgyje aplikacija taps prieinama ir kitų šalių naudotojams. Beje, kompanijos darbuotojams „Apple“ uždraudė naudoti pokalbių botus, taip pat ir „ChatGPT“, neva todėl, kad ji pati kuria panašų varikliuką.
  • Vos išleidusi savo operacinių sistemų atnaujinimus, „Apple“ tuojau pat išplatino naujų „iOS 16.6“, „iPadOS 16.6“, „watchOS 9.6“ ir „macOS Ventura 13.5“ pirmąsias beta versijas.
  • Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

    Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

    Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

    iOS žaidimai

    iOS aplikacijos

    macOS aplikacijos

    watchOS aplikacijos

    tvOS aplikacijos

    Pasidalinti straipsniu:

    Apie Ramūnas Blavaščiūnas

    Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

    Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

    1. Truputį nesupratau kokiems vartotojams skirtas Photomator. Ar jau Pixelmator Pro jau po truputį nurašomas?

    Parašykite komentarą

    Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

    *

    Į viršų