Jei Microsoft nebūtų pardavusi Apple akcijų

„Microsoft“ neretai prašauna su įvairiais sprendimais ar pareiškimais. Ko gero vienas iš tokių netinkamų sprendimų buvo ir „Apple“ akcijų pardavimas.

Steve Jobs ir Bill Gates. Nuotrauka: George Lange. Mountain View, Kalifornija 1991 metai.

1997 metais, „Microsoft“ sekėsi prastai ir kompanija ieškojo naujų pasipelnymo šaltinių. Taip kompanija sutarė apie sandorį su „Apple“. Apie bendradarbiavimą susitarė tik kompanijų vadovai — Bill Gates ir Steve Jobs.

Kompanijos sutarė, kad „Microsoft“ įsigyja „Apple“ akcijų (AAPL) už 150 milijonų JAV dolerių. Taip pat buvo pasirašyta sutartis, kurioje „Microsoft“ įsipareigojo penkių metų bėgyje tiekti ir palaikyti „Microsoft Office“ aplikacijų paketą „Mac“ kompiuteriams, o „Apple“ turėjo „Internet Explorer“ naršyklę savo kompiuteriuose padaryti numatytąja.

Įsigytas „Apple“ akcijas „Microsoft“ laikė ilgiau nei tris metus ir vėliau nutarė jas parduoti. 2003 metų viduryje „Microsoft“ galutinai atsikratė „Apple“ akcijų. Gautas „Microsoft“ pelnas pardavus AAPL buvo 260 proc. — už akcijas ji gavo 550 milijonų JAV dolerių.

Bendroje sumoje „Microsoft“ priklausė 18,1 milijonas „Apple“ akcijų (AAPL) (įskaitant 2005 ir 2014 metų „Apple“ akcijų nominalų pakeitimus). Dabar kompanija jų turėtų daugiau nei milijardą „Apple“ akcijų (įskaitant paskutinį (AAPL) akcijų nominalo pakeitimą 2020 metais arba 253,4 mln. (AAPL) vienetų iki paskutinio akcijų nominalo pakeitimo). Dabar vienos (AAPL) vertė apie 117 JAV dolerių. Taigi, pardavusi „Apple“ akcijas dabar, „Microsoft“ galėtų gauti daugiau nei 120 milijardų JAV dolerių arba turėti 5,9 proc. „Apple“ kompanijos ir gauti dividendus iš vieno didžiausių savo konkurentų.

Nuo 1997 metų „Apple“ akcijos pabrango apie 850 kartų.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų