28-os 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

28-os 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Kinų technologijų bendrovės ir kopijavimas ar kitaip tariant vagystės yra įprastas derinys. Šią savaitę „Xiaomi“ pristatė telefoną „Mi CC9“ bei animuotų emotikonų rinkinį Mimoji, kuris atrodo labai panašus į „Apple“ Memodji. O JD.com ir „Suning“ Mimodži buvo reklamuojami tiesiog rodant „Apple“ reklaminį video.
    „Xiaomi“ ne kartą buvo pagauta atvirai vagiliaujant intelektinę nuosavybę. Birželio mėnesį, britų menininkas Peter Tarka papasakojo, kad „Xiaomi“ be jokio atsiklausimo savo reklamose panaudojo tris jo darbus. Du iš jų menininkas buvo sukūręs kompanijai LG. 2019 metų vasarį „Xiaomi“ savo „Mi 9“ serijos telefonuose patalpino „macOS Mojave“ darbalaukio paveikslėlį pakeistomis spalvomis.
  • „iOS 13“, „iPadOS 13“ ir „macOS Catalina“ beta versijose „Apple“ testuoja prie galimybę prie „iCloud“ prisijungti „Touch ID“ ir „Face ID“ pagalba.
  • „Verslo Žinios“ rašo, kad ryšio operatorių pateikti telefonų pardavimo duomenys rodo, kad Lietuvoje birželį populiariausi išliko „Samsung“, „Huawei“ ir „Apple“ gaminiai. „Telia Lietuvos“ įrangos vadovas Aurelijus Vaičiulionis VŽ sakė, kad „Lietuvoje aukščiausias pozicijas paprastai užima vidutinio lygio išmanieji įrenginiai, kurie kainuoja iki 500 Eur, todėl čia dažnai sutinkami „Samsung“ gaminiai, kurie šioje kainos kategorijoje turi daug skirtingų modelių.“
    Lietuvoje yra ir ištikimų „Apple“ gerbėjų – nors naujausiems šios kompanijos flagmanams jau netrukus sueis vieneri metai, jie tebėra paklausūs. Beje, lietuviai daugiausiai perka „iPhone X“ ir „iPhone XR“ modelius, tuo metu kitose šalyse, kuriose veikia „Telia“, pavyzdžiui, Suomijoje ir Danijoje, į dešimtukus vis dar patenka ir senesni „iPhone 8“ bei „iPhone 7“.
    Lietuvos mobilaus ryšio operatorių paskelbti populiariausi  2019 metų birželio mėnesio mobilių telefonų modeliai.
    Lietuvos mobilaus ryšio operatorių paskelbti populiariausi 2019 metų birželio mėnesio mobilių telefonų modeliai. Šaltinis: VŽ.
  • „Apple“ paviešino „Face ID“ reklamą, kurioje kompanija akcentuoja šios funkcijos naudojimo paprastumą ir patogumą.
  • „Apple“ pradėjo kruopščiau tikrinti programuotojų pateikiamas aplikacijas prieš jas patalpindama į „App Store“. Anksčiau šis procesas trukdavo 4–5 valandas, nuo aplikacijos pateikimo, o pati patikra apie 10–15 minučių. Tačiau prieš porą savaičių, kompanija ėmė kruopščiau tikrinti aplikacijas ieškodama galimų jos taisyklių pažeidėjų ir dabar patikra trunka 2–3 dienas.
  • „Apple“ išleido šeštą programuotojams skirtos „iOS 12.4“ beta versiją. Kompanija taip pat išleido registruotiems programuotojams skirtą ketvirtą „macOS Mojave 10.14.6“ versiją, penktą „watchOS 5.3“ bei trečias „iOS 13“ ir „iPadOS“ betas. Kompanija taip pat išleido viešas „iOS 13“ ir „iPadOS 13“ antras beta versijas.
  • „Apple“ sumažino „MacBook“, „iMac“, „Mac mini“ ir „Mac Pro“ SSD kainas. Daugeliui šių įrenginių 1TB SSD kaina sumažėjo 200, o 2TB — 400 JAV dol. Pavyzdžiui 15 colių „MacBook Pro“ su 256GB SSD patobulinimo parinktys dabar yra:
    • 512GB SSD + 200 JAV dol.
    • 1TB SSD + 400 JAV dol.
    • 2TB SSD + 800 JAV dol.
    • 4TB SSD + 1600 JAV dol.
    Anksčiau kainos buvo: 200, 600, 1200 ir 3000 JAV dol.
  • Antradienį „Apple“ atnaujino du nešiojamus kompiuterius: „MacBook Air“ ir „MacBook Pro“. Tačiau iš kompanijos svetainės dingo du notebook’ai — mažiausias 12 colių „MacBook“ ir pigiausias „MacBook Air“. Taip kompanija kilstelėjo pigiausių jos gaminamų kompiuterių kainą.
  • Sakoma, kad sekančią savaitę „Facebook“, „Google“, „Apple“ ir „Amazon“ duos parodymus JAV kongreso antimonopoline veikla užsiimančiai komisijai.
  • Svetainė „Wccftech“ paskelbė šių metų rudenį pasirodysiančių „iPhone“ kainas. Svetainės gautais duomenimis, atnaujintas „iPhone XR“ modelis kainuos nuo 989, „iPhone X“ nuo 1292, o „iPhone X Max“ nuo 1422 JAV dol. Tai keliais šimtais dolerių daugiau nei dabartinės šių telefonų versijos. Tai leidžia manyti, kad šiemet „iPhone“ dar labiau pabrangs. Kita vertus, tai viso labo spėlionės galinčios neturėti su realybe nieko bendro.
  • Kalbama, kad šiemet „Apple“ išleis vandeniui atsparias „AirPods“ ausines.
  • Eurazijos ekonominės komisijos duomenų bazėje užregistruoti nauji „iPad“ modeliai A2068, A2197, A2198, A2230 ir A2228. Jų tarpe gali būti ir naujos „iPad Pro“ versijos. Tikimasi, kad šiuos „iPad“ modelius išvysime šį rudenį.
  • „Kasperskio Laboratorija“ aptiko naują virusą „FinSpy“, kuris „Android“ operacinės sistemos pagrindu veikiančiuose įrenginiuose bei jailbreak’intuose „iPhone“ vagia jų savininkų susirašinėjimo duomenis taip pat ir aplikacijose naudojančiose end-to-end duomenų šifravimą, pvz. „Telegram“. Virusas plinta per elektroninius laiškus ir SMS. Virusas pradeda veikti tik tuo atveju jei jį įdiegėte pas neapsižiūrėjimą paspaudę nuorodą.
  • „Apple“ išleido 87-ą „Safari Technology Preview“ versiją.
  • „Apple“, po to kai jiems buvo pranešta apie pažeidžiamumą paliekantį „iPhone“ atvirą pasiklausynėtojams — deaktyvavo „Walkie Talkie“ funkcionalumą „Apple Watch“. „Apple“ patvirtino apie šią klaidą „TechCrunch“ ir sakosi kuria jos ištaisymą.
  • Praėjus dviems dienoms po to kai kibernetinio saugumo ekspertai pranešė apie saugumo spragą, „Apple“ patyliukais į „Mac“ kompiuterius pasiuntė atnaujinimą, ištaisantį „Zoom“ programinės įrangos saugumo spragą pašalindama „Zoom“ web serverį iš kompiuterių. “Zoom“ programinė įranga skirta video konferencijoms ir spraga leido nuotoliniu būdu įjungti „Mac“ kompiuterio kamerą. Antradienį „Zoom“ taip pat išleido atnaujintą aplikacijos versiją.
  • Kalbama, kad „Apple“ kuria „iPhone“, kuriame „Touch ID“ bus įmontuotas ekrane ir šiame telefone nebus „kuprelės“ arba ji bus gerokai mažesnė. Analitikas Ming-Chi Kuo teigia, kad toks telefonas 2020 pasirodys metais ir bus skirtas Kinijos rinkai. Analitikas taip pat pranašauja, kad 2020 metais „Apple“ išleis keturis naujus „iPhone“ modelius. Be jau anksčiau minėto, analitiko manymu, turėtų pasirodyti dar trys turintys 6,7 colių, 5,4 colių ir 6,1 colio OLED.
  • „Economic Times“ rašo, kad „Apple“ pradėjo į Europą eksportuoti „Made in India“ mobiliuosius „iPhone“ telefonus.
  • Bostono aukcione pirmojo „Apple“ kompiuterio „Apple–1“ 12-os puslapių veikimo instrukcija parduota už 12 296 JAV dol. Kompiuterio naudotojui skirtoje instrukcijoje buvo informacija kaip išplėsti sistemos resursus, pajungti monitorių ir padaryti kompiuterį naudojamu.

    Apple-1 kompiuteris su prie jo pajungtu televizoriumi naudojamu kaip monitorius
    „Apple–1“ kompiuteris su prie jo pajungtu televizoriumi naudojamu kaip monitorius
  • Artėja „Tour De France“ lenktynės ir dviračių sporto entuziastams išleista šių lenktynių aplikacija padėsianti gauti visą informaciją apie lenktynes ir jų eigą realiame laike. Aplikaciją atsisiųsti galite iš „App Store“.
  • „iFixit“ išardę naują patį pigiausią „MacBook Pro“ nerado naujos klaviatūros — jame įmontuota 3-os kartos „drugelio“ tipo klaviatūra iš kokybiškesnių medžiagų, kokios naudojamos aukštesnės klasės „MacBook Pro“ kompiuteriuose išleistuose 2019 metų gegužę. Naujas 2019 metų „MacBook Pro“ turi „Touch ID“, dvi Thunderbol 3 jungtis, didesnės talpos akumuliatorių. Dabar akumuliatoriaus talpa 58,2VAh (2017 metų MBP 54,5VAh). Talpesnio akumuliatoriaus reikia tiekti elektros energiją „Touch ID“, „Touch Bar“ ir T2 lustui todėl kompiuterio mobilaus darbo laikas išliko toks pats kaip ir 2017 metų modelyje — 10 val. Diskas šiame kompiuteryje įlituotas todėl jį pakeisti nebus paprasta. „iFixit“ šio kompiuterio remonto sudėtingumą įvertino 2 iš 10 balų.
  • „Reddit“ naudotojas aptiko klaidą „iOS 13“ beta versijose. Ši klaida leidžia peržiūrėti išsaugotus slaptažodžius be „Touch ID“ ar „Face ID“ autorizacijos. Ši klaida yra „iOS 13“ antroje ir trečioje beta versijose. „Apple“ apie tai informuota ir matyt sekančioje beta versijoje šios klaidos nebeliks.
  • „Apple“ MFi programą papildė Lightning-to-Ethernet ir audio Lightning-to-USB-C adapteriais. Tai reiškia, kad tokius adapterius galės (legaliai) gaminti ir trečių šalių gamintojai dalyvaujantys MFi (Made for iPhone) programoje.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacija

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų