7-os 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

7-os 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ ir vėl teisiamųjų suole. Šį kartą prieš kompaniją nuteiktas grupinis ieškinys, kuriame teigiama, kad „Apple“ dviejų veiksnių (two-factor) autentikacija atima per daug laiko iš naudotojo ir jos negalima atsisakyti ir grįžti prie mažiau saugaus prisijungimo būdo praėjus daugiau nei 14-ai dienų nuo dviejų veiksnių autentikacijos įgalinimo. Kaltinantieji, kuriems užkliuvo skirtingi autentikavimosi metodai: šešių skaičių patikros kodas gaunamas kitame įrenginyje, slaptažodžio įvedimas kitame įrenginyje, pasirinkimai pasitikėti ar ne įrenginiu ir t.t. Jie teigia, kad kiekvienas toks reikalavimas iš jų atima nuo 2 iki 5 minučių.
  • Vidinių „Apple“ šaltinių teigimu TSMC ir šių metų „iPhone“ modeliams tieks procesorius. TSMC tiekė ir „A12 Bionic“ procesorius diegtus 2018 metų „iPhone“ modeliams. Kalbama, kad A13 procesoriai liks 7nm technologijos, tačiau juose bus patobulinta EUV (Extreme Ultraviolet lithography). Jei viskas vyks pagal planą, A13 procesorių gamyba turėtų startuoti antro šių metų ketvirčio metu. „Ресурс Digitimes“ manymu šių metų „AirPods“ ausinės bus gaminamos iš „neslidžios“ medžiagos ir prekiaujama bus dviejų spalvų — baltos ir juodos spalvų modeliais.
  • Svetainė „Macotakara“ teigia, kad naujieji 2019 metų „iPhone“ bus komplektuojami su tokiu pat, kaip ir dabartiniai, 5W įkrovikliu ir USB-A → Lightning laidu.
  • „Apple“ ir toliau aktyviai augina „Apple Music“ paslaugos naudotojų armiją. Be naujų naudotojų viliojimo, kompanijai reikia išsaugoti ir senus. Šituo užsiima kompanijos marketingo skyrius, kuris anksčiau paslaugą naudojusiems ir jos atsisakiusiems naudotojams pradėjo siuntinėti laiškus siūlydami nemokamus 3 prenumeratos mėnesius. Kompanija taip pat siūlė nemokamą 4 mėnesių prenumeratą tiems, kas naudojo „Shazam“ klausyti „Grammy Awards“ apdovanojimams.
  • Praėjusios savaitės pabaigoje, prieš „Grammy“ apdovanojimus „Apple“ išleido tris video reklamas, kuriose tokios žvaigždės kaip Ariana Grande ir jos „7 Rings", Khalid su daina „Talk“ ir „Florida Georgia Line“ su „Simple“ tapo animoji.
  • Daug „iPhone XS“ ir „XS Max“ naudotojų pradėjo skųstis skilinėjančiu šių telefono modelių galinių kamerų stikliukais. Panašu, kad ši problema įgauna masinės problemos bruožų. „Apple“ palaikymo puslapyje jau 18 puslapių komentarų apie šią problemą ir jau daugiau nei 600 žmonių teigia, kad šis nemalonumas palietė ir juos.
  • „Apple“ interneto svetainė skirta Italijos gyventojams (www.apple.com/it/) papildyta tekstu, kuriame „Apple“ (teismo sprendimu) atsiprašo naudotojų ir pripažįsta, kad rekomenduodama įdiegti „iOS 10“ ir sekančias operacinių sistemų versijas neinformavo „iPhone 6“, „iPhone 6 Plus“, „iPhone 6s“ ir „iPhone 6s Plus“ naudotojų apie tai, kad atnaujinimas gali neigiamai paveikti telefonų našumą, o galimybės grįžti prie ankstesnių operacinių sistemų versijų nepateikė.
  • „McEnery Convention Center“ užimtumo lentelėje, birželio 3–7 dienomis parašyta WWDC 2019. Matyt tai „Apple pasaulinės programuotojų konferencijos“, kurios metu pristatomos naujos „iOS“, „macOS“, „watchOS“ ir „tvOS“ versijos, renginio datos.
  • Artimiausias „Apple“ renginys turėtų įvykti kovo 25 dieną. Šio renginio metu kompanija gali pristatyti naujas paslaugas, tokias kaip naujas srautinio video paslaugą veikiančią prenumeratos principu. Kalbama, kad jau balandžio mėnesį „Apple“ paleis „savo YouTube“.
  • „Google“ atnaujino „Waze“ aplikaciją. Dabar „Waze“ palaiko „Siri Shortcuts“. Tai reiškia, kad galite paprašyti Siri atidaryti „Waze“ aplikaciją ir parodyti jums kelią į kelionės tikslą net neliesdami „iPhone“. „Waze“ patogu turėti įjungtą net tada kai kelią žinote puikiai. Ši aplikacija gali padėti tikslą pasiekti greičiau, parodo situaciją keliuose, greičio matuoklius, policijos postus, eismo įvykius ir kliūtis kelyje.
  • „Apple“ CEO Tim Cook pažadėjo, kad kompanija „pažiūrės“ „Absher“ aplikaciją — Saudo Arabijos vyriausybės aplikaciją leidžiančią vyrams kontroliuoti jų žmonų ir dukterų keliones. Nors aplikacija turi nekaltus ketinimus, tokius kaip apmokėjimą už automobilių stovėjimą, ji gali leisti stebėti ir riboti moterų esančių vyrų globoje galimybę keliauti. Prie šios „Apple“ iniciatyvos „pažiūrėti“ šią aplikaciją prisijungė ir „Google“, nes „Android“ įrenginiams skirta aplikacijos versija yra ir „Android“ aplikacijų parduotiuvėje.
  • Naujas „Apple“ patentas dar kartą patvirtina, kad kompanija dirba su automobilinėmis sistemomis. Naujame patente aprašyta technologija leidžianti „Project Titan“ kuriamoms automobilių sistemoms apsikeisti duomenimis ir taip jų judėjimą paversti saugesniu.
  • „Apple“ paskyrė Frank Casanova eiti papildomos realybės departamento vadovo postą. Casanova „Apple“ kompanijoje dirba kai trisdešimt metų ir šiuo metu minimas kaip kompanijos pasaulinio produktų marketingo vyriausiasis direktorius.
  • Dar vienam žmogui „Apple Watch“ galimai padėjo išvengti nelaimės. Šiaurės Karolinos gyventoja Beth Stamps dirbanti į namus ateinančia medike-slaugytoja, švenčių metu įsigijo „Apple Watch Series 4“. Matyt moteris jautė, kad jos širdis veikia ne visai taip kaip turėtų, nes kaip pagrindinę laikrodžio įsigijimo priežastį ji įvardina jo „su širdies veiklos kontrole susijusias sveikatos funkcijas“. Kartą būdama pas savo pacientą ji pasijuto blogai. Savo savijautą jį įvardino „lyg būčiau nubėgusi maratoną“, bandymas nusiraminti nepadėjo. Ramiai stovint „Apple Watch“ rodė 177 širdies dūžius per minutę. Jos kolegos iškvietė greitąją. Po porą dienų trukusių tyrimų jai buvo diagnozuota superventrikuliarinė tachikardija (būsena kai širdies ritmas yra labai greitas).ABC video reportažą apie tai rasite čia.
  • Goldman Sachs įspėja, „Apple“ yra stipriai, gal net per stipriai, priklausoma nuo „Google“, jei kalbėti apie pajamas iš paslaugų. Preliminariais Goldman paskaičiavimais 2018 metais „Google“ sumokėjo „Apple“ 9,5 milijardo JAV dolerių už sugeneruotą naudotojų srautą — apie 20 proc. visų „Apple“ pajamų gautų už paslaugas. Šie pinigai ir 2019 metais sudarys ženklią „Apple“ paslaugų pajamų dalį, tačiau augimas bus kiek lėtesnis.
  • Kalbama, kad sekančią savaitę Čekijoje startuos „Apple Pay“.
  • Amerikos kompanijos testuojančios savaeigius automobilius privalo informuoti atitinkamas vyriausybines institucijas apie visus autopiloto sistemos atsijungimus. Šie duomenys yra vieši ir prasčiausiai šioje lentelėje pasirodo „Apple“. Geriausią poziciją lentelėje užima „Google Waymo“ — jos testuojamų automobilių autopilotas atsijungia maždaug kas 18 000 km, tuo tarpu „Apple“ — kas beveik du kilometrus. Tai gali būti susiję su keliomis priežastimis: arba „Apple“ vairuotojai per daug atsargūs, arba „Apple“ sudaro sudėtingus maršrutus, arba „Apple“ programinė įranga paprasčiausiai blogai veikia.
  • Trečiadienį „Apple“ informavo registruotus programuotojus, kad šie iki mėnesio pabaigos savo paskyrose privalo įgalinti dviejų faktorių patikrą.
  • „Caviar“ — juvelyrų kompanija garsėjanti savo deimantais ir auksu padabintais perdirbto dizaino „iPhone“, dabar ėmėsi „AirPods“ ausinių. „Caviar“ juvelyrų rankų išdabintų „AirPods“ pavadintų „Royal Gift Edition“ ausinių kaina prasideda nuo 590 JAV dolerių. Jei norite anglies pluošto — prašom, kaina 720 JAV dol.
    Caviar juvelyrų papuoštos Apple AirPods ausinės
  • „Reuters“ naujienų agentūra rašo, kad tokie programišiai kaip „TutuApp“, „Panda Helper“, „AppValley“ ir „TweakBox“ rado būdą kaip pasinaudojant veikiančius programuotojų įmonių sertifikatais „App Store“ platinti: „Spotify“, „Angry Birds“, „Pokemon Go“, „Minecraft“ ir kitų „iPhone“ naudotojų tarpe populiarių aplikacijų nelegalias ir modifikuotas versijas. „Apple“ užblokuoja tokius sertifikatus, tačiau tai menka kliūtis programišiams — jie pradeda naudoti kitą (svetimą) sertifikatą.
  • „Carbon Black“ saugumo ekspertai aptiko naują „Shlayer“ kenkėjiško kodo bangą. Šis kenkėjas nusitaikęs į nuo 10.10.5 iki 10.14.3 „macOS“ versijas ir plinta apsimesdamas „Adobe Flash“ atnaujinimu. Kenkėjas aptiktas dideliame interneto svetainių skaičiuje.
  • „Bloomberg“ rašo, kad „Apple“ įsigijo internetinio marketingo startuolį, Jungtinės Karalystės kompaniją „DataTiger“.
  • Kalbama, kad iki vasario pabaigos, „Apple“ išleis raudonos spalvos „iPhone XS“ ir „iPhone XS Max“ telefonų modelius. Tai nebus PRIDUCT(RED) produktai ir dalis už juos gautų pajamų nebus pervedamos kovai su ŽIV.
  • JAV vertybinių popierių ir biržų komisija pateikė ieškinį vienam buvusiam dideliam „Apple“ bosui - Gene Daniel Levoff. Jis kaltinamas vidinės informacijos panaudojimu. Levoff „Apple“ dirbo apie dešimt metų ir užėmė atsakingas ir aukštas pareigas, jis atsiskaitinėjo tiesiai kompanijos direktorių tarybai ir vadovavo kompanijos teisės departamentui ir viena iš jo pareigų buvo neleisti naudotis vidine informacija. 2018 metais, po to kai valdžia informavo apie piktnaudžiavimą vidine informaciją, „Apple“ atleido Levoff. Pasirodo nuo 2011 metų jis prekiavo biržoje ir turėdamas vidinę kompanijos informaciją išvengė nuostolių už 377 tūkstančius JAV dol. parduodamas akcijas iki jų vertės kritimo bei uždirbo 227 tūkst. JAV dol. augančių vertybinių popierių vertės sąskaita. JAV Vertybinių popierių komisija paprašė nubausti Levoff ir taip pat uždrausi jam užimti bet kokias pareigas viešose įmonėse. JAV teisėsauga pradėjo baudžiamąjį tyrimą. Kitaip sakant, už vidinės informacijos neetišką naudojimą Levoff gaus „vilko bilietą“.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų