Ką reiškia „Not Secure“ užrašas Safari adresų lauke

Savo „Apple“ įrenginiuose įdiegę „iOS 12.2“, „macOS 10.14.4“ operacines sistemas ir „Safari“ naršyklės atnaujinimus galėjo pastebėti „Not Secure“ užrašą „Safari“ naršyklės adresų lauke. Kas tai?

Kai kurie internautai naršantys įvairiose svetainėse pastebėjo, kad įdiegus „iOS 12.2“ ar „macOS 10.14.4“ operacinių sistemų atnaujinimus ar „Safari 12.1“ atnaujinimą skirtą „macOS 10.13.6“ — naršant kai kuriose svetainėse šalia interneto svetainės adreso atsiranda užrašas „Not Secure“.

Anksčiau, kai „iPhone“ ar „Mac“ kompiuteryje esančioje „Safari“ naršyklėje buvo lankomasi saugų HTTPS prisijungimą naudojančiose svetainėse, prieš adresą buvo rodomas spynelės piktograma. Priklausomai nuo naudojamo sertifikato ji gali būti žalios arba pilkos spalvos. „Spynelės“ piktogramos rodymas išliko ir „iOS 12.2“ versijoje ar „Mac“ kompiuteriuose esančioje „Safari 12.1“ ar naujesnėse. Tačiau lankantis saugaus prisijungimo sertifikato nenaudojančiose svetainėse „Safari“ pradėjo apie tai akivaizdžiau informuoti svetainės lankytojus.

Prieš interneto svetainės adresą rodomas „Not Secure“ užrašas nereiškia, kad svetainė yra kokia nors knibždanti virusais ar nesaugi. Šis užrašas paprasčiausiai informuoja, kad joje nenaudojamas HTTPS, kuris visą perduodamą informaciją šifruoja. Jei toje svetainėje nėra reikalaujama pateikti asmeninių duomenų ar panašiai — pergyventi dėl to nereikėtų. Tačiau, jei tai banko, kitos finansinės ar valstybinės institucijos, kurioje pateikiate savo asmeninius duomenis, svetainė ir prieš jos internetinį adresą pasirodo užrašas „Not Secure“ — reikėtų kelis kartus pagalvoti prieš jungiantis prie jos.

Daugelis dažniau lankomų interneto svetainių jau kuris laikas naudoja HTTPS, tačiau asmeninės svetainės, mažesnių kompanijų ar paliktos dievo valiai vegetuoti gali būti neįdiegusios HTTPS prisijungimui reikalingų sertifikatų, tačiau kaip ir minėjau, priklausomai nuo to kokia tai svetainė — gali būti, kad tame nieko blogo nėra.

Safari naršyklės adresų lauke pradėta rodyti informacija kai lankomasi HTTPS nenaudojančioje svetainėje

Atminkite, kad naršydami „Not Secure“ žyma „Safari“ pažymėtose svetainėse nesate mažiau saugūs nei buvote kai tise svetainėse naršėte iki „iOS“, „macOS“ ar „Safari“ atnaujinimo. Ši žyma tiesiog skirta atkreipti dėmesį, kad jei naršote interneto parduotuvėje, ar kitoje svetainėje kur prie jos paslaugų reikia prisijungti, pateikti mokėjimo kortelių ar kitą asmeninę ar finansinę informaciją, ir tokia svetainė pažymėta „Not Secure“ — reikėtų, esant galimybei, vengti jungtis tokioje svetainėje (naršyti neprisijungus — galima). O visa kita — status quo.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Lietuvos finansai - dievo valioje :)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų