11-os 2020 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

11-os 2020 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

Šią savaitę ir toliau, gal net su didesniu intensyvumu, ir technologinės naujienos susijusios su koronavirusu. Šis užkratas paveikė ko gero visas gyvenimo sferas, todėl šios savaitės savaitės naujienų apžvalgoje kiek daugiau nei įprastai informacijos apie patentus ar gandus. Būkite sveiki, saugokitės ir jei turite nedarbingumą (pavyzdžiui atvykote iš Italijos ar kitos šalies, kurioje siaučia koronavirusas) nemanykite jog tai atostogos ir galite tiesiog trintis mieste taip galimai platindami užkratą. Sėdėkite namie ir netapkite užkrato platintojais. Italai būtent taip elgėsi ir rezultatus matome.

  • „iOS 14“ kode rasta funkcija leidžianti manyti, kad „Apple“ planuoja sekančios kartos „Apple Watch“ įdiegti deguonies kiekio kraujyje nustatymo funkcionalumą. Deguonies kraujyje koncentracija kinta paros laikotarpyje, tačiau stiprūs pokyčiai gali būti sveikatos problemų rodiklis. Pavyzdžiui 95–100 procentų deguonies yra laikomas normaliu (tai nereiškia, kad vietoje kraujo kraujagyslėmis cirkuliuoja tik deguonis, daugiau informacijos apie paskaičiavimus rasite čia). Tačiau, kai šis lygis nukrenta žemiau — gali būti kvėpavimo takų ar širdies darbo sutrikimo ženklas.
  • „Apple“ atnaujino svetainę papildydama ją informacija apie tai, kad „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“ galima valyti dezinfekuojančiomis servetėlėmis. Tokios informacijos šiame „Apple“ palaikymo puslapyje lietuvių kalba — neradau, tačiau ji yra anglų ir daugeliu kitų kalbų skelbiamuose kompanijos puslapiuose: rusų, prancūzų, vokiečių, ispanų, lenkų, olandų, suomių, švedų, danų ir t.t.
  • Nors anksčiau „Apple“ planavo tik atšaukti užsiėmimus savo JAV ir Kanadoje įsikūrusiose parduotuvėse, tačiau šį savaitgalį kompanija paskelbė dėl koronaviruso iki kovo 27 dienos uždaranti visas savo parduotuves esančias už Kinijos ribų. Kinijoje, kur koronaviruso pasiutpolkė pradėjo suktis lėčiau, kompanija penktadienį priėmė sprendimą savo parduotuves atidaryti. Tiesa, jų darbo laikas kol kas bus trumpesnis. „Apple“ svetainėje paskelbtame laiške kompanijos vadovas Tim Cook teigia, jog „veiksmingiausias būdas sumažinti viruso plitimo riziką yra maksimaliai padidinti socialinį atstumą.“
  • Kol tautiečiai perka negendančias maisto atsargas ir ruošiasi koronaviruso protrūkiui Lietuvoje. Rusijoje, po rublio kurso smukimo kovo 9 dieną žmonės puolė pirkti brangius „Apple“ ir „Samsung“ išmaniuosius telefonus. Analitikai neatmeta galimybės, kad dėl dolerio pabrangimo rublio atžvilgiu elektronikos kainos Rusijoje gali pakilti. Tiesa, jie nemano, kad elektrotechnikos pabrangimas bus toks, koks buvo 2015 metais ir šį kartą elektronikos gaminiai gali pabrangti „vos“ 20–40 proc. Operatorius „Beelane“ laikraščiui „Kommersant“ pasakojo, kad paklausa „Apple“ ir „Samsung“ technikai išaugo 45 proc.
  • „Cult of Mac“ teigia jog „Apple“ nedarys naujo „iPhone“ modelio pristatymo, kuris buvo numatytas kovo 31 dieną. Renginio metu be naujojo „iPhone“ buvo planuojama parodyti ir dar kelias naujienas. Kalbama, kad „Apple“ nusprendė nerizikuoti tūkstančio žmonių susirinkusių į Steve Jobs teatrą stebėti pristatymo sveikata. Viskas dėl koronaviruso COVID–19.
  • „Apple“ toliau ieško būdų, kaip „iMac“ kompiuterius padaryti dar geresniais. Naujas kompanijos patentas, kartu su anksčiau paskelbtu patentu apie „iMac“ pagamintą iš vientiso stiklo plokštės, leidžia manyti jog kompanija svarsto galimybę kompiuterio ekrano vaizdą taip pat projektuoti ir ant artimo paviršiaus, pavyzdžiui sienos esančios už „iMac“. Tai suteiktų galimybę matyti failų ar aplankų piktogramas patalpintas ant darbastalio, kurias kompiuterio ekrane dengia atidarytų aplikacijų langai.
  • „Apple“ užregistravo naują patentą, kuriame aprašoma technologiją gali suteikti visiškai naują prasmę „MacBook Air“ kompiuteriui. JAV prekės ženklų ir patentų biure užregistruotame naujame patente numeris US20200081485 aprašoma technologija kai kompiuterio Touch bar’as gali atskirti ir rankų ar pirštų gestus atliekamus ore, o ne tik liečiant jo paviršių.
  • „Apple“ turi naują patentą susijusį su informacijos įrenginiuose privatumu. Patente Nr. US20200081527 aprašoma technologija, kuri nustato į kurią ekrano, su jautria informacija, vietą žiūri įrenginio naudotojas ir tik tą vietą ekrane padaro ryškią. Kiti dėbsantys į tą ekraną matys užšifruotą ir neįskaitomą tekstą ar neatpažįstamą vaizdą.
  • Kalbama, kad 2020 metais „Apple“ išleis „iPhone“ su 3D kamera. Ko gero tai bus pats brangiausias „iPhone“. Apple naudos VCSEL (angl. vertical-cavity surface-emitting laser arba paprasčiau vertikaliai paviršiui šviečiantis lazeris). Šio tipo lazeriai naudojami įvairiuose produktuose, tokiuose kaip: kompiuterių pelės, lazeriniai spausdintuvai, „Face ID“ ar šviesolaidžių pagrindu veikiančiose komunikacijose, autonominiuose automobiliuose ir t.t. Žodžiu, VCSEL pagrindu veikiantys jutikliai gali būti naudojami ten kur reikia išmatuoti atstumą ir greitį trimatėje erdvėje.
  • Analitikas Ming-Chi Kuo mano, kad ARM procesorius „Apple“ savo „Mac“ kompiuteriuose pradės diegti jau šių metų ketvirtą ketvirtį ir prekyboje jie pasirodys 2021 metų pirmojo ketvirčio metu. Tačiau, esminis „MacBook“ kompiuterių technologinio dizaino pokytis, anot analitiko, įvyks 2021 metais. Žinant kaip jau daug metų „Intel“ su savo vėlavimais išleidžiant naujus procesorius sujaukia „Apple“ planus, informacija apie tai jog kompanija pradės naudoti savo ARM procesorius vargu ar ką stebina. „Apple“ mintis pereiti nuo CISC (angl. complex instruction set computer) prie RISC (angl. reduced instruction set computer) architektūros „entry-level“ nešiojamuose kompiuteriuose atrodo logiškas žingsnis, nes daugelis žmonių naudojančių bazinės komplektacijos „MacBook“ kompiuterius nenaudoja aplikacijų, kurios išnaudoja labiau sudėtingas CISC lustų instrukcijas. Kompiuteriai su ARM procesoriais savo sparta (greičiausiai) lenks „MacBook Air“ ir „MacBook Pro“ kompiuterius, jų akumuliatoriai tarnaus ilgiau, o patys kompiuteriai kais mažiau.
  • „Apple“ savo parduotuvių darbuotojams davė nurodymus nesiūlyti lankytojams pasimatuoti išmanių „Apple Watch“ laikrodžių ar „AirPods“ bei „AirPods Pro“ ausinių. Tai susiję su galimybe tokiu būdu platinti COVID–19 virusą.
  • „Apple“ audinių „AirPods Pro“ ausinių triukšmų slopinimo funkcijos reklama.
  • “Pro Music Rights (PMR)“ pateikė skundą JAV Konektikuto apygardos teismui ir kaltina „Apple“, „Spotify“ ir kitus srautinės muzikos paslaugų tiekėjus suokalbiu. Anot kaltintojų šios kompanijos pažeidė konkurencijos įstatymą ir susitarė dėl fiksuotų kainų. Anksčiau, praėjusių metų gruodį, PMR pateikė teismui pareiškimą, kuriame kaltina „Apple“ jog ši savo srautinės muzikos paslaugoje transliavo autorinėmis teisėmis apsaugotus muzikos kūrinius tam neturėdama leidimo.
  • „Reuters“ rašo, kad „Apple“ Prancūzijoje gali būti nubausta už konkurencijos įstatymui prieštaraujančią veiklą. Pranešama, kad oficialiai apie baudą bus pranešta pirmadienį, tada ir išaiškės daugiau detalių. Panašu, kad šis kaltinimas gali būti susijęs su „Apple“ antikonkurencine veikla jos platinimo ir pardavimų tinkle.
  • „Rosenblatt“ analitikas Bernie McTernan mano jog „Apple“ turėtų rimtai pasvarstyti galimybę įsigyti „Disney“ kompaniją, nes dėl koronaviruso pastarosios akcijos smuktelėjo net 34 proc. Analitiko manymų „Disney+“ gerokai praturtintų „Apple TV“ repertuarą ir kompanija turėtų pasinaudoti šio pokyčio suteikta galimybe.
  • „Apple“ išleido penktas programuotojams skirtų savo operacinių sistemų beta versijas.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų