Kartais ir Apple inžinieriai pasimauna

„Apple“ išleido 10000 JAV dol. ir sugaišo dvi savaites spręsdama „MacBook Pro“ problemą, kurią išspręsti nieko nekainuoja — tereikia žinoti apie tokią galimybę.

Kai kurie „MacBook Pro“ modeliai turi keistų problemų ir 2018 metų modelis ne išimtis. Tačiau kartais nutinka taip, kad tinkamo problemos sprendimo negali iš karto rasti net ir patyrę „Apple“ inžinieriai. Žemiau apie vieną tokių keistų atvejų su laiminga pabaiga.

Fotografas Greg Benz savo interneto sbetaonėje aprašė jo „MacBook Pro“ ištikusios „problemos“ sprendimo epopėją. Šios problemos, kurios panaikinimas kainuoja 0 pinigų, sprendimui „Apple“ išleido 10 000 JAV dol. ir sugaišo dvi savaites. Ir tik po to vienas „Apple“ genijus (tikrai genijus) rado priežastį ir problemą pašalino nemokamai.

Greg’as rašo: „mano kompiuteris vėl mane „nuvylė“. Jau ketvirtą kartą šiandien. Pirmus du kartus buvo pakeista jo pagrindinė plokštė. Tačiau trečią kartą „Apple“ plokštės nebekeitė ir davė man visiškai naują kompiuterį. Kaip ir anksčiau — ekranas buvo visiškai juodas po to kai paspausdavau įjungimo mygtuką ir girdėjosi tik tylus aušintuvo ošimas. Vienintelis požymis, kad kompiuteris gyvas buvo garsas pasigirstantis įjungiant kompiuterį ir „Caps Lock“ klavišas kurį nuspaudus įsijungdavo arba išsijungdavo šviesos indikatorius. Taigi, praradęs dvi savo gyvenimo savaites, o „Apple“ > nei 10 000 JAV dol. (2 pagrindinės plokštės, nauji laidai ir visiškai naujas kompiuteris kainuojantis daugiau nei 7000 JAV dol.), problemos sprendimo ieškojimas, kuriame dalyvavo keli „Apple“ 1-o ir antro lygio „Genijai“, diagnostikos testai „Apple Store“ ir diagnostikos testai „Apple“ remonto bazėje Teksase“… Kokia šios problemos pagrindinė priežastis?

Kaip neatrodytų keista — problema buvo ta, kad kompiuterio ekrano šviesumas buvo sumažintas maksimaliai.

Greg’as pasakoja, kad įprastai jis naudoja išorinį monitorių. Praeityje jis susidurdavo su problema, kad „Mac“ užmigdavo kai buvo naudojamas su išoriniu monitoriumi. Tada jam buvo pasiūlyta išeitis, kurios vienas iš žingsnių buvo maksimaliai sumažinti kompiuterio ekrano šviesumą, kad šis netrikdytų, ir tada naudoti išorinį monitorių. Greg’as išjungė kompiuterį ir kai jį perkrovė jis atrodė kaip nebegyvas. Panašu jog jis pamiršo apie visiškai sumažintą „MacBook Pro“ ekrano šviesumą.

To pasekoje kompiuteris išgyveno kelis garantinius remontus atliktus „Apple“. Pasirodo „Apple“ nepagalvojo apie tokią situaciją ir problemos sprendimo ieškojo įprastais būdais.

Greg’as aprašo kelis galimus scenarijus, kai „MacBook Pro“ ekrano šviesa gali būti nematoma ir taip sukelti kompiuterio naudotojo sumišimą ar net išgąstį (pavyzdžiui jei kompiuterio garantinio aptarnavimo laikotarpis jau pasibaigęs).

  1. Ekrano šviesumas įjungus kompiuterį būna toks pats koks buvo jį išjungiant. Jei visiškai išjungėte kompiuterio ekrano šviesumą prieš išjungdami „Mac“ — įjungiant kompiuterį ekranas bus juodas (net tamsiame kambaryje nepamatysite ekrano šviesos) ir nematysite nei „Apple“ logo, nei prisijungimo ekrano. Ekrano šviesumas padidėja iki minimalaus tik po to kai prisijungiate prie savo paskyros. Nors daugelis žmonių savo kompiuterių ekranų šviesumo visiškai nesumažina — aš tai retkarčiais darau, kai savo „MacBook Pro“ pajungiu prie išorinio monitoriaus (jo dangtį palieku šiek tiek pravertą, kad kompiuteris neužmigtų). Aš jį taip pat išjungiu (ekrano šviesumą) kai išeinu iš kambario ir porą kartų praeityje „turėjau bėdų“, kai taip paliktas kompiuteris persikrovė dėl kernelio panikų kai nebuvau šalia jo.
  2. Ši, visiškai juodo ekrano, būsena išlieka ir tada kai kompiuteris įkraunamas atstatymo (recovery), target ir kituose režimuose. Taigi jokie gedimų lokalizavimo metodai neįjungs kompiuterio monitoriaus jei šis buvo maksimaliai užtamsintas prieš jį išjungiant.
  3. Ekrano šviesumo kontrolė „Touchbar’e“ nėra aktyvi iki prisijungiate prie savo paskyros, o visiškai tamsi „Touchbar“ juosta leidžia manyti, kad kompiuteris neveikia.
  4. Išorinis monitorius nėra aktyvus kompiuterio įkrovimo ir prisijungimo prie savo paskyros metu. Aš tai bandžiau ir „Apple“ palaikymo tarnyba man rekomendavo tai padantyti taip pat. Negaliu sugalvoti jokių saugumo priežasčių, kodėl prisijungti prie savo paskyros neturėtų būti galima naudojant išorinį monitorių — tai būtų daug patogiau naudojantiems išorinius monitorius, nes nereikėtų klibinti savo nešiojamo kompiuterio vien tam, kad prisijungti.
  5. Išorinė klaviatūra negali būti panaudota ekrano šviesumo padidinimui prieš prisijungiant prie savo paskyros (net ir „Apple“ klaviatūra pajungiama per USB).
  6. Klaviatūros klavišų pašvietimas prisijungimo prie paskyros metu visada yra išjungtas, net ir tada kai jų pašvietimas buvo įjungtas prieš išjungiant kompiuterį.
  7. „Apple“ problemų sprendimo instrukcijos yra pasenusios. Jose nėra parašyta, kad jei esate apsaugoję T2 procesorių turinį „Mac“ kompiuterį aparatinės įrangos slaptažodžiu — negalite atlikti PRAM atstatymo į gamyklinius nustatymus ir taip išspręsti kompiuterio ekrano šviesumo problemą. Jūs taip pat, dėl visiškai juodo ekrano, negalite atlikti kompiuterio diagnostikos. Galiausiai, žinodami aukščiau išvardintus apribojimus, jie („Apple“ klientų palaikymo grupės inžinieriai) turėtų paprašyti kompiuterio naudotojų prie savo paskyros prisijungti „aklai“. Pastaba: saugumo sumetamais, kad vagišiai paprastu klavišų paspaudimu kraunantis kompiuteriui negalėtų išjungti „Find my Mac“, aš naudojau rekomenduotą aparatinės įrangos apsaugą slaptažodžiu.

Galiausiai epilogas: „Apple Genius“ (tikrąja ta žodžio prasme) ėmėsi kompiuterio gelbėjimo operacijos ir savo telefono šviestuvėliu pašvietė į ekraną. Jis įžiūrėjo mažą apskritimą ten, kur prisijungimo lange rodomi paskyrų „avatarai“. Aklas prisijungimas prie paskyros suveikė ir ekrano šviesumą buvo galima keisti.

Reikia tikėtis, kad „Apple“ atkreips dėmesį į šiuos operacinės ir aparatinės įrangos dizaino trūkumus ir juos išspręs išleisdama atitinkamus atnaujinimus.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Nieko jie nedarys, tokio dydzio kosminiam laivui kaip Apple tie 10000$ yra tas pats kas jums 0.0000001 cento. ir tokie atvejai buna gal keli per 100 metų. Butu naivu tikėtis, jie uzsiėme kitais dalykais:)))

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų