Ką sako kritikai apie naują Tim Cook biografiją

Tema: Žmonės
Tim Cook

Neseniai JAV knygynų lentynose atsirado „Apple“ CEO Tim Cook biografija. Kaip šią knygą vertina kritikai?

Balandžio viduryje JAV knygynai pradėjo prekiauti „Cult of Mac“ įkūrėjo Leander Kahney parašyta knyga „Tim Cook: The Genius Who Took Apple to the Next Level“ („Tim Cook: genijus kilstelėjęs „Apple“ į naują lygmenį“). Šios biografijos spausdintos bei elektroninės versijos pasirodė ir „Amazon“, „iBooks“ ir kituose knygynuose. Tiesa, Lietuvai skirtoje elektroninėje knygų parduotuvėje šios knygos dar nėra.

Pasirodžius knygai, internete atsirado ir pirmieji kritikų vertinimai. Pirmieji kritikų atsiliepimai apie knygą gana pozityvūs. Iki šiol dar niekam nepavyko išleisti išsamios ir informatyvios Tim Cook biografijos. Leander Kahney knyga „Tim Cook: The Genius Who Took Apple to the Next Level“ išsamiai pasakoja apie tai kaip „Apple“ valdymas perėjo iš Steve Jobs į Tim rankas.

Leander Kahney knygoje atskleidžiama nemažai nežinomų faktų iš pagrindinio knygos herojaus gyvenimo. Tokių kaip Tim Cook įtaka „Apple“ dar iki to kaip jis pradėjo dirbti kompanijoje.

Prie „Apple“ vairo Steve Jobs grįžo 1997 metais ir turėjo kelis susitikimus su darbo ieškančiais žmonėmis. Jų tarpe buvo ir Tim Cook. Po pokalbio su Tim Cook, Steve surinko kompanijos vadovus ir investuotojus ir pasidalino Tim idėjomis kaip optimizuoti tarptautinius pardavimus. Dalis Cook idėjos buvo sėkmingai įgyvendinta, o 1998 metais Tim Cook buvo priimtas į „Apple“ kompaniją ir užėmė tarptautinių pardavimų vyriausio viceprezidento postą.

Vos per 7 mėnesius Tim pavyko sumažinti tarptautinėje rinkoje nerealizuotų kompanijos prekių kiekį nuo 400 iki 78 milijonų dolerių. Jis taip pat sumažino kompanijos išlaidas sumažindamas tiekėjų skaičių, palikdamas tik tas, kurios yra netoli nuo „Apple“ gamyklų bei atidavė autsorsingui viską ką buvo galima.

Dar 90-tais Cook įrodė, kad turi puikią nuojautą padedančią jam verslą daryti efektyviu. 2011 metais, mirus Steve Jobs jis užėmė kompanijos vadovo postą ir jam vadovaujant „Apple“ kapitalizacija viršijo trilijono dolerių ribą.

Tim Cook

Rašydamas knygą jos autorius su Tim nebendravo. Su autoriumi nebendravo ir daugelis „Apple“ vadovų. Tačiau Leander Kahney pavyko iškapstyti pakankamai daug ir įdomios informacijos apie „Apple“ vadovą. Negalima teigti, kad Leander’is nebendravo su niekuo iš „Apple“. Jis turėjo anoniminių informatorių kompanijos viduje. Knygoje įdomiai aprašytas Tim Cook atsisakymas suteikti prieigą prie teroristo „iPhone“ FTB agentams.

Knygoje aprašomas ir Tim gyvenimas iki „Apple“. Tie kas kiek daugiau domisi „Apple“ kompanijos istorija žino, kad dabartinis kompanijos vadovas išaugo JAV pietuose. Knygoje gana plačiai aprašomas šis Tim Cook gyvenimo laikotarpis. „Macstories“ prisipažino, kad skyrius aprašantis ankstyvąjį Tim Cook gyvenimo laikotarpį yra jų mėgstamiausias.

„Pirmieji knygos skyriai — mūsų mėgstamiausi, nes jie užpildo daugybę baltų dėmių Tim biografijoje. Kahney pavyko atsekti Tim kelią nuo jo augimo Alabamoje iki jo ankstyvos karjeros IBM ir kitose kompanijose. Leander apsilankė gimtąjį Tim miestą ir pakalbėjo su jį pažinojusiais žmonėmis bei paėmė interviu iš buvusių jo kolegų. Autorius atliko fantastišką darbą rinkdamas praeities įvykių mozaikos fragmentus ir iš jų sukurdamas pilnavertį ankstyvojo Tim gyvenimo paveikslą.“

Buvęs „Windows“ diviziono prezidentas „Microsoft“ kompanijoje Steven Sinofsky, atsiliepdamas apie knygą rašo jog akivaizdu, kad knygos autorius yra „Apple“ gerbėjas ir jam pavyko atsekti kaip ankstyvas Tim gyvenimas suformavo jame tam tikrą vertybių rinkinį, kuriuo Cook ir toliau naudoja vadovaudamas kompanijai.

Kai Tim Cook užėmė „Apple“ vadovo postą, daugelis technologijų ekspertų netikėjo, kad jis sugebės pasauliui dovanoti inovacijas kaip tai darė Steve Jobs. Pasirodė, kad Tim pajėgus tai daryti subtilesniais būdais. Savo apžvalgoje „Dealerscope“ mini tai kaip Cook padėjo pakeisti „Apple“ korporatyvinę kultūrą.

„Nežiūrint to, kad daugelis vis dar abejoja, kad Cook sugebės išlikti toks pats novatoriškas kaip Steve Jobs — Kahney pasakoja, kad Tim visiškai nėra reikalo tokiu būti, kalbant apie tai iš produktų perspektyvos. Jį supa gabūs žmonės, kurie ir toliau ves kompaniją naujomis ir įdomiomis kryptimis. Tim Cook išskirtinis gebėjimas yra bendrauti su savo komanda ir publika. Jis „Apple“ praturtina inovacijomis iš kultūrinės pusės, o tai nemažiau svarbu už produktus.
Nepriklausomai nuo to ar esate „Apple“ kompanijos gerbėjas ar ne, knyga bus įdomi ir lengvai skaitoma. Ji atskleidžia kai kuriuos kompanijos ir jos lyderio pakėlusio kompaniją į naują lygį aspektus.

Parašyti knygą apie Tim Cook su juo nepabendravus yra sunku, tačiau Leander Kahney tai pavyko. Ypač joje įdomios detalės apie viešą „Apple“ ir FTB priešpriešą, apie kurią daugelis nežino. Nežiūrint to, kad kai kurios šio konflikto detalės „Apple“ gerbėjams yra žinomos, knygos atkarpa skirta šiam įvykiui, „Appleinsider“ manymu — pati įdomiausia.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Nuo kada reikia garbinti iskrypelius ir dar knygas apie juos rasyti.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų